Știați că mirosul poate aduce un val de amintiri, poate influența dispoziția omului și îi poate chiar afecta performanțele? E adevărat! Și asta deoarece bulbul olfactiv este parte a sistemului limbic din creier, o arie care este atât de strâns asociată cu memoria și sentimentele încât este denumită câteodată ”creierul emoțional”. Mirosurile pot rechema amintiri și răspunsuri emoționale puternice aproape instantaneu.
Așa cum ați văzut și în alte articole, deși nu este una din ”inteligențe”, mirosul, ca și celelalte simțuri, are un rol important în învățare și memorare. Așa că, de ce nu l-am antrena? Mai ales că, așa cum spun cercetătorii, majoritatea mirosurilor se memorează încă din copilărie.
Iată ce activitate ne propune Ana Dziegel pentru perioada dinaintea Crăciunului – Laboratorul aromelor.
Dacă ești blocat în interior în această iarnă, încearcă puțină știință facilă pentru copii – fă un Laborator de iarnă al aromelor. Noi chiar am făcut și un mic joc al potrivirilor care să meargă cu asta – Jocul potrivirii mirosurilor!
Acest laborator face parte din Seria Simțurilor de Crăciun și este contribuția noastră la ideile pe care le-am pus în practică în anul 2014, în parteneriat cu Childhood 101, Picklebums, Toddler Approved, Meri Cherry și Nuturestore.
În fiecare săptămână am explorat unul din cele cinci simțuri.
La început am planificat doar să facem jocul, dar fiica mea a vrut să pregătească singură aromele. Am realizat că pregătirea borcănelelor cu arome pentru joc a fost jumătate din amuzament, așa că am transformat asta într-un fel de ”laborator”. Am făcut 6 arome în total și toate sunt ușor de recunoscut. În mod cert tu poți să extinzi asta cu propriile idei!
Eu de fapt am încercat partea de joc a acestui proiect acum câțiva ani* într-o formă ușor diferită cu preșcolarii și a fost o reușită.
* https://babbledabbledo.com/science-for-kids-smelly-game/
Materiale
-
6 borcănele de sticlă mici
-
Apă
-
(5) Cuișoare
-
(1) Baton de scorțișoară
-
O rămurică de brad sau pin (ruptă din bradul tău de Crăciun)
-
O sticluță cu esență de vanilie
-
O linguriță cu cafea măcinată
-
(4) Bomboane de mentă
-
Colorant alimentar (de mai multe culori – opțional) sau bucățele de hârtie colorată
-
Fișa jocului – https://cdn.babbledabbledo.com/wp-content/uploads/2014/12/Winter-Scent-Matching-Game-Babble-Dabble-Do.pdf
Instrucțiuni
Partea 1: Pregătiți Laboratorul științific
Notă: Pentru cele mai bune rezultate, lăsați la înmuiat aromele voastre în apă timp de 1-3 zile. Apa va ”prinde” realmente aromele. Dacă vrei să începi jocul imediat, păstrează elementele cu mirosuri în borcane și ascunde-le învelind borcănelele cu bucățele mate de bandă sau hârtie.
-
Pasul unu Plasați fiecare aromă într-un borcănel separat.
-
Paul doi Umpleți borcănelele cu apă și puneți-le capacul.
-
Pasul trei (Opțional pentru joc) Tu (singur/ă) colorează apoi lichidul pentru a ascunde conținutul. De exemplu, colorează aroma de brad (pin) cu altceva decât culoarea verde, deoarece culorile au asociații puternice în memorie.
- Pasul patru Lasă-le să stea cel puțin 24 de ore sau vezi nota de mai sus. O dată ce apa a absorbit aromele, îndepărtează orice element nedizolvat din borcănele.
Partea a 2-a: Jocul potrivirii mirosurilor
-
Pasul unu Tipărește Fișa jocului (vezi mai sus)
-
Pasul doi Cere copiilor să deschidă fiecare borcănaș și să potrivească unul din ele pe fișa tipărită. Chiar dacă ei au creat aromele în partea de laborator ei se vor bucura să le re-deschidă și să potrivească fiecare aromă cu imaginea corespunzătoare. Dacă organizați acest laborator-joc acasă, încercați să păcăliți alți membri ai familiei!
O mică paranteză despre… Simțul mirosului
Am fost întotdeauna fascinată de simțul mirosului și de conexiunea lui cu memoria. Simțul mirosului la noi este reglat de bulbul olfactiv care se întâmplă să fie localizat în sistemul limbic al creierului, acolo unde sunt stocate majoritatea amintirilor. Știai că prima dată când tu simți un miros, creierul construiește o asociere cu un eveniment sau o activitate? Încă de când întâlnim prima oară un miros, copiii fiind, asociem frecvent anumite arome cu copilăria noastră. Ce interesant e asta! Dacă vreți să aflați mai multe despre aceste asocieri, puteți citi articolul din ”Cum funcționează lucrurile” –
https://health.howstuffworks.com/mental-health/human-nature/perception/smell3.htm
Linda Buck, împreună cu colegul ei cercetător Richard Axel, a primit Premiul Nobel în 2004 pentru descoperirile legate de sistemul olfactiv (simțul mirosului la om). Linda Buck a fost interesată de modul în care creierul nostru procesează chimicalele și recunoaște mirosurile pe care le întâlnim. Ea studiază de asemenea cum mirosurile activează hormonii și ne afectează emoțiile.
Concluzii
Dacă ești în căutare de activități pentru a ține copiii ocupați în această iarnă, încearcă să organizezi un Laborator de iarnă și un Joc al aromelor. Este amuzant atât să pregătești aromele cât și să îți testezi simțul mirosului jucând jocul potrivirii aromelor.
Sursa: https://babbledabbledo.com/easy-science-for-kids-winter-scent-lab/
PS – După cât se pare, mulți au înțeles rolul mirosului și al celorlalte patru simțuri în formarea amintirilor și, deci, în învățare și în dezvoltarea inteligenței emoționale.
Și mulți utilizează aceste simțuri pentru a contribui la crearea de amintiri care durează, așa cum puteți citi și într-un alt articol al nostru despre câteva muzee din Olanda –
https://creeracord.com/2016/07/17/absorbind-cunoasterea-cu-toate-simturile-muzee-din-olanda/