12 Căi prin care profesorii își pot construi propria reziliență

Așa cum se poate vedea, ne e cam greu să ne ținem de cuvânt și să începem seria de articole despre tranziții, deoarece zilnic descoperim alte și alte articole pe care le considerăm interesante și benefice pentru cititorii noștri. Dar, sperăm să nu vă supărați, pentru că ne gândim în primul rând la voi.

Ni s-a părut foarte interesant acest articol din Cult of Pedagogy, scris de Jennifer Gonzales și este cumva și de actualitate, deoarece sistemul propus de ea și bazat pe cartea Elenei Aguilar poate fi abordat începând cu vacanța de vară, din iunie. Și sperăm că mulți dintre voi își vor propune în această vară nu numai să se odihnească și/sau să se dezvolte profesional, ci și să își dezvolte acele calități care te ajută să faci față cu succes acestei cariere solicitante, de educator. Noi nu putem decât să vă urăm succes!

12-cai-rezilienta-4

Poți învăța toate tehnicile, planifica lecții extraordinare și să stabilești un sistem de management al clasei impenetrabil, dar pentru a putea să faci această muncă și să te ții de ea suficient de mult pentru a putea fi bun la asta, ai nevoie de o reziliență emoțională pe care majoritatea altor job-uri nu o vor cere niciodată” – Jennifer Gonzales, Cult of Pedagpgy

Atunci când vorbim despre o profesie care pierde 50 de procente din totalul forței de muncă în primii cinci ani ai carierei lor, ar fi de înțeles să spui că predarea este provocatoare. Ne închide în încăperi mici cu un amalgam impredictibil de personalități, energii și nevoi. Ne forțează să luăm sute de decizii mici, obositoare, în fiecare zi. Și din nou și din nou, ne pune în situația neplăcută de a ne testa încrederea, de a face uz de răbdarea noastră și de a ne frânge inimile. Poți învăța toate tehnicile, planifica lecții extraordinare și să stabilești un sistem de management al clasei impenetrabil, dar pentru a putea să faci această muncă și să te ții de ea suficient de mult pentru a putea fi bun la asta, ai nevoie de o reziliență emoțională pe care majoritatea altor job-uri nu o vor cere niciodată.

Și, în acest anume moment al istoriei, predarea poate fi mai grea decât oricând. Sisteme care au fost stabilite și care fac munca să pară aproape imposibilă, și puteri care par să înrădăcineze piedici împotriva succesului nostru. Multe pot fi făcute ca să schimbi asta, pentru a face provocările predării mai satisfăcătoare și mai puțin… golite de suflet, dar în majoritatea zilelor se poate percepe că aceste schimbări sunt departe, în afara sferei noastre de influență. Să-ți găsești curajul și energia să presezi pentru o schimbare, în ciuda a cât de greu este să o faci? Asta cere de asemenea reziliență.

Iar formarea noastră de profesori nu ne pregătește niciodată pentru asta, nu ne învață niciodată exact cum să ne dezvoltăm această reziliență. De fapt, în propria mea formare, tema stării mele emoționale nu a apărut nici măcar o dată.

Vestea bună este că acum avem o resursă care se concentrează pe de-a întregul pe tema rezilienței profesorilor. În cartea ei, Onward: Cultivating Emotional Resilience in Teachers (Înainte: Să cultivăm reziliența emoțională în profesori), antrenorul de instruire Elena Aguilar ne trece prin douăsprezece obiceiuri pe care profesorii le pot dezvolta pentru a-și întări reziliența emoțională. Cartea și Caietul de lucru care o însoțește sunt organizate în jurul unui calendar anual; Aguilar le recomandă profesorilor să parcurgă această carte încet.

12-cai-rezilienta-2

Caietul de lucru are peste 365 de exerciții, multe dintre ele pe care probabil le veți repeta mai mult decât odată,” spune ea. “ideal, oamenii se vor angaja în această învățare împreună cu prietenii și colegii în așa fel încât să aibă acel gen de conversații care vor face această învățare să se aprofundeze și să prindă.”

Haideți să aruncăm o privire la cele 12 obiceiuri acum. Speranța mea este că, înțelegând mai bine factorii care contribuie la reziliența emoțională, vei vedea ariile pe care le poți îmbunătăți iar asta, în schimb, îți va permite nu numai să reziști în această muncă incredibil de importantă, ci și să găsești noi căi să efectuezi schimbări, să-i inspiri pe alții și să prosperi.

12-cai-rezilienta-6

12 Obiceiuri care construiesc reziliența

În cartea, Elena Aguilar explică cum, dezvoltarea fiecăruia din aceste obiceiuri contribuie la reziliență. Ea recomandă concentrarea pe un obicei diferit în fiecare lună, acordându-ți o lună întreagă pentru a învăța despre, a reflecta asupra și a dezvolta practici care întăresc acel obicei. Sub numele fiecărui obicei este scrisă luna pe care Aguilar o sugerează ca fiind timpul ideal pentru a te concentra asupra lui: aceste sugestii sunt bazate pe calendarul școlar tipic american, unde anul școlar începe în jurul lunii August/Septembrie și se termină în jur de Mai/Iunie. Dacă calendarul tău este diferit, poți face ajustările în funcție de acesta.

1. Cunoaște-te pe tine însuți

Luna sugerată: Iunie

Acordându-ți timp să reflectezi și să te lămurești asupra valorilor proprii, preferințelor tale, abilităților și aptitudinilor tale și a identității tale socio-politice poate ajuta la dezvoltarea unui puternic simț al scopului. Aceasta face mai probabil ca răspunsul tău în situații dificile să fie făcut în moduri care sunt în acord cu scopul tău. ”Să fii realmente ancorat în scopul propriu”, explică Anguilar, ”să-ți fie clar ce vrei tu să faci în viață, te ajută să faci față provocărilor și căderilor”.

2. Înțelege emoțiile

Luna sugerată: Julie

Emoțiile ”pot fi extraordinare resurse și surse de energie”, spune Aguilar. Cheia este să-ți dai seama ”cum să ai o relație mai sănătoasă cu ele, cum să le înțelegi, să le denumești, să le accepți și apoi să lucrezi cu ele.” În timpul acestei luni, Aguilar îi pune pe profesori să examineze modul în care emoțiile îți influențează gândirea (și vice-versa) și cum să lucreze cu ele, în loc să lucrezi împotriva lor.

Ea este în mod special interesată cum ne descurcăm cu mânia. ”Au existat perioade când am acționat din mânie, și asta nu a fost productiv,” spune ea. “Și au existat alte timpuri în care mi-am dat seama cum să-mi utilizez mânia ca pe o sursă și ca energie, cum să acționez dintr-un loc al bunătății și compasiunii, dar să nu-mi suprim mânia.”

3. Spune povești care mobilizează

Luna sugerată: August

Spațiul în care putem avea cel mai mare impact asupra rezilienței noastre este între lucrurile care se întâmplă și modul în care noi interpretăm și dăm un sens acelui lucru,” spune Aguilar. Acea interpretare ia forma unei povești pe care ne-o spunem nouă înșine.

De exemplu, un elev își dă ochii peste cap la tine. Acesta este lucrul care se întâmplă,” spune ea. ”ce sens dai tu și cum interpretezi acel eveniment este punctul precis în care fie reziliența ta este secată sau umplută, deoarece tu poți interpreta rotirea ochilor lui/ei ca ”Acest elev nu mă respectă”, sau poți interpreta acest eveniment ca ”Ăsta este un comportament tipic pentru un copil de 12 ani și eu am să trec la partea următoare a lecției”. În acel moment, dacă noi ne putem perfecționa abilitatea de a lărgi spațiul dintre ceea ce se întâmplă și modul în care noi răspundem și o interpretăm, avem mult mai multă putere de a ne cultiva reziliența”.

Small group of young people at a business meeting in a cafe

4. Construiește comunitatea

Luna sugerată: Septembrie

Dacă noi dezvoltăm obiceiuri care hrănesc relațiile cu colegii noștri, cu elevii, părinții și directorii/ administratorii etc., ne întărim reziliența. “Există chiar o cercetare medicală care spune că izolarea este mai periculoasă pentru sănătatea ta fizică decât fumatul,” spune Aguilar. “Predarea poate fi o experiență atât de singuratică și eu cred că orice putem face pentru a începe să cimentăm aceste conexiuni ne poate ajuta atât de mult când lucrurile devin dificile.”. Începutul de an școlar este timpul ideal pentru a începe, și punând obiceiurile de construire de relații la lucru cât mai devreme, acea comunitate poate fi o sursă de putere pe tot parcursul anului.

5. Fii aici, acum

Luna sugerată: Octombrie

Învățând cum să exiști în momentul prezent fără să judeci ne poate ajuta să experimentăm acceptarea. Ne ajută să avem un cap limpede în așa fel încât să putem face alegeri ale răspunsurilor noastre.” Dezvoltând obiceiuri de meditație, unde ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă acum fără a judeca, ne poate ajuta să evităm reacțiile ”declanșate automat” și, în schimb, să răspundem calm și gândit. Meditația zilnică sau chiar și scurte momente în care ne concentrăm pe respirația noastră ne pot ajuta să lovim acel buton de ”pauză” și să ne aducem în acel loc de calm.

6. Ai grijă de tine însuți

Luna sugerată: Noiembrie

Este cu adevărat greu să construiești o comunitate sau să cultivi compasiunea sau să fii o persoană care învață – sau alte obiceiuri – atunci când ești pur și simplu bolnav sau când ești epuizat,” spune Aguilar. Așa că, în această lună, ea recomandă să te concentrezi pe obiceiurile de îngrijire fizică, cufundându-se în motivele pentru care profesorii sunt deseori neatenți la această arie. ”Eu cred că oamenii știu ce au de făcut”, spune ea. “Noi știm că trebuie să mâncăm mai multe vegetale verzi și să facem mai multe exerciții și așa mai departe, dar de ce e atât de greu?” Descoperind aceste motive poate ajuta la dezvoltarea obiceiurilor care funcționează.

12-cai-rezilienta-1

7. Concentrează-te pe punctele luminoase

Luna sugerată: Decembrie

În timpul acestei luni, Aguilar îndrumă profesorii să practice acordarea atenției mai mult asupra lucrurilor care merg bine, mai curând decât asupra celor care nu merg. “Creierul nostru are o înclinație negativă”, explică ea, “așa că orice este provocator, care este o amenințare potențială, ne apare cu adevărat viu și cu claritate, deoarece acesta este modul în care este structurat creierul, așa că una din abilitățile pe care trebuie să le dezvoltăm este cea de a vedea toate lucrurile care merg bine sau chiar doar normal.”

În clasă, de exemplu, ne putem îndemna pe noi înșine să remarcăm elevii care sunt atenți și își fac treaba, mai curând decât să dăm toată atenția noastră către cei câțiva elevi care nu fac asta. Dezvoltându-ne acest obicei, ne creștem un simț al împuternicirii, care se transformă într-o extraordinară reziliență.

8. Cultivă compasiunea

Luna sugerată: Ianuarie

Când practicăm gândirea miloasă față de alții și de noi înșine, devenim mai bine echipați pentru a ne descurca în situații dificile. “Cultivând compasiunea, lărgindu-ne perspectiva asupra felului în care vedem o situație, ne ajută să fim empatici cu alții, să vedem perspectiva, să ne extragem din drama momentului,” spune Aguilar. Așa că atunci când elevii se poartă necorespunzător, când un coleg are ceva cu noi sau când un părinte ne contestă deciziile, având obiceiul să vedem aceste situații prin lentilele compasiunii te poate ajuta să nu iei acel comportament ca pe un afront personal, ceea ce duce la luarea unor decizii mai inteligente și mai puțin reactive.

9. Fii o persoană care învață

Luna sugerată: Februarie

Oamenii rezilienți sunt curioși,spune Aguilar. “Oamenii rezilienți experimentează o provocare și se întorc și spun, Wow. Asta a fost cu adevărat greu. Asta m-a împins până la limitele mele. Ce pot învăța din asta? Doar această singură întrebare te proiectează într-un loc în care ești capabil să-ți construiești reziliența.Așa că, în această lună, profesorii sunt încurajați să reflecteze asupra a cine sunt ei ca persoane care învață, să înțeleagă mai bine stagiile procesului de învățare și să practice ideea de a vedea provocările ca pe invitații pentru curiozitate.

10. Joacă-te și creează

Luna sugerată: Martie

Una din uneltele pentru construirea rezilienței pe care este ușor să o adoptăm este obiceiul de a ne juca. “Eu cred că este un drept al omului de a fi creativ, de a crea, de a se bucura și de a aprecia arta,” spune Aguilar. “Jucând-te și creând poate debloca resursele interioare pentru a face față stresului, pentru rezolvarea problemelor.. ne poate ajuta să vedem lucruri diferite și găsi abordări diferite pentru a rezolva provocările.” În această lună – care ar putea să coincidă cu vacanța de primăvară – profesorii sunt încurajați să includă perioade regulate de joc și creație în viețile lor zilnice.

11. Călărește pe valurile schimbării

Luna sugerată: Aprilie

Sfârșitul anului școlar aduce inevitabil tot felul de schimbări; unele dintre acestea pot să ne arunce complet pe o cale în care nu suntem deloc pregătiți pentru ele. Aguilar recomandă profesorilor să petreacă această lună uitându-se la ”cum ne concentrăm energiile pentru a stăpâni acele schimbări și de asemenea cum ne direcționăm energia către locurile în care putem face cele mai mari diferențe. ” Această practică include încetinirea, confruntarea și rezolvarea fricii și evaluarea calmă a situațiilor pentru a determina ce răspunsuri vor avea cel mai mare impact.

12-cai-rezilienta-3

12. Celebrează și apreciază

Luna sugerată: Mai

Pe măsură ce anul școlar se încheie, avem o mulțime de oportunități să celebrăm propriile noastre realizări și pe cele ale elevilor și colegilor. În această lună, profesorii sunt încurajați să dezvolte obiceiuri zilnice de gratitudine și să continue cu aceste obiceiuri de-a lungul anului. ”Chiar și în cele mai grele momente”, spune ea ”dacă putem schimba într-o stare de apreciere, noi ne putem construi propria reziliență.”

Construiește-ți obiceiurile timp de un an

Cea mai bună cale de a face aceste ca 12 obiceiuri să rămână este să lucrezi printre ele încetișor, de-a lungul unui întreg an. Și mai bine încă, fă asta împreună cu un grup de colegi dedicați aceluiași scop.

Pentru a-ți susține călătoria, Elena Aguilar oferă câteva resurse:

  • Caietul de lucru (the Onward Workbook) acompaniază cartea și conține 365 de exerciții silnice, aliniate cu obiceiurile lunare.

  • Site-ul Onward, la onwardthebook.com oferă mijloace care se pot descărca, fișe de printat, o auto-evaluare și articole și filme asociate. .

  • Pagina de Facebook Onward va oferi grupuri private pentru fiecare dintre cele 12 obiceiuri, în așa fel încât tu să poți studia și practica obiceiul la care lucrezi alături de o comunitate mai largă.

Sursa: https://www.cultofpedagogy.com/resilience/

2 thoughts on “12 Căi prin care profesorii își pot construi propria reziliență

  1. Pingback: Cum să-i antrenăm pe părinții care co-predau de acasă | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

  2. Pingback: Profesorul rezilient – Revista Profesorului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.