O modalitate eficace de a încheia anul școlar

Pentru că tot am vorbit în articolul trecut despre evaluare și despre finalul de an școlar, am ales astăzi un articol scris de Donna Wilson și Marcus Conveys în Edutopia, care propune o modalitate semnificativă de încheiere a anului.

Year-map-8

Reprezentarea întregului an permite elevilor să vadă ce au învățat în clasa ta, și este o resursă extraordinară pentru clasa care vine.

Una din strategiile noastre, pe care profesorii sunt încântați să o folosească, este o unealtă practică, ușor de folosit pe care noi o numim Celebrarea învățării cu reprezentarea anului. Această activitate dă elevilor tăi din prezent o șansă de a se simți bine relativ la ceea ce ei au învățat și furnizează elevilor tăi viitori o oportunitate de a vedea o dovadă reală că ei pot avea succes în anul școlar care vine. Și dă o șansă profesorilor să se bucure văzându-i pe elevi cum împărtășesc ceea ce au învățat și internalizează succesul învățării lor.

Câteva elemente ale acestei strategii o transformă într-o modalitate eficientă de a încheia anul școlar cu o experiență pozitivă, deseori atât de necesară după ce testările s-au terminat și un an încărcat se termină. Cu o reamintire susținută, fiecare elev își poate aminti evenimentele de învățare care au cea mai mare semnificație pentru ei. Reprezentarea de sfârșit de an utilizează puterea relației pozitive profesor-elev ca și învățarea personalizată, sintetizarea, învățarea în grup și organizarea grafică a informației.

Year-map-9

Crearea prezentărilor

Pot fi folosiți următorii pași pentru a crea o reprezentare vizuală a conținutului cheie studiat de-a lungul anului, ceea ce poate deveni un catalizator pentru a celebra succesele de învățare:

  1. Când se apropie sfârșitul anului, spune elevilor tăi că vor utiliza organizatoare grafice* pentru a crea o hartă mare a ceea ce au învățat despre conținutul pe care l-ai predat.

  2. Ghidează-i pe elevi ca, în grupuri de câte patru să lucreze la părți specifice din curriculum, utilizând amintirile (elementele) de care au nevoie ca să-i ajute să-și rememoreze evenimentele importante de învățare, cunoștințele și abilitățile învățate de-a lungul anului.

  3. Asamblați o hartă gigantică – o colecție a hărților create de grupuri – ideal pe un spațiu larg de perete din clasă.

    Year-map-3

  4. Cere fiecărui elev în parte să prezinte o parte a hărții. Aceste scurte prezentări pot include materialele care i-au ajutat pe ei să învețe, cum sunt cărți, desene, fotografii, notițe, articole sau alte artefacte semnificative.

  5. Repetați prezentările (ca o repetiție a unei piese de teatru, n.n.)

  6. Invită grupuri de elevi care ar putea să învețe anul viitor în clasa ta să participe la prezentările finale și să învețe de la cei din clasa ta de acum. (De asemenea, poți invita la aceste prezentări finale și părinții, n.n.)

* https://search.aol.com/aol/image?q=end+of+year+graphic+organizers&v_t=webmail-searchbox

Year-map-1

Ce obțin elevii – și profesorii – de la hărțile anului

Strategia reprezentării anului prin aceste hărți dă profesorilor o modalitate de a relaționa individual cu elevii în jurul succesului de învățare – și de a revedea unele din lecțiile și interacțiunile lor favorite petrecute de-a lungul anului care a trecut. Dă elevilor o șansă de a crea organizatoare grafice fascinante care îi ajută să aranjeze dovezile anului lor de învățare într-un mod atrăgător vizual.

Strategia furnizează de asemenea pentru elevi motivația de a-și sintetiza experiențele cheie și cunoștințele învățate de-a lungul anului. Sintetizarea este o strategie de învățare utilă, deoarece cere mai mult decât reproducerea. Atunci când elevii sintetizează, ei analizează cunoștințele, determină care sunt elementele cheie și traduc multă informație într-o prezentare scurtă și coerentă. Pentru idei despre cum să-i ajuți pe elevi să sintetizeze elementele cheie ale anului lor de învățare, verifică această resursă valoroasă**.

**http://www.christina.k12.de.us/LiteracyLinks/elemresources/lfs_resources/summarizing_strategies.pdf

Year-map-6

Lucrul în grup furnizează deseori un cârlig emoțional care face experiența de învățare mai semnificativă și memorabilă pentru elevi. Lucrul în grup*** face posibil pentru toți elevii să joace un rol în elaborarea hărților de sfârșit de an, deoarece memoria fiecărui individ poate varia dramatic de la elev la elev. Lucrând împreună, elevii pot să se bazeze unul pe celălalt pentru a-și aminti aspecte ale anului care poate nu au fost atât de memorabile pentru ei. Ei, la rândul lor, își amintesc elemente ale curriculum-ului pe care poate ceilalți le-au uitat.

*** http://www.teachhub.com/30-ways-arrange-students-group-work

Year-map-4

Întrebările pe care ai putea să le pui elevilor tăi care trec în clasa următoare includ:

– Care au fost unele lucruri cheie pe care le-ai învățat în acest an? Cum te face să te simți această activitate când noi împreună punem pe harta noastră gigantică și reflectăm asupra a ceea ce am învățat?

La sfârșitul prezentării în fața elevilor care vor veni la clasa la care tu predai (în SUA, profesorii se specializează pe predarea la o anumită clasă – a 5-a, a 6-a..), o întrebare bună ar putea fi: Despre ce anume ești mai interesat în legătură cu ce vei învăța anul viitor?

Această strategie poate fi adaptată într-o varietate de moduri. De exemplu, ar putea fi extinsă la mai multe clase care învață aceeași materie la diferite niveluri. Unele școli au utilizat această strategie pentru a celebra anul de învățare la nivelul școlii. Hărțile de sfârșit de an pot fi combinate cu alte strategii pe care noi le-am dezvoltat, cum sunt Paginile de succes**** – colecții permanent înnoite care furnizează dovezi care-i ajută pe elevi să internalizeze și să-și aducă aminte de succesele lor de învățare.

**** https://www.edutopia.org/article/helping-struggling-students-build-growth-mindset-donna-wilson-marcus-conyers

Year-map-7

Puterea reprezentării anului prin hărți constă în felul în care îi ajută atât pe elevi cât și pe profesori să internalizeze învățarea și să o sărbătorească. Simte-te liber să utilizezi modul în care utilizezi abordarea noastră în așa fel încât să lucreze cât mai bine pentru tine și elevii tăi în acest moment special al anului.

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/powerful-way-to-end-school-year-donna-wilson-marcus-conyers?utm_source=Edutopia%20News&utm_campaign=636192604c-EMAIL_CAMPAIGN_060717_enews_apowerfulway_mc&utm_medium=email&utm_term=0_29295b4c8b-636192604c-48457467

Dr. Donna Wilson și Marcus Conyers sunt autori ai cărților: Teaching Students to Drive Their Brains, Positively Smarter, Smarter Teacher Leadership, precum și cei care au dezvoltat Programele de dezvoltare profesională Applying Mind, Brain, și Education Sciencehttps://www.edutopia.org/users/dr-donna-wilson-and-marcus-conyers

2 thoughts on “O modalitate eficace de a încheia anul școlar

  1. Pingback: Construind o clasă meta-cognitivă | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Cu puțină pregătire ajungi departe | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.