Evaluarea mai rapidă cu coduri și rubrici

Una din cititoarele noastre a fost interesată de articolele noastre despre evaluare și notare. Și așa ne-am dat seama că, despre aceste subiect nu avem suficiente materiale, în ciuda faptului că ”albinuțele” noastre documentariste puseseră deoparte câteva materiale interesante. Ei bine, se pare că le-a venit rândul.. 🙂

Pentru început, vă propunem un articol publicat de Jenifer Gonzales, autoarea blogului Cult of Pedagogy despre evaluarea și notarea cu ajutorul rubricilor și al unor coduri numerice. Această metodă este prezentată pe scurt și în ghidul ei, intitulat:

20 de moduri în care îți poți scurta timpul de notare la jumătate un ghid pe care Jenifer îl oferă gratuit tuturor celor care sunt abonați la blogul ei (evident, în limba engleză).

ca de obicei, noi îl vom traduce în limba română și îl vom trimite pe mail celor care ne scriu.

Jenifer are o serie de articole, filme și materiale audio despre modalitățile de evaluare descrise în acest ghid (grupate într-o secțiune specială pe blogul ei), iar noi ne vom strădui să traducem cât mai multe din aceste articole, dacă sunteți interesați de temă și de ideile ei. De asemenea, a creat și câteva unelte speciale, care pot fi descărcate gratuit sau cumpărate din site-ul Teachers pay teachers (Profesorii îi plătesc pe profesori).

Dar să-i dăm cuvântul lui Jenifer…

20-cai-notare-rapida-1

Ai un munte de lucrări ale elevilor pe care trebuie să le notezi?

Un maldăr de răspunsuri pe larg care au zăcut pe scaunul pasagerului din mașina ta de o săptămână?

Ai vrea să ai mai mult timp pentru a da elevilor tăi un feedback mai bun?

Acest video îți arată cum să utilizezi codurile de rubrici – o mică schimbare în notarea lucrărilor elevilor care păstrează acel feedback bun dar îți scutește din timp. Dacă ai rămas mult în urmă cu notarea, ar putea să fie tocmai ideea de care aveai nevoie.

https://www.youtube.com/watch?v=5kaa-sHdQZQ Notarea mai rapidă cu codurile de rubrici

20-cai-notare-rapida-5

Ai nevoie de Rubrici gata făcute?

Pachetul meu de rubrici (Rubric Pack) îți dă patru concepte diferite în format Microsoft Word și Google Docs. Pachetul este însoțit de asemenea de tutoriale video care îți arată cum să le adaptezi la orice nevoie, plus un Manual al profesorului care să te ajute să înțelegi argumentele pro și contra ale fiecărui stil. Poți vedea aici pachetul:

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Rubric-Pack-3414843

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/rubric-codes/

20-cai-notare-rapida-6

PS Pentru cei care vor să vadă exemple ale acestor fișe cu rubrici – pentru clasele elementare și pentru gimnaziu, ele se pot descărca gratuit de la următoarele link-uri (trebuie să vă faceți cont pe site-ul Teachers pay teachers veți găsi pe acest site multe materiale valoroase, multe din ele gratuite sau cu costuri modice).

Avem și noi modelele de fișe cu rubrici de la Jenifer și le vom traduce și pe acestea, curând, urmând să vi le trimitem individual, pe mail…

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Assignment-Rubric-Elementary-1469587

https://www.teacherspayteachers.com/Product/Assignment-Rubric-SecondaryCollege-Level-1469606

Mulțumiri din partea echipei noastre către Jenifer Gonzales care, prin site-ul, articolele și materialele ei împărtășește de mulți ani experiențe valoroase și unelte de lucru cu colegii ei din toată lumea și mulțumiri Pinterest pentru imagini!

2 thoughts on “Evaluarea mai rapidă cu coduri și rubrici

  1. Pingback: Cum să notezi învățarea bazată pe alegere? (2) | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Construiți împreună – Stabiliți criteriile de succes împreună cu elevii | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.