5 Moduri amuzante și eficiente de a învăța vocabularul pentru teste

În completarea unui articol mai vechi despre predarea vocabularului utilizat în teste*, vă propunem acest idei, create de Quiana Darden & Rachel Lynette și prezentate într-un articol recent din Minds în bloom (Minți în floare)

Pentru că tot se vorbește despre teste și simulări :) și pentru a elimina unul din cele trei elemente negative prezentate în articolul trecut – Anxietatea față de testecare afectează atât eficiența învățării cât și rezultatele testelor sau simulărilor.

* https://creeracord.com/2017/03/31/11-sfaturi-pentru-predarea-vocabularului-critic-din-standardele-comune/

NB – În școlile americane aceste teste standardizate încă se dau anual, deși există multe voci care previn asupra pericolului de a transforma întreaga perioadă de școală într-o simplă pregătire pentru a trece aceste teste – lucrul care nu duce la o adevărată învățare și care nu are prea multă relevanță pentru dezvoltarea gândirii, competențelor și abilităților cerute de universități sau de piața muncii!

7-Stages-Of-Learning-5

Sezonul testelor standardizate va fi aici înainte ca tu să îți dai seama. Fie că această perioadă din an te stimulează sau sperie, este timpul să-ți pregătești elevii pentru marele test. Îi poți ajuta predându-le vocabularul de care vor avea nevoie pentru a trece aceste teste. Nu numai că elevii tăi vor avea performanțe mai bune în ce privește textul, dar ei vor câștiga și încredere în abilitățile lor de a înțelege și a răspunde la întrebările dificile. Citește în continuare despre unele strategii amuzante și eficiente pe care le poți încerca cu elevii tăi.

De ce contează vocabularul utilizat în teste

Sunt trei lucruri pe care elevul tău trebuie să fie capabil să le facă când trebuie să dea testele standardizate.

 1. Să cunoască conținutul predat.

 2. Să înțeleagă ce îi cere întrebarea din test să facă.

 3. Să răspundă la întrebare corect.

Dacă ei se chinuie în una din aceste arii, șansa lor de a avea succes la evaluare scade vertiginos.

1-Cards&Games-Vocabulary

Ce este vocabularul utilizat la teste?

Este mai ușor să explicăm acest concept cu exemple, așa că aveți aici câteva extrase din setul de carduri de însărcinări ”Cuvinte mari” (Mighty Words Task Cards Set)* pe care îl puteți găsi în magazinul lui Rachel Linette din portalul cu resurseTeachers Pay TeachersProfesorii plătesc profesori.

* https://www.teacherspayteachers.com/Product/Test-Prep-Task-Cards-Words-Your-Students-Need-to-Know-for-the-Test-2978519

 • Ce ar trebui să știi dacă ți se cere Explici de ce ziua pe Pământ are 24 de ore?

 • Formulează un plan pentru a câștiga niște bani în plus.

 • Poate un pui de panda să supraviețuiască fără mama lui? Susține-ți răspunsul cu dovezi extrase din text.

Cuvintele subliniate sunt cuvinte care te ajută să treci testele. Ele sunt exemple ale unor cuvinte utilizate frecvent în întrebările din teste, dar sunt totodată activități de gândire critice (pentru înțelegere și învățare, n.n.) Înțelegerea sensului acestor cuvinte va duce la reducerea greșelilor, atâta timp cât elevii tăi cunosc conținutul materiei.

Elevii sunt deseori intimidați de presiunea perioadei de teste. De aceea, construirea cunoașterii lor despre vocabularul care le permite să treacă testele este un mod plăcut și cea mai bună cale de a le da încrederea de care vor avea nevoie în ziua testării.

3-fun-vocabulaty-2019-02-17-at-8.09.53-PM

Carduri de însărcinări care să vă salveze

Atât profesorii cât și elevii sunt fani ai cardurilor de însărcinări. Elevilor le plac pentru că sunt de obicei mai amuzante și mai puțin intimidante decât fișele tradiționale de activități**. Profesorii le iubesc din cauza timpului limitat de pregătire cerut și pentru că există nenumărate moduri de a la folosi*** în lecțiile de la clasă.

** https://minds-in-bloom.com/task-cards-vs-worksheets/ – Carduri de însărcinări versus fișe

*** https://minds-in-bloom.com/31-terrific-ways-to-use-task-cards-wi/31 de Moduri grozave de a utiliza cu elevii tăi cardurile de însărcinări

Iată aici cinci modalități pentru a preda vocabularul utilizat la teste cu ajutorul cardurilor, care vor fi o adevărată lovitură pentru tine și puștii tăi.

3-fun-vocabulaty-1-2019-02-17-at-8.10.41-PM

Potrivește-le

Dă-le elevilor tăi o varietate de carduri cu cuvinte care sunt similare cu cele utilizate la teste. Obiectivul lor va fi să potrivească cuvintele potrivite cu cardul de însărcinări. Poți găsi o listă cu cuvintele înrudite pentru fiecare cuvânt utilizat în teste aici: https://www.teacherspayteachers.com/Product/Test-Prep-Posters-and-Reference-Cards-Test-Taking-Words-to-Know-2978544

De exemplu, un astfel de card cu cuvântul urmărește/ depistează ar fi înrudit cu secvență, ordine, contur și organizare.

Când elevii fac conexiunea dintre cuvintele utilizate în teste cu cuvinte similare, va crește cunoașterea lor despre ce să facă atunci când întâlnesc acele cuvinte în test sau în alte situații.

Puteți completă această activitate individual, în grupuri mici, ca grup întreg sau pe centre de lucru, totuși eu aș recomanda să permiteți elevilor să lucreze colaborativ pentru a încuraja discuțiile.

1-Cards&Games-Vocabulary-2

Jeopardy! cu carduri de însărcinări

“Jeopardy!” (Pericol!) este un clasic joc-show TV american de cunoștințe generale, creat de Merv Griffin (din 1984). În acest joc, întâi sunt date răspunsurile, iar competitorii trebuie să formuleze întrebarea. Trei competitori, printre care se numără și câștigătorul rundei precedente, concurează în șase categorii de cunoaștere și în trei runde.

Tuturor le place Jeopardy.  Adaugă carduri de însărcinări și pregătirea pentru test la acest mix și obții rețeta pentru o lecție grozavă.

Începe cu o tablă digitală Jeopardy (#1) sau o versiune fără tehnologie, utilizând o tablă portabilă mică și împarte clasa în două până la patru echipe. Apoi, alege cardurile de însărcinări pe baza subiectelor și dificultății. Știi cum merge jocul. Elevii câștigă puncte bazate pe valoarea întrebării.

#1 – https://www.playfactile.com/Factile este o platformă gratuită de învățare online care permite profesorilor să creeze jocuri de chestionare pentru clasă, în stilul Jeopardy.

Jeopardy le furnizează oportunitatea de a practica răspunsul la întrebări în mod colaborativ, în timp ce tu faci o evaluare formativă a înțelegerii lor.

Această activitate poate fi făcută în grupuri mici sau ca o recapitulare cu întreaga clasă.

1-Cards&Games-Vocabulary-4

Activități ”la clopoțel” sau ”bilete de ieșire”

Când elevii ajung la școală, înainte de a pleca sau după ce termină o însărcinare, le poți da să completeze un card de însărcinări. Utilizează această activitate pentru a le evalua rapid înțelegerea. Fă această activitate cu întreaga clasă, afișând cardul de însărcinări pe tabla inteligentă.

Completează această activitate individual, pentru ca tu să poți obține înțelegerea nivelului de abilități al fiecărui elev.

1-Cards&Games-Vocabulary-5

Structuri de învățare cooperativă

Fie că utilizezi n clasa ta Structurile de învățare cooperative Kagan (#2), sau alte formate de învățare cooperativă, dându-le elevilor o muncă de grup structurată pentru a încuraja colaborarea, este o modalitate grozavă pentru a utiliza cardurile de însărcinări atunci când practicați abilitățile de utilizare a vocabularului de test.

#2 1-Kagan-Guide-cooperative-learning-activitiesGhidul Kagan pentru activități de învățare cooperative

Structurile Kagan sunt strategii de instruire concepute pentru a promova cooperarea și comunicarea în clasă, pentru a crește încrederea elevilor și a le reține interesul în interacțiunile din clasă. Ele facilitează învățarea cooperativă prin introducerea muncii în perechi sau grupuri.

Una din activitățile pe care le puteți încerca este Quiz-Quiz-Trade (Test-Test-Schimbă)

 1. Dă fiecărui elev un card de însărcinări.

 2. Elevii merg în jurul clasei, ținând în mână cardul lor.

 3. Tu strigi ”perechi” iar elevii găsesc cea mai apropiată persoană de ei care să le fie partener.

 4. Fiecare elev citește cardul propriu, iar partenerul răspunde, apoi schimbă rolurile.

 5. Elevii schimbă cardul cu partenerii lor și se repetă pașii 2-5 până se termină timpul.

Dacă vrei mai multe detalii despre cum se desfășoară această activitate, ai mai jos un articol scris de Rachel Lynette –

https://minds-in-bloom.com/quiz-quiz-trade/Quiz, Quiz, Trade

Această activitate dă elevilor oportunitatea de a practica răspunsul la multe întrebări diferite în timp ce se mișcă prin clasă și colaborează cu colegii lor.

În timp ce ei lucrează, tu poți face înconjurul clasei ca să le asculți conversațiile și poți lua notițe anecdotice.

Ar trebui să completați această activitate ca un grup întreg – cu toată clasa.

1-Cards&Games-Vocabulary-3

Recapitularea la aliniere/ în rând

Atunci când elevii se aliniază ca să meargă la masă, la o resursă de învățare (ex. laborator IT) sau ca să plece acasă, pune pe tablă un card de însărcinări sau citește-l cu voce tare. Dă fiecărui elev un post-it ca ei să poată scrie pe el răspunsul la problemă. Pe măsură ce trec aliniați, ei ar trebui să-ți arate răspunsurile lor.

Aceasta îți furnizează ție o înțelegere rapidă despre cine cunoaște vocabularul de teste și cine are nevoie de mai mult suport. Apoi tu poți diferenția recapitularea ta, pe baza răspunsurilor pe care le-ai primit.

Poți completă această activitate cu întreaga clasă sau cu grupuri mici care au nevoie de o practică continuă cu un anumit tip de întrebări.

1-crads-three-step-active-learning-activity

Un sfat, bonus

Poți utiliza cardurile din pachetul Mighty Words Poster and Reference Cards pentru a alege cuvântul zilei. În fiecare zi, alege un nou cuvânt din vocabularul de teste și utilizează-l la materii diferite.

Iată un exemplu care utilizează cuvântul “contrast” (confruntă).

 • Confruntă modul în care calculezi aria unui pătrat și pe cea a unui triunghi.

 • Citește ambele pasaje și pune în contrast caracteristicile caracterelor principale.

 • Confruntă motivele care au dus la cel de Al doilea război mondial și pe cele ale Războiului Civil (din SUA).

 • Cum poți pune în contrast ciclul de viață al unui fluture și cel al unui arbore?

Utilizând cuvântul de-a lungul unor arii de subiecte diferite este o modalitate grozavă de a furniza continuu elevilor tăi ocazia de a face practica necesară pentru dezvoltarea vocabularului și construirea încrederii lor.

Acum te simți mai pregătit să abordezi pregătirea vocabularului care îi ajută pe elevi să treacă testele?

Sursa: https://minds-in-bloom.com/teach-test-taking-vocabulary-using-task-cards/

!! BONUS – un Ghid gratuit pentru Structuri cooperative Kagan – pentru grădiniță, aici:

Kindergarten-CoopLearningStructures

PS – Cum veți utiliza aceste idei legate de cardurile de însărcinări în clasa voastră?

Pentru cunoscătorii de limbă engleză cea mai rapidă soluție este să cumpere cardurile create de Linette din magazinul ei (și, eventual să le traducă și multiplice pentru elevii lor) Și nu, noi nu avem nici un interes comercial ascuns în relația cu site-ul sau cu autoarea…

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Test-Prep-Task-Cards-and-Posters-Words-Your-Students-Need-to-Know-for-the-Test-4357567

Dar puteți să faceți ceva și mai grozav pentru voi și colegii voștri din România și Moldova. Creați carduri similare, în limba română, pornind de la standardele noastre, formulările din testele de la noi și mișcările de gândire din Taxonomia lui Bloom – pe care noi le putem pune la dispoziția colegilor voștri sau le putem vinde pentru voi, prin intermediul CREER. Așa fac și profesorii mai vrednici din alte țări, câștigând și un mic venit suplimentar…

*** Mulțumiri pentru Linette și toți autorii resurselor utilizate aici.

One thought on “5 Moduri amuzante și eficiente de a învăța vocabularul pentru teste

 1. Pingback: Construiți împreună – Stabiliți criteriile de succes împreună cu elevii | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.