Stabilirea scopurilor pentru profesori – 8 moduri de auto-dezvoltare

Traducere a articolului scris de Jennifer Gonzales în Cult of Pedagogy (Mai, 2015) http://www.cultofpedagogy.com/

Unul din lucrurile pe care le iubesc la meseria de profesor este că lista modurilor în care te poți dezvolta este lungă de un kilometru. Cu adevărat nu ai cum să te plictisești când te gândești la asta. Dar, deoarece munca unui profesor are atâtea dimensiuni, e ușor să devii copleșit; nu este posibil să le faci pe toate.

Așa că, în loc să te ocupi de toate deodată, îți recomand să alegi un singur lucru. Ia în considerare un timp care vine (cum este această vacanță, n.n.), când vei fi departe de obligațiile tale obișnuite de predare, cum este vara sau vacanța de primăvară. Apoi decide cât din acel timp vrei cu adevărat să te concentrezi în împlinirea unui obiectiv – până la urmă, ai putea să vrei să și lenevești în fața televizorului cu niște filme sau documentare bune sau să călătorești. Dacă vrei să rezervi niște timp pentru a-ți îmbunătăți practica, alege doar un singur lucru și concentrează-te pe el.

În primul rând, determină care sunt nevoile tale.

Începe prin a-ți da seama unde ai cu adevărat nevoie să mai lucrezi: am creat un exercițiu intitulat – Reflecția la nivel intuitiv a profesorului (îl regăsiți în articolul din 18 Iunie, n.n.), care vă va ajuta să determinați ce arii ale practicii voastre necesită mai multă atenție.

Fă acest exercițiu și, o dată ce ai stabilit ariile cheie în care e nevoie de îmbunătățiri, este timpul să-ți stabilești obiectivul. Am pus laolaltă o listă cu opt posibile moduri prin care te poți auto-dezvolta ca și profesor.

Ești gata?

ways-cope-when-feel-overextended

1. Îmbunătățește-ți competențele IT

Nu știu pe nimeni care să nu aibă loc pentru a crește în domeniul utilizării tehnologiei. Dar este de spus un singur lucru, una este să „devii mai bun la tehnologie” și cu totul altceva să faci activități deliberate pentru a-ți îmbunătăți competențele. Iată câțiva pași pe care ai putea să-i faci:

 • Să devii un Google Educator. Asta este ceva ce mi-am propus eu să fac anul acesta. Este o certificare care marchează faptul că ai o fundație solidă în utilizarea instrumentelor Google online. O poți obține lucrând într-o serie de cursuri online gratuite, care te pregătesc pentru cinci examene online. Patru din acestea se bazează pe cunoștințele tale despre aplicațiile Google pentru Educație (Google Docs and Drive, Site-uri, Calendar, și Gmail), apoi vine un examen la alegere (opțiunile includ Chromebooks și Google Chrome browser). Devenind un Google Educator este primul pas spre a deveni un Profesor Certificat Google, care este un curs mai important și implică un curs organizat o dată pe an în clasă, pentru un grup mai mic de profesori. Poți afla mai multe pe Google for Education Exams and Certifications.

 • Poți completa Ghidul pentru profesori pentru cursul Tech JumpStart. Pot să-ți ofer chiar eu un voucher pentru acest curs, pentru că eu l-am creat. JumpStart este un curs modular din 8 pași, creat pentru a aduce utilizatorii tehnicii IT la un confort moderat cu următorul nivel. L-am desenat pentru a mima același mod în care și eu am învățat, ca un proces care m-a dus de la a fi un utilizator de bază al Word-Facebook-PowerPoint-email până la a mă simți cu adevărat în largul meu cu tehnologia. Poți afla mai multe aici: http://www.cultofpedagogy.com/jumpstart-tech-course/

 • Participă la un workshop local. Dacă vrei să păstrezi totul la un nivel cât mai simplu, ai putea dori să te concentrezi doar pe expunerea ta la noile unelte. Caută în localitatea ta un workshop scurt și amuzant în care profesori și alți utilizatori de IT își împărtășesc experiența prin demonstrații și exerciții. Poți învăța foarte multe din astfel de experiențe.

 • Devino mai bun în Twitter. Mulți oameni au un cont de Twitter, dar nu toți îl folosesc la potențialul maxim. Într-un articol viitor vă vom spune mai mult despre asta și veți putea descoperi de ce educatorii numesc Twitter „cea mai bună dezvoltare profesională pe care am avut-o” .

  Brain-Power-Level-Up

2. Mai perie-ți puțin pedagogia

Nu contează de cât timp predă cineva, este întotdeauna loc pentru îmbunătățiri în domeniul pedagogiei. Fie că înveți noi teorii, fie că mai ștergi puțin de praf cunoștințele de bază sau adaugi noi tehnici în arsenalul tău, îmbunătățirea modul în care predă acum ar trebui să fie o temă permanentă în lista cu lucruri de făcut a fiecărui profesor.

 • Adaugă noi strategii de predare la cele pe care le folosești curent. Pentru a învăța una repede, poți arunca o privire la colecția mea de video-uri cu strategii de instruire (http://www.cultofpedagogy.com/instruction-assessment-videos/), care demonstrează mai multe tehnici.

 • Învață mai multe despre învățare. O carte excelentă pe care ți-o recomand este cea a lui John Hattie’s Visible Learning for Teachers

  (http://www.cultofpedagogy.com/visible-learning-for-teachers/)

 • Îmbunătățește-ți modul în care diferențiezi instruirea. Dacă ești ca majoritatea profesorilor, deja crezi că vei putea face o treabă mai bună cu diferențierea. Poți verifica colecția mea de articole, video, documente și instrumente, pe care am intitulat-o Starter Kit for Differentiated Instruction, care te va ajuta să faci îmbunătățiri în acest domeniu.

  movement_breaks3. Îmbunătățește-ți Managementul Clasei

Asta este o altă arie pe care am putea să o îmbunătățim cu toții. Dacă clasa ta nu merge bine și studenții tăi nu sunt concentrați, este destul de greu să realizezi orice altceva. Poți ataca această problemă din multe puncte de vedere. Iată câteva sugestii:

4. Devino mai implicat în politicile educaționale

Dacă ai obosit să te simți frustrat de politicile care au un impact negativ asupra muncii tale, ar putea fi timpul să începi niște acțiuni pentru a influența aceste politici. Iată câteva moduri de a te mișca în această direcție:

 • Descarcă o copie a kit-ului meu: Education Activist’s Starter Kit, o listă completă a resurselor care ajută fiecare profesor să învețe cum poate să înceapă să acționeze.

 • Găsește un grup de profesori deștepți și faceți un plan care să includă învățarea despre problemele existente și participarea în unul dintre multele evenimente din țară și la forumurile online care militează pentru politici educaționale mai sănătoase și eficiente.

  Development-Competency-Benchmarking5. Ajustează-ți mentalitatea

Una din cele mai semnificative îmbunătățiri pe care le poți aduce modului în care predai este schimbarea modului în care gândești despre aceasta. Mentalitatea are un impact puternic asupra felului în care îți experimentezi munca și a faptului dacă tu continui să progresezi și să izbândești sau nu. Iată aici câteva moduri în care poți lucra sistematic către dezvoltarea unei mentalități mai sănătoase:

 • Citește o carte despre mentalitate, cum este Awakened: Change Your Mindset to Transform Your Teaching de Angela Watson și vei remarca o mare diferență în modul în care procesezi provocările zilnice ale muncii de a preda. O poți dubla cu cea mai nouă carte a lui Watson – Unshakeable: 20 Ways to Enjoy Teaching Every Day…No Matter What și te vei descoperi experimentând munca ta într-un mod diferit, mai fericit.

 • Creează un Grup de suport cu alți profesori care vor să facă același gen de schimbări în mentalitatea lor. Citiți oricare din aceste cărți, împreună și rezervați-vă timp pentru a vă împărtăși gândurile și întrebările care vă apar despre ce ați citit.

 • Construiește cu atenție practici în rutina ta obișnuită, care să te ajute să reduci stresul, să te simți mai consecvent și să devii de fapt mai eficient. Cartea Teach, Breathe, Learn: Mindfulness In and Out of the Classroom, de Meena Srinivasan, vorbește despre valoarea practicilor de înțelegere pentru profesori și include un curriculum destinat construirii înțelegerii, pe care îl poți utiliza cu studenții.

6. Împrospătează-ți slide-urile de prezentare

Există șansa ca tu să folosești, probabil, prezentări în PowerPoint sau Keynote. Dar ești familiarizat cu cele mai bune practici de creare de slide-uri? Majoritatea oamenilor nu sunt, iar asta înseamnă că lumea este plină-ochi de slide-show-uri îngrozitor de ineficiente. Pentru a începe să le îmbunătățești pe ale tale, îți recomand cartea lui Garr Reynolds – Presentation Zen: Simple Ideas on Presentation Design and Delivery. Citind doar câteva capitole, vei începe să înțelegi exact ce trebuie să schimbi la slide-urile tale, și vei fi motivat să le pui la punct.

amazing_presentations

7. Fă primul pas spre certificarea de master

Să devin Master (certificat la nivel național) a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o și a avut cel mai semnificativ impact asupra calității predării mele. Deși crescusem în multe feluri de la absolvirea facultății, încă văd câteva momente cheie de-a lungul procesului, ca puncte de cotitură majore în felul în care îmi văd munca. Mi-am crescut așteptările pentru mine și am schimbat drastic felul în care îmi evaluez calitatea predării.

8. Devino mai organizat

Am lăsat asta la urmă pentru că bănuiesc că ăsta este unul din cele mai comune obiective pentru oricine. Dacă organizarea este una din problemele tale, primul sfat pe care ți-l pot da pentru a deveni mai organizat este să te concentrezi pe ceva specific: Vrei să-ți organizezi mai bine timpul? Vrei să pui laolaltă toate piesele zecilor de mici proiecte aflate în desfășurare? Iată câteva instrumente cu care poți să începi:

 • Pentru a-ți organiza timpul, încearcă Google Calendar. Mi-a luat ceva timp până l-am învățat, dar acum îmi țin toate evenimentele importante, sarcinile zilnice, zilele onomastice, totul pe el. Și ceea ce îmi place este că este sincronizat cu telefonul meu, așa că îmi amintește mereu ce am de făcut.

 • Pentru a-ți organiza documentele digitale, ia în considerare utilizarea unei platforme cloud, cum este Dropbox sau Google Drive.

 • Pentru a-ți organiza proiectele, un instrument de luat notițe ca Evernote te poate ajuta să ții toate piesele într-un singur loc.

 • Pentru a-ți ține clasa în ordine, trebuie în mod absolut să verifici colecția incredibilă de classroom organization tips de pe website-ul Clutter-Free Classroom.

  define-distill-deploy-adopting-twenty-first-century-competencies-for-high-impact-talent-feature

Cum crești tu ca profesor?

Mi-ar face plăcere să aud despre obiectivele pe care ți le-ai fixat tu singur ca profesor. Sunt sigură că am lăsat câteva lucruri pe dinafară (de fapt, după ce am terminat cele de mai sus, am realizat că am uitat complet despre dezvoltarea ariei de cunoștințe), deci hai să construim această listă împreună. În comentariile la acest articol, spune-ne câte ceva despre obiectivele tale și cât de mult succes ai avut în realizarea lor. Sau împărtășește-ne obiectivul tău și modul în care te-ai gândit să îl atingi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.