Lecțiile din tabără

Traducerea articolului publicat de Leah Shafer în Usable Knowledge, jurnalul online editat de Harvard Graduate School of Education, care strânge sfaturi, unelte și idei ale cercetătorilor și practicienilor de frunte din domeniul educațieihttp://www.gse.harvard.edu/

Eliberați de cerințele anului școlar, taberele de vară sunt locurile cheie pentru învățarea social-emoțională

Tabăra de vară: pentru atât de mulți copii, ea semnifică zile libere de grijă, zile de înotat, practicat sporturi, cântat și ocazii de ați savura timpul, eliberat de cerințele anului școlar. Tabăra înseamnă timp fără lecții, fără studiu și fără profesori.

Dar o învățare semnificativă tot are loc în tabăra de vară – chiar dacă participanții nu realizează neapărat asta.

Programs-Summer-Camp-3

Învățăturile verii (fără cărți)

Toate acele dinamici ale taberei clasice – să fii departe de casă și părinți, să-ți faci noi prieteni, să fii parte dintr-o echipă și să încerci lucruri noi – sunt cărămizi de construcție ale unor abilități social-emoționale cruciale.

Învățarea social-emoțională (SEL, Social-emotional learning) poate cuprinde o varietate de practici, dar majoritatea experților sunt de acord că un copil cu abilități SEL înalte are succes în cinci arii cheie: conștiința propriei identități, auto-controlul, conștiința socială, abilitățile de relaționare și luarea de decizii responsabile. Aceste abilități sunt din ce în ce mai mult înțelese ca fiind principalele atribute pentru succesul în școală și în viața profesională care îl așteaptă, dar școlile nu au întotdeauna timpul sau capacitățile de a le preda-antrena în mod explicit. Obligațiile de a completa curriculum și de a crește realizările studentului fac deseori dificil pentru profesor să dea prioritate construcției unei comunități, stabilirii de scopuri sau rezolvării de probleme în propria clasă.

Deconectați de obligațiile unei zile de școală, taberele de vară (în mod special cele în care stai și peste noapte), se pot scufunda cu capul înainte în învățarea social-emoțional- – și multe din ele o fac. Aceste oportunități sunt de o importanță specială pentru elevii proveniți din familii cu venituri reduse, mulți dintre ei având posibilități mai reduse de a câștiga aceste abilități în afara școlii.

Un studiu din 2005, derulat în 80 de tabere de către American Camp Association (ACA) a descoperit creșteri importante ale abilităților social-emoționale ale copiilor după o sesiune de tabără de vară. Personalul taberei, părinții și copiii au raportat o creștere la copii – de la începutul până la sfârșitul sesiunii – a stimei de sine, independenței, abilităților de leadership, prietenie, confortului social, valorilor, abilităților de a lua decizii.

sc-summer-camp-2013-707x346

Cum arată experiența unei tabere bune

Nu e vorba numai de un mediu nou și de un orar flexibil care construiește abilitățile social-emoționale ale copiilor. Multe tabere se concentrează în mod intenționat pe învățarea social-emoțională. Taberele YMCA, de exemplu, discută în mod explicit cele patru valori ale lor – onestitatea, grija față de alții, respectul și responsabilitatea – promovate constant prin cântece, mici schițe teatrale și întruniri. Și majoritatea taberelor își învață personalul să antreneze copiii pentru a deveni mai independenți, conștienți social și reflexivi.

camp

În mod special, taberele încurajează abilitățile de relaționare și conștiința socială prin:

 • Introducerea copiilor într-un grup complet nou de colegi. Tabăra poate fi prima dată când copilul își petrece timpul cu oameni al căror mediu – ca zonă, rasă, religie – este diferit de al lui.

 • Crearea oportunităților pentru copii de a-și găsi proprii prieteni. Conform cercetătorului în educație și consilierului de tabără cu o îndelungată experiență, Claire Gogolen, consilierii încep adesea o sesiune prin tehnici de spargere a gheții și deseori re-aranjează grupurile din camere în diferite perechi. Aceste activități dau participanților la tabără oportunități explicite pentru a ajunge să se cunoască unii pe alții, permițându-le să-și dea seama cu cine vor să devină mai buni prieteni.

 • Crearea unui spațiu în care prostioarele, glumele sunt acceptate, dar nerușinarea nu. Fără nevoia de a se afunda într-un conținut academic, taberele au timp să utilizeze începutul unei sesiuni pentru a acorda prioritate normelor de grup, spune specialistul în învățare și fost consilier și director de tabără Ari Fleisher. Consilierii pot face să se înțeleagă foarte clar că neobrăzarea și batjocorirea nu sunt acceptabile. În același timp, taberele încurajează cântecele, glumele și prostioarele generale care permit participanților să se relaxeze și să fie ei înșiși.

  childrens-summer-holiday-how-to-choose-a-summer-camp-2

 • Luarea unei pauze de la tehnologie. Multe tabere în care se stă și peste noapte restricționează sau interzic telefoanele, tabletele și computerele. Pentru mulți participanți este pentru prima dată când și-au făcut prieteni fără ajutorul Instagram sau Snapchat, și ei învață cum să navigheze printre reperele sociale pentru a construi și menține o prietenie în „viața reală”.

 • Modelarea lucrului în echipă și a sportivității. În timpul pregătirii personalului, multe tabere subliniază importanța ca adulții să demonstreze cooperare și prietenie cu participanții (copii) din tabără. Când participanții sunt înconjurați de modele pozitive – în special modele care sunt mai apropiate de vârsta lor decât sunt profesorii – ei învață cum să se poarte cu colegii care pot fi diferiți față de ei.

  kids_camp_hero

  Stand up paddleboarding at Beaver Creek kids camp.

  Taberele de asemenea hrănesc conștiința propriei identități, auto-controlul și luarea de decizii responsabile prin:

 • Cerându-le copiilor să-și rezolve problemele de zi cu zi singuri. Cu un contact limitat cu părinții, participanții din tabere trebuie să învețe cum să-și rezolve conflictele, indiferent dacă este un dezacord cu colegul de cameră sau faptul că nu poate participa la activitatea pe care o preferă.

 • Prezentând activități care sunt noi pentru toți. Consilierii deseori conduc jocuri și activități care nu au fost încercate de nimeni din tabără, spune specialistul în afterschool și fostul consilier de tabără Nicky DeCesare. Fără frica faptului că unii participanți vor avea de făcut o cursă cu picioarele legate sau un joc de baschet, copiii vor decide mai curând să facă lucruri noi.

  rewild_fort

 • Oferindu-le copiilor șansa de a-și stabili scopuri zilnice și de a la împlini. Cantitatea pură de activități noi face posibil pentru copii să-și stabilească continuu și să-și atingă noi scopuri, adâncindu-și înțelegerea limitelor personale. Într-o zi un copil își poate propune să atingă culmea zidului de cățărare, iar a doua zi poate fi hotărât să colaboreze cu grupul lui ca să creeze un nou cântec.

 • Ajutând copiii să-și descopere abilitățile. Copiii care sunt cufundați în mod obișnuit în cerințele academice pot deveni conștienți de noi abilități despre care nu știau că le au. Pentru copiii care se căznesc la școală, aceste oportunități le pot crește încrederea în sine.

 • Furnizând timp pentru reflecții. Multe tabere încep sau sfârșesc ziua cu activități de reflecție, în care participanții se pot gândi la provocările cu care s-au confruntat, cum au crescut și ce le-a făcut plăcere. Aceste momente, prea rare într-o zi tipică de școală pot dezvolta conștiința de sine și înțelegerea pentru toți copiii.

  summer-camp-kids (1)

Pentru părinții care, după ce au citi articolul nostru despre Educația în familie, cred că nu s-au descurcat prea bine, fie la capitolul motricitate, inteligență emoțională sau la orice alt capitol – un sfat de la noi – trimiteți copilul în tabără vara asta, dar pregătiți-vă și ca, la întoarcerea lui, să setați altfel „regulile casei”.

Lăsați-le mai multă independență de mișcare și decizie, rezolvați problemele împreună, discutați mai mult, acordați timp pentru reflecție, ieșiți mai des împreună cu ei, inițiați activități noi etc.

camp-sea

One thought on “Lecțiile din tabără

 1. Pingback: .. Și o modalitate ingenioasă de a transforma vacanța într-o altfel de școală | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.