Dați startul școlii cu intenție

Continuăm ideile din articolul trecut cu acest articol scris de profesoara Mary Davenport, care se caracterizează pe sine ca fiind paznicul poveștilor, iubitoare a cuvintelor, avocat al justiției sociale, luptătoare pentru cultura adulților și ”majoretă” pentru cei oropsiți.

Teacher with arms outstretched in classroom

Să-ți rezervi timp pentru construirea de relații la începutul școlii te poate răsplăti cu dividente mari pe parcursul anului.

Din moment ce și eu am fost ”acel” copil care s-a jucat de-a școala, a completat fișe zilnice și a avut mâinile pline de cretă, sunt un educator prin naștere; asta este cine sunt eu în esență. Ca iubitoare a cuvintelor, mă străduiesc să utilizez limbajul ca metodă de a-i împuternici pe elevii mei să se împuternicească singuri. Ca adeptă a justiției sociale, am predat timp de un deceniu arta limbajului la școlile în situație de risc din jurul orașului Denver. În căutarea unei vieți de aventură și povești din afara paradigmei americane, predau în prezent limba engleză la o școală internațională din Sao Paulo, Brazilia. Cred de asemenea cu tărie într-o cultură pozitivă a adulților, ca fiind un agent critic al unor achiziții sustenabile în școli.

În cei 12 ani de predare, am ajuns să realizez că, așa cum încep anul este un semn pentru cum se va termina anul. Un start al anului puternic face totul mai ușor, în timp ce un start al anului slab este aproape imposibil de remediat. Există unele abordări fundamentale care mi-au servit mie – și elevilor mei – bine.

6117-07587185

Prima impresie

Cercetările* indică faptul că oamenii au nevoie de doar câteva secunde pentru a-și forma o părere despre cineva pe care l-au întâlnit pentru prima oară. Cum putem noi, ca profesori să maximizăm prima impresie?

* https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2009/mar/07/first-impressions-snap-decisions-impulseAcționând din impuls

Așa cum remarca psihologul pentru copii Haim Ginott, profesorul este ”elementul decisiv” în climatul/ cultura unei clase. Iată aici câteva lucruri pe care le poți face pentru ca prezența ta din prima zi de școală să fie semnificativă: Întâmpină-i pe elevi la ușă cu un cald bun-venit. Arată-le clar unde trebuie să se așeze. Fii atent în mod intenționat la așezarea corpului și postura ta, la mișcările ochilor și abordarea vocală, deoarece elevii te ”citesc”, conștient sau inconștient și răspund la ceea ce psihologii numesc ”contagiune emoțională”**.

** https://www.youtube.com/watch?v=VW1PH6B9p20&fbclid=IwAR0p1N-2uw7LLgjt8qhYOvGGVkUxiiMulRRiiTG5aygSI_0fo8bXtTRtbtUCând emoțiile sunt contagioase

1-Incepe-anul-intentionat-3

Deși profesorii nu trebuie să fie experți în arta feng shui, am descoperit că este de ajutor să fii conștient de spațiul fizic în care elevii mei intră în prima zi. Asta include să ai o cameră frumușică pregătită cu resurse, un aranjament gândit al pupitrelor cu o circulație inteligentă și obiective și agende afișate în spații clar marcate pentru clase specifice. Îmi plac de asemenea tușele personale care generează conversații, cum sunt fotografiile sau afișele care sunt importante pentru mine sau un aparat pentru difuzarea uleiurilor esențiale.

Să ai un echilibru al conținutului afișat și al spațiului gol pe pereți pentru contribuțiile viitoare ale elevilor. Asigură-te că totul are un loc. Lucrurile neîngrijite sau resursele inaccesibile nu numai că vor comunica lipsă de organizare, dar îți și periclitează munca de mai târziu din cursul anului.

1-Incepe-anul-intentionat-8

Construirea relațiilor

Tot ce se întâmplă în timpul primei sau primelor două săptămâni de școală este destinat să construiască relații. Asta începe cu o prezentare potrivită. Eu încep întotdeauna cu chestionarul ”să ne cunoaștem” în care pun și întrebări ca:

  • Care este profesorul care a avut un impact pozitiv asupra ta, și ce anume a făcut el / ea?

  • Care sunt temerile tale / lucrurile care te enervează ca învățăcel?

  • Există vreun conflict (cu oameni sau aranjamente) din această sală de care eu trebuie să fiu conștient/ă?

În timp ce elevii completează acest chestionar, eu îmi demonstrez dorința de a-i cunoaște mergând în jurul sălii, prezentându-mă fiecărui elev cu o strângere de mână fermă și uitându-mă în ochii lui/ ei, întrebându-i cu ce nume preferă să fie apelat și asigurându-mă că îi pronunț numele corect.

Spărgătoarele de gheață sunt de asemenea unelte utile pentru construirea relațiilor inițiale. Le cer elevilor să găsească și să împărtășească un lucru anume, cum ar fi o carte pentru copii, un citat, cântec, poezie, desen animat sau obiect care spune ceva important despre cine sunt ei. O altă opțiune este că cer elevilor să scrie și să împărtășească o biografie din șase cuvinte***.

*** https://www.edutopia.org/article/breaking-ice-student-made-videosSpărgând gheața cu video-uri făcute de elevi – combinând o biografie din șase cuvinte cu un film care conține șase filmări (fotografii, n.n.) dă elevilor o modalitate de a se prezenta singuri la începutul anului școlar.

1-Incepe-anul-intentionat-1

Cercurile (#1) sunt o altă modalitate de a împărtăși lucrările pe care le-au scris elevii, de a construi conexiuni, de a stabili norme/ reguli, de a identifica și aborda nevoi individuale sau ale comunității. De exemplu, în acest an am început un cerc al normării, unde am pus două întrebări de ghidare: Ce ai tu nevoie pentru ca acestă comunitate să aibă succes și să fie sigură? Și ce vei oferi tu comunității pentru a crea acest mediu sigur, de succes? Răspunsurile elevilor devin apoi regulile clasei.

#1 https://www.edutopia.org/article/using-circle-practice-classroomUtilizarea practicii cercurilor în clasă – Discuțiile în cerc întăresc comunitatea și intimitatea într-o clasă și pot servi obiectivelor școlare, sociale și emoționale.

Un element important al construirii de relații este modelarea reflecției autentice. Eu citesc chestionarele pe care elevii le-au completat și compilez o listă a tuturor nevoilor și temerilor lor/ factorilor care îi enervează. Apoi împărtășesc în mod public cum îmi voi utiliza forțele și cum îmi voi îmbunătăți laturile mai slabe pentru a onora preferințele elevilor. Le împărtășesc de asemenea date din chestionarele elevilor de anul trecut, pentru a le da de știre ce am făcut bine și la ce voi lucra în acest an.

1-Incepe-anul-intentionat-6

Stabilirea unor lucruri clare

Înainte ca orice elev să împărtășească ceva, stabilește parametri care nu sunt negociabili, pentru o atenție respectuoasă. Mă asigur că explic cu claritate cum arată și sună o ascultare activă, de ce este importantă confidențialitatea, cum conversațiile paralele îi fac pe elevi să se simtă nesiguri și cât de înfricoșător este să împărtășești o parte din tine însuți, din ceea ce suntem. Apoi recapitulez aceste concepte frecvent. Asta nu numai că creează o comunitate puternică dar așterne de asemenea fundamentul pentru asumarea de riscuri pe care le presupune învățarea de mai târziu.

Împărtășește programul (orarul) doar după ce s-au construit relațiile; Această întârziere demonstrează că relațiile sunt cele mai importante și că claritatea contează în această clasă. Prin parcurgerea orarului, elevii sunt expuși la regulile cerute de școală, la conținutul și obiectivele materiei și la o privire generală a ceea ce se pot aștepta de la mine, din punctul de vedere al disciplinei și stilului pedagogic.

Ar putea părea ciudat că nu există predare directă a conținutului în primele câteva zile, dar obiectivul major este să construiesc o fundație solidă. Investiția intenționată în relații și așteptări la începutul anului creează un mediu copt pentru învățarea aprofundată și mai puține probleme de management de-a lungul anului.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/kicking-school-year-intention?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.