Iată mai jos încă una din strategiile propuse de Jennifer Gonzales în articolul ”Provizii de toamnă”.
Deci, tu tocmai i-ai învățat pe elevii tăi ceva nou. Poate este o operațiune la matematică, un pic de teorie muzicală sau conjugarea verbelor neregulate din limba spaniolă. Acum tu ești gata să îi pui să practice. Una din abordările standard este să le dai exerciții în scris. E bine. Asta este chiar bine. Cu excepția cazurilor când nu este, pentru că tu faci asta în fiecare zi, iar elevii mor de nerăbdare să interacționeze mai mult, să se miște mai mult, să facă altceva.
Toamna trecută, v-am arătat cum să iei un exercițiu scris și să construiești mai multă mișcare și interactivitate cu Stațiile de discuție*. Acum, vă ofer o altă alternativă. Învățarea reciprocă, o structură cooperativă care duce ”lucrul în perechi” cu o treaptă mai sus.
* https://www.cultofpedagogy.com/chat-stations/ – Students Sitting Around Too Much? Try Chat Stations (Elevii stau pe loc prea mult? Încearcă stațiile de discuții)
Asta funcționează cam așa:
-
Fiecare pereche constă într-un ”Elev A” și un ”Elev B”.
-
Fiecare elev are propriul set de probleme pe care să lucreze. Aici este schimbarea: Elevul A are răspunsurile la problemele Elevului B, iar Elevul B are răspunsurile la problemele Elevului A.
-
Elevii iau pe rând rolul antrenorului, ajutându-se unul pe celălalt la probleme, dar nu dând răspunsurile, ci ajutându-și partenerul să găsească singur răspunsul potrivit.
Acest aranjament, dacă este făcut corect, va ajuta elevii să devină mai independenți, crește achizițiile academice și îmbunătățește calitatea interacțiunilor sociale.
Iată aici un film cu o demonstrație rapidă:
– https://www.youtube.com/watch?v=_-3Kw1ildCc – The Reciprocal Learning Strategy
Învățarea reciprocă este una din cele 20 de strategii bazate pe cercetare scoase în evidență de excelenta carte a lui Silver, Strong și Perini, ”Profesorul strategic: Selectarea strategiei potrivite bazate pe cercetare, pentru fiecare lecție” (The Strategic Teacher: Selecting the Right Research-Based Strategy for Every Lesson)** Cartea descrie de asemenea două variații ale acestei strategii. Prima este Peer Reading (lectura în perechi), unde elevii răspund pe rând unor întrebări despre o bucată lungă de text. Cea de a doua este Peer Problem Solving, (rezolvarea de probleme în perechi) unde fiecare persoană are o singură problemă, complexă, de rezolvat. Ceea ce este grozav la această variație este că toți elevii ”A” și toți elevii ”B” se întâlnesc înainte într-o ”ședință a antrenorilor” (“coaches’ meeting”) pentru a lucra la pașii prin care să rezolve problemele partenerilor și să găsească strategia pentru cele mai bune căi prin care să-și ajute partenerii să le rezolve.
** https://www.amazon.com/Strategic-Teacher-Selecting-Research-Based-Strategy/
Dacă îți place Învățarea reciprocă, aruncă o privire la rezumatul meu privind ”Atingerea obiectivului” ***, o altă strategie din această carte. Deși multe dintre tehnicile din carte au nume care sună simplu – ceea ce-i face pe oameni să creadă că înțeleg strategia fără să o studieze de fapt – ele au mult mai multă structură și complexitate decât implică numele lor. Pentru profesorii care învață mai mult vizual sau chinestezic, doar citirea descrierilor din carte câteodată nu ajută prea mult, de aceea am pus laolaltă aceste filme video: Strategiile sunt prea bune ca să rămâne ne-utilizate.
*** https://www.cultofpedagogy.com/concept-attainment/ – How to Use the Concept Attainment Strategy (Cum să utilizezi Strategia pentru atingerea obiectivului)
Încercați această strategie (Învățare reciprocă) și spuneți-mi ce credeți – și, ca întotdeauna, dacă aveți sfaturi de împărtășit sau întrebări de pus, adăugați-le la secțiunea de comentarii, astfel încât să învățăm împreună.
Pingback: Pentru a da startul noului an, utilizați stațiile de învățare | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate