Carti pentru copii, statui de nisip si un model educational si economic de succes

Tot gandindu-ma cum am putea noi sa-i ajutam pe copiii nostri sa aiba succes in viata si, poate, sa se lanseze ca viitori antreprenori :), m-am gandit sa va povestesc despre inca una din experientele mele de vacanta, din care am invatat multe despre cum sa dezvolti oportunitati de afaceri, promovand artistii, istoria, traditiile si mestesugurile, si facand totodata si putina educatie, pentru copii, parinti si bunici. Un mix foarte interesant, care nu putea sa izvorasca decat din creativitatea unor oameni educati sa gandeasca independent si integrativ.

Acum cateva zile am vizitat o expozitie extraordinar de interesanta de… statui din nisip, organizata in cadrul unui Festival de vara – Zandsculpturen (http://zandsculpturen.nl/) – care a devenit traditie deja, fiind initiat acum 13 ani in localitatea Garderen, din Olanda.

Garderen

Inainte de a vedea despre ce este vorba, am avut aceeasi retinere ca in cazul muzeului Saga islandeze, despre care v-am povestit in articolul “Lectia islandeza”.

Ma asteptam sa mergem undeva pe malul marii, unde sa vedem niste castele de nisip ceva mai elaborate..deh, la ce sa te astepti de la niste statui de nisip..?

Dar, in loc sa ne indreptam spre mare, masina a luat-o spre mijlocul tarii, printre poldere cu oi si vaci, pana am intrat intr-o padure si am oprit intr-un satuc pitoresc.

Garderen este o mica localitate cu aproximativ 2000 de locuitori din provincia Gelderland, fiind o mica enclava agricola situata in mijlocul padurilor Veluwe. A fost de mult timp considerata o destinatie turistica, datorita dotarilor hoteliere foarte bune si mancarii de calitate servita turistilor. Hotelurile ofereau turistilor si posibilitatea de a cumpara suveniruri. Dar, la fel ca in multe destiinatii turistice de la noi, asta nu asigura suficienti turisti, asa ca proprietarii unui hotel local, cu cateva sali mari de conferinte la parter si o gradina generoasa, au avut ideea organizarii acestui festival, la care isi aduc contributia an de an mai multi artisti din Olanda – sculptori, pictori, specialisti in arte decorative, vestimentatie, ceramica, mestesugari.

gnome-mama-kitchenIn fiecare an, tema expozitiilor este alta, dar toate temele sunt legate de istoria si personalitatile Olandei, precum si de valorile naturale, traditiile si mestesugurile din aceasta tara. Anul acesta, festivalul a avut ca tema centrala personalitatea si creatiile unui mare ilustrator si autor de carti pentru copii, pictor si artist multilateral – Marinus Harm Poortvliet (1932 – 1995), pe scurt, Rien. Rien Poortvliet este foarte cunoscut atat in Olanda cat si peste hotare in special datorita cartilor lui despre Viata Gnomilor, personaje din vechile povesti populare olandeze – micute fiinte dragute si saritoare care au incantat si inseninat viata grea a copiilor din veacurile trecute. Rien a fost un mare promotor al traditiilor si naturii si a scris multe carti minunat ilustrate cum sunt: Padurea vie, O lume a animalelor, Cainii, Caii, Cartea fermei, In casa bunicului meu, Cartea omului de nisip si Alfabetul somnului, Viata de zi cu zi in Olanda anului 1956 si cutia de comori a stramosilor mei, Arca lui Noe, Calatorie in epoca de gheata – mamutii si alte animale din salbaticie, Si el a fost unul dintre noi – Viata lui Iisus din Nazareth si altele.

DSC00246

Pentru ca anul acesta olandezii celebreaza 40 de ani de viata si notorietate a “gnomilor” (s-a facut si un film dupa aceasta carte), si cantecelului despre “gnomul care nu a vrut sa plece in vacanta”, cativa artisti olandezi s-au reunit pentru a reconstitui in salile si gradina hotelului imagini din cartile lui Rien Poortvliet. Multe dintre acestea au fost ilustrate “doar” cu statui facute dintr-un nisip special (protejat cu o substanta care asigura rezistenta statuilor toata vara, chiar si sub ploaie), dar si in diorame si picturi infatisand interioare de case (in care pesonajele sunt tot statui de nisip), de ateliere mestesugaresti, scene sociale, strazi, peisaje, toate inspirate din ilustratiile cartilor lui Rien.

DSC00230

Si trebuie sa va marturisesc ca am avut parte de o surpriza foarte placuta pentru ca, in locul unor statui grosiere, am vazut scene si personaje foarte expresive, unele poznase, toate spunand o poveste interesanta... de multe ori insotita de muzica sau sunete specifice…

DSC00232

Si mi-a parut extrem de rau ca nu citisem si eu acele povesti… Dar, pentru mine si nepotelul meu nu am gasit inca variante in limba engleza, va trebui sa le caut in alta parte.

gnome-deerPe langa aceasta panorama complexa a povestilor lui Rien, era organizata si o expozitie de picturi in ulei si acuarela infatisand scene din cartile Arca lui Noe, „Aanloop“ (Running up), picturi cu scene de vanatoare din „Jachttekeningen“ si pasari salbatice.

Alaturi de acestea, in alta sala mare a hotelului, mai era si o provocare jucaus-educativa – o lunga galerie cu statui de nisip intruchipand vechi proverbe olandeze (32 de scene distincte, fiecare reprezentand un proverb). Vizitatorii trebuiau sa recunoasca-ghiceasca aceste proverbe si sa le noteze pe o fisa, pe care apoi o lasau la iesire. La sfarsitul festivalului, cei care au recunoscut toate proverbele, castiga premii constand in carti ale lui Rien sau alte obiecte decorative cu scene inspirate din ilustratiile lui. Si va pot spune ca toti se distrau de minune facand asta, atat tinerii, familiile cu copii sau varstnicii.

DSC00224

Ce m-a impresionat, in afara maiestriei artistilor care au reusit sa redea forme expresive intr-un material atat de dificil cum este nisipul, a fost si conceptia de ansamblu, modul in care se imbinau si sprijineau elementele, intr-o unduire si transformare continua, care sugera curgerea dar si unitatea timpului.

Afara, copii se puteau distra si cu jucarii din epoca de… piatra, un mic roll-coaster suspendat deasupra statuilor din gradina, cu masinute aidoma celor din Fred si Barney. Sau re-descoperind personajele din cartile indragite in zecile de statui din ceramica, mari si mici, de gnomi, animale si pasari presarate prin gradina.

DSC00220

Iar adultii sau parintii puteau cumpara din galeriile hotelului frumoase decoratiuni pentru casa si gradina, jucarii si diferite obiecte casnice sau creatii vestimentare, multe inspirate din ilustratiile lui Riet, dar si in stiluri traditionale sau modern-stilizate – toate la preturi convenabile, mai ieftine decat in magazinele de profil din marile orase.

Sau dulciuri aidoma celor facute traditional in casa, in vremurile de demult, pe care le puteai cumpara de langa restaurantul care te imbia cu tot felul de bunatati.

In tot, un concept complex care are mare succes la un public divers – atat olandezi cat si turisti, un eveniment atractiv si o interesanta experienta pentru toti vizitatorii – foarte multi, in ciuda vremii ploioase…

Si, pot sa pun pariu, un succes economic pentru organizatori, pentru artistii si mestesugarii ale caror creatii sunt promovate si vandute, precum si pentru comunitatea care atrage mai multi turisti si venituri la bugetul local.

Cred ca si la noi se pot organiza astfel de proiecte, trebuie doar sa incurajam initiativa locala si creativitatea tinerilor.

Ce ziceti, v-am inspirat putin? 🙂

Voi ce povesti interesante aveti?

Rodica Barbuta

One thought on “Carti pentru copii, statui de nisip si un model educational si economic de succes

  1. Pingback: Steliana dăruiește lumii ”Aripi de culoare” | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.