5 Idei pentru a îmbunătăți experiențele de învățare profesională

Suntem convinși că în anul care a trecut, fiecare dintre voi a participat, poate chiar în timpul vacanței de vară, la sesiuni de pregătire profesională, organizate de CCD-uri sau alte instituții. Din discuțiile noastre cu educatori din diferite școli, am aflat că nu toate aceste sesiuni au răspuns întrebărilor ridicate de experiența reală de predare și că, odată întorși la clasă, au avut dificultăți în aplicarea cunoștințelor sau ideilor învățate la aceste cursuri. De aceea, pentru astăzi am ales un alt articol din seria celor scrise de George Couros, un promotor al schimbărilor în modelele și sistemele de educație – după participarea la astfel de cursuri, acasă la el, în Canada. Sperăm să fie de ajutor atât organizatorilor de cursuri de dezvoltare profesională cât și participanților.

Zile-invatare-profesionala-5

A fost și este întotdeauna o binecuvântare să fii parte a zilelor de învățare profesională organizate la nivelul districtului. În aceste ultime două săptămâni am fost atât de prins în pasiunea atâtor profesori care sunt în ”vacanța de vară” și care iau parte cu nerăbdare în sesiunile lor de învățare profesională. Entuziasmul lor a fost contagios și a fost o experiență înviorătoare, care simt că mi-a pus învățarea și încântarea în alte veșminte.

Deoarece pot vedea atât de multe moduri în care diferite districte furnizează învățarea profesională, am vrut să împărtășesc unele dintre ideile care m-au inspirat pe mine în vara trecută, sau pe care le-am aflat din alte conferințe. Nici una dintre aceste idei nu-mi aparține și, cu adevărat, nici una dintre aceste idei nu sunt uluitoare, ceea ce este excelent deoarece ideile simple pot face cea mai mare diferență. Ai putea să aplici toate aceste idei în mod curent, sau pe nici una dintre ele, dar eu cred că ele sunt oportunități obligatorii pentru învățarea profesională.

Zile-invatare-profesionala-1

Iată aici cinci idei care au stat în picioare pentru mine:

1. Invită-i pe elevi și părinți să participe la ziua voastră de învățare profesională

Am fost un avocat măreț al aducerii părinților* și elevilor la zilele de învățare profesională** deoarece eu cred că asta creează o răspundere diferită către comunitățile pe care noi le deservim atunci când îi implicăm în conversațiile pe care le avem despre învățare. Vnoi vorbim deseori despre ce ar trebui să facem cu și pentru elevi, dar nu colaborăm CU elevii destul, asupra punctului lor de vedere.

* https://georgecouros.ca/blog/archives/80334 Motive pentru a invita părinții în următoarea ta zi de învățare profesională.

** https://georgecouros.ca/blog/archives/7336Două întrebări simple pe care să ți le pui la sfârșitul unei zile de învățare profesională

Zile-invatare-profesionala-4

În această săptămână care a trecut, am avut plăcerea să mă alătur lui Megan Lawson*** și echipei ei în Cincinnati, Ohio, și am fost invitat să facilitez un panel de discuții al elevilor despre educație. A fost uluitor și umilitor să-i ascult pe acești elevi. Lucrurile pe care le știu ei despre educație mi-au amintit cu cât sunt mai inteligenți elevii de astăzi față de cum eram eu când eram de vârsta lor. Răspunsurile lor erau pline de gândire fiind în același timp provocatoare pentru educatorii din sală. Ceea ce mi-a plăcut mai mult la acest panel este că a fost o conversație și nu o lectură făcută de un grup sau altul. Am simțit că elevii și educatorii din sală vorbeau despre modurile în care să facem educația mai bună pentru toți aceia care sunt implicați în ea.

*** http://www.hackedleadership.com/sample-page/

Să aduci elevii în zilele de învățare profesională este pentru mine ceva ce trebuie făcut. Acestea fiind spuse, înseamnă să mergi dincolo de a da o voce elevilor, ci și să acționezi în direcția lucrurilor pe care ei le împărtășesc. Altfel, este doar cosmetizare.

Zile-invatare-profesionala-2

2. Să te asiguri că personalul – profesorii – conduc sesiunea (și elevii de asemenea)

Deși sunt binecuvântat să vin în acestea zile ca un facilitator extern pentru învățarea profesională, eu nu cred că zilele acestea trebuie limitate la aducerea de experți externi. Eu împărtășesc întotdeauna cu audiența pentru care vorbesc, ideea că experții nu stau în fața lor, ci stau la stânga și la dreapta lor. Punându-i pe profesorii din școala ta să conducă sesiunea nu doar sporește puterea organizației tale ci și distruge mitul care spune că ”nu poți fi profet în țara ta”. Eu cred că aici ar trebui să fie întotdeauna un echilibru între a privi în exterior și a privi în interior pentru a da imbold învățării, așa că împuternicindu-ți personalul să fie lideri accelerează realmente progresul școlii tale și al districtului/ regiunii.

3. Să acorzi personalului timp NU doar să participe la sesiuni ci și să colaboreze unul cu celălalt

Unul din lucrurile care mă irită cel mai mult atunci când este vorba despre învățarea profesională este convingerea că sesiunile trebuie să fie oferite non-stop pentru a fi cu adevărat valoroase. Pauzele scurte și zilele super-planificate fură din învățarea autentică care se petrece prin conversațiile informale cu colegii. Gândiți-vă la conferințele mari… De câte ori ați avut oameni care au venit și au spus că cea mai bună parte a conferinței a fost să vorbească pe holuri cu alți profesori? Așa că, dacă știm că asta este valoros, este posibil să o planificăm în zilele de învățare profesională? Am văzut recent cum câteva conferințe au găsit spațiu pentru ca oamenii să meargă și să reflecteze și să colaboreze și NU să participe la sesiuni formale. Eu știu că, după ce ascult o expunere, vreau să am timp să scriu pe blog ce am învățat. Asta poate să răpească din suprafața învățării, dar îmi permite mie să sap în profunzime. Pe măsură ce scriu asta mă gândesc că, creând o sesiune pentru profesori în care ei să scrie singuri articole în blog de-a lungul zilei creează o oportunitate pentru participanți nu numai să aprofundeze idei ci și să-și demonstreze învățarea pentru alții? Supra-încărcând ziua cu sesiuni de comunicări nu ajută dacă toată lumea pleacă la sfârșitul zilei. Creând timp de reflecție și colaborare poate fi valoros pentru orice zi de învățare profesională.

Zile-invatare-profesionala-3

4. Caută medii de învățare diferite în așa fel încât profesorii să le încerce ca învățăcei, nu doar ca profesori.

Pe măsură ce școlile se concentrează pe creerea unor spații care conduc la o învățare puternică, există vreo cale prin care să-i punem pe profesori să experimenteze aceste spații în zilele de învățare profesională? Am văzut școli care primesc sponsorizări de la companii de mobilier, pentru a testa diferite tipuri de mobilier în timpul zilelor de învățare, pentru a vedea cum se văd din perspectiva unui învățăcel. Asta permite profesorilor să experimenteze asta ca și persoane care învață, ceea ce dă o mai bună perspectivă asupra modului în care se simt elevii în cadrul unei zile de școală.

5. Acordă timp pentru sănătate și bunăstare.

Sănătatea fizică și mentală au o influență asupra învățării și eu am văzut mute școli care încep să acorde zile pentru oportunități ca Yoga, sporturi în timpul pauzei de masă sau o mulțime de alte activități de wellness. Șansa de a juca, de a medita, exersa sau un miliard de alte opțiuni pentru sănătatea fizică și mentală nu numai că este bună pentru profesori, dat îi și ajută să vadă diferența pe care o pot face (din nou), pentru elevi. Am remarcat că în multe zile de învățare profesională care au început cu o activitate fizică de dimineață, asta a condus spre mult mai multă energie pe parcursul zilei.

Aceste idei sunt doar câteva din lucrurile pe care le-am văzut în zilele de învățare profesională, idei care nu trebuie să fie neapărat zguduitoare pentru a avea un impact. Mi-ar place să colectez încă și mai multe idei, așa că vă rog să-mi lăsați orice comentariu despre ce ați văzut ca fiind eficient în învățarea voastră profesională. Dacă a părut simplu cu atât mai bine, deoarece cele mai simple idei au deseori cel mai mare impact.

Sursa. https://georgecouros.ca/blog/archives/8290

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.