Nu știm câți dintre cei care elaborează și apoi corectează lucrările și testele prin care se face evaluarea învățării elevilor sunt conștienți că, în multe cazuri, limbajul în care sunt exprimate cerințele pentru acele texte nu este suficient cunoscut, înțeles de către elevi și că, acest fapt ar putea denatura rezultatul testelor. Dacă elevii nu înțeleg exact ce le cere testul, este foarte probabil să nu poată răspunde la nivelul maxim al capacității / cunoștințelor reale. Și adevărul este că, de multe ori cerințele sunt exprimate într-un limbaj greoi sau poate, prea academic. Sesizând această problemă, Marilee Springler, o expertă în educația bazată pe modul în care funcționează creierul, sugerează profesorilor să elimine aceste bariere, familiarizând din timp elevii cu cuvintele ”critice” (pentru înțelegerea lor) în care sunt exprimate standardele educative și formulările întrebărilor din teste.
Iată traducerea articolului pe această temă publicat de M.S. în Edutopia:
”Predarea vocabularului din cadrul Standardelor Comune (standarde de evaluare la noi, n.n.) este o componentă esențială a alinierii curriculum-ului la aceste standarde. Făcând din cuvintele critice o a doua natură a elevilor noștri va crește achiziționarea de cunoștințe, rezultatele evaluărilor și le va fi util în liceu, facultate și carieră. Pentru a procesa și memora vocabularul academic conținut în aceste standarde, creierul elevilor noștri are nevoie de un sistem de memorare eficient. Acest sistem, numit memorie procedurală non-motorie (nonmotor procedural memory), stochează informația care este repetată, cum sunt tabla înmulțirii, poeziile, cuvintele cântecelor, cuvinte și definiții, formule etc.
Următoarele strategii pentru predarea cuvintelor critice, sunt susținute de cercetările din educație și domeniul memoriei, păstrând în minte verbele cognitive: analiză, evaluare, comparare, descriere etc. Verbele cognitive cer abilități de procesare care sunt automate (inconștiente) pentru a elibera spațiul memoriei de lucru, aria din creier care reține informația nouă și o conectează cu memoria pe termen lung.
Identificarea celor mai bune cuvinte pentru predare
Descoperiți care dintre cuvinte vă sunt ”proprii” (le utilizați deseori în dialogurile cu elevii, n.n.). Citiți standardul de la nivelul clasei la care predați, subliniind cuvintele pe care vă gândiți că elevii voștri nu le știu. Apoi duceți-vă înapoi la standardele din anii anteriori și subliniați și acolo acele cuvinte. Puteți găsi pe site-ul meu o listă cu 55 de cuvinte critice pe care eu le-am descoperit*
Apoi, creați o pre-evaluare pentru elevii voștri cu aceste cuvinte critice. O simplă listă de cuvinte, urmată de trei coloane, marcate cu ”Da” (eu înțeleg), ”Nu” (nu înțeleg) și ”Poate” (aș putea înțelege / nu sunt sigur) este un început. Utilizează această informație și judecată ta profesională pentru a decide ce cuvinte încă nu sunt stăpânite și cer instruire.
* http://www.marileesprenger.com/the-critical-words.html
Predă cuvintele în ordinea în care sunt prezentate în standard. Începe cu verbele prezentate în standardele claselor anterioare. Standardele nu utilizeaqză verbul a analiza până la clasa a cincea, dar în standardele următoare este utilizat de peste 80 de ori. Dacă predai la orice clasă peste a cincea, cuvântul a analiza este un cuvânt critic pentru elevii tăi, pe care să îl cunoască și să îl utilizeze cu ușurință.
Exerciții de vocabular susținute de cercetările în domeniile educației și memoriei
-
Prezintă un cuvânt și determină o definiție sau descriere împreună cu elevii tăi. Utilizând propriul lor limbaj pentru a descrie ce înseamnă acel cuvânt înseamnă că îi va ajuta pe elevi să-și amintească definiția potrivită.
-
Pune-i pe elevi să deseneze o imagine a cuvântului sau a ceea ce reprezintă cuvântul. A analiza, de exemplu, înseamnă să desfaci ceva în părțile lui componente. Am văzut desene ale elevilor care înfățișau o figură care rupea un băț pe genunchi, turnuri de cuburi risipite pe jos și păpuși rusești despachetate.
-
Cere elevilor să găsească sinonime și antonime pentru fiecare cuvânt de pe listă. Sinonimele sunt deseori utilizate ca definiții, așa că procesul găsirii și discutării acestor termeni este crucial. Dă fiecărui elev câte o etichetă de nume care include fie cuvântul critic fie sinonimul lui. Lăsă elevii să descopere cu ce cuvinte sunt în relație și formează cercuri de sinonime. Cercurile le puteți crea împreună sau puteți lucra pe grupuri în acea zi.
-
Pentru a stoca mai ușor cuvintele în memoria automată, lasă elevii să compună motto-uri / sloganuri sau cântece pentru cuvinte și definiții.
-
Pune-i pe elevi să creeze hărți semantice sau hărți mentale** pentru unele cuvinte.
Toni Buzan, promotorul utilizării Hărților mentale
-
Mănușile Vocabular: Pune-i pe elevi să scrie cuvintele de vocabular pe spatele unor mănuși ieftine de hârtie. Pe partea cealaltă, pune-i să scrie o propoziție pe palmă, sinonime pe degetele mare, arătător și mijlociu și antonime pe inelar și degetul mic. Mănușile pot fi utilizate pentru activități practice independente sau în perechi.
-
Pune-i pe elevi să joace înțelesul cuvintelor pentru a-și activa memoria procedurală.
-
Tu și elevii tăi puteți crea jocuri de recapitulare pentru a fixa cuvintele. De exemplu iată câteva îndrumări pentru jocul Bingo Vocabular***:
-
Înmânați fiecărui elev semne (pot fi nume sau imagini – scrise, desenate pe un pătrățel de hârtie sau carton)/ fise distincte.
-
Înmânați cardurile de Bingo Vocabular (pe care le puteți crea singuri) cu definițiile scrise în pătrate.
-
Elevii se întreabă unii pe alții dacă știu ce cuvânt se potrivește la una dintre definiții și cei întrebați pun un semnul /fisa lor de de joc pe acel pătrat dacă știu.
-
O dată ce toate pătratele au fise (sau semne), trage numele elevilor dintr-o cutie; toți elevii cu acea fisă/semn acoperă pătratul.
-
Elevii strigă “Bingo!” atunci când au cinci pătrate acoperite pe un rând. Cei cinci elevi ale căror nume sunt acoperite pe card trebuie să știe cuvântul corect.
-
*** https://www.education.com/activity/article/Vocabulary_Bingo_fifth/
-
Creează pagini de vocabular pentru cuvinte pe un notebook. Când cuvântul apare în contexte diferite sau arii de conținut, elevii se pot întoarce la acea pagină să adauge noi informații. Asta îi va ajuta pe ei să utilizeze mai ușor cuvintele în scris și în vorbire.
-
Exemplifică utilizarea cuvintelor în clasa ta. Cu cât mai des le vor auzi elevii, cu atât utilizarea lor va deveni mai automată.
-
Fii conștient de indiciile de accesare ale ochilor: 1 Când un elev se chinuie cu o întrebare la un test, el sau ea va privi deseori în jos, ceea ce înseamnă că își accesează emoțiile – probabil emoția de a se simți ”prost”. Pentru a accesa informația sau memoria vizuală a cuvintelor, ochii trebuie să privească în sus. Când observi asta (un elev care privește în jos), stai lângă el și întreabă-l ceva – asta îl forțează să se uite în sus, făcând posibilă descoperirea informației.
În timpul anului școlar, pune-i pe elevi să practice cuvintele critice în câteva moduri diferite care îi vor ajuta să le stocheze în părți diferite ale creierului lor. Mai târziu, asta îi va ajuta pe învățăcei să regăsească cuvintele și definițiile când apare contextul potrivit. Cercetările (1) au stabilit cu claritate că elevii vor obține note mai mari la testele standardizate dacă ei cunosc vocabularul standardelor”
1. – Tileston, D. Closing the RTI gap. Indianapolis: Solution Tree.
** Harta mentală este o diagramă (ramificată) utilizată pentru a organiza vizual informația. Harta mentală este ierarhică și arată relațiile dintre părțile unui întreg. Este deseori creată în jurul unui concept, desenat ca o imagine în centrul unei pagini albe, la care se adaugă idei asociate – reprezentate prin cuvinte sau imagini sau părți de cuvinte. Ideile principale sunt direct conectate (prin linii, săgeți) de conceptul central, iar alte idei pe ramuri care derivă din acestea. Ca și alte reprezentări vizuale, Hărțile mentale pot fi utilizate pentru a genera, vizualiza, structura și clasifica idei, sau ca un ajutor pentru a studia, organiza informația, rezolva probleme, lua decizii sau pentru scriere.
Hărțile mentale, care se concentrează pe o singură idee, cuvânt diferă de Hărțile conceptuale, care fac conexiunea între diferite concepte, cuvinte.
Cum identifici și predai tu vocabularul? Te rugăm să împărtășești experiența și sugestiile tale în comentariile la acest articol sau pe pagina noastră de Facebook.
Sursa: https://www.edutopia.org/blog/teaching-ccss-critical-vocabulary-marilee-sprenger
Marilee Sprenger se concentrează pe întregul copil și creează medii compatibile cu modul în care funcționează creierul, în care elevii pot învăța potrivit cu nevoile lor. Ca autor și furnizor de consiliere în dezvoltarea profesională pentru educatori, ea este pasionată de utilizarea cunoștințelor despre creier, învățare și memorie pentru a-i ajuta pe profesori să facă tranziția către predarea bazată pe Standardele Comune. “Vom schimba creierul în moduri pozitive pe măsură ce creltem gândirea critică și creativă a elevilor noștri, pentru a-i pregăti de facultate și pentru carieră.” Marilee este membră a American Academy of Neurology, a Learning and the Brain Society, și a Cognitive Brain Society. Este considerată expert în cercetarea creierului în ce privește învățarea și a prezentat comunicări despre creier, învățare, memorie, diferențiere (stiluri de învățare, n.n.), citire, vocabular și învățarea bazată pe standarde în numeroase conferințe și work-shopuri din SUA și alte țări.
Dintre cărțile ei amintim – Learning and memory, the brain in action; How to Teach So Students Remember; Becoming a wiz at brain-based teaching; Differentiation through learning styles and memory; The developing brain; The leadership brain for dummies; Brain-based teaching in the digital age; Wiring the brain for reading; eaching the critical vocabulary of the common core;Vocab rehab: The ten minute vocabulary lesson.
Pingback: 5 Moduri amuzante și eficiente de a învăța vocabularul pentru teste | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate
Pingback: Construiți împreună – Stabiliți criteriile de succes împreună cu elevii | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate