Să construim o cultură care respectă profesorii și reduce stresul

Multe proiecte derulate la noi, în parteneriatul dintre un ONG și școli (Școli fericite, Școala comunitară, Zburd, Eu pot etc.), au demonstrat că, acolo unde se schimbă atmosfera și relațiile în școală – între directori și profesori, între profesori, între profesori și elevi, cu părinții și comunitatea, cu inspectoratul chiar – acolo unde se promovează colaborarea și ajutorul reciproc, unde deciziile sunt luate de comun acord, se schimbă în bine și rezultatele elevilor și performanțele profesorilor și eficiența întregii școli.

Articolul de mai jos, scris de Sarah Gonser și publicat în Edutopia, prezintă o serie de argumente în această direcție.

Echipă de profesori discutând despre modul de rezolvare a unor probleme comune

Atunci când profesorilor li se acordă timpul pentru a lucra împreună, în strânsă conexiune cu ceilalți profesori, având obiective realizabile – cultura școlii înflorește.

Liderii școlilor joacă un rol crucial în construirea unei puternice culturi a școlii și în cultivarea unui sentiment al acțiunii colective printre profesori; convingerea că ”împreună ei îi pot ajuta pe elevi să reușească” este o parte decisivă a acestei culturi, scriu Bryan Goodwin și Susan Shebby în articolul pentru revista ASCD’s Educational Leadership.

http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/dec20/vol78/num04/Restoring-Teachers’-Efficacy.aspxCercetările contează – restabilirea eficacității profesorilor

Crearea, într-o școală întreagă, a unei culturi a succesului colectiv se bazează pe munca de cercetare în domeniul educației a unor cercetători cum este John Hattie, printre alții, care a descoperit că, atunci când educatorii împărtășesc acest sentiment al eficacității, impactul asupra achizițiilor elevilor poate fi uluitor. ”Eficacitatea colectivă a profesorilor este de trei ori mai mare, mai puternică și ca predictibilitate pentru achizițiile elevilor în comparație cu statutul socio-economic,” au scris Hattie și coautorii în publicația lor, ”Puterea eficacității colective”.*

”Este de asemenea de trei ori mai mare ca predictibilitate decât motivația și concentrarea elevilor, perseverența și angajamentul lor”.

* http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/mar18/vol75/num06/The-Power-of-Collective-Efficacy.aspx – The Power of Collective Efficacy

Echipă de profesori discutând despre obiectivele comune

Deși ne previn că ”Nu există o simplă listă de verificare pe care să o bifezi!, Goodwin și Shebby, care sunt director-executiv și, respectiv evaluatorului sistemului de management la Organizația McREL International, evidențiază câteva modalități prin care liderii școlilor pot crea condițiile pentru ca eficacitatea colectivă să se instaureze printre profesori.

https://www.mcrel.org/

Faceți trecerea de la o structură de putere verticală la una orizontală

“Senzația de neputință atenuează sentimentul de eficacitate al profesorilor”, scriu Goodwin și Shebby, iar cercetările despre predare trag frecvent concluzia că izolarea, marginalizarea și epuizarea se strecoară an de an în viețile educatorilor activi, deprimându-i moral și conducând la epuizare și uzură. Școlile trebuie să investească în practici și structuri de împărtășire a puterii/ deciziilor care permit o comunicare și o colaborare mai mare și mai frecventă între colegii care-și înțeleg problemele – atât pentru a furniza suport emoțional și pentru a permite o mai bună planificare colaborativă în vederea managementului încărcării cu muncă și a stresului.

În timp ce liderii trebuie să fie în continuare gardienii misiunii școlii și ai operațiunilor de zi cu zi, atunci când se bazează prea mult pe structurile ierarhice și pe obiceiul mesajelor de sus în jos îi pot face pe profesori să se simtă deconectați de cea mai probabilă sursă de consolare zilnică: colegii care lucrează alături de ei.

Parcursul tradițional de dezvoltare profesională, de exemplu, nu este singurul, și chiar nu este măcar cea mai bună cale de a-ți construi eficiența”, scriu Goodwin și Shebby. În schimb, eficacitatea apare deseori din experiențele indirecte – văzându-i pe oamenii de care suntem legați cum depășesc provocări similare cu cele ale noastre,” mai scriu ei. Cu alte cuvinte, câteva ore de cursuri profesionale online pentru profesori ar putea să se simtă ca fiind copleșitoare în acest moment. În schimb, gândiți-vă la oportunități pentru ca profesorii să poată ”învăța unii de la alții prin intermediul observațiilor unor ore online susținute de alți profesori sau oportunități de rezolvare colectivă a unor probleme.”

În special, construirea în calupuri de timp pentru planificare și reflecție poate fi de mare ajutor pentru profesori. ”Noi simțim deseori în școală o sete de a avea mai mult timp, ia stresul care decurge din asta se reflectă asupra elevilor”, scrie Katy Farber**, coordonatoare a programelor de formare și fostă profesoară de clasa a șasea. Dar, pentru ca profesorii să simtă că școlile lor sunt locuri care-i susțin și motivează, au nevoie de timp pentru a ”reflecta, a construi, pentru a da sens și a se conecta.” Liderilor de școli le revine rolul de a ”planifica astfel de momente în cadrul întâlnirilor sau al agendelor de lucru,” notează Farber, astfel încât profesorii să nu se simtă că au intrat în altă morișcă.”

** https://www.edutopia.org/article/7-ways-make-teaching-more-sustainable-profession7 Modalități pentru a face predarea o profesie mai sustenabilă

Ce bine te smți când te poți baza pe ajutorul unui coleg…

Iar profesorii au nevoie de pauze. În primele lui zile de director al Școlii elementare Fall-Hamilton din Nashville, Mathew Portell și-a concentrat munca socială și emoțională asupra elevilor. “Nu i-am susținut pe profesori așa cum ar fi trebuit și aș fi putut, deoarece eram un proaspăt director și nu am știut cum,” a spus Portell***.

Unul din modurile în care școala a schimbat acest lucru, s-a realizat cu ajutorul modelului numit “tap-in/tap-out,” care permite profesorilor să cheme un coleg atunci când au nevoie să facă o pauză scurtă în clasă.. ”La sfârșitul zilei știi că acei copii se bazează pe tine, așa că noi avem nevoie să avem grijă și de noi înșine,” spune Natalie Vadas, o profesoară de laFall-Hamilton.

*** https://www.edutopia.org/article/inside-look-trauma-informed-practicesO privire din interior asupra practicilor în cazul traumelor cunoscute

https://m.youtube.com/watch?v=qPtsP7pBobITap-in / Tap-out: Să dai profesorilor timp să se reîncarce

Nu-ți propune lucruri mari

O parte a muncii directorilor de școli este să creioneze obiective pentru școală și să dea naștere unor planuri ambițioase pe termen lung, care se întind mult timp în viitor. Dar este la fel de important să acorde atenție obiectivelor mai mici, pe termen scurt, deoarece atunci când oamenii experimentează mici progrese cu efect pozitiv, asta poate ”Stimula emoțiile, motivația și percepțiile,” scriu Teresa M. Amabile și Steven J. Kramer în articolul lor pentru Harvard Business Review (#1). Cu cât sunt mai mulți oameni care experimentează aceste mici impulsuri pozitive, ”cu atât este mai probabil ca ei să fie productivi în mod creativ pe termen lung. Fie că încearcă să rezolve un mare mister științific sau să creeze un produs sau serviciu de înaltă calitate, progresul zilnic – chiar și o mică victorie – poate face întreaga diferență pentru modul în care se simt și își îndeplinesc munca..”

#1 https://hbr.org/2011/05/the-power-of-small-winsThe Power of Small Wins/ Puterea micilor victorii

Așa că, atunci când liderii de școli stabilesc obiective de etapă și ”îi ajută pe profesorii să obțină mici victorii”, scriu Goodwin și Shebby, asta poate fi suficient pentru a-i face să simtă că ei”au făcut eforturi pentru a depăși provocările”, chiar dacă nu e vorba decât de un singur lucru care se desfășoară bine în clasă. Concentrarea doar pe obiectivele mari și excluderea acestor mici victorii poate crea sentimentul că profesorii doar ”învârt la roțile lor” și nu fac nici un progres în munca lor zilnică.

Directorul de școală și profesorii celebrând micile victorii

Identifică profesorii care au influență ca lideri

Deoarece doar câțiva ”profesori influenți și vocali” pot avea câteodată un impact supradimensionat asupra colegilor lor, scriu Goodwin și Shebby, este important să-i cauți și să îi implici, pentru a păstra ”conversațiile cu profesorii productive – concentrate atât pe ascultarea lor și pe rezolvarea reciprocă a problemelor, cât și pentru a construi un sentiment împărtășit de optimism și eficacitate.”

Poate fi productiv să identifici profesorii pozitivi, cu rezultate bune, care să devină lideri de echipă capabili să ”conducă nava”, scrie Elena Aguilar (#2), consultant în domeniul educației și coach. În școlile în care profesorii tind să rămână pentru lungi perioade de timp, ei raportează că se simt ”conectați cu colegii și susținuți de ei”, scrie Aguilar.

#2 https://www.edutopia.org/blog/5-characteristics-effective-school-team-elena-aguilarCaracteristicile echipei eficiente

Ei descriu că simt că sunt parte a unei echipe cu o misiune comun împărtășită. Iar când acea echipă este eficientă, atunci oamenii învață unii de la alții. Ei ”realizează mai multe lucruri decât ar fi capabili să realizeze de unii singuri. Se inspiră și se provoacă unii pe alții.” Dar echipele cu adevărat puternice beneficiază de lideri pozitivi, inteligenți, așa că există ”Acel gen de intenționalitate, planificare și facilitare care este esențial pentru ca o echipă să fie înalt funcțională”, scrie Aguilar.

Sursa articolului: https://www.edutopia.org/article/building-culture-respects-teachers-and-reduces-stress?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.