Cum să-i antrenăm pe părinții care co-predau de acasă

Ca și cei mai mulți dintre voi, ne dorim ca toți copiii să se poată întoarce la școala normală, față-în-față și să fie în siguranță, alături de colegii și profesorii lor. Dar încă este posibil ca în unele școli sau clase să se mai recurgă și la învățarea online, așa că nu strică niște idei în plus pentru această variantă.

Mulți părinți sau persoane care au avut grijă de copii în perioada școlii online s-au simțit copleșiți de sarcina de a susține învățarea copiilor lor. Dacă se va ajunge din nou în această situație în anul școlar viitor, iată câteva strategii care îi pot ajuta. Aceste strategii au fost propuse de Ben Johnson, profesor de carieră, cu experiență în conducerea unui district școlar. În cariera lui a pledat permanent pentru învățarea orientată de elev, în toate formele ei și susține utilizarea tehnologiei ca ”unelte cu ajutorul cărora să gândești”. Este autorul cărții ”Învață-i pe elevi să sape în profunzime” (Teaching Students to Dig Deeper), o carte despre pregătirea pentru universitate, adresată atât elevilor cât și profesorilor și părinților.

https://www.amazon.com/Teaching-Students-Dig-Deeper-Common/dp/1596672323

4-Pași-creștere-2

Copiii mei își termină temele în 15 minute și apoi întreabă, Ce fac mai departe?’” a comentat un părinte referindu-se la școala de acasă din timpul pandemiei. Nu vreau să sugerez că au nevoie de mai multă muncă; ceea ce avem nevoie este un ajutor pentru a concepe lecții care să-i determine să continue să învețe.”

Pandemia Covid-19 a afectat școlile, care au fost nevoite să se orienteze către modalități de predare neanticipate. Profesorii din școala mea au simțit presiunea de a-i menține pe elevi în ritmul de învățare dinainte, cu toate că știau că nu pot preda și evalua la fel ca înainte. Atunci când le dădeau teme, era dificil să știe dacă elevii învățau din ceea ce făceau sau doar treceau prin pașii ceruți. Unii dintre profesori le-au trimis elevilor programe detaliate, în timp ce alții le-au trimis liste întregi de însărcinări.

Pentru a putea personaliza învățarea propriilor copii, părinții sau cei care au grijă de acești copii au nevoie să știe să stabilească obiective de învățare și modurile prin care pot atinge aceste obiective. Profesorii pot deveni partenerii de care au nevoie familiile, furnizându-le informații și unelte pentru a evalua progresul elevilor.

Spuneți-le care e scopul

Definiți pentru părinți și cei care au grijă de copii care este imaginea de ansamblu sau scopul învățării din acest an. Unul din părinți a spus că se simte ca și cum ar zbura orbește, neștiind dacă copilul ei învață ce trebuie. Explicarea întregului scop al curriculum-ului poate ajuta familiile să se pregătească mai bine pentru fiecare lecție în parte.

Profesorii înțeleg mai bine modul în care un anumit conținut este predat în progresie, și ei cunosc modurile în care se construiește fundamentul înțelegerii, înainte de a trece la următorul obiectiv. Transmiterea acestui proces către familii le poate orienta munca. De exemplu, la clasa a patra, elevii învață să stăpânească înmulțirea numerelor cu mai multe cifre. Începeți prin a orienta familiile către resurse pentru învățarea mecanismelor înmulțirii. Apoi introduceți modalitățile prin care pot utiliza noile abilități în viața reală. Dacă părinții și cei care au grijă de copii știu care este evoluția obiectivelor de învățare, e mai ușor pentru ei să-și orienteze copiii în acea direcție prin experiențe de utilizare a matematicii la magazin sau la piață. Atunci când părinții știu care este scopul a ceea ce învață copiii lor, ei înțeleg scopul din spatele activităților de învățare și pot utiliza aplicații din lumea reală.

Elementary school discussion meeting with teachers parents and students

Elementary school discussion meeting with teachers parents and students

Comunicați țintele de învățare

Părinții și cei care au grijă de copii au nevoie de declarații tip ”eu pot” care să definească țintele de învățare. Dacă părinții cunosc obiectivul pot găsi oportunități alternative de învățare pentru a ajunge la acea țintă și pot evalua dacă copilul lor poate face cu adevărat acel lucru când termină tema/ activitatea.

Explicați părinților și celor care au grijă de copii importanța stabilirii unor ținte clare de învățare. Încurajați-i să încadreze obiectivele cu o propoziție-declarativă de tip ”eu pot…”. De exemplu, în loc de ”eu pot să înțeleg fracțiile echivalente”, elevii scriu ”eu pot găsi patru fracții echivalente pentru ½, ¾, și 7/16.” Faptul că au în minte rezultate specifice poate ajuta familiile să dezvolte lecții care servesc obiectivelor de învățare. În plus, obiectivele clare și măsurabile vor face mai ușoară evaluarea pentru părinți și cei care au grijă de copii.

De asemenea, ei pot împărtăși apoi obiectivele finale cu elevii. Cercetările arată că elevii beneficiază din cunoașterea obiectivelor de învățare.

4-Pași-creștere-4

Furnizați resurse

În momentul în care părinții sau cei care au grijă de copii cunosc scopul și obiectivele, ei vor avea nevoie de unelte pentru a aprofunda și extinde învățarea. În loc să le trimiteți online direct o listă de activități sau opțiuni pentru teme, începeți prin a evalua nevoile părinților. Profesorii de succes din școala mea au descoperit că timpul acordat pentru a-i suna, discuta pe video sau pentru a trimite mesaje părinților pentru a afla ce au aceștia nevoie este decisiv. Discută cu ei despre progresele elevului și despre orice provocare cu care se confruntă. Odată ce au identificat aceste nevoie, este mai ușor pentru profesori să furnizeze resursele potrivite pentru familie.

Oferirea de resurse nu necesită și explicarea pedagogiei din spatele fiecărei unelte. Deși e posibil ca unii părinți să nu cunoască învățarea bazată pe proiecte sau pe echipe colaborative, ei pot totuși beneficia de implementarea unor resurse bazate pe aceste principii. Unii dintre profesorii din școala mea au descoperit că împărtășirea unor activități de învățare amuzante bazate pe aceste idei, chiar dacă ei nu au împărtășit întreaga explicație a procesului, a avut succes.

  • Un exemplu de platformă de resurse pentru părinți și elevi

http://www.parentmap.com/article/resource-guide-homeschooling-kids-education

https://www.ck12.org/student/

4-Pași-creștere-5

Încurajați flexibilitatea

Părinții și cei care au grijă de copii doresc să dispună de flexibilitatea de a modifica însărcinările primite de elevi pentru a se potrivi mai bine cu familia sau copilul lor. Unul dintre părinți, cu mai mulți copii de vârstă școlară i-a spus unui profesor, ”Scuze că noi nu am terminat de făcut toate temele date de Dvs. Am decis să învățăm împreună, în loc să învețe fiecare individual.”

Nu toată lumea dintr-o familie trebuie, sau poate face același lucru pentru a învăța. Un profesor de la clasa a patra din școala noastră a cerut ca familia să meargă pe jos în natură. Elevului din acea familie i s-a cerut să țină un jurnal al plantelor și animalelor pe care le-a observat și să scrie un paragraf despre fiecare. Celălalt copil din familie putea să deseneze sau să facă fotografii cu ceea ce au descoperit. După ce s-au întors, ei au împărtășit cu toții idei despre ceea ce li s-a părut unic din cele descoperite. Flexibilitatea în învățare permite familiilor să învețe împreună.

Învățarea la distanță înseamnă de asemenea că unii părinți e posibil să aibă probleme, iar profesorii trebuie să fie pregătiți cu planuri alternative ca să-i ajute să aibă succes. Atunci când părinții se ciocnesc de dificultăți în a-i face pe copii să se concentreze, un profesor se poate oferi să facă lecții video cu elevii. O intervenție din partea profesorului, chiar și temporară, poate ajuta la readucerea elevului pe făgaș.

Profesorii și școlile fac tot felul de eforturi pentru a susține învățarea acasă. Pentru a ajuta familiile să reușească, profesorii pot oferi o comunicare clară și suportul necesar pentru ca părinții și cei care au grijă de copii să reușească.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/how-coach-parents-who-are-teaching-home

P.S. – Noi credem că o astfel de colaborare și suport ar fi extrem de valoroase și în timpul școlii normale, ducând la rezultate mai bune pentru toți elevii.

P.S. 1. Dragi profesori, nu uitați să aveți grijă în primul rând de voi înșivă și să vă pregătiți pentru eforturile din acest an, inclusiv prin creșterea propriei reziliențe. Dacă nu ați citit încă ideile despre cum se poate face asta, vă reamintim de articolul lui Jeniifer Gonzales, publicat acum 2 anihttps://creeracord.com/2018/05/09/12-cai-prin-care-profesorii-isi-pot-construi-propria-rezilienta/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.