Construind o clasă meta-cognitivă

Învățându-i pe elevi despre neuro-plasticitatea și potențialul creierului poate avea un efect pozitiv asupra propriilor lor percepții și așteptări de succes în școală” – Donna Wilson și Marcus Conyers

Aceasta este afirmația celor doi promotori ai ideii de învățare/ predare bazată pe științele creierului, cu ale căror articole, publicate în Edutopia v-ați mai întâlnit deja și în Centrul nostru de resurse (de ex. https://creeracord.com/2016/09/23/strategii-pentru-copiii-sau-tinerii-cu-minti-imprastiate/ sau https://creeracord.com/2017/06/09/o-modalitate-eficace-de-a-incheia-anul-scolar/)

Învățându-i pe elevi cunoștințele de bază despre creier poate avea un impact pozitiv asupra motivației lor, a rezilienței și asimilărilor. În particular, învățându-i explicit că învățarea schimbă structura și funcționare creierului lor poate deveni un factor transformațional în construirea unei credințe în valoarea muncii grele pe care o depun pentru a stăpâni materialul nou.

Profesorii care explică aceste descoperiri raportează cum cunoașterea are un efect pozitiv asupra percepției propriilor abilități și asupra așteptărilor elevilor de a avea succes.

Clasa-metacognitiva-5

Exemple din clasele elementare

Profesoara Diane Dahl din Texas, o participantă din programul nostru de cursuri despre predarea bazată pe științele creierului, se bucură să-i învețe pe elevii ei de elementară despre creier și strategiile de învățare. Elevii învață ce sunt neuronii, dendritele și axonii și cum conexiunile dintre neuroni create de dendrite și axoni creează învățarea. Dahl subliniază că fiecare copil are un creier unic, uimitor și că prin practica și efortul lor, toți elevii vor învăța și își vor aminti foarte multe în timpul anului.

(Marcus discută aceste noțiuni de bază despre creier și implicațiile utilizării lor în clasă într-un scurt video*, care este introducerea cursului la care a participa Diane Dahl)

* https://www.youtube.com/watch?v=dPVxLRHBNMsWelcome Video & Brain Based Teaching Fact #1

Clasa-metacognitiva-3

Apoi, Diane spune elevilor ei că, atunci când învățăm, este important să conectăm noua informație cu ceva din ceea ce știm deja. Ea dă câteva exemple și apoi spune elevilor că ei vor utiliza spirale de curățat pipa și bilețele autocolante pentru a face modelul unui creier și al modului în care ei gândesc și învață.

Fiecare elev ia câte trei spirale de curățat pipa pentru a le răsuci împreună în mijloc, pentru a reprezenta axonul, lăsând capetele libere pentru a reprezenta dendritele. Ei apoi lucrează împreună pentru a construi o reprezentare a structurii creierului, conectând toți axonii prin răsucirea unei dendrite de la un neuron în jurul altui axon, sub îndrumarea profesorului. Structura reprezintă creierul clasei la începutul anului școlar. De-a lungul anului școlar, elevii creează noi axoni ai creierului, etichetați cu ajutorul unor mici post-it-uri care descriu conceptele pe care le-au învățat.

Clasa-metacognitiva-6

Iată sfaturile pentru succes, exprimate de Dahl cu propriile vorbe:

  • Pe măsură ce anul progresează, modelul creierului devine mai complicat și este mai greu pentru elevii de clasa a doua să adauge noi axoni (asta ar putea să nu fie o problemă pentru elevii mai mari). La un moment dat, eu preiau sarcina de a conecta noii axoni.

  • Eu scriu etichetele singură în așa fel încât toată lumea să poată urmări învățarea care este adăugată la creierul nostru.

  • Noi suspendăm creierul de tavan, dar destul de jos în așa fel încât elevii să poată interacționa cu el și să citească etichetele. Alegem un loc care este departe de ariile de trafic intens.

  • De câte ori este posibil, noi discutăm modul în care noua învățare se leagă de alt conținut.

Unii profesori din clasele elementare îi pun pe elevi să creeze propriile modele individuale pentru neuron și ei le pot ține pe pupitru sau să le ia acasă ca să-și amintească de vastul lor potențial de învățare.

Clasa-metacognitiva-2

Exemple din clasele gimnaziale

Știm din discuțiile cu profesorii de gimnaziu că elevii lor sunt motivați să învețe atunci când sunt învățați că, pe măsură ce învață creierul lor se schimbă și ei pot deveni mai deștepți funcțional.

Pentru a-i învăța acest concept, profesorii pot desena o diagramă a unui neuron pe tabla albă, pentru a ilustra cum sinapsele se aprind și formează conexiuni cu alți neuroni, ca răspuns la noile experiențe de învățare.

Jeremy Green, un alt participant al programului nostru care este profesor în Georgia, încadrează nevoia de a fi meta-cognitiv vorbind despre învățarea cuiva, lansând cursurile lui de psihologie aplicată și de istorie a SUA cu o prezentare a neuro-plasticității, subliniind faptul că, creierul nostru se poate schimba și că noi devenim întotdeauna mai deștepți atâta timp cât învățăm.

Green explică că el și elevii lui vorbesc despre neuro-plasticitate la începutul anului școlar, discutând ideea că ei nu sunt doar ceea ce sunt în prezent – că munca intensă plus utilizarea strategiilor de învățare eficiente va afecta succesul lor academic**.

http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/oct14/vol72/num02/%C2%A3The-Boss-of-My-Brain%C2%A3.aspx“The Boss of My Brain” – Șeful creierului meu

Clasa-metacognitiva-1

Un alt profesor de liceu, Michael Fitzgerald, spune, “Există lucruri în viață pe care nu le poți controla, dar ești ”la cârmă” când vine vorba despre tine. Când accepți asta, creierul tău se schimbă. Și, de fiecare dată când creierul tău se schimbă, tu crești.” Acest profesor din Idaho adaugă că asta poate fi un factor de împuternicire important pentru elevi, explicând, ”Asta îi provoacă de asemenea să își asume responsabilitatea propriei învățări”.

El încorporează în predarea lui ideea că învățarea schimbă creierul și că elevii pot deveni progresiv funcțional mai deștepți gândindu-se despre gândirea lor cu scopul de a îmbunătăți modul în care învață. Aceste concepte sunt noi pentru mulți dintre elevii lui și deschid calea spre strategiile cognitive și meta-cognitive pe care Fitzgerald le introduce și modelează explicit, ca o cale pentru ei de a avea succes în școală.

Mai multe din aceste exemple și un spațiu pentru alte teme corelate pot fi găsite în cartea noastră, Teaching Students to Drive Their Brains (Învățându-i pe elevi cum să-și conducă creierul), publicată împreună cu ASCD***.

*** http://www.ascd.org/Publications/Books/Overview/Teaching-Students-to-Drive-Their-Brains.aspx

NB – ASCD este o comunitate dedicată excelenței în învățare, predare și managementul școlilor, în așa fel încât fiecare copil să fie sănătos, în siguranță, angajat, susținut și provocat. Comunitatea este formată din peste 110.000 de membri din 127 de țări – inspectori școlari, directori, profesori și promotori și are 57 de organizații afiliate.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/building-metacognitive-classroom/

Mulțumim celor doi autori, Edutopia pentru articol și Pinterest, ca de obicei, pentru fotografii.

One thought on “Construind o clasă meta-cognitivă

  1. Pingback: Ce este Neuro-didactica? | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.