Cel de al doilea model de mai jos este creat de un profesor, ca parte de cercetare aplicată, la clasă (pe timp de doi ani) în cadrul programului lui de Masterat în Educație. Cât de util ar fi ca toți cei de la noi care își susțin licențele, masteratele sau doctoratele în educație să includă în pregătirea lor o astfel de cercetare și aplicare practică serioasă. Ar însemna un bun pas înainte pentru sistemul de educație. Evident primii ar trebui să fie toți cei care au sau candidează pentru funcții la nivel de inspectorate, instituții de cercetare și minister. ȘI să nu poată face parte din astfel de instituții fără cel puțin 2 programe de cercetare aplicată și mai mulți ani de profesorat efectiv în domeniul în care afirmă că sunt experți…
Alan Corbett- Profesor la Salmon Arm Secondary în BC Canada
Numele lecției / Proiectului / Activității
InspirED (Inspirat) – program experimental
Nivelul de vârstă/ sau subiectul
Clasele 9/10 Studii Sociale, Engleză, Științe, Matematică
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Începând de acum doi ani predau un program denumit InspirEd. Motto-ul (deviza) programului este ”Gândește măreț și sapă adânc!” Prin intermediul muncii în proiecte, provocărilor de conceptualizare, cercetării individuale și unei largi varietăți de alte activități, elevii sunt învățați abilitățile cheie de care au nevoie pentru fiecare materie. (Nu se pune deloc accentul pe conținutul materiei). Elevii incluși în program sunt diferiți, de la cei mai buni din școală la elevi cu probleme semnificative de învățare. De fapt, din cei 53 de elevi implicați în prezent în program, 20 dintre ei au planuri individuale de învățare (ILP – sunt elaborate pentru elevi cu probleme semnificative de învățare, inclusiv autism, dislexie etc., n.n.) Speranța noastră este să arătăm că acest stil de învățare nu este doar valid ci și bun pentru orice fel de elev. Proiectul nostru de sfârșit de an a fost foarte deschis – tema fiecărui elev a fost să creeze un proiect care demonstrează înțelegerea lui despre deviza – Think Big and Dig Deep. Elevii au făcut o largă varietate de proiecte, de la printarea aripioarelor și dinților de rechin pentru a se evita braconarea acestor animale, la pledoarii pentru albine și la a comunica nevoia de acceptare a oamenilor care se identifică ca fiind parte a comunității LGBTQ. Elevii și-au prezentat proiectele la Gala de sfârșit de an, în fața părinților, profesorilor și membrilor conducerii școlii. Împuternicirea nu poate fi redusă la a face o activitate sau alta în cadrul predării didactice obișnuite, trebuie să fie o întreagă abordare în cadrul clasei, cere un mod de gândire total diferit despre educație.
Rezultatele elevilor
Rezultatele sunt extrem de variate. Când este vorba integral despre împuternicirea elevilor, specificarea unui anume rezultat înăbușe procesul. Când elevii sunt împuterniciți să învețe, eu știu că ei învață ceva. Nu știu ce subiect învață dar știu că învață ceva care este important pentru ei.
Cum sunt evaluați elevii?
Nu li se dau note sau procente. Când elevii învață în acest mod, notele și procentele au din ce în ce mai puțin sens. Elevii sunt ”antrenați” de-a lungul procesului pentru a deveni mai buni la ceea ce fac, cam la fel cum un antrenor de baschet ar ajuta un atlet să devină mai bun la aruncarea la coș. Asta ar putea implica modul în care își fac prezentările mai eficiente, la învățarea matematicii de care au nevoie ca să înțeleagă mai bine ceea ce învață. Comentariile îi ajută pe părinți să înțeleagă la ce lucrează fiecare elev, dar în nici un caz elevii nu sunt comparați unul cu celălalt. Elevii sunt evaluați pentru competențele cheie – gândirea critică și creativă, abilitățile de comunicare și colaborare și abilitățile personale și sociale. Și este, în principal, o auto-evaluare.
Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)
https://jljsd83.files.wordpress.com/2018/04/inspired-application.pdf
Elliott Karetny – Profesor de științe la Timber Creek High School
Lesson/Project/Activity Name
Justiția mediului
Nivelul de vârstă/ sau subiectul
Clasa a 11-a, Știința mediului
Standarde conexe
Conexiuni cu standardul NGSS ETS-1 – https://www.nextgenscience.org/dci-arrangement/ms-ets1-engineering-design
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Am utilizat noțiunea de justiție a mediului pentru a preda știința mediului: Am introdus evenimente curente (probleme socio-științifice) în curriculum și am integrat politicile, morala și etica în studierea problemelor de mediu.
Rezultatele elevilor
Elevii au creat un cadru mai democratic, în care m-au încurajat să le ofer opiniile mele, iar ei s-au încurajat unii pe alții să vorbească. Au realizat conexiuni puternice între cursuri și au simțit o potențială urgență în a participa la diferite forme de angajament civic, cum ar fii petiții, marșuri și altele. Se pare că însăși conceptul de justiție de mediu a cerut o schimbare în pedagogia mea, pentru a imita drepturile de care vrem să se poată bucura toți oamenii.
Cum sunt evaluați elevii?
Elevii sunt evaluați pe baza reflecțiilor scrise, povestirilor și altor forme de însărcinări autentice.
Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)
Acesta a fost subiectul dizertației mele – – Exploring the potential to motivate high school environmental science students with environmental justice: a mixed methods approach –
https://rdw.rowan.edu/etd/2393/
Bridget Dean-Pratt – Profesoară la clasele 9-12 la George Mason HS, Falls Church, Virginia
Numele lecției / Proiectului / Activității
Proiectul Caravana cărților și Forum de discuții
Age Level and/or Subject
Clasa a 10-a, Engleză (MYP – program de nivel mediu)
Rezumatul Lecției/ Proiectului / Activității
Deoarece putem să citim doar texte selectate din literatura americană în timpul orelor, acest proiect a permis elevilor să selecteze, în mici grupuri și alte texte semnificative de ficțiune și non-ficțiune din literatura americană pe care să le citească în afara clasei. Fiecare elev trebuie să scrie o lucrare de cercetare, bazată pe un aspect al textului sau despre autor, iar grupul trebuie apoi să creeze un scurt film (trailler), cu muzică originală pe care îl vor împărtăși cu întreaga clasă într-un eveniment intitulat “American Literature Cinema Day”, în care vor vedea filmele și vor mânca floricele de porumb. În timpul forumului de discuții care urmează, fiecare elev trebuie să furnizeze celorlalți comentarii (fizic, online) despre procesul realizării filmului, ideile de conținut, temele din literatura americană și/sau relevanța lor pentru realitățile americane de astăzi. Netiquette* – regulile de comunicare civilizată online – sunt o prioritate, ca și discuțiile care implică ariile menționate.
* https://www.britannica.com/topic/netiquette
Rezultatele elevilor
Deoarece acest proiect are mai multe faze și ocupă aproape întreaga perioadă de primăvară, elevii învață destul de multe abilități ”cum să” (abilități de cercetare de date în bibliotecă, cum să elaboreze o lucrare de cercetare, cum să colaboreze, abilități tehnice diverse legate de utilizarea computerului, modalitatea de a discuta într-un forum), în majoritate unul de la altul și lucrează aproape în întregime de unii singuri (cu excepția dificultăților tehnice) și în afara orelor. Ei sunt bucuroși să primească feedback unii de la alții. Aproape toți au raportat că acest proiect i-a învățat cel mai mult în acel an. Proiectul dă prioritate abilităților din lumea reală cum ar fi cercetarea, independența și cooperarea ca și învățarea de-a lungul întregii vieți.
Cum sunt evaluați elevii?
Există mai multe stagii. Lucrarea de cercetare (1), filmul și colaborarea (2) și comentariile/ discuțiile din forum(3). Desfășurând și structurând abilitățile din cadrul proiectului permite elevilor să vadă cum diferitele părți (lectura & cercetarea) furnizează informații pentru următorul aspect pentru a furniza filmului și discuțiilor mai multă profunzime și interes.
Alte informații? (link-uri, resurse utilizate etc)
Dacă sunteți interesați, puteți cere permisiunea de a vă oferi exemple. Un astfel de exemplu este o discuție despre Tim O’Brien din ”The Things They Carried” care a evoluat într-o întrebare dacă ficțiunea poate oferi câteodată mai mult adevăr decât faptele.
Sursa articolului lui Juliani – http://ajjuliani.com/practical-ways-to-empower/