Strategii pentru copiii sau tinerii cu „minți împrăștiate”

Pe mine m-a fascinat întotdeauna funcționarea minții umane. Este o temă complexă și cercetătorii din diferite domenii încă lucrează pentru a obține răspunsuri la multiplele întrebări legate de această temă.

Este și o temă de mare interes pentru oricine încearcă să-și îmbunătățească propriile performanțe de învățare și de lucru, memoria, abilitățile de a rezolva probleme ș.a.m.d.

Și este o temă extrem de importantă pentru educatori, când vine vorba de modul în care lucrează cu proprii copii sau elevi pentru a-i ajuta să devină mai performanți în învățare, în gândire și când sunt preocupați de spinoasa problemă a managementului în clasă.

Un capitol de un interes major este și cel privind strategiile de lucru ale profesorilor în clasele integrate, în care se confruntă cu problema educării unor copii cu abilități, interese și performanțe diferite. Când ai în clasă copii cu abilități înalte (gifted), alături de copii „obișnuiți” și de câțiva cu dificultăți de învățare (ADHD, autism sau alte dizabilități), întrebarea Ce poți face mai bine pentru fiecare și pentru toți? devine o preocupare majoră.

adhd-medicamente

Așa că ne-am gândit să abordăm astăzi problema copiilor cu deficit de atenție (ADHD). Mai ales că soluțiile „ușoare” de tipul – trimitem părinții cu copilul la doctor să-i dea medicamente care să-l facă să stea liniștit (acasă și în clasă) nu fac decât să le distrugă definitiv viitorul. Îi condamnăm astfel să devină dependenți pe viață de ajutorul social deși ar putea, cu ajutorul părinților și al profesorilor, să devină oameni împliniți. Putem face mai mult pentru ei!

adhd-medication2-655x440

Vă atragem atenția doar să fiți atenți să nu confundați deficitul de atenție al copiilor care au realmente acestă deficiență cu lipsa de atenție și motivare a celor cu abilități înalte sau chiar al celor obișnuiți (deși noi credem că fiecare este special!), care sunt neatenți în clasă doar pentru că nu le cunoașteți (încă) interesele reale și nu le împliniți așteptările – de a fi mai activ implicați în propria învățare, de a merge mai repede, de a asimila mai mult decât sunteți pregătiți să le oferiți.

În ceea ce-i privește pe copiii sau tinerii care realmente au tulburarea de deficit de atenție (ADHD), profesorii îi pot ajuta să-și întărească funcțiile executive ale creierului cu exerciții în care ei practică cenzurarea, prioritizarea, îmbunătățirea memoriei de lucru și realizarea unei hărți a propriilor priorități.

Iată mai jos câteva idei, pe care le puteți afla din traducerea articolului publicat de Dr. Donna Wilson și Marcus Conyers în Edutopia (sept. 2016)

child-fidgeting-facebook

boy studying and distracted with an apple

“Imaginează-ți o echipă fără un antrenor care să-i ghideze pe jucători pentru a lucra împreună în executarea unei strategii care îi duce la victorie. Imaginează-ți o companie fără un lider care să se asigure că angajații din toate departamentele sunt echipați și organizați pentru a colabora la îmbunătățirea continuă a produselor și la creșterea vânzărilor. Imaginează-ți o fanfară în marș fără un tambur-major care să conducă muzicienii prin complicatele lor manevre în timp ce păstrează ritmul.

Rețeaua de funcții executive ale creierului îndeplinește același rol ca un antrenor, un director executiv de companie (CEO) sau un tambur-major: direcționează abilitățile de gândire și cunoaștere ale fiecăruia către stabilirea de obiective, planificarea atingerii lor, stabilirea de priorități, obținerea și menținerea unei organizări și concentrarea atenției asupra sarcinii curente. Acum imaginează-ți încercarea de a îndeplini aceste abilități dacă sistemul executiv de funcționare al creierului tău nu funcționează eficient – nu ai un antrenor care să dezvolte un plan de joc, nu ai un director executiv care să organizeze resursele pentru îndeplinirea obiectivelor tale, nu ai un tambur-major care să mențină concentrarea ta pe învățare.

Aceasta este provocarea cu care se confruntă studenții cu tulburări ale deficitului de atenție (ADHD), care se luptă de fapt cu disfuncții ale sistemului executiv.

child-dahd-4

Ca fost profesor la clasă și psiholog școlar, Donna a lucrat cu mulți copii și tineri care aveau mari dificultăți cu diferitele funcții executive, incluzând:

  • Abilitatea de a inhiba comportamente, din care rezultă deseori impulsivitatea, o abundență de mișcări și dificultatea de a urma instrucțiunile;

  • Comportamentul de inițiere și planificare, a cărui absență face dificil pentru studenți să înceapă munca în clasă și la teme și să-și mențină concentrarea pe sarcinile de învățare pentru durata necesară completării lor;

  • Memoria de lucru și abilitatea de a menține selectiv atenția asupra informațiilor necesare pentru îndeplinirea însărcinării de învățare;

  • Flexibilitatea cognitivă, sau abilitatea de a recunoaște când poate fi necesar să-ți ajustezi gândirea și să acționezi pe baza unei informații noi.

Așa cum am notat în articolul Strategii pentru întărirea funcțiilor executive ale creierului (Strategies for Strengthening the Brain’s Executive Functions) *, copiii și tinerii pot fi învățați să-și dezvolte funcțiile executive și să obțină mai mult succes în auto-coordonarea învățării. Instrucțiunile explicite despre funcțiile executive și modul în care le pot îmbunătăți sunt utile în mod special pentru studenții care se confruntă cu provocări în învățare, deoarece ei pot beneficia cel mai mult din învățarea modului în care își pot struni și direcționa în mod conștient “mințile împrăștiate.”

* http://www.edutopia.org/blog/strategies-strengthening-brains-executive-functions-donna-wilson-marcus-conyers

copii-adhd-1

Exerciții” pentru funcțiile executive

Instrucțiunile practice care să-i ajute pe studenții care au dificultăți să-și îmbunătățească funcțiile executive oferă potențiale beneficii duble. În primul rând studenții vor fi mai bine pregătiți să-și îmbunătățească performanțele în școală și, mai târziu la slujbă. În al doilea rând, poți reduce problemele de management al clasei învățându-i pe acești studenți strategii prin care să evite neatenția – și să creeze mai puține elemente de distragere pentru colegii lor. Dacă ai nevoie să-i ghidezi pe copiii / tinerii cu deficit de atenție, pune aceste strategii la lucru în clasa ta:

Un moment, lasă-mă să mă gândesc.” Studenții care demonstrează un slab control al impulsurilor beneficiază deseori de un suport suplimentar din partea adulților, incluzând discuțiile unu-la-unu de stabilirea a unor strategii despre modurile în care pot controla unele obiceiuri cum este vorbitul impulsiv și răspunsul fără să gândești la ceea ce spui sau comportându-te în moduri care distrage atenția celorlalți studenți. De exemplu, ai putea sugera ca un student impulsiv să repete întrebarea fie cu glas tare fie în tăcere, înainte de a răspunde. Poate veți cădea de acord asupra unui „cuvânt secret”, o parolă pe care o poți spune pentru a-i reaminti studentului să-și folosească abilitățile executive. Încorporând oportunități regulate de mișcare în lecții poate de asemenea ajuta studenții să-și reducă comportamentele impulsive și să rămână concentrați pe învățare.

child_homework_frustrated_800x600

Începe cu sfârșitul în minte. Inițiativa, definită ca pregătirea și abilitatea de a trece la acțiune, se aplică multor aspecte ale funcțiilor executive care au maxim impact la școală, la muncă și în viață. Pentru a-i ajuta pe studenți să-și dezvolte inițiativa, îndrumă-i pentru a-și stabili o intenție clară pentru un proiect de învățare al cărui prim pas este stabilirea unui plan concret de completare a acestei sarcini. Apoi, dacă încep să se abată de la sarcini, ei își pot revedea intenția clară: Ceea ce fac acum mă ajută pe mine să-mi ating scopul? Spargerea sarcinilor de învățare într-o serie de instrucțiuni este o altă strategie utilă care le demonstrează studenților o abordare pas cu pas pentru a le direcționa atenția către acțiuni mici, separate care îi vor aduce mai aproape de intenția lor clară. Fiecare mic succes de-a lungul drumului – bifarea unui alt element din lista de făcut – îi poate ajuta pe studenți să rămână concentrați asupra obiectivelor mari.

Învață să-ți amintești. Cercetătorii care au lucrat cu studenți cu deficit de atenție au descoperit că antrenamentul pentru îmbunătățirea memoriei de lucru (PDF)** i-a ajutat să evite neatenția și să-și îmbunătățească rezultatele școlare. O varietate de strategii au fost dezvoltate pentru a mări memoria de lucru. Am descoperit că și profesorilor și studenților le-a plăcut și găsesc utilă o activitate de rememorare pe care am numit-o Jaloane de memorie, care implică asociații pentru îmbunătățirea memoriei. Pentru a-i ajuta pe studenți numele primilor 10 președinți ai SUA în ordine, de exemplu, i-am îndrumat să spună numele pe măsură ce ating „jaloane” pe corpul lor, în ordine descendentă: George Washington (cap), John Adams (umeri), Thomas Jefferson (inima) și tot așa în jos până la numărul 10, John Tyler (picioare).

** http://www.cdzjesenik.cz/WM-ADHD_Mezzacappa.pdf

child-dahd-3

Ia în considerare mai multe opțiuni. Flexibilitatea cognitivă este o formă de gândire de înalt ordin pe care studenții o pot aplica în soluționarea creativă a problemelor și în cântărirea argumentelor pro și contra în cazul alternativelor multiple. Studenții cu ADHD pot apuca prima idee sau răspuns care le vine în minte. Îi poți învăța pe studenți să creeze o hartă a opțiunilor lor, cu un organizator grafic care plasează problema în mijloc și încurajându-i să o înconjoare cu două sau mai multe soluții – și cu cât se gândesc la mai multe, cu atât mai bine. Realizarea hărții opțiunilor reîntărește ideea că există mai mult decât un singur mod de a rezolva o problemă sau de a te gândi la un concept. Acesta este el însuși un exemplu util al modului în care lucrează funcțiile executive!”

Sursa: http://www.edutopia.org/blog/strategies-students-scattered-minds-donna-wilson-marcus-conyers

2 thoughts on “Strategii pentru copiii sau tinerii cu „minți împrăștiate”

  1. Pingback: Să împlinești nevoile tuturor elevilor: Primul pas | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Construind o clasă meta-cognitivă | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.