Alegerea în demonstrarea abilităților și înțelegerii
Deoarece ne plac atât de mult alegerile multiple, haideți să luăm un scurt chestionar:
Un elev încearcă să demonstreze înțelegerea lui despre ridicarea și căderea lui Napoleon. Pentru a arăta ceea ce știu despre această perioadă istorică și motivele din spatele ridicării și căderii lui Napoleon, ei pot fi evaluați prin care dintre următoarele activități:
-
Scrierea unui eseu format din 5 paragrafe despre ridicarea și căderea lui Napoleon.
-
Crearea unui infographic (hartă, diagramă) despre ridicarea și căderea lui Napoleon.
-
Crearea unui desen animat politic și a unei argumentări despre ridicarea și căderea lui Napoleon.
-
Crearea unui mini film documentar despre ridicarea și căderea lui Napoleon.
-
Crearea unui serial fictiv de interviuri audio cu personajele cheie din viața lui Napoleon.
-
Toate de mai sus.
Nu-i așa că îți place opțiunea ”toate de mai sus”!
În oricare din aceste opțiuni de mai sus, ai putea evalua înțelegerea elevului asupra temelor / situațiilor și abilității lui de a demonstra o competență adecvată.
Cea ce este diferit la acest scenariu este alegerea dată elevilor care le permite să se ”angajeze” cu materialul și să-și afirme o oarecare stăpânire asupra activității de evaluare.
Un proces pas-cu-pas de creare a evaluărilor bazate pe alegere
Dacă nu ești familiar cu cadrul ”Înțelegerea din design/ concept” (Understanding By Design)*, îți recomand cu căldură această carte scrisă de Grant Wiggins și Jay McTighe.
În UbD (așa cum se face referință la ea de obicei) tu utilizezi procesul de concepere invers pentru a crea elementele.
- https://www.amazon.com/Understanding-By-Design-Grant-Wiggins/dp/1416600353 – Understanding By Design
Pentru scopurile noastre, asta este extrem de important. Vrem să creăm evaluarea mai întâi și apoi înapoi, conceptul elementului în așa fel încât conținutul și activitățile pe care le fac elevii să se potrivească cu abilitățile și standardele acoperite de evaluare (evaluări).
Primul pas este să îți alegi elementul/capitolul (acesta este de cele mai multe ori decis de curriculum-ul curent).
Pasul al doilea este să alegi abilitățile pe care vrei să le stăpânească elevii și standardele aplicabile pentru conținutul și abilitățile pe care le acoperă (sperăm că și acestea sunt cumva acoperite de curriculum-ul curent).
De exemplu, să spunem că unitatea/ capitolul este despre ”personajele istorice” din statul/ regiunea ta. Tu ai un curriculum stabilit și un text de citit (deseori un text informativ cum este un manual). Acest exemplu curent poate fi pentru clasa a 5-a. Intră în web-site-ul de standarde și caută standardele aplicabile pentru clasa a cincea ”Citirea: Texte informative” pentru a găsi asta:
Să citezi cu acuratețe dintr-un text atunci când explici și când extragi concluzii dintr-un text.
Să determini două sau mai multe idei principale dintr-un text și să explici cum sunt susținute de detalii cheie; să faci un rezumat al textului.
Să explici relațiile sau interacțiunile dintre două/doi sau mai mulți/e indivizi, evenimente, idei, concepte dintr-un text istoric, științific sau tehnic pe baza informațiilor specifice din text.
Pasul trei este să pui acum piesele împreună pentru evaluări variate. Evaluarea trebuie să se concentreze pe un conținut similar (personaje istorice), abilități și standarde similare (vezi cele trei de mai sus pe care le vom atinge), și să aibă rubrici similare pentru notare. (vă mai amintiți articolul – https://creeracord.com/2017/11/10/evaluarea-mai-rapida-cu-coduri-si-rubrici/ ?)
Haideți să vorbim despre rubrici pentru un moment. Aici mulți profesori se împotmolesc… și le ia mult timp să le creeze. Și cine are atât de mult timp!?
Din fericire pentru noi toți există online unele căi ușoare și eficiente pentru a crea rubrici bazate pe standarde. Unealta mea favorită este essaytagger.com/commoncore.
Mi-a luat mai puțin de cinci minute pentru acest model de rubrică bazată pe exemplul nostru de standarde:
> Vedeți imaginea din articolul original <
Ceea ce e frumos la EssayTagger este abilitatea de a personaliza și de a schimba toate categoriile de mai sus în rândul de sus. Categoriile din partea de jos sunt luate direct din standardele și abilitățile pe care le-am ales pentru acest capitol.
Întrebați-vă singuri după ce ați creat rubricile, ”poate asta să funcționeze pentru diferite forme de evaluare a acestui capitol?”
Dacă răspunsul este ”Da”, atunci ai obținut rubricile cu care să lucrezi. Dacă răspunsul este ”nu”, fie va trebui să creezi o nouă rubrică, fie să revezi Pasul #2 pentru mai multă claritate.
Pasul patru este să le permiți elevilor tăi să aleagă modalitatea lor preferată de evaluare sau să-și creeze propria formă de evaluare. Așa cum am discutat și în articolul anterior, alegerea îi împuternicește pe elevi și îi angajează în materialul pe care îl învață.
Obișnuiam să am o ”bancă” cu tipuri variate de evaluare peste care elevii mei se puteau uita și își puteau alege evaluarea care se potrivea cel mai bine personalității lor, intereselor sau stilurilor de învățare. Cu toate acestea, de-a lungul timpului din ce în ce mai mulți elevi au început să utilizeze prima opțiune din acea listă: Fă-ți propria evaluare.
Unele din ideile de evaluare care au venit de la elevi includ:
-
“Vreau să fac o parodie după emisiunea Saturday Night Live ca schiță în jurul acestei teme, și să atrag atenția în mod comic asupra modului cum a fost manevrată în sens istoric”
-
“Vreau să desfășor un interviu aprofundat cu autorul, unde prietenul meu va juca rolul autorului și împreună vom intra într-o argumentare aprinsă”
-
“Vreau să creez un flip-book** (carte cu desene în serie, care se animă atunci când este răsfoită rapid) în stil comic pentru a arăta curba istoriei caracterului”
** https://www.youtube.com/watch?v=Njl-uqnmBGA – Cum să creezi un flip-book
Această listă ar putea continua la nesfârșit. Elevii sunt mult mai creativi în ideile lor de evaluare decât am putea fi noi vreodată!
Pasul cinci este să discutăm cu elevii despre planul lor. Vei vrea să fii sigur/ă că elevii înțeleg următoarele:
-
Care este obiectivul final al acestei evaluări
-
Cum vor fi evaluați (vă uitați la rubrici împreună)
-
Care sunt așteptările pentru munca lor
-
Care este timpul alocat pentru realizarea evaluărilor lor
-
Un plan de acțiune despre cum vor proceda pentru a le putea finaliza.
Asta este unul din cele mai importante elemente ale acordării alegerii în evaluare. O evaluare tradițională dictează toți termenii înșirați mai sus. Știi când este data testului, ce tip de conținut va fi testat, cât valorează la punctaj fiecare întrebare, când trebuie terminat ghidul de studiu etc…
Aici, scurta conferință (cu elevii) servește ca un plan de ghidare pentru completarea evaluărilor alese și pentru demonstrarea unui nivel înalt de înțelegere (a materialului predat).
Elevii mei se simt întotdeauna mai bine după această mini-conferință, deoarece obiectivele, rezultatele și pașii au fost descriși cu claritate în fața lor, ca și modul în care ei vor fi evaluați pentru proiectele lor.
Pasul șase este digitalizarea proiectului și împărtășirea lui cu clasa, precum și pentru introducerea în portofoliul digital. Indiferent de tipul de evaluare pe care îl aleg elevii, ei trebuie să creeze o înregistrare digitală a acestei evaluări și să o pună în portofoliul online. Asta este ușor de făcut dacă munca este făcută direct pe un instrument digital, dar dacă nu a fost așa, va trebuie să faci fotografii (sau înregistrări video) pe care să le încarci în portofoliul digital.
Profesorii mă întrebă tot timpul ce ar trebui să folosească pentru portofoliul digital. Eu le recomand în primul rând să utilizeze o platformă pe care școala lor deja o folosește (Google Apps for Education, Microsoft 365, sau opțiunile Apple).
Începând întâi cu un simplu folder Google Drive (sau SkyDrive), ai putea eventual să dai elevilor mai târziu alegerea a ce fel de platformă vor să creeze pentru portofoliul lor digital, în așa fel încât să o poată împărtăși cu lumea. Aici este momentul în care elevii își fac propriile website-uri utilizând WordPress.com, Weebly.com, Wix.com, Squarespace.com, și multe alte opțiuni.
Pasul șapte este să notezi evaluarea (nota profesorului și nota elevului). O mare parte a acestui tip de evaluare este să-i pui pe elevi să se noteze singuri utilizând rubricile. Ei au fost deplin conștienți (de la conferința de dinainte) despre ce se aștepta și cum munca lor demonstrează înțelegerea. Actul de a reflecta și de a se nota singuri face acest proces mai transparent.
După ce elevii își dau singuri note, m-aș uita la rubricile evaluării lor pentru a vedea dacă gândesc diferit despre ce demonstrează acestea. În mod interesant, majoritatea elevilor mei au fost extrem de onești de-a lungul acestui proces și au fost mai aspri cu ei înșiși decât aș fi fost eu atunci când le-am dat note.
Dacă nota elevului și nota mea au fost complet diferite, atunci aș fi avut o altă scurtă conferință pentru a vorbi despre așteptări și rezultatele pentru această evaluare, pentru ajunge cu toții ”pe aceeași pagină”.
Pasul opt este de fapt evaluare portofoliului în sine. La sfârșitul unității de predare, capitolului, semestrului sau anului, este important să evaluezi întreaga muncă a elevilor cuprinsă în portofoliul lor. Profesorii de arte plastice au făcut asta încă de acum mulți ani și din ce în ce mai mulți profesori cer să vadă munca reală a elevilor ca parte a procesului de admitere într-o treaptă superioară de învățare.
Pentru a face o conexiune cu lumea reală (și câteodată urăsc fraza asta), gândește-te la portofoliile digitale ale elevilor tăi ca la primii pași ai unui CV academic, dar de asemenea la crearea brandului (mărcii) lor personal.
Alegerile pe care le fac ei în ceea ce creează/ fac pentru evaluări vor avea un impact direct asupra alegerilor pe care le fac în cariera și în viața lor. Dacă ei nu documentează această călătorie, atunci le va fi greu să reflecteze asupra motivelor pentru care au făcut alegerile și asupra a ceea ce au învățat de-a lungul drumului.
Cum evaluezi tu învățarea bazată pe proiect și evaluările bazate pe alegere? Ne-ar face plăcere să aflăm din comentarii!
Sursa: http://ajjuliani.com/heck-grade-choice-based-learning/
Mulțumirile noastre pentru articolul pus la dispoziție de Juliani și pentru fotografiile de la Pinterest!