Construiește echipe care rezistă

Multe sisteme de educație și școli din toată lumea se confruntă astăzi cu problema numărului mare de profesori care abandonează sistemul de educație sau acea școală în care nu se simt apreciați. Iată soluțiile pe care Elena Aguilar, în Edutopia, le propune directorilor care vor să-și păstreze profesorii și să creeze un mediu în care aceștia să se dezvolte, împreună cu elevii lor, aducând astfel onoare școlii în care lucrează.

Apreciere-profesori-1

Să-ți apreciezi profesorii și să-i ajuți să-și cultive reziliența îi poate ajuta pe directori și administratori (inspectori) să reducă ritmul de rotație și angajare de personal.

Sfârșitul anului școlar poate aduce celebrare și bucurie, dar și anxietate și schimbări nedorite, de asemenea. Mi-am petrecut întotdeauna primăvara întrebându-mă care dintre colegii mei se va întoarce în anul următor. În districtul în care am lucrat, Oakland Unified din California, pierdem aproximativ 50% dintre profesori în intervalul de trei ani.

Eu am rămas, dar cum mulți dintre colegi au plecat am deplâns pierderea relațiilor pe care le-am construit cu ei. Am recunoscut că acea rotație mare a făcut greu să dezvolți inițiative și programe și știu că a avut un impact negativ asupra învățării și achizițiilor copiilor. Nu o să uit niciodată că, în prima mea săptămână ca profesor, un elev de clasa a patra m-a întrebat, ”O să pleci după acest an” Profesorii stau aici doar un an sau doi.” În calitate de coach (antrenor) de instruire și leadership, mă concentrez în mare măsură pe condamnarea afluenței de profesori din școlile noastre. Eu nici nu pun la îndoială faptul că reținerea și dezvoltarea profesorilor este o prioritate de top și un obiectiv al fiecărui lider din educație.

Pentru a-i putea reține pe profesori, noi trebuie să înțelegem de ce ei părăsesc sistemul (sau școala). Raportul lansat în 2017, Teacher Turnover: Why It Matters and What We Can Do About It* a prezentat date utile. Descoperirile detaliază motivele pentru care profesorii pleacă:

  • Nemulțumirea față de presiunile cu testările și responsabilitatea

  • Lipsa susținerii din partea sistemului administrativ

  • Nemulțumirea față de condițiile de lucru

  • Lipsa oportunităților de a se dezvolta și avansa

* https://learningpolicyinstitute.org/product/teacher-turnover-report Rotația profesorilor: De ce contează și ce putem face noi cu această problemă

Autorii raportului fac sugestii importante legate de compensații, pregătirea profesorilor și conducerea școlilor. Cu această conducere a școlilor în minte, aș dori să ofer cinci lucruri pe care directorii/ administratorii le pot adăuga la ceea ce deja fac pentru a rezolva problema schimbării profesorilor din școala lor.

Apreciere-profesori-4

Acționează

Acestea nu sunt neapărat schimbări mari (ele nu se adresează, de exemplu, compensațiilor oferite profesorilor sau testărilor), dar ele sunt semnificative și sunt acțiuni pe care administratorii le pot începe imediat.

1. Creați sisteme pentru comunicare și feedback: Organizați o chestionare de sfârșit de an pentru ca voi să auziți opiniile profesorilor. Puneți întrebări deschise despre experiența pe care au trăit-o în școală. Cereți-le sugestii concrete despre ceea ce voi ați putea face diferit. Iată și niște întrebări importante pe care să le includeți în chestionar:

  • Ce aș putea eu să fac pentru a te păstra pe tine aici, în această școală?

  • Ce aș putea eu să fac, și care este în sfera mea de influență, ca să fac experiența ta mai bună?

  • Când spui că ai nevoie de mai multă susținere, ce fel de suport ar trebui să fie? Cu ce anume, exact ai tu nevoie să fii ajutat?

Apreciere-profesori-2

2. Apreciază-ți personalul repetat (fă o rutină din asta): Majoritatea profesorilor (și oamenilor de pretutindeni) se simt ne-apreciați. Întreabă-ți personalul (probabil în chestionar) cum le-ar place să fie apreciați. Asta te va ajuta și pe tine să înțelegi mai bine care dintre membrii personalului se simte mai bine apreciat prin vorbe care afirmă sau printr-o ceașcă de cafea.

O dată ce vei ști cum le place profesorilor să se simtă apreciați, programează zile și perioade când te întâlnești cu ei pentru a le asculta preocupările sau să treci pe la clasa lor cu o ceașcă de cafea pentru a sta de vorbă. Datorită multitudinii de lucruri pe care trebuie să le faci, poate fi greu să-ți amintești dacă toate acestea nu sunt introduse într-un calendar. Utilizarea unui document Google poate fi o soluție bună să ții socoteala tuturor acestor lucruri.

Apreciere-profesori-6

3. Ia-ți un sprijin propriu: Eficacitatea unui lider al locului are un mare impact asupra reținerii profesorilor în școli. Directorii primesc deseori cea mai slabă pregătire de dezvoltare profesională (deși participă la o mulțime de întâlniri). Dacă ești un conducător al locului, pledează pentru a avea acces la o dezvoltare profesională reală (concentrată pe abilitățile de lider, nu pe curriculum sau sarcini administrative).

Este de asemenea vital: Lucrează pentru a avea un coach (antrenor) și/sau mentor personal! (Coaches and mentors** ei sunt diferiți și amândoi pot avea un impact pozitiv asupra ta). Cu cât ai mai mult suport, cu atât vei fi mai bun și asta va contribui la reținerea în școală a profesorilor. T

** http://brightmorningteam.com/2017/07/whats-the-difference-between-coaching-and-mentoring/ Care este diferența dintre coach și mentor (antrenare și îndrumare)

4. Continuă să-ți construiești echipele: Nu poți să faci totul de unul singur. Când profesorii spun că au nevoie de mai mult suport, asta înseamnă deseori că sistemele din școală nu funcționează optim. Singur, nu poți împlini nevoile tuturor.

Continuă să dezvolți un plan care construiește abilitățile și capacitățile oamenilor din rolurile de suport cum sunt cei din secretariat, administratori, consilieri și adjuncți. În cartea lui, Directorul (The Principal)***, Michael Fullan argumentează că directorii trebuie întotdeauna să aibă ca prioritate construirea de echipe eficiente. Școlile cu echipe care funcționează foarte bine au o rată de rotație a cadrelor mai scăzută. Petrece ceva timp în această vară reflectând asupra felului în care să construiești o echipă eficientă și cum să pui în mișcare planul pentru a face asta.

*** https://www.wiley.com/en-us/The+Principal%3A+Three+Keys+to+Maximizing+Impact-p-9781118582459

Apreciere-profesori-3

5. Cultivă reziliența emoțională în tine și în profesori: Când îi întreb pe profesori cum se simt, cel mai comun răspuns este, ”Sunt așa stresat!” Da, predarea este stresantă și noi putem face ceva despre felul în care experimentăm și răspundem la stres.

Reziliența este abilitatea de a învăța din provocări, de a ne reveni după adversități. Vestea bună este că ea poate fi cultivată, iar liderii de școli pot oferi profesorilor timpul și spațiul pentru a învăța cum să facă asta. Administratorii (inspectorii) trebuie să ia în considerare modurile în care pot oferi programe de dezvoltare profesională de înaltă calitate care includ suport pentru construirea rezilienței și prevenirea epuizării nervoase****.

**** https://www.edutopia.org/article/building-resilience-preventing-burnout

Este mai mult ca oricând necesar să ne dăm seama cum să reținem în școli profesorii pentru a crea școlile pe care le merită elevii noștri. Noi știm că avem nevoie de consistența personalului de predare.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/building-teams-stay?

One thought on “Construiește echipe care rezistă

  1. Pingback: Cum îi poate ajuta comunicarea nonviolentă pe adulți să înțeleagă mai bine nevoile elevilor | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.