De ce Identitatea și Emoția sunt punctul central în motivarea creierului adolescenților

În mod tradițional, puterea creierului este dată de IQ, însă cu cât lumea devine mai complexă, inteligența emoțională trece pe primul plan.” spune Daniel Goleman

Trăim cu toții într-o lume din ce în ce mai complexă, în care Inteligența Emoțională joacă un rol mai important.

Acest adevăr este și mai evident în viața copiilor care cresc, devenind adolescenți și pregătindu-se pentru viața adultă. Perioada zbuciumată a pubertății și adolescenței este o perioadă în care emoțiile joacă un rol foarte important și depinde numai de inteligența noastră de educatori să folosim această perioadă pentru a cultiva pasiuni și modele benefice în mintea și sufletul copiilor pe care îi creștem și educăm.

Vă propunem mai jos un articol în care sunt expuse opiniile Prof. Ronald Dahl despre oportunitățile de formare creeate de caracteristicile dezvoltării creierului în perioada pubertății și adolescenței.

Pre teen children at school

Pre teen children at school

Traducerea articolului scris de Emmeline Zhao în MindSchift (2015)

“Pentru mulți ani, experiența comună și studiile au stabilit că oamenii învață cel mai bine (mult) în primii ani de viață – când creierul se dezvoltă cel mai rapid*. Totuși, cercetările recente au sugerat că perioada de învățare optimă se extinde până în adolescență.

* http://developingchild.harvard.edu/science/key-concepts/brain-architecture/

Agitația produsă de noile descoperiri ar putea să ne forțeze să regândim total modul în care educatorii și părinții hrănesc acest grup de vârstă vulnerabil, transformând momentele de frustrare în oportunități care nu au fost văzute înainte, pentru învățare și entuziasm academic. Noile dovezi arată că fereastra de dezvoltare a creierului continuă în perioada de stabilire a pubertății, între 9 și 13 ani și probabil și în anii adolescenței, susține Prof. Ronald Dahl, profesor în domeniul sănătății și dezvoltării umane la University of California, Berkeley.

adolescenta-2

Dahl a vorbit la un seminar recent al Education Writers Association ** despre motivație și angajament.

** http://www.ewa.org/multimedia/get-schooled-unlocking-secrets-adolescent-brain

Aceasta (9-13 ani) este o perioadă flexibilă pentru angajamentul față de obiective, și partea principală a ceea ce este la baza a ceea ce gândim în mod conștient despre stabilirea de scopuri / obiective – pe ce se bazează sentimentul care ne face să ne simțim motivați pentru anumite lucruri.’ Ronald Dahl, Community Health and Human Development Professor at University of California, Berkeley

Adolescența este o tornadă a schimbării: nu numai că este perioada de viață cu cele mai rapide schimbări fizice *** – în afară de prima copilărie – dar și cu descoperirea de noi determinări, motivații și sentimente legate de sexualitate, care sunt amplificate. Există schimbări profunde în metabolism și în ciclurile de somn, ca și schimbări în rolurile sociale – în special în contextul școlii. De-a lungul acestor ani, motivația este autopropulsată nu prin scopuri tangibile pentru care să lucrezi, dar printr-un sentiment de dorință și sete. În interiorul tumultului anilor premergători adolescenței există o oportunitate de a crește interesul acestor tineri de a învăța.

*** http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=the-growing-child-adolescent-13-to-18-years-90-P02175

adolescenti-1

În ultimii zece ani, cercetătorii în neuro-științe au fost capabili să identifice ce face creierul adolescentului să fie pregătit pentru acel gen de cercetare care aduce beneficii în clasa de școală. Când copilul intră în adolescență, unele din sistemele neuronale dezvoltate s-au stabilizat deja, spune Dahl. Dar pubertatea creează un întreg nou set de sisteme neurale elastice care, atunci când interacționează cu sistemele deja stabilizate, oferă o fereastră unică de oportunitate pentru angajarea și experimentarea cu lumea din jurul lor în moduri multiple.

Adolescența este o furtună perfectă de oportunități pentru a alinia aceste schimbări în moduri pozitive,” spune Dahl. “Învățarea, motivarea, explorarea, crearea de abilități și obiceiuri, motivația intrinsecă, atitudini, stabilirea de obiective și priorități: Există a nevoie convingătoare pentru cercetări transdisciplinare pentru a înțelege oportunitățile unice pentru învățarea socială și emoțională. Dar puțini oameni o fac, datorită temerilor în fața acestor provocări.”

Aceste noi înțelegeri științifice au largi implicații pentru modul în care școlile predau adolescenților, care sunt priviți în mod tradițional ca fiind un grup de vârstă problematic.

https://www.psychologytoday.com/blog/surviving-your-childs-adolescence/201004/adolescence-and-the-problems-puberty

adolescenti-rafting
Unul din modurile în care putem gândi despre pubertate este să ne gândim la ea ca la o izbucnire de scopuri sincere. Este un timp cu precădere oportun pentru a te îndrăgosti de învățare în sine.

Sentimentele de acceptare, respingere, admirație, printre altele, toate sunt povești ale adolescenței. Copiii la această vârstă caută de asemenea senzații fizice și emoții palpitante. Există o conștientizare mai înaltă a statusului social, în mod special atunci când realizează că acte de curaj îi ajută să câștige un statut social mai înalt în rândul colegilor. Oscilarea sălbatică a sistemelor lor neurologice înseamnă de asemenea că adolescenții se pot reajusta repede – făcând acei ani critici pentru educatori pentru a-i angaja pe studenți în “moduri potrivite,” atunci când creierul învață să calibreze sisteme complexe de valori sociale și emoționale care utilizează emoțiile ca semnale rapide, spune Dahl.

MC1R - 'Natuurlijk rood haar'

Contrar credințelor comune, copiii la această vârstă nu au „creierele zob”. Mai degrabă, acești copii trec printr-o profundă dezvoltare a modului în care procesează lumea din jurul lor. Adolescenții sunt adesea considerați ca persoane care iau decizii proaste și caută senzații tari. Aceste mituri, totuși, confirmă dorința oamenilor de a afișa curaj, care este o valoare recunoscută de toate culturile – iar adolescenții caută satisfacția emoțională de a fi admirați. De fapt, spune Dahl, adolescenții își asumă riscuri pentru a-și depăși temerile, nu pentru a le căuta.

[Adolescenții] învață despre lumea socială complexă în care trebuie să navigheze, asta incluzând ierarhii, reguli sociale pentru a câștiga acceptarea și un status, precum și descoperirea mistificatoare a propriului eu sexual,” spune Dahl. “Aceasta este o perioadă flexibilă pentru angajarea de scopuri – pe ce se bazează sentimentul care ne face să ne simțim motivați pentru anumite lucruri.”

La confuzia privind modul în care putem să răspundem mai bine nevoilor adolescenților se adaugă un val de cercetări care arată că, copiii din toată lumea intră în pubertate mai devreme. Unul din rapoartele din anii 1950 a descoperit că pubertatea fetelor începea la 16 ani. În 1960, un alt raport a descoperit că pubertatea fetelor începea la 13 ani. Astăzi, vârsta este apropiată de opt ani. Tranziția pentru băieți este similară, potrivit rapoartelor. Stabilirea mai devreme a acestor schimbări biologice profunde pune presiune pe educatori și părinți pentru a-și schimba așteptările față de ceea ce înseamnă să fii tânăr și a felului în care se face tranziția spre viața adultă.

adolescent-bike

Aceasta este o oportunitate potențială interesantă, cu o mai lungă perioadă de timp pentru a învăța sistemele motivaționale pentru învățare, mai mult timp pentru a crește abilități și dezvolta modele de dezvoltare a cunoașterii,” spune Dahl. “Dacă copiii cresc în medii potrivite, ei pot beneficia de avantajul unui întreg eșafodaj și de libertatea de a adopta roluri de adulți. Dar riscurile sunt probabil mai mari pentru copiii din mediile dezavantajate.”

Este încă neclar cum dezvoltarea timpurie prin care trec copiii poate crea alte seturi de provocări, notează Dahl, dar este evident că este o fereastră de dezvoltare cheie pentru învățarea motivațională, un timp când creierul simte mai intens sentimentele motivaționale, își întărește modelele de conectare cu obiectivele sincere și creează un potențial pentru învățarea profundă, susținută.

adolescenta-1

Această perioadă de învățare este exemplificată chiar de dragostea interzisă a lui Shakespeare din Romeo și Julieta. Tânărul cuplu este adus împreună de o singură scurtă întâlnire, după care prin procesul mental de planificare, obiective, motivații, dor și dorință sunt transformați. Încep să fie obsedați de reunire și ar sacrifica orice – incluzând confortul, siguranța, familia și prietenii – pentru a fi împreună din nou.

Fără contextul că motivele adolescenților pot exploda în întregime de la o simplă scânteie de pasiune, povestea lui Romeo și a Julietei ar fi una de nebunie totală, spune Dahl. Dar abilitatea adolescenților de a remodela rapid motivațiile și scopurile susțin amândouă volatilitatea emoțională prezentând o perioadă cheie pentru a găsi dragostea – nu neapărat pe cea romantică pentru alții, dar pentru activități și scopuri academice.

Cu sentimente care te împing să perseverezi, poate adolescența este în mod particular timpul oportun pentru a te îndrăgosti de ideea de a învăța singur, să îți placă acel sentiment al explorării,” spune Dahl. “Este o nouă fereastră pentru a crea acel sentiment de DA!”

Acest articol a apărut prima dată în jurnalul Education Writers Association.

Sursa: https://ww2.kqed.org/mindshift/2015/12/10/why-identity-and-emotion-are-central-to-motivating-the-teen-brain/

Child development Core Story https://www.youtube.com/watch?v=VNNsN9IJkws

One thought on “De ce Identitatea și Emoția sunt punctul central în motivarea creierului adolescenților

  1. Pingback: Creierul adolescenților: Cum îi pot ajuta școlile pe elevi să-și controleze emoțiile și să ia decizii mai bune | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.