Construiți împreună – Stabiliți criteriile de succes împreună cu elevii

Că tot se apropie testele de toate felurile…. Săptămâna trecută, Jennifer Gonzales de la Cult of Pedagogy, ne-a propus acest articol interesant, pe care l-am tradus pentru voi, dragii noștri cititori.

La începutul carierei mele mi-aș fi petrecut toate weekend-urile notând o stivă de lucrări ale elevilor, subliniind în fișa cu rubrici pentru a evidenția zonele cu probleme și scriind comentarii după comentarii pentru a arăta care sunt zonele în care elevul stă bine și pe cele unde mai are de lucru ca să îmbunătățească. În lunea următoare, când le dădeam lucrările înapoi, mult prea mulți elevi se uitau la notele lor și la feedback-ul meu ca și cum ar fi fost scris în altă limbă. În ciuda faptului că treceam peste cerințe la început și le dădeam dinainte o copie a fișei cu rubrici*, ei reacționau ca și cum le-ar fi văzut pentru prima oară.

* https://creeracord.com/2017/11/10/evaluarea-mai-rapida-cu-coduri-si-rubrici/

Și asta era din vina mea. Am făcut câteva lucruri bune – și anume arătându-le de la bun început care sunt cerințele – dar nu am făcut cu adevărat nimic pentru a mă asigura că elevii mei le înțeleg**.

** https://creeracord.com/2017/03/31/11-sfaturi-pentru-predarea-vocabularului-critic-din-standardele-comune/

Elevi de gimnaziu lucrând împreună la o temă

Pe măsură ce am câștigat mai multă experiență, am adăugat câțiva pași care au ajutat: am arătat elevilor modele ale unor produse finite, care le-au dat o imagine mai clară a ceea ce trebuie să urmărească în lucrări. De asemenea, i-am pus să noteze câteva din lucrări, pentru a-i face să acorde mai multă atenție cerințelor din rubrici. Ambele metode au contat pe termen lung, făcându-i pe elevi să înțeleagă ce trebuie să facă. Dar eu știam că încă nu ajunseseră acolo, și încă nu-mi dădeam seama de ce.

După ce am discutat cu Starr Sackstein*** cred că am găsit ultimele piese ale acestui puzzle. Starr a petrecut cea mai mare parte a ultimului deceniu ajustând modul în care-și evaluează elevii și ajutându-i pe alți profesori să facă la fel, prin intermediul cărților ei, prin filme video și sesiuni de formare. În 2015, ea a fost printre primii mei invitați pentru interviu și am vorbit despre predarea fără note (#1) În noua ei carte, Assessing with Respect (Să evaluezi cu respect – #2), ea examinează evaluarea prin lupa învățării socio-emoționale. Cartea ”tratează cinci dintre competențele socio-emoționale (SEL) – auto-conștientizarea, auto-controlul, conștientizarea socială, abilitățile de relaționare și luarea de decizii responsabile – și explică cum să predai elevilor pentru a le dezvolta abilitățile din aceste arii care-i pot ajuta să-și îmbunătățească învățarea și experiențele de evaluare.”

*** https://www.mssackstein.com/

#1 https://www.cultofpedagogy.com/starr-sackstein/Teaching without grades

#2 https://www.amazon.com/Assessing-Respect-Everyday-Practices-Emotional/dp/141662997Assessing with Respect: Everyday Practices That Meet Students’ Social and Emotional Needs – March 24, 2021

Una din practicile pe care Starr le recomandă – aceea care m-ar fi ajutat cu adevărat și pe mine în situația pe care am descris-o mai sus – este aceea de a-i include pe elevi în procesul de definire a ceea ce se evaluează, cunoscut și ca co-crearea criteriilor de succes. Cu alte cuvinte, în loc să fie doar profesorul cel care decide ce anume constituie o muncă/ o lucrare bună, să-i pui și pe elevi să contribuie și să-i incluzi în proces de la început. Deși eu am făcut unele din lucrurile pe care le recomandă Sackstein am omis câțiva pași esențiali care ar fi făcut cu adevărat diferența.

Ce este co-crearea criteriilor de succes?

“În esență este planificarea inversată pentru succes, împreună cu elevii,” spune Sackstein. “Ne uităm împreună peste o însărcinare/ temă și avem o conversație despre cum ar trebui să arate o rezolvare de succes a acestei sarcini.”

Termenul de ”co-creare” poate să inducă în eroare, deoarece implică ideea că elevii creează de fapt evaluarea sau dezvoltă criteriile de la zero, iar asta nu este în mod necesar adevărat la orice clasă. Profesorii care abia încep pot să dezvolte pe deplin o temă și criteriile de evaluare, apoi să-i invite pe elevi să studieze aceste criterii cu atenție. Ceea ce se întâmplă în acest scenariu este mai mult faptul că ei co-creează o înțelegere a criteriilor, nu construiesc împreună criteriile.

Alți profesori dau elevilor un nivel mai mare de control, fie construind cu ei de la zero o însărcinare și criteriile de evaluare sau începând de la o schiță, fie invitându-i pe elevi să sugereze completări și schimbări. “Asta depinde cu adevărat doar de ce tip de profesor ești și de nivelul tău de confort”, spune Sackstein, dar dacă le ceri elevilor contribuția, fii pregătit să o iei în considerare în mod serios. “Trebuie să existe o deschidere din partea ta pentru a revizui ce ai făcut până atunci. Dacă îi vei invita pe copii să fie parte a procesului și ei fac sugestii valide, iar tu le vei ignora, asta n-o să-ți aducă nici un câștig cu ei.”

Profesoară lucrând împreună cu elevii la analiza standardelor

De ce să-i implici pe elevi în acest proces?

Dacă un profesor creează evaluări de mare calitate, cu criterii de succes clare, de ce ar fi nevoie să-i includă pe elevi? Nu este suficientă expertiza ta de profesor? Iată mai jos câteva din motivele pentru care co-crearea are valoare:

  • Nu explici atât de limpede pe cât crezi. ”Pot avea idei grozave dar, câteodată modul în care le comunic în temele pe care le dau nu iese întocmai ca în felul în care le gândesc în mintea mea”, spune Sackstein. “La începutul carierei mele, am primit temele aduse înapoi de copii, iar acestea nu arătau nici pe departe așa cum mă așteptam. Câteodată e mai simplu să dai vina pe copii, dar nu este vina lor. Este de fapt o problemă a clarității de exprimare a profesorului, iar aceasta este calea pe care se poate rezolva această problemă.”
  • Îmbunătățește planificarea instruirii. Deoarece profesorul examinează criteriile împreună cu elevii, profesorul își poate da mai bine seama în ce zone elevii se simt cu adevărat încrezători în învățarea lor și unde au nevoie de mai mult ajutor. Aceste informații pot orienta instruirea pe mai departe.
  • Îmbunătățește abilitățile elevilor de a realiza evaluările între colegi și auto-evaluările (peer- & self-assess). Atunci când au o înțelegere clară a criteriilor și vocabularul care descrie aceste criterii, asta îi ajută pe elevi să facă o treabă mai bună atunci când își dau reciproc feedback și când își evaluează singuri lucrările.

Cum să co-creezi criteriile de succes împreună cu elevii

Principala muncă de co-creare se realizează înainte de a începe însărcinarea. Practicile enumerate mai jos arată ca o secvență, dar deoarece fiecare le susține pe celelalte, profesorii și elevii vor descoperi un flux natural care merge înainte și înapoi, de la una la cealaltă.

Nu te grăbi. Pentru a obține cele mai bune rezultate, dedică cel puțin o oră de clasă pentru co-creare. “Dacă obții o claritate bună la începutul unui capitol,” spune Sackstein, “întregul proces de învățare se va rerula mult mai lin. Așa că ia-o încet, petrece o oră trecând de fapt peste sarcini și lucrând la dezvoltarea criteriilor de succes, apoi abia a doua zi treci la prima parte a oricărui lucru pe care-l ai de predat, astfel ca ei să aibă puțin timp să ”digereze” totul.

1. Despachetează standardele și utilizează limbajul din standarde în orele zilnice.

Chiar înainte de a prezenta însărcinarea – ideal pe parcursul întregului an – familiarizează elevii cu standardele care-ți vor conduce instruirea și utilizează-le, folosind limbajul acelor standarde.

“În aceste zile, vorbim o mulțime despre limbajul academic,” spune Sackstein. “Copiii trebuie să fie familiarizați cu limbajul standardelor (#3). Modul în care putem să facem asta este nu numai să avem ținte de învățare care sunt direct aliniate cu standardele, ci și utilizând limbajul lor pe parcursul orelor.”

#3 https://creeracord.com/2019/02/27/5-moduri-amuzante-si-eficiente-de-a-invata-vocabularul-pentru-teste/

Unul din modurile în care Starr face acest lucru este să-i pună pe elevi să ”despacheteze” standardele în grupuri mici. Începe prin a da elevilor un standard, ca să lucreze cu el, ”îi pun pe elevi să sublinieze verbele, deoarece verbele corespund de fapt cu abilitățile, apoi îi pun să încercuiască substantivele, deoarece acestea sunt conceptele.”

De aici, grupurile de elevi vorbesc despre modul în care înțeleg ei aceste abilități și concepte și discută despre modul în care ar putea arăta aceste lucruri în practică. Ei pot face de asemenea și un pas mai departe și să rescrie standardul într-un limbaj care este familiar elevilor, cunoscut ca și ”declarațiile Eu pot…”, (#4), care pot fi plasate în locuri vizibile în jurul clasei.

#4 https://theartofeducation.edu/2013/02/21/how-i-can-statements-can-work-for-you/

Pe măsură ce ciclul de învățare avansează, profesorul se poate referi din nou la aceste declarații, conectându-le cu limbajul standardelor, în așa fel încât toată lumea să devină familiarizată cu acel limbaj în toate etapele însărcinărilor.

Grup de elevi analizând o temă

2. Studiază și adnotează însărcinarea.

La începutul unui proiect sau al unui ciclu de învățare, dă elevilor sarcina la care urmează să lucreze, iar asta poate să includă și o fișă cu rubrici de evaluare (Sackstein preferă să utilizeze rubrici care doar declară criteriile țintă, cum ar fi single-point rubric). Pune-i să le citească cu grijă, adnotându-le pentru a sublinia cuvintele importante și scriind comentarii sau întrebări pe margine. Pe parcursul întregului timp în care citesc, elevii trebuie să se întrebe, ”cum ar arăta succesul pentru această însărcinare?”

https://www.cultofpedagogy.com/single-point-rubric/

3. Studiați exemple.

Imediat după studierea însărcinării, elevii trebuie să aibă oportunitatea de a examina exemple bune de completare a însărcinării. Acestea pot fi făcute de profesor, sau pot fi exemple reale create/ rezolvate de alți elevi. Selectați sau creați exemple de cea mai înaltă calitate; Deși ar fi util să le arătați și exemple de o calitate mai slabă, acestea nu vor fi foarte eficiente la început. “Nu vrei ca ei să asocieze în mod accidental succesul cu ceva ce nu este de cea mai înaltă calitate.”

Dă-le elevilor oarecare timp să citească aceste exemple în liniște, apoi eventual cuplează-i în perechi pentru a discuta despre ceea ce au remarcat în aceste exemple. Unde văd în acel exemplu de însărcinare dovezi ale criteriilor de succes?

După ce elevii și-au împărtășit gândurile, reuniți-vă din nou cu toată clasa pentru a identifica locurile în care sunt demonstrate criteriile de succes din aceste exemple, utilizând în conversație limbajul standardelor.

Acest pas aduce cu adevărat la viață criteriile de succes, ajutând elevii să vadă cu exactitate cum arată atunci când un elev îndeplinește cu bine standardele de învățare.

4. Identifică nevoile de instruire.

În momentul în care elevii au o idee clară despre ceea ce se așteaptă de la ei într-o însărcinare sau un proiect, pasul final înainte de a începe ar fi să-i pui să identifice unde anume vor avea nevoie de un suport de instruire din partea ta. La ce standarde vor avea nevoie de îmbunătățiri? Ce abilități sau concepte vor avea nevoie să învețe pentru a reuși; a avea succes?

Profesorii pot strânge aceste informații din toată clasa, realizând Harta KWL (#5), unde elevii identifică ce știu deja și ce mai au nevoie să învețe. Sau profesorii pot face un sondat individual, cu ajutorul unor bilete de ieșire sau al unei Google Form.

#5 https://www.facinghistory.org/resource-library/teaching-strategies/k-w-l-charts

“Apoi, atunci când începi să-ți planifici mini-lecții,” spune Sackstein, “ai o imagine a locului din care să începi.” Ai putea începe prin a te ocupa cu nevoile identificate de cel mai mare număr de copii, dar poți pregăti de asemenea și alte resurse care să te ajute să personalizezi instruirea pentru grupuri mai mici.

Co-crearea criteriilor de succes este doar o mică parte a întregii abordări pentru evaluare propusă de Sackstein, care se împotrivește metodelor tradiționale în favoarea împuternicirii elevilor.

“Eu gândesc că, în mod fundamental, notele și alte etichete pe care le utilizăm în școală sunt nocive pentru învățarea elevilor, deoarece ca educatori persoanele în cauză chiar au realmente abilitatea și capacitatea de a modela modul în care simte elevul, despre el și despre întregul context,” spune ea. ”Așa că, atunci când se chinuie cu matematica și noi spunem că nu sunt buni la matematică, când se chinuie la o anumită știință sau nu sunt buni la citire de la început, ei ajung să creadă la fel, interiorizează aceste lucruri, iar apoi asta afectează modul în care parcurg anii de învățare și, potențial chiar tot ce se întâmplă cu ei după asta.”

Incluzându-i pe elevi în procesul de evaluare, îi ajutăm să-și asume responsabilitatea propriei învățări. “Dați-le un feedback foarte direct, instructiv și faceți din asta un proces iterativ, unde vocea elevului este o mare parte din felul în care noi îi evaluăm, cu reflecție și auto-evaluare. Acest parteneriat dintre ceea ce se petrece pentru ei, ca învățăcei și ceea ce vedem noi ca educatori se aliază pentru a-i ajuta să înceapă să-și stabilească obiective și să meargă mai departe, progresând în propria învățare.”

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/co-constructing-success-criteria/

One thought on “Construiți împreună – Stabiliți criteriile de succes împreună cu elevii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.