Utilizarea Reprezentărilor Non-verbale

Am vorbit în câteva din articolele anterioare despre stilurile de învățare diferite ale copiilor din clasele noastre și despre necesitatea de a găsi mijloacele potrivite prin care să-i ajutăm pe copii cu alte stiluri de învățare decât cel verbal sau logico-matematic să înțeleagă mai bine materia predată.

Dintre aceste mijloace, unele din cele mai des utilizate sunt Reprezentările non-verbale.

Despre acest subiect vorbește și articolul de mai jos, publicat în seria de articole intitulată: Să cunoaștem termenii de specialitate

Madrid Teaching Centre

Madrid Teaching Centre

Traducerea articolului postat de Jennifer Gonzales în Martie 2014 în Cult of Pedagogy

Reprezentările Non-lingvistice

(definiție) Expresii ale unei idei în moduri care merg dincolo de utilizarea cuvintelor: diagrame, imagini, organizatoare grafice, modele 3D, mișcare, demonstrații, jocuri de rol, simulări sau imagini mentale.

visual-map
Rezumat: una din căile de a preda ceva este să explici acel lucru, fie verbal fie în scris. Dar majoritatea oamenilor învață mai bine concepte când acestea sunt prezentate în alte moduri, non-verbale: Pentru cea mai mare parte din ei, asta înseamnă vizual sau printr-un fel de mișcare. Dacă ai auzit vreodată pe cineva care se oprește în mijlocul unei explicații și spune, Stai așa, lasă-mă să-ți desenez o imagine, acea persoană este gata să te așeze în fața unei mari planșe pline de reprezentări non-verbale.

Dacă ești profesor, ar trebui să știi că reprezentările non-verbale te pot ajuta să faci orice concept să se „lipească” mai bine. Deși în unele arii de conținut, cum sunt educația fizică (PE) și artele, educația se îndreaptă mai natural spre această tehnică, vei fi uimit să descoperi cât de bine lucrează ea, de asemenea, cu orice altceva. Ori de câte ori bagi de seamă că studenții nu pricep ceva, este timpul sa schimbi „straiele” și să te oprești din încercarea de a explica acel ceva cu cuvinte.

Eforturile tale nu trebuie să fie nici măcar extraordinare. De obicei, uneltele de care ai nevoie pentru a reprezenta o idee în mod non-verbal se află chiar în fața ta:

academic-picture-science-540x300
Să spunem că ai probleme în a-i face pe elevii tăi de clasa a IV-a să înțeleagă relația dintre Soare, Pământ și anotimpuri. Alege doi copii și fă-l pe unul să fie soare și pe celălalt să fie pământ. Apoi pune-i să se învârtească în concordanță. Din acea zi înainte, nici un copil din acea clasă nu va mai uita vreodată că Gina a simțit o răceală la cap când s-a îndepărtat de Anton.

Sau, să presupunem că ai încercat să explici elevilor de clasa a VIII-a cât de mulți americani nativi au dispărut din cauza bolilor după ce europenii au început să se stabilească în Lumea Nouă, dar numerele nu par să le intre în cap. Pentru a depăși acest moment, poți pune 300 de bomboane M&M verzi pe o tavă, reprezentând populația nativă înainte de colonizarea europenilor. Utilizând bomboane albastre care să reprezinte coloniștii europeni, citești descrierea evenimentelor cheie ale colonizării europene, adăugând bomboane albastre și îndepărtând pe cele verzi pe măsură ce citești, până când tava este acoperită de culoarea albastră și studenții au o imagine vizuală a cât de mică a devenit populația nativă.

Sau poate că elevii tăi de clasa a XII-a adorm de-a lungul unei lungi secțiuni de lectură descriind peisajele din La Răscruce de Vânturi (sau Sadoveanu, n.n.). Pune-i să se oprească, să închidă ochii și să asculte încet un pasaj descriptiv cheie, creând imagini mentale a ceea ce aud. (Da, aici este încă vorba de utilizarea limbajului verbal, dar concentrarea este pe creerea de imagini și pe a simți cum ar fi să trăiești în mlaștinile din Yorkshire. Câteodată are mai mult sens să te gândești la reprezentările non-verbale ca fiind para-verbale, ceea ce ar însemna un fel de a spune pe lângă limbaj sau dincolo de cuvinte, nu neapărat în locul limbajului, deoarece multe din strategiile de reprezentări non-verbale, cum sunt organizatoarele grafice, încă implică utilizarea cuvintelor).

vizual-reprezentation-1

Dacă ești părinte, ar trebui să știi că atunci când copilul tău vine de la școală cu mâzgălituri pe caietul lui de științe sau când tema de la matematică îi cere să reprezinte ecuațiile cu un desen, școala nu irosește timpul copilului. Aceste desene sunt de fapt o parte substanțială a pregătirii. Ai putea să ajuți cerându-i copilului să-ți explice și ție desenele lui, sau dacă are probleme cu desenarea unui anume concept, să faci un brainstorming cu el/ea – cheia este să îl/o ajuți să-și amintească conceptul, și acea conversație cu tine îl/o va ajuta să și-l întipărească și mai bine în creier.

visual-plant_cell_structure
Ce concluzie putem trage: Reprezentările non-verbale sunt un instrument incre3dibil de puternic pentru predare. Multe cercetări susțin utilizarea lor, dar probabil că cea mai substanțială și recentă este aceasta: Într-o meta-analiză a strategiilor de instruire făcută în 2009 de Robert Marzano** și colegii lui au descoperit că atunci când profesorii utilizează reprezentările non-verbale, achiziția studenților crește cu o medie de 17 procente. Nu e deloc puțin, nu-i așa?

** (http://www.marzanoresearch.com/research/reports/meta-analytic-synthesis-of-studies)

Sursa: http://www.cultofpedagogy.com/nonlinguistic-representation/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.