Invatarea bazata pe probleme: Sase pasi pentru a o Concepe, Implementa si Evalua

Traducerea articolului publicat de Prof. Dr. Vincent Genaro si Renee Lyons in Faculty Focus, 30 Noiembrie 2015

Competentele Secolului XXI necesita implementarea unei instruiri care permite studentilor sa aplice continutul cursurilor, sa participe activ la invatarea lor, sa utilizeze semnificativ tehnologia si sa colaboreze.

Invatarea bazata pe probleme (PBL) este o abordare pedagogica care ar putea sa se potriveasca in cutia ta de unelte de predare.

PBL este un model de instruire centrat pe student, bazat pe cercetare in care invataceii se angajeaza cu o problema autentica, prost structurata care necesita o cercetare mai aprofundata (Jonassen & Hung, 2008). Studentii identifica lipsurile din cunoasterea lor, desfasoara cercetarea si aplica ceea ce au invatat pentru a dezvolta solutii si a-si prezenta descoperirile (Barrows, 1996). Prin colaborare si cercetare, studentii pot cultiva rezolvarea de probleme (Norman & Schmidt, 1992), abilitatile metacognitive (Gijbels et al., 2005), angajamentul in invatare (Dochy et al., 2003), si motivatia intrinseca.

In ciuda potentialelor beneficii ale PBL, multor educatori le lipseste increderea sau cunoasterea pentru a o utiliza (Ertmer & Simons, 2006; Onyon, 2005).

Prin impartirea ciclului PBL in sase pasi, tu poti incepe sa concepi, implementezi si evaluezi Invatarea bazata pe probleme in propriile tale cursuri.

problem-solving-on-ipad-as-group-activity

Pasul unu: Identifica rezultatele / ce vei evalua

PBL se potriveste cel mai bine cu rezultatele unui curs orientat pe procese, cum sunt colaborarea, cercetarea si rezolvarea de probleme. Ea poate ajuta studentii sa achizitionze continut sau cunoastere conceptuala, sau sa dezvolte obiceiuri specifice unei discipline, cum sunt scrisul sau comunicarea. Dupa determinarea rezultatelor de invatare ale cursului tau care se potrivesc PBL, vei dezvolta demonstratii formative si cumulative pentru a masura invatarea studentilor. Contractele de grup, formele de autoevaluare sau de evaluari ale colegilor, reflectiile de invatare, exemplele scrise sau rubricile sunt potentiale mijloace de evaluare a PBL.

Pasul doi: Concepe Scenariul

In continuare tu concepi scenariul PBL cu o problema inglobata, care va rezulta in urma brainstorimng-ului studentilor. Gandeste-te la o problema complexa legata de continutul cursului tau. Rareori este dificil sa identifici multe probleme in domeniul tau; cheia este sa scriem un scenariu pentru studentii nostri care va scoate in evidenta tipurile de gandire, de discutii, de cercetare si invatare care trebuie sa aiba loc pentru a indeplini obiectivele de invatare. Scenariile trebuie sa fie motivante, interesante si sa genereze discutii bune.

Cautati in website-urile de mai jos exemple de probleme si sceanarii de PBL.

http://www1.udel.edu/inst/resources/sample-problems.html

http://capewest.ca/pbl.html

http://stembrowardschools.com/science/science_general/pbl/

problem

Pasul trei: Introdu Invatarea prin probleme (PBL)

Daca PBL este noua pentru studentii tai, ai putea exersa cu o “problema usoara”, cum este scenariul despre randurile lungi din sala de mese. Dupa ce-i grupezi pe studenti si le dai timp pentru o scurta versiune de PBL, introdu asteptarile insarcinarii, rubricile si termenele de timp. Apoi lasa grupurile sa citeasca scenariul/iile. Ai putea dezvolta un singur scenariu si sa lasi fiecare grup sa il rezolve in modul propriu, sau ai putea crea mai multe scenarii, adresand aceeasi problema, pentru fiecare grup pentru a le discuta si cerceta.

Project-Based-Learning-Photo

Pasul patru: Cercetarea

Cercetarea PBL incepe cu sesiuni de brainstorming in grupuri mici, unde studentii definesc problema si determina ce stiu ei despre problema (cunoasterea anterioara), ce au nevoie sa invete mai mult despre ea (temele de cercetare), si unde au nevoie sa se uite pentru a gasi date (baze de date, interviuri etc.). Grupurile ar trebui sa scrie problema ca o declaratie sau o intrebare de cercetare. Probabil ca vor avea nevoie de asistenta. Gandeste-te la propria cercetare: fara intrebari bune de cercetare, procesul ar putea sa fie nedirectionat sau mult prea specific. Studentii trebuie sa decida care sunt rolurile in grup si sa desemneze responsabillitati de cercetare a temelor care le sunt necesare pentru a intelege pe deplin problemele. Apoi studentii dezvolta o ipoteza initiala pentru a-si “testa” solutia cercetarii.

Tine minte: intrebarile de cercetare si ipotezele se pot schimba dupa ce studentii gasesc informatii care dezmint convingerile lor initiale.

PBL-sorturi

Pasul cinci: Produceti Performanta

Dupa cercetare, studentii creeaza produse si prezentari care sintetizeaza cercetarea lor, solutiile si invatarea. Formatul demonstratiilor cumulative depinde exclusiv de tine. Noi tratam acest pas ca un targ de stiinte. Studentii gasesc resurse pentru a dezvolta cunoasterea fundamentala care informeaza despre intelegerea lor, si isi prezinta in mod colaborativ catre clasa descoperirile, incluzand una sau doua solutii, in forma unor postere.

stw-mhs-casestudyhero-greenhouse_0

Pasul sase: Evaluarea

In timpul pasului de evaluare al PBL, evalueaza produsele si performantele de grup. Utilizeaza rubrici pentru a determina daca studentii au comunicat clar problema, contextul, metodele de cercetare, solutiile (fezabile si bazate pe cercetare) si resursele, si pentru a decide daca membrii grupului au participat semnificativ. Ar trebui sa iei in considerare ideea de a-i pune pe studentii tai sa-si scrie reflectiile despre propria invatare (incluzand ce au invatat despre continutul capitolului si despre procesul de cercetare), in fiecare zi si la incheierea procesului.

Desi am prezentat PBL ca pasi, proceul functioneaza realmente ciclic. De exemplu, ai putea preda cursul de economie si ai putea dezvolta un scenariu despre strazile aglomerate din jurul campusului. Dupa ce grupurile citesc scenariul, ei dezvolta ipotezele initiale despre motivul pentru care strazile sunt aglomerate si cum se poate rezolva problema. Daca unul din grupuri crede ca sunt aglomerate pentru ca sunt prea inguste si solutia este sa le largeasca, cercetarea urmatoare despre impactul economic si de mediu i-ar putea informa ca largirea nu este fezabila. Ei vor trebui sa sara inapoi la pasul patru, sa discute alte ipoteze si sa inceapa alta cale de cercetare. Acest tip de strategie pedagogica orientata pe proces, auto-directionata ii poate pregati pe studenti pentru cariere de succes dupa absolvirea liceului.

Este timpul sa puneti la lucru PBL in cursurile voastre?

projectsarestudent-drivenwithstudentsdoingitall

Referinte

  • Barrows, H.S. (1996). Problem-based learning in medicine and beyond: A brief overview. In L. Wilkerson, & W. H. Gijselaers (Eds.), New directions for teaching and learning, No.68 (pp. 3-11). San Francisco: Jossey-Bass.

  • Dochy, F., Segers, M., Van den Bossche, P., & Gijbels, D. (2003). Effects of problem-based learning: A meta-analysis. Learning and instruction, 13(5), 533-568.

  • Ertmer, P. A., & Simons, K. D. (2006). Jumping the PBL implementation hurdle: Supporting the efforts of K–12 teachers. Interdisciplinary Journal of Problem-based Learning, 1(1), 5.

  • Gijbels, D., Dochy, F., Van den Bossche, P., & Segers, M. (2005). Effects of problem-based learning: A meta-analysis from the angle of assessment. Review of Educational Research, 75(1), 27-61.

  • Jonassen, D. H., & Hung, W. (2008). All problems are not equal: Implications for problem-based learning. Interdisciplinary Journal of Problem-Based Learning, 2(2), 4.

  • Norman, G. R., & Schmidt, H. G. (1992). The psychological basis of problem-based learning: A review of the evidence. Academic Medicine, 67(9), 557-565.

  • Onyon, C. (2012). Problem-based learning: A review of the educational and psychological theory. The Clinical Teacher, 9(1), 22-26.

* Vincent R. Genareo este un asociat de cercetare post-doctorala la Iowa State University, Research Institute for Studies of Education (RISE).

** Renee Lyons este Doctor, candidata la Clemson University, Department of Education.

Sursa: http://www.facultyfocus.com/articles/instructional-design/problem-based-learning-six-steps-to-design-implement-and-assess/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.