Perioada de recapitulare și pregătire pentru teste este stresantă și plictisitoare atât pentru profesori cât și pentru elevi. Pentru cei care nu s-au încumetat (încă) să aplice ideile lui Juliani de învățare / recapitulare prin proiecte, am căutat idei pentru a face această recapitulare mai amuzantă și antrenantă. Iată-le grupate mai jos, așa cum le-am găsit în articolul din Minds in Bloom (Minți în floare) – făcând trimitere la alte articole, la jocuri și idei propuse de profesori, tot în această revistă sau în alte resurse.
Desigur, sunt multe idei mai greu aplicabile în școlile care nu dispun de suficientă tehnologie IT și nu au utilizat-o până acum, dar puteți găsi și idei care nu au nevoie de ea.
Urmând link-urile veți descoperi și resurse gratuite (evident în limba engleză – dar, dacă există interes, putem încerca să traducem o parte dintre ele).
Este timpul să revedem tot acel material la care am lucrat de-a lungul anului pentru acele ah!!-atât-de-importante-teste-standardizate. Dar nu disperați, recapitularea pentru teste nu trebuie să fie plicticoasă. Există o mulțime de moduri să o facem amuzantă!
Iată aici 36 dintre ele:
-
Utilizează codurile QR. Află cum de la Stephanie din articolul ei din Math Teacher Time Out.
http://minds-in-bloom.com/using-qr-codes-in-your-classroom-its_20/
-
Pune întregii clase sau unui grup mic o întrebare (sau proiectează-o pe un ecran). Pune-i pe elevi să răspundă pe foi sau tăblițe individuale. Spune, “1…2…3…Arată!” Și pune-i pe elevi să-și arate răspunsurile toți deodată pentru o evaluare rapidă.
-
Pune-i pe elevi să se chestioneze unul pe celălalt în perechi, cu carduri cu întrebări (task cards, flash cards), sau alte forme de întrebări gata pregătite.
https://www.teacherspayteachers.com/Store/Rachel-Lynette/Category/Task-Cards-4557
-
Surprinde-i pe elevii tăi ascunzând cardurile cu întrebări sub câteva din scaunele/ băncile lor. Anunță ”Scaun fierbinte!” la un moment dat de-a lungul orei. Elevii care găsesc cardul cu întrebări sunt provocați să răspundă (e posibil cu ajutorul colegilor din clasă). Află mai mult despre aceste Scaune fierbinți de la Caitlin, de la Kindergarten Smiles.
http://kindergartensmiles.blogspot.ro/search/label/Common%20Core
-
Joacă ”Întrebare, întrebare, schimb” (Quiz, Quiz, Trade).
-
În exterior: Permite elevilor să scrie răspunsuri cu creta pe asfalt.
-
Creează un PowerPoint de pregătire pentru test. Utilizează-l individual sau cu întreaga clasă. Nu trebuie să fie extraordinar, dar puțină animație o să-l facă amuzant!
-
Nu uita de acele notebook-uri interactive, dacă ai lucrat cu ele de-a lungul anului. Recapitularea cu partener le va menține ca unelte de încredere.
http://minds-in-bloom.com/7-reasons-to-use-interactive-notebooks/
-
Utilizează aplicația Plickers pentru a face recapitularea ușoară și amuzantă. Află aici cum:
http://minds-in-bloom.com/plickers-fabulous-app-for-classroo/
-
Pune-i pe elevi să creeze probleme pentru test și să se întrebe unii pe alții. Sau utilizează câte o întrebare de la fiecare elev pentru a face un o parodie de test pentru întreaga clasă.
-
Încearcă acest joc amuzant și gratuit – Fact Swap cu întreaga ta clasă.
https://www.teacherspayteachers.com/Product/Review-Game-152364
-
Împarte clasa în două sau trei echipe. Echipele primesc câte un punct pentru fiecare răspuns corect. Adaugă un punct suplimentar amuzant permițând elevului care a răspuns corect să marcheze un punct ca la baschet cu un balon de săpun.
-
Joacă BINGO cu întrebări de recapitulare.
-
Utilizează ”bilete de ieșire” (exit tickets). Află cum de la Cassie, din articolul ei din Create-Abilities.
-
Ascunde carduri cu întrebări prin clasă. Elevii le vânează cu o fișă pe care să scrie răspunsurile atunci când descoperă cardurile.
-
Încearcă acest joc amuzant cu etichete, sugerat de Alyssa în articolul din Teaching in the Fast Lane.
http://teachinginthefastlane.com/2013/04/stinky-feet-test-prep.html
-
Pregătește un test de recapitulare sub forma unui test de publicitate, cu echipe de 2-4 elevi.
-
Recapitulează în stilul riscant și dă tu răspunsurile, cerându-le elevilor să răspundă sub forma întrebării la care ai furnizat răspunsul.
-
Utilizează un programul gratuit creat de Discovery, care compune careuri de cuvinte încrucișate (online crossword puzzle program), furnizându-i cuvinte cheie pentru recapitularea materiei. Dă-le elevilor descrieri din care să ghicească acele cuvinte cheie din careu și pune-i să rezolve careul individual sau în echipe de câte doi.
-
Pentru subiecte provocatoare sau monotone, permite elevilor să câștige ”Pauze de creier” (Brain Breaks) după un număr de răspunsuri corecte.
-
Joacă ”Cercetează” (Scoot) sau pune-i pe elevi să meargă de-a lungul unei galerii de întrebări afișate pe pereții clasei – când ai mai multe întrebări decât elevi în clasă. Sau mergeți afară și pune cardurile cu întrebări peste tot pe locul de joacă/ în curte/ sala de sport etc.
http://minds-in-bloom.com/scoot-solutions-for-when-you-have-more/
-
Utilizează o tablă de joc, cum este cea de șah, Trouble, Battleship, sau Connect 4. Elevii trebuie să răspundă la o întrebare înainte de a le veni rândul să joace.
-
Pune întrebările de recapitulare pe cuburi de Jenga.
-
Puncte de pregătire: La fiecare punct sunt verificate abilități diferite, rotește grupurile de elevi prin fiecare punct. Acest articol te ajută să-ți organizezi centrele:
http://minds-in-bloom.com/tips-for-organizing-classroom-centers/
-
Joacă Cercurile! Pune copiii în două cercuri, egale ca număr de elevi, unul în interiorul celuilalt. Cei din cercul interior stau cu fața la cei din cercul exterior. Fiecare elev are un card cu întrebări. Elevii întrebă fiecare pe cel din fața lui. Apoi, după ce primesc răspunsurile, cei din cercul interior se mută în fața elevului din dreapta. Repetă întrebările cu noii parteneri. Există și alte variații amuzante. Află mai multe din această freebie (mostră gratuită) din Literary Sherri.
-
Joacă ”Eu am, cine are…?” (I Have, Who Has) cu clasa ta.
-
Cercetează aceste carduri ancoră (anchor charts).
http://minds-in-bloom.com/anchor-chart-intervention-secrets-to/
-
Pune-i pe elevi să-și facă propriile mini-carduri – ancore de memorie, pentru conceptele cheie.
-
Joacă ”În jurul lumii” (Around the World). Un elev stă în spatele scaunului altui elev. Profesorul îi pune o întrebare. Primul care răspunde se mută la următorul elev. Dacă elevul care stă în picioare pierde un rând, atunci ia locul pe scaun al unui alt elev. Ideea este să mergi în jurul lumii (reprezentată de elevii care stau pe scaun). Este un joc bun pentru carduri cu întrebări/răspunsuri scurte (flash cards).
-
Încearcă să transformi Jurnalul clasei într-un joc de pregătire pentru test.
http://minds-in-bloom.com/turning-bulletin-boards-into-classroo/
-
Încearcă acest joc gratuit – Buddy Test Prep – de la Laura Candler.
http://www.syracusecityschools.com/tfiles/folder836/BuddyTestPrepActivity.pdf
-
Permite elevilor să-și scrie numele pe tichete pentru fiecare răspuns corect, și faceți o extragere pentru câteva mici premii după fiecare sesiune de recapitulare.
-
Pune bilete cu întrebări de recapitulare în locuri neobișnuite: pe holul spre baie, pe spatele ușilor de la baie, pe peretele lângă care se aliniază elevii sau pe coridor, în spatele chiuvetei sau al țâșnitorii din care beau apă etc.
-
Înghesuie întrebări de recapitulare în momente neobișnuite: atunci când mergeți în rând, când așteptați un specialist (doctorul, consilierul școlar), înainte de plecare din oră/școală, oricând aveți câteva minute.
-
Pune-i pe elevi să recapituleze în perechi într-un “Walkabout.” Elevii recapitulează în timp ce merg împreună.
-
Permite elevilor să scrie răspunsurile cu cremă de ras pe pupitrele lor, atunci când se pregătesc să le curețe.
Ai utilizat vreuna din aceste idei, sau poate altele asemănătoare? Cum a mers? Împărtășește cu ceilalți ideile tale favorite de pregătire pentru test într-un comentariu la acest articol.
Nu uita de ”pauzele pentru creier (Brain Breaks), mai ales între sesiunile de teste. Elevilor tăi le vor iubi pe acestea!
Sursa: http://minds-in-bloom.com/36-awesome-test-prep-review-ideas/
Pingback: Lecții grozave pentru sfârșitul anului | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate