Oare este sfârșitul temelor de acasă la matematică? (1)

Sperăm că vă amintiți că, prietenul nostru A.J.Juliani, după ce ne-a pus la dispoziție Ghidul Epic către participarea elevilor (https://creeracord.com/2017/06/27/ghidul-epic-catre-participarea-elevilor-capitolul-i/), ne-a promis o serie de douăsprezece articole legate de învățarea bazată pe proiecte și pe alegere. Până acum am tradus pentru voi primele doouă dintre acestea – https://creeracord.com/2017/12/07/un-sistem-in-trei-pasi-pentru-a-i-face-pe-elevi-sa-discute-1/ / https://creeracord.com/2017/12/14/o-activitate-de-invatare-bazata-pe-proiecte-care-poate-functiona-in-orice-clasa/.

Acesta este cel de al treilea articol din această serie.

1-math-2

Era spre sfârșitul celui de al treilea trimestru, acum câțiva ani, când profesoara de matematică din școala noastră gimnazială a venit la mine.

AJ, cred că avem o problemă, sper că mă poți ajuta.”

Sigur”, am spus, ”Ce se întâmplă?”

Ei bine, e ceva ciudat. Aproape toți elevii noștri își predau temele. De obicei verificăm dacă și le-au completat, dar când a început să se întâmple asta a fost neobișnuit.”

Am răspuns, “Ăsta e un lucru bun, nu-i așa?”

Da, a fost bine că ei și-au predat temele de acasă. Dar, partea ciudată a fost că toate erau corecte. Toți pașii erau corecți, soluția era corectă.”

Am așteptat să aud mai multe….

Și noi credem că ei trișează. Acum nu suntem siguri, dar ceva se petrece. Chiar și tema online pe care le-o repartizăm individual se întoarce înapoi corectă, așa că nu e ca și cum copiii ar copia unul de la altul în autobuz, ca în trecut.”

Ok, pot să verific asta și să văd ce descopăr.”

În acel moment, nu eram sigur despre ce se întâmplă, dar într-adevăr părea ciudat. Știam de când predasem și acum fiind director că, în mod normal nu 100% dintre elevi își predau temele.

Câteva săptămâni mai târziu, profesoara s-a întors la mine.

Nu s-a oprit asta. Și acum noi primim plângeri de la părinți.”

Am râs, deși profesoara părea serioasă.

De ce primiți plângeri?”

Ei bine,” a spus ea, “Copiii noștri rezolvă 100% din temele pentru acasă, cu toate astea ei nu trec la chestionare și teste. Părinții se întreabă cum e posibil asta și, recunosc destul de cinstit, la fel ne întrebăm și noi.”

Hmm. M-am gândit un moment înainte de a răspunde, ”Haideți să-i întrebăm pe elevi, să vedem ce spun. Nu strică!

În perioada următoare m-am îndreptat spre aria din biblioteca școlii unde câțiva elevi lucrau la matematică în timpul pauzei de studiu. Am întrebat pe unal dintre eleve ce se întâmplă cu temele pentru acasă la matematică și dacă ea a dat toate răspunsurile corect.

Eleva a spus, A da, cred că toată lumea folosește PhotoMath acum. Ni se permite să utilizăm asta, nu-i așa? E la fel ca un calculator, nu-i așa?

I-am cerut să-mi arate cum funcționează.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare m-a luat prin surprindere. Nu pentru că nu puteam să cred asta, ci pentru că a schimbat modul în care vedeam matematica înainte.

Ea și-a luat iPhone-ul (sau poate a fost un Android) și a deschis o aplicație. Apoi, atingând ecranul gol, a trecut cu el peste o problemă specifică din manualul ei.

Nu a fost nimic magic. Dacă prin întâmplare, cineva de acum 20 de ani ar fi fost transportat aici, nu ar fi crezut că asta e posibil.

Telefonul imediat (adică s-a întâmplat rapid!) a structurat problema în pași multipli și o soluție, toate într-un rând de pe ecranul ei. Ea a scris răspunsurile pe bucata ei de hârtie și a trecut la problema următoare.

Ăsta este PhotoMath?” am întrebat.

Da. E o aplicație gratuită.”

Îți este permis să utilizezi asta? Este ceva ce profesorul tău de matematică folosește în clasă?”

Umm, nu cred că Dna Carter știe despre ea… dar nimeni nu ne-a spus vreodată că nu o putem folosi. Am probleme?”

I-am spus că nu are nici o problemă și am continuat să-i mai pun câteva întrebări despre cum funcționează aplicația. Dar nu mai era mult de aflat. Lucrează exact așa cum am văzut. Am căutat repede pe Google pe telefonul meu aplicația și am găsit acest video* (care este în esență similar cu ce am văzut în bibliotecă în acea zi):

* https://vimeo.com/147764920Photomath 2.0

Tindem să auzim povești tot timpul despre computere care fac ”lucruri umane” care au impact asupra productivității dar de data aceasta a fost diferit.

Iar PhotoMath nu este singura aplicație de acolo care face asta. De fapt, ar putea să nici nu fie cea mai bună pentru aceste proces.

Un autor, Verge, a scris despre experiența lui cu Socratic** (o altă aplicație de rezolvări pentru matematică, care răspunde de asemenea și pentru alte subiecte), care pare să ducă acest proces la nivelul următor:

** https://socratic.org/

Am ales operația 2x + 2 = 7x – 5, pe care am scris-o la întâmplare, iar aplicația mi-a dat un proces în 10 pași și rezultatul x = 7/5. Are ceva greutăți cu problemele scrise cu cuvinte, dar dacă poți scrie o problemă în notație matematică nu ar trebuie să ai nici o problemă. Am încercat de asemenea o fracție ciudată din algebra de examen, pe care probabil n-aș fi fost capabil să o rezolv, dar apoi am trecut cu telefonul peste și mi-a arătat acest grafic, care include răspunsul corect.

1math-1

Iubesc această aplicație, nu doar pentru că l-a ajutat pe elevul de clasa a 8-a, Paul, să iasă dintr-un blocaj, ci pentru că este o astfel de utilizare a computerului. Tu utilizezi micul calculator din buzunar ca să fii mai isteț decât ești deja. Este tehnologia care completează creietul uman, nu doar o distracție.

Creatorul aplicației Socratic a pus la dispoziție gratuit acest aparat de rezolvare pas-cu-pas, numit mathsteps. Există o mulțime de aparate de rezolvare pentru algebră online, dar cu Socrate ei au trebuit să facă ceva mai multă inginerie pentru a ajunge la pașii pe care un om ar avea nevoie să îi facă pentru a rezolva aceeași problemă.

https://blog.socratic.org/stepping-into-math-open-sourcing-our-step-by-step-solver-9b5da066ae36

Aceasta este o serioasă evoluție a calculatoarului. Nu este nevoie de nici o intervenție umană pentru rezolvarea ecuațiilor, doar un smartphone cu o cameră și aplicația.

Așa că, m-am dus înapoi la profesorii de matematică, gata să le arăt aplicația care ar fi terminat temele de acasă pentru matematică așa cum le știau ei.. pentru totdeauna.

Sursa: http://ajjuliani.com/end-math-homework/

În articolul următor, vă vom prezenta soluția propusă de Juliani la această problemă.

One thought on “Oare este sfârșitul temelor de acasă la matematică? (1)

  1. Pingback: Cum naiba să notezi învățarea bazată pe alegere? (1) | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.