Un punct de vedere despre Comunicarea non-violentă și cum va transforma ea lumea

Am întâlnit în ultima vreme atât de mulți oameni de toate vârstele, de la copii și adolescenți până la vârstnici, care se plâng de felul în care sunt tratați de ”prieteni” sau colegi, de soți/soții sau părinți/copii, încât am ajuns să cred ca avem nevoie de o majoră schimbare în cultura comunității în care trăim. Și, cum suntem încă în perioada marii sărbători a Învierii, un timp al bucuriei și păcii, ne-am gândit că ar fi potrivit un astfel de articol, care vorbește despre alegerile pe care le facem – conștient sau inconștient – atunci când comunicăm. Deoarece, felul în care comunicăm – cuvintele pe care le alegem, tonul, starea noastră interioară – influențează calitatea relațiilor pe care le avem unii cu alții și chiar cultura unui colectiv. Iar acestea ne influențează direct sănătatea, gândirea și, la o scară mai largă, chiar cultura societății în care trăim.

Alanna Ketler, de la Colective Evolution ne propune să reflectăm asupra modului în care comunicăm și să conștientizăm faptul că am putea să schimbăm în bine acest lucru, poate începând chiar de azi. Să alegem comunicarea non-violentă. De ce nu?

Comunicarea-non-violenta-3

Limba nu are oase, dar este suficient de puternică pentru a frânge o inimă. Așa că ai grijă ce cuvinte spui…

Când am fost invitată pentru prima oară la un work-shop despre comunicarea non-violentă, am gândit același lucru pe care l-ai putea gândi tu acum,

Nu sunt o persoană violentă și nu am intenționat niciodată să fac rău cuiva cu cuvintele mele, așa că, de ce aș avea nevoie să învăț despre așa ceva?”

Ei bine, după ce am învățat câte ceva despre asta, pot spune cu încredere – o faci!

Eticheta de comunicare non-violentă pare destul de aspră, în special deoarece este doar un termen pentru modurile noastre vechi, obișnuite, de a comunica, dar odată ce vei înțelege că este vorba doar despre asta devine ușor să vezi că, felul în care comunicăm zilnic cu copiii noștri, cu prietenii, cu membrii familiei și, cel mai important, cu noi înșine, este de fapt dăunător și poate cauza o întreagă pleiadă de probleme de sănătate mentală/ emoțională pe care noi nu le realizăm, de altfel. Cuvintele sunt puternice, fiecare cuvânt pe care îl rostim este ca și cum am pune o intenție în univers.

(și cercetările științifice o dovedesc, n.n.https://www.youtube.com/watch?v=au4qx_l8KEUDr Masaru Emoto’s Water Experiment – Words are Alive!)

Comunicarea-non-violenta-1

Cea mai mare problemă de comunicare este că nu ascultăm pentru a înțelege. Ascultăm pentru a replica.

Întâi, o scurtă lecție de istorie

Conceptul a fost fondat de Prof. Dr. Marshall B. Rosenburg; după ce a crescut în trepidanta comunitate din Detroit, Michigan, i-a crescut interesul de a dezvolta noi forme de comunicare care ar putea furniza alternative pașnice pentru toată violența pe care a întâlnit-o. Interesul lui avid l-a condus spre un doctorat în psihologia clinică, pe care l-a susținut la University of Wisconsin în 1961. Combinat cu experiența și studiile religiei comparate, toate l-au condus spre dezvoltarea Procesului Comunicării non-violente (NVC). Iată un citat din site-ul oficial NVC,

Un profesor dedicat, lider vizionar și făuritor de pace, Dr. Rosenburg a condus work-shop-uri și sesiuni de formare intensive la nivel internațional pentru zeci de mii de oameni în peste 60 de țări din lume și a furnizat formare și programe de inițiere a păcii într-un număr de zone afectate de război, incluzând Rwanda, Burundi, Nigeria, Malaezia, Indonezia, Sri Lanka, Sierra Leone, Estul Mijlociu, Columbia, Serbia, Croația, și Irlanda de Nord. El a lucrat fără oboseală pentru grupuri cum sunt educatorii, managerii, furnizorii de servicii de sănătate mentală, avocați, ofițeri din armată, prizonieri, oficiali din cadrul forțelor poliției și penitenciare, oameni ai clerului, oficiali guvernamentali și familii individuale.”

Ce este mai exact ”Comunicarea Non-violentă”?

După cele spuse de Dr. Rosenburg, “dacă violent” înseamnă să acționezi în moduri care au ca rezultat rănirea sau vătămarea, atunci mult din modul în care comunicăm – judecându-i pe alții, hărțuindu-i, făcând diferențe rasiale, blamând, arătând cu degetul, discriminând, vorbind fără să ascultăm, criticându-i pe alții și pe sine, punând porecle, fiind defensivi sau judecând cine este ”bun/rău” sau ce este ”corect/incorect” cu oamenii – poate fi numit într-adevăr ”comunicare violentă”.

Dacă din toate acestea nu este nici măcar un exemplu care să sune ca și cum ai fi tu sau să fi sunat într-un anumit punct al vieții tale atunci tu te descurci destul de bine. Vasta majoritate a noastră comunică în acest fel fără măcar să realizeze cât de dăunător și periculos poate fi asta. Asta este o parte a culturii noastre și a fost astfel pentru atât de mult timp încât de cele mai multe ori nici nu ne gândim de două ori la ea.

Comunicarea-non-violenta-2

Nu amesteca cuvinte rele cu proasta ta dispoziție. Vei avea multe oportunități de a-ți schimba dispoziția, dar nu vei avea niciodată oportunitatea de a înlocui cuvintele pe care le-ai rostit.

Și ce este Comunicarea Non-violentă?

Conform celor spuse pe site-ul NVC*, Comunicarea Non-violentă implică integrarea a patru elemente esențiale:

* https://www.nonviolentcommunication.com/aboutnvc/aboutnvc.htm

  • Conștiința: un set de principii care susțin trăirea unei vieți de compasiune, colaborare, curaj și autenticitate

  • Limbajul: Înțelegerea modului în care vorbele contribuie la conectare sau distanțare

  • Comunicarea: Să știi cum să ceri ceea ce vrei, cum să-i asculți/auzi pe alții chiar și atunci când nu ești de acord cu ei și cum să te miști către soluții care funcționează pentru toți

  • Mijloace de influență: să ”împarți puterea cu ceilalțimai curând decât să ”folosești puterea contra celorlalți”

Iar cele tei dorințe principale sunt să:

  1. Crești abilitatea noastră de a trăi așa cum alegi, cu scop și conectare

  2. Te conectezi empatic cu sinele și cu ceilalți pentru a avea relații mai satisfăcătoare

  3. Împarți resursele în așa fel încât toată lumea să poată beneficia

Comunicarea Non-violentă este transmiterea și primirea mesajelor care sunt centrate pe două întrebări foarte importante:

1. Ce este viu în noi? și 2. Ce putem face noi pentru a face viața mai frumoasă?

Astfel, cu această înțelegere, ar putea fi mai ușor să înțelegi cât de mult din felul în care comunicăm este, de fapt, violent și poate fi mult îmbunătățit, cu siguranță. Cuvintele noastre fie pot pune pe cineva la pământ, îi pot face să nu se simtă destul de bine, pot invoca frica, ura de sine, auto-conștientizarea sau chiar lipsa dragostei de sine sau ele îl pot ridica, inspira, promova răspunderea personală, compasiunea, empatia, înțelegerea profundă și toate uneltele de care cineva are nevoie pentru a prospera.

Exprimând cu claritate cum ne simțim atunci când cineva spune ceva care ne rănește, deschide un întreg nou nivel de compasiune și înțelegere care altfel nu ar fi fost prezent niciodată. Deseori nu realizăm cât de deconectate sunt conversațiile noastre zilnice. Acesta este punctul în care ne confruntăm și înțelegem și recunoaștem nevoile cuiva și granițele. În realitate, procesul NVC include un curs întreg plin de informație, așa că acest articol este abia o introducere care doar atinge suprafața. Vom denumi acest articol o introducere, deoarece vor mai fi multe altele care vor urma.

Comunicarea-non-violenta-4

Cu toate acestea, dacă ai dificultăți cu copiii tăi, cu colegii, familia sau în relația de dragoste și te simți intrigat și inspirat de această metodă de comunicare, poți face o rapidă căputare online ca să vezi dacă nu există cursuri valabile în zona ta și există, de asemenea, multe resurse pe care le găsești online. Eu am găsit această resursă din WikiHow** în timp ce îmi făceam cercetarea pentru acest articol. Poți de asemenea să cauți o carte informativă scrisă de însăși fondatorul NVC, Non-Violent Communication: A Language of Life.

** https://www.wikihow.com/Practice-Nonviolent-Communication

Sursa: http://www.collective-evolution.com/2018/04/06/a-look-into-non-violent-communication-how-it-will-transform-the-world/

One thought on “Un punct de vedere despre Comunicarea non-violentă și cum va transforma ea lumea

  1. Pingback: Să crești copii conștienți într-o lume inconștientă | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.