Să susții copiii când trec prin perioade de schimbare

Sfârșitul de an poate aduce și schimbări majore în viața copiilor sau tinerilor care se confruntă cu situația de a trece de la grădiniță la școală, de la ciclul primar la cel gimnazial, de la gimnaziu la un liceu în care nu cunoaște pe nimeni (sau aproape), de a schimba clasa, profesorul, școala sau poate chiar orașul sau de a intra în lumea universitară. Sunt momente dificile pentru orice copil sau tânăr și el va avea nevoie de suportul educatorilor, părinților, al celor din jur pentru a depăși cu bine aceste schimbări stresante.

Changing-school-1

Unii anticipează această schimbare și veți constata neliniștea lor chiar înainte de sfârșitul acestui an. Alții, par să nu se sinchisească sau să nu conștientizeze schimbarea, dar de cele mai multe ori nu este vorba decât de o mască.

Nu vă gândiți ”Ce știe el, e mic, nu cunoaște greutățile cu care ne confruntăm noi adulții, care trebuie să și facem ceva atunci când apare o schimbare în viața noastră”. Ei o resimt mai tare, tocmai pentru că nu pot face (aproape) nimic pentru asta.

Indiferent care este situația, puteți face multe pentru a-i ajuta să treacă cu bine prin această perioadă. De aceea, am ales pentru voi un articol pe această temă, publicat în Edutopia de Elena Aguilar, care este antrenor pentru leadership transformațional în Oakland, California.

Changing-school-8

Zece moduri de a ajuta copilul să facă față tranzițiilor dificile în școală – fie că ești profesorul sau părintele lui.

Elevii experimentează schimbări neașteptate zilnic, cum ar fi să afle că profesorul lor favorit va părăsi școala, sau că un coleg de clasă se mută departe, sau că programul de orchestră în care sperau să intre anul viitor nu mai este finanțat și nu va mai exista.

Tranzițiile sunt întotdeauna grele pentru copii – ei tânjesc după continuitate și rutină, așa că și sfârșitul de an școlar poate fi oricum provocator. Dar dacă schimbări majore (sau chiar unele medii) sunt la orizont, poate fi chiar mai greu pentru copii.

Anul acesta, școala fiului meu a fost bombardată cu o serie rapidă de schimbări. Ca părinte, am avut multe de făcut pentru a-mi procesa propriile emoții – mânie, tristețe și îngrijorare – și am împărtășit cu grijă cu el ceea ce simțeam. Este important să fii cinstit cu copilul (mi-am exprimat tristețea și frustrarea împreună cu fiul meu) și la fel de important este să ai speranță.

Changing-school-10

Sugestii pentru a-i ajuta pe copii să treacă prin schimbări

Indiferent dacă ești un profesor care își susține elevii sau un părinte care își susține copilul, iată zece moduri de a face schimbările nedorite mai ușoare pentru copil:

  1. Invită-l să vorbească despre ceea ce simte. Ascultă orice spune el – de la mânia lui la tristețe și confuzie. Validează-i simțămintele și lasă-l să știe că orice ar experimenta este Ok.

  2. Ajută-l să vadă elementele de stabilitate din viața lor și din școală. Numește-i pe toți profesorii și adulții care nu pleacă, pe colegii care rămân (sau cu care se reîntâlnește la noua școală, noul liceu / facultate, n.n.)

  3. Asigură copiii că fundamentele comunității lor și experiențele de învățare vor fi puternice. Chiar dacă un membru al personalului sau directorul școlii pleacă, nu cădea în greșeala de a o prezenta ca pe o catastrofă elevilor sau copiilor tăi. Ajută-i să vadă că experiența lor în școală este mai mult decât o singură persoană, un program sau alt element.Changing-school-9

  4. Asigură-te că ei nu iau schimbarea la modul personal. Copiii au tendința să se învinovățească atunci când lucrurile merg prost. Fii sigur/ă că scoți în evidență faptul că ei nu au făcut nimic pentru a face pe cineva să plece, să se mute, așa cum copilul tinde să se gândească atunci când un profesor sau alt membru al echipei pleacă să lucreze la altă școală, părăsește profesia sau poate este dat afară din poziția pe care o ocupă.

  5. Îndrumă copiii să vadă ceea ce ei pot controla. Schimbările nedorite fac oamenii să simtă că nu își controlează propriile lor vieți. Întreabă-i pe elevi sau copii, ”Ce ești tu liber să alegi în acest moment?” și asta le va aminti despre propriile lor puteri.

  6. Ghidează-i pe copii să se concentreze asupra unui viitor pozitiv și a ceea ce ar putea fi posibil într-un an de acum încolo. Ajută-i să-și imagineze cum își fac noi prieteni, clădesc conexiuni puternice cu alți adulți și găsesc bucurie, comunitate și împlinire la școală. Dacă este ceva pe care ei îl pot face ca aceste lucruri să se întâmple (cum este să-și facă noi prieteni) ghidează-i să facă aceste lucruri.

    Changing-school-11

  7. Timp mult mai scurt pentru îngrijorare. În mod special dacă aveți un copil care-și face griji tot timpul, sugerați-i un timp de doar 15 minute pe zi în care să-și dea voie să fie îngrijorați. Când încep să-și facă griji în alte perioade, amintiți-i că nu este timpul (ora) stabilit pentru îngrijorare.

  8. Întrebați copilul: Ce contează cu adevărat aici? Ajutați-i să vadă situația în mare, să câștige perspectivă și să păstreze schimbarea în proporțiile reale.

  9. Ajutați-i să se conecteze cu reziliența, mecanismele de a face față și energia proprie. Ei au avut de a face și înainte cu schimbări și provocări. Ajută-i să acceseze aceste resurse și amintește-le că ei vor depăși și această ultimă provocare.

  10. Ajută-i să-și vadă propriile resurse pentru a face schimbările pe care le doresc. Ajută-i să se gândească cum să fie pro-activi pentru a crea acel fel de școală și experiență pe care o doresc, chiar în fața unei schimbări nedorite.

Changing-school-6

Ca profesor, deseori a trebuit să-i susțin pe elevi cu strategiile de mai sus pe măsură ce schimbările au făcut valuri prin școala noastră în fiecare an. Elevii mei, desigur, au răspuns diferit. Unii și-au dat în petec emoțiile în timp ce alții au fost mai greu de citit.

Acordă-ți timpul pentru a explora cum experimentează elevii atunci când lovește schimbarea. La urma urmelor, schimbarea este singurul lucru pe care putem conta, așa că este întotdeauna de ajutor ca să-i ajuți pe copii să-și rafineze abilitățile de a face față, reziliența.

Changing-school-4

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/supporting-students-times-change-elena-aguilar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.