Situația în care ne aflăm cu toții este fără precedent și ne afectează pe toți, în egală măsură. Dar noi considerăm că este întotdeauna responsabilitatea adulților să protejeze copiii și tânăra generație și de a-și asuma sarcina să încerce să rezolve problemele, fără să arunce blamul sau greutățile pe umerii celor lipsiți de apărare. Este datoria noastră de părinți și educatori, în această perioadă dificilă să ajutăm și protejăm tânăra generație, cu înțelepciune, măsură, responsabilitate. Nu uitați că, mai ales acum avem nevoie de acele calități care se numesc OMENIE, EMPATIE, GRIJĂ!
Nu uitați că atitudinile și comportamentele adulților au un impact direct și pe termen lung asupra dezvoltării copiilor și tinerilor*

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, pe 20 Noiembrie, UNICEF a publicat o serie de documente menite să prevină pierderile suferite de generațiile de copii și tineri afectați direct sau indirect de pandemia COVD: un Raport și un Plan în șase puncte care să răspundă nevoii de a atenua efectele pandemiei, de a recupera pierderile suferite de tânăra generație și de a reimagina o lume în care fiecare copil și tânăr să poată trăi în condiții decente.
După aproape un an de când a început pandemia generată de COVID-19, impactul virusului asupra lumii copiilor și tinerilor devine tot mai clar – și din ce în ce mai alarmant. Copiii se confruntă cu o triadă de amenințări: consecințele directe ale bolii însăși, întreruperea serviciilor esențiale și o inegalitate și sărăcie în creștere.

În ciuda faptului că atât copiii cât și tinerii sunt mai puțin afectați decât persoanele din alte grupe de vârstă, noile date sugerează că impactul direct al COVID-19 asupra sănătății lor poate fi mai mare decât cel anticipat atunci când a început criza, la sfârșitul anului 2019. Întreruperile unor servicii esențiale cum sunt educația, îngrijirile de sănătate, de hrană și protecție a copilului au afectat negativ copiii. O criză economică severă la nivel global sărăcește multe familii cu copii și adâncește inegalitățile și excluziunea deja existente.
- Copiii și tinerii sunt și ei susceptibili să se infecteze cu COVID-19, iar unii dintre ei au făcut forme severe sau au murit. Și numărul celor infectați crește, ca și efectele pe termen lung asupra sănătății lor.
- Deși nu sunt principalii transmițători în cadrul comunității, copiii tot își pot transmite virusul unul altuia și celor din grupe de vârstă mai mari.
- Datorită rolului critic pe care îl joacă testarea în controlul răspândirii virusului, este nevoie de mai multe date privind testele, agregate pe grupe de vârstă și de mai multe studii reprezentative în funcție de locația specifică, care să ajute la o mai bună înțelegere a distribuției geografice și de vârstă, și care să conducă la măsuri de răspuns specifice mai bune pentru împiedicarea răspândirii COVID-19.
- În nici o țară copiii și școlile nu sunt cauzele principale ale răspândirii epidemiei. Dovezile arată că beneficiile nete ale menținerii școlilor deschise depășesc costurile închiderii lor. Datele culese din 191 de țări nu arată o asociere consistentă între redeschiderea școlilor și ratele de infecție cu COVID-19. Datele arată că infectarea copiilor se petrece mai curând în alte medii decât în școli.
- Întreruperea serviciilor de sănătate, nutriție, educație, acces la apă și igienă și a serviciilor sociale au avut efect devastator asupra copiilor și tinerilor, nu numai a celor din categoriile și țările dezavantajate, ci chiar și al celor din familii cu un statut social mediu sau bun.
- Sănătatea mentală a copiilor și tinerilor a avut (și are în continuare) de suferit pe perioada pandemiei. Îngrijorările lor cu privire la viitor, pierderea perspectivelor în ce privește educația și accesul la job-uri, îngrijorările legate de sănătatea lor și a părinților și întreruperea conexiunilor sociale cu colegii și persoanele din rețeaua socială, toate au afectat viața copiilor și tinerilor.
- Impactul economic al pandemiei va reverbera mulți ani de acum încolo, susținând niveluri ridicate de sărăcie. La nivel global, se estimează că a crescut cu 15% numărul copiilor trăind în situație de sărăcie multi-dimensională – fără acces la educație, sănătate, casă, hrană, igienă sau apă – ceea ce înseamnă un plus de 150 de milioane de copii peste numărul celor deja înregistrați la jumătatea anului 2020 în categoria celor care suferă din cauza sărăciei.

În această zi – World Children’s Day, UNICEF ia în considerare impactul COVID-19 asupra copiilor și tinerilor, aducând în atenție ceea ce știm din datele recente valabile și din cercetările recente, subliniind ceea ce încă nu cunoaștem și opțiunile de acțiune existente, îndemnând întreaga lume să facă pași curajoși și fără precedent pentru a reimagina un viitor mai bun pentru copii.
Sursa: https://www.unicef.org/reports/averting-lost-generation-covid19-world-childrens-day-2020-brief
