Da, am văzut și noi multe mesaje de la profesori și părinți privind tema camerelor video – deschise sau închise? – pe parcursul orelor online. Specialiștii în educație susțin că participarea cu camerele deschise la orele online sau alte genuri de întâlniri de exerciții/ lucru împreună este recomandată și are efecte benefice asupra învățării – deși sesiunile în direct, mai ales pentru copiii mici ar trebuie să fie limitate în timp, așa cum probabil ați citit și din alte articole. Timpul împreună este important, mai ales acum și, atât profesorii cât și elevii ar trebui să țină camerele deschise (în acele 10-20, maxim 30 de minute cât ține instruirea și exercițiile împreună) și să se vadă unii pe alții. Am căutat pentru voi idei despre modul în care îi puteți încuraja pe elevi să participe la sesiunile video cu camerele pornite și am găsit acest articol din Edutopia, scris de Prof. Liz Byron Loya, care a fost profesoară la clasele elementare și de gimnaziu predând citirea, matematica, arte vizuale, competențe socio-emoționale și are și peste 10 ani experiență ca educator pentru copii cu nevoie educative speciale. Este autoarea cărțiiArta pentru toți (Art for All: Planning for Variability in the Visual Arts Classroom). În prezent este Asistent Universitar la Harvard Graduate School of Education și consultant educațional pentru Universal Design for Learning.

Incorporarea abordărilor de învățare socio-emoțională (SEL), jocurile și acordarea de opțiuni îi pot inspira pe elevi să-și arate fețele.
Deși există o extraordinară doză de valoare în a fi capabil să-ți vezi elevii în timpul sesiunilor de învățare la distanță, nu-i putem totuși forța să-și deschidă camerele, la fel cum se petrece în timpul predării față-în-față, când nu-i putem forța pe elevii neatenți să-și ridice capul sau să-și scoată șepcile care le ascund fața.
Cu toate acestea, experimentând și cu perseverență, poți găsi acele strategii care funcționează. Fie că elevii tăi au nevoie de opțiuni, de încurajare sau de încredere pentru a-și deschide camera, cu siguranță există o soluție care se potrivește clasei tale, circumstanțelor, lecțiilor și elevilor tăi.

Strategii SEL care să încurajeze utilizarea camerelor video
Dacă vrei să incorporezi în predarea ta strategii de învățare socio-emoțională pentru a susține utilizarea camerelor video de către elevii tăi, trebuie să începi prin a recunoaște că alegerea cuvintelor contează. Comunicarea noastră cu elevii trebuie să se bazeze pe ideea de comunitate și nu pe aceea de conformitate/ conformare*.
https://www.edutopia.org/article/how-choose-words-motivate-students-during-online-learning – Cum alegi cuvintele care-i motivează pe elevi pe parcursul învățării online.
De aici, poți începe să folosești oricâte abordări SEL dorești.
Construiește relații. Concentrează-te pe încredere, atât de la profesor la elev cât și de la elev la elev. Elevii care se știu în siguranță în acea comunitate, în care există persoane cărora le pasă de ei**, se vor simți mai confortabil să deschidă camerele.
https://www.edutopia.org/article/nurturing-classroom-community-during-distance-learning – În timpul învățării online, alimentează sentimentul de comunitate
Chestionează elevii. Întreabă elevii, individual, sau prin intermediul unui document Google form ce-i reține să folosească camera video și ce i-ar face să se simtă confortabil. În momentul în care ai identificat barierele care-i opresc să folosească camerele, poți colabora cu elevii pentru a le reduce sau a le înlătura.
Utilizează ”spărgătoare de gheață”. Încearcă să folosești activități care conduc la construirea comunității și care încurajează utilizarea camerelor. De exemplu, cere elevilor să ”găsească cel mai mare obiect galben din casa lor pe care îl pot aduce în siguranță către camera video.” Ca variație, poți încerca activitatea ”la îndemână”***.
https://m.youtube.com/watch?v=YL_gZDaNclY – Un spărgător de gheață simplu și amuzant pentru sesiunile online
”Pasează creionul” este de asemenea o abordare jucăușă care ajută la construirea comunității la distanță:
https://m.youtube.com/watch?v=x4VJ0btsBcs – Trecând creionul de la unul la altul pe Zoom
Jucați jocuri. Jocul Piatră, hârtie, foarfeci funcționează bine într-un mediu de clasă online, ca și jocul Pictionary și Șarade. Explorează aceste 25 de jocuri de mai jos, care se pot juca pe Zoom și includ opțiuni care merg la vârste diferite.
https://m.youtube.com/watch?v=oMCTUAd5b3c – 25 de jocuri pentru profesori, prieteni și familie, pe care le poți juca pe Zoom

Votați sau împărtășiți-vă înțelegerea vizual. Pune-i pe elevi să voteze un anume lucru în cadrul unei teme, arătând cu degetul mare în jos sau în sus, ca la jocurile romane, sau chestionează clasa cu ajutorul metodei ”De la pumn la cinci degete” (Fist-to-Five), un sistem de semnalare simplu, care îi poate angaja și pe elevii reticenți să construiască un consens în cadrul grupului.
https://questioninganddiscussionforteaching.wordpress.com/fist-to-five-or-thumb-o-meter/ – Fist-to-Five sau Thumb-O-Meter
Fist-To-Five (de la pumn la cinci degete) este similar cu abordarea unui vot. Profesorul pune o întrebare unui elev oarecare, iar elevilor din restul clasei li se cere să voteze pentru a-și exprima opțiunile legate de răspunsul acelui elev, manifestându-și gradul de acord sau dezacord.
Încurajează elevii care au un capital social în comunitate să-și utilizeze camerele. În clasa ta, probabil că deja ai cele mai bune modele de elevi. Gândește-te să utilizezi un Google form pentru a cere elevilor să numească trei colegi cu care și-ar dori cel mai mult să fi într-o cameră de discuție pe Zoom (altă platformă pe care o utilizezi) sau cu care ar dori cel mai mult să lucreze într-un proiect de grup. Elevii care sunt cel mai des solicitați probabil că au cel mai mare capital social și pot fi modele pozitive pentru activitățile cu camera pornită. Pentru a identifica cele mai bune modele de elevi atunci când vine vorba de utilizarea camerelor, poți utiliza de asemenea o sociogramă (#1).
#1 https://www.6seconds.org/2012/05/08/sociograms-mapping-the-emotional-dynamics-of-a-classroom/ – Sociograme – Cum să faci harta dinamicii emoționale dintr-o clasă.
Fii empatic. Împărtășește cu elevii tăi povești despre momentele în care nu ai prea vrut să deschizi camera în timpul unei întâlniri online. Vorbește cu ei despre modul în care te pregătești să deschizi camera video, chiar dacă nu ai chef. Dacă ești conștiincios în a vrea să arăți bine pregătit sau despre cum faci ca să poți îndeplini mai multe sarcini atunci când e pornită camera, vorbește despre asta. Împărtășirea acestor lucruri va aduce la suprafață umanitatea ta.

Sfaturi pentru a încuraja utilizarea camerei pe Zoom
Primește elevii în clasă unu câte unul (ca și cum i-ai întâmpina la ușa clasei). Intră în clasa ta pe Zoom cu cinci minute înaintea începerii orei și activează funcția de cameră de așteptare (waiting room). Pe măsură ce apar elevii, lasă-i să intre și salută-i individual și verifică dacă utilizează camera video. Probabil că vei putea verifica doar câțiva elevi înainte să trebuiască să-i accepți pe toți (“admit all”) dar aceia care au venit primii și au camerele pornite vor câștiga un sentiment de confort fiind doar într-un grup mic. În plus, atunci când ceilalți elevi intră, ei vor vedea că sunt deja câteva camere video pornite.
Utilizează opțiunea “Ask to Start Video” (cere pornirea camerei video). Ca gazdă a sesiunii video, poți invita participanții să-și deschidă camerele astfel – dând click pe ecranul negru al participantului, apoi un alt click orizontal.. și selectează “Ask to Start Video.”
Trimite un mesaj individual în chat (private message). Utilizează funcția de Chat pentru a spune bun venit elevilor, a-i întreba ce mai fac și pentru a le cere să-și pornească camera.
Încurajează-i să utilizeze fundalul virtual. Este posibil ca un elev să refuze să pornească camera din cauza mediului din casă, așa că învață-i cum să utilizeze fundalul virtual din Zoom (#2), sau arăte-le cum să folosească Unscreen (#3).
#2 https://m.youtube.com/watch?v=5Sg-XaGGl2I – Cum să utilizezi un fundal virtual în Zoom

Sfaturi legate de instruire care să încurajeze utilizarea camerei video
Lasă elevii să știe când poate fi opțională (sau nu)utilizarea camerei. Organizează o sesiune de brainstorming cu clasa despre momentele în care este în regulă să fie camera oprită și când este cel mai bine să fie pornită (și de ce!). Discutarea politicilor despre opțiunile privind camerele video (#4) și stabilirea unor rutine le furnizează elevilor sentimentele de predictibilitate și autonomie.
#4 https://www.edutopia.org/article/value-camera-optional-policy – Valoarea politicilor opționale privind utilizarea camerelor video
Permite (recomandă) elevilor să arate doar o parte din corpul lor sau spațiul din cameră. Unii elevi sunt în mod special conștienți despre faptul că o cameră video îi expune. Gândește-te să le permiți elevilor să testeze participarea lor pe ecran, încurajându-i să orienteze camera astfel încât să apară doar o parte a corpului.
Furnizează-le anumite rubrici care includ utilizarea camerei. La începutul unei lecții sau al unui capitol, împărtășește cu elevii rubrici sau criterii de succes pentru obiectivele lecției/ capitolului. Dacă participarea cu camera pornită este relevantă pentru obiectivele tale, gândește-te să o incluzi ca pe un criteriu de succes. Mulți elevi se vor alinia cu acele criterii dacă știu care sunt așteptările, înainte să înceapă instruirea. Pentru a evita o conformare forțată, gândește-te să le oferi opțiunea de a-și crea propriile rubrici, bazate pe obiectiv/e.

Pune-i pe elevi să prezinte un video pre-înregistrat în care își demonstrează abilitățile sau obiectivele lecției/ capitolului. Dacă elevii au nevoie să demonstreze în mod vizibil o abilitate anumită, permite-le să facă un film video înregistrat pe care să ți-l trimită doar ție. Deși acel film nu va fi văzut de întreaga clasă, tu îl poți evalua pe elev, construindu-i în același timp o stare de confort în fața camerei.
Cere elevilor să sugereze alternative. Elevii tăi ar putea avea idei despre alte modalități de a participa și de a-și împărtăși vizual învățarea. Mulți educatori au descoperit că elevii lor deja împărtășesc filme video făcute de ei pe canale media ca TikTok, Vimeo, canele de YouTube private sau prin conturile de Instagram. Sunt variate ce pot fi utilizate și pentru ideea de mai sus.
Sursa articolului: https://www.edutopia.org/article/strategies-encourage-students-turn-their-cameras?
P.S. – Pentru educatorii care simt că ar avea nevoie de o dezvoltare personală a competențelor socio-emoționale, vă sugerăm resursele din Pachetul SEL pentru educatori: https://transformingeducation.org/resources/sel-for-educators-toolkit/
👍👏Buna treabă
LikeLike