V-am povestit în multe articole anterioare despre beneficiile învățării prin proiecte conectate cu probleme din lumea reală și ale învățării bazate pe metodele utilizate în cercetare și v-am dat multe exemple de proiecte de acest fel. Dacă vă este încă greu să vă imaginați de la bun început astfel de proiecte pentru materia pe care o predați, ne-am propus să vă mai arătăm o sursă de inspirație. Și nu uitați că oportunitățile de învățare și de explorare de noi cunoștințe științifice sunt astăzi mult mai complexe, dar și mai la îndemână datorită conectării noastre în era digitală.
Vă mai amintiți, poate, de articole trecute în care v-am povestit despre modul în care se desfășoară învățarea în lumea de astăzi și de cele în care pomeneam despre oportunități de colaborare cu lumea, altădată închisă, a cercetătorilor (ca de ex. povestirea din prima parte a articolului – https://creeracord.com/2016/07/06/vazand-in-intuneric-o-poveste-despre-modul-in-care-colectivele-modeleaza-invatarea/)
Poate că, după ce au citit acea povestire despre cercetarea astronomică potențată de munca voluntară a amatorilor, unii dintre voi s-au întrebat cum poate fi folositor acest exemplu pentru un profesor. V-ați putea conecta, împreună cu elevii voștri la un astfel de proiect de cercetare? Ei bine, da!
Astăzi ne-am propus să vă prezentăm una din aceste oportunități, care se numește Zooniverse.
Ce este Zooniverse?
Este locul unde oricine poate cerceta (chiar dacă nu este un specialist) și poate învăța și este platforma de care profesorii se pot servi pentru a lega predarea materiei lor de cercetarea din lumea reală.
Zooniverse permite tuturor să ia parte la cercetarea reală de vârf din multe domenii științifice, ale științelor umane și din alte domenii. Zoonivers creează oportunități pentru a descoperi noi întrebări și de a contribui la descoperiri reale.
Este cea ma mare și populară platformă din lume pentru cercetarea bazată pe o largă participare a oamenilor obișnuiți, dar pasionați de un anume domeniu sau temă. Acest tip de cercetare este posibilă datorită contribuției voluntarilor – sute și mii de oameni din jurul lumii care vin în ajutorul cercetătorilor profesioniști. Scopul platformei este să faciliteze acea cercetare care nu ar fi posibilă sau practică altfel (cum este cea din povestirea despre cercetarea astronomică -”Văzând în întuneric”)
Cercetarea derulată în cadrul Zooniverse duce la noi descoperiri și la creerea unor seturi de date care sunt utile unei largi comunități de cercetători, precum și multe publicații.
La Zooniverse, oricine poate fi un cercetător
Nu ai nevoie de o formare specializată, de training sau expertiză pentru a participa la oricare din proiectele Zooniverse. Coordonatorii platformei ușurează participarea oricui dorește să-și aducă contribuția la cercetarea academică reală, pe propriul lui computer, oricând îi convine.
Cei care doresc pot studia obiecte de interes autentice strânse de cercetători, cum sunt imaginile unor galaxii îndepărtate, înregistrări istorice de date sau jurnale, sau filme video cu animale în habitatul lor natural. Răspunzând unor întrebări simple despre acestea veți ajuta, contribuind la înțelegerea lumii noastre, a istoriei noastre, a Universului, a umanității și altor probleme.
Platforma găzduiește o largă suită de proiecte, al căror număr este în permanentă creștere, proiecte acoperind multe discipline și teme din domeniul științelor sau științelor umane – este un loc deschis pentru toată lumea în care oricine poate explora și se poate distra.
E simplu să devii un voluntar – e suficient să te înscrii, apoi să intri în pagina de Proiect, să alegi de acolo unul la care ai vrea să te uiți și să începi.
Care este rolul voluntarilor? Ei primesc însărcinări simple, pe care care și un elev de gimnaziu sau liceu le poate face. Lucrând împreună cu cercetătorii profesioniști pe acestă platformă, voluntarii ajută la accelerarea unor cercetări importante.
Provocarea majoră a cercetării în Secolul 21 este să poată prelucra valul de informații despre lumea din jurul nostru pe care le putem acum culege datorită tehnologiei. Deja computerele ajută la aceasta, așa cum fac de câțiva ani și computerele consorțiului nostru lucrând în rețeaua BOINC la proiecte de cercetare din domeniul medicinei și biologiei (proiecte care studiază boli cum sunt SIDA, cancerul, Zyka, Ebola sau studiind genomul uman sau imunitatea pe care ne-o asigură microbiomul). Dar în multe domenii, abilitatea umană de recunoaștere a modelelor – precum și abilitatea noastră de a fi surprinși – ne face superiori. Cu ajutorul voluntarilor Zooniverse, cercetătorii pot analiza informațiile de care dispun mult mai repede și mai exact decât ar fi altfel posibil, salvând timp și resurse, depășind abilitatea computerelor de a face aceleași însărcinări, conducând astfel la progrese mai rapide în domeniul științelor și în înțelegerea noastră asupra lumii, abținând rezultate uimitoare mai rapide.
Proiectele derulate pe platforma Zooniverse combină contribuția multor voluntari individuali, bazându-se pe versiunea ‘wisdom of crowds’ (înțelepciunea mulțimilor) pentru a produce date corecte, pe care te poți baza. Având o mulțime de oameni care examinează datele, cercetătorii pot deseori estima de asemenea posibilitatea de a face erori. Produsul proiectelor derulate pe Zooniverse contribuie deseori la progresul în multe domenii ale cercetării.
Voluntarii și profesioniștii fac împreună descoperiri reale.
Proiectele lansate pe Zooniverse sunt concepute cu scopul de a converti eforturile voluntarilor în rezultate măsurabile. Aceste proiecte au produs un mare număr de lucrări de cercetare publicate, ca și surse deschise de seturi de date analizate. În unele cazuri, voluntarii Zooniverse au făcut chiar descoperiri complet neașteptate, de mare însemnătate științifică.
O mare parte a acestei cercetări are loc în comitetele de discuții ale Zooniverse, unde voluntarii pot lucra alături și împreună cu echipele de cercetători. Aceste comitete sunt integrate pe platforma individuală a fiecărui proiect pentru a permite totul, de la un rapid hashtagging la analize colaborative în profunzime. Există de asemenea un bord central pentru discuții generale și probleme legate de platforma Zooniverse.
Multe din cele mai interesante descoperiri au rezultat din discuțiile dintre voluntari și cercetători. Iar toți utilizatorii platformei sunt încurajați să participe în comisiile de discuții și să participe cât mai mult la cercetări.
Noi vă invităm să vizitați această platformă și să vedeți cât de multe și diverse teme sunt propuse aici – https://www.zooniverse.org/
Și poate, printre ele veți găsi proiecte care să vă inspire idei pentru orele voastre sau la care veți dori să vă înscrieți cu toți elevii din clasă. Succes!