Oare este sfârșitul temelor de acasă la matematică? (2)

Un nou mod de a face temele de acasă la matematică

Știu că există o mare dezbatere asupra caracterului practic al temelor pentru acasă, în general. Știu de asemenea că nu este prima dată când cineva a abordat ideea de a face temele pentru acasă la matematică în mod diferit (se gândește cineva deja la clasa răsturnată – Flipped Classroom?).

Acestea fiind spuse, când m-am întors la profesorii de matematică ca să le arăt PhotoMath, ei s-au uitat îndelung și serios la practica lor de instruire și la cum pot schimba lucrurile pentru a da copiilor o mai bună experiență de învățare.

Nu a fost vorba despre ce ar fi mai ușor de făcut din partea lor.

Nu a fost vorba despre utilizarea celei mai grozave tehnologii pentru a combate PhotoMath.

Nu a fost vorba despre a abate atenția de la conceptele matematice.

A fost vorba despre învățare.

1-math-3

Profesorii s-au hotărât repede. Nu exista nici un motiv ca să continue să dea teme pentru acasă în fiecare seară elevilor care puteau răspunde fiecărei întrebări cu PhotoMath.

– Existau încă timpi în care ei pot încă să le dea probleme și să le practice în clasă? Desigur.

– Existau timpi când elevii ar lua acasă probleme pe care să le lucreze și pe care să le studieze? Desigur.

Cu toate acestea, pe termen lung, ceva trebuia să se schimbe pentru ca elevii să aibă succes.

Ei au făcut un brainstorming cu opțiunile care includeau trei soluții viabile:

  1. Să nu le dea teme pentru acasă ci doar probleme opționale pe care le puteau lucra și rezolva acasă.

  2. Să răstoarne clasa (flipped classelevii să vadă acasă video-uri instrucționale) iar problemele să le rezolve în clasă.

  3. Să-i pună pe elevi să-și creeze propriile tutoriale video (screencasts) explicând cum rezolvă ei problemele.

Deși opțiunile 1 și 2 urma să fie încă utilizate, profesorii noștri au ales tutorialele video ca obiectiv principal pentru temele de acasă pentru a avansa în mai toate clasele de matematică.

1-math-6

Proiectul The Nightly Math (matematica din fiecare noapte)

Institutul Buck descrie Project Based Learning (învățarea bazată pe proiecte) ca pe o metodă de predare în care elevii câștigă cunoaștere și abilități lucrând pe o lungă perioadă pentru a investiga și a răspunde unei întrebări, probleme sau provocări autentice, angajante și complexe.

Elementele esențiale din Standardul de Aur al PBL (Gold Standard PBL*) sunt următoarele:

* http://www.bie.org/blog/gold_standard_pbl_essential_project_design_elements

  • Cunoașterea cheie, înțelegerea și abilitățile de succes Proiectul este focalizat pe obiectivele de învățare ale elevului, incluzând conținutul bazat pe standarde și abilități cum sunt gândirea critică, rezolvarea de probleme, comunicarea, colaborarea și stăpânirea de sine (self-management).

  • O problemă sau întrebare provocatoare Proiectul este încadrat de o problemă semnificativă de rezolvat, sau o întrebare care necesită răspuns, la un nivel potrivit de provocare/ cerință.

  • Cercetare susținută Elevii se angajează într-un proces riguros și extins de punere de întrebări, găsire de resurse și aplicare de informație.

  • Autenticitate Proiectul are caracteristicile contextului, sarcinilor și instrumentelor, standardelor de calitate sau impactului din lumea reală – sau se adresează preocupărilor personale ale elevilor, intereselor sau problemelor din viața lor.

  • Vocea și alegerea elevilor Elevii iau anumite decizii despre proiect, incluzând modul în care lucrează și ce anume creează.

  • Reflecția Elevii și profesorii reflectează asupra învățării, a eficienței cercetării și activităților proiectului, a calității muncii elevului, a obstacolelor și a modului în care au fost depășite acestea.

  • Critica și Revizuirea Elevii dau, primesc și utilizează feedback-ul pentru a-și îmbunătăți procesul și produsul.

  • Produs public Elevii fac publică munca la proiectul lor, explicând, arătând și/sau prezentându-l oamenilor de dincolo de clasa lor.

Noi facem deja schimbarea în districtul nostru către un autentic PBL (învățare bazată pe proiecte) de-a lungul tuturor ariilor de subiecte, iar profesorii noștri au considerat că asta a fost oportunitatea perfectă de a încerca să atace problemele temelor pentru acasă la matematică.

1-math-9

Pentru fiecare capitol, profesorii vor defini acum un proiect de matematică care va dura întregul capitol dar va fi lucrat peste noapte de fiecare elev (sau grup de elevi, depinzând de nivelul clasei, subiect și vârstă).

Fiecare proiect ar avea trei faze.

Faza 1

Întâi, elevii și-ar crea propriile tutoriale video (screencasts) în timp ce rezolvă probleme de matematică care sunt relevante pentru conceptele predate de-a lungul acelui capitol.

Acestea ar include probleme de matematică pe care le dă profesorul, probleme găsite online și din manual sau altă resursă (ex. culegere ).

Tutorialele video ar fi create utilizând unelte cum sunt Screencast-o-matic saur Screencastify, și ar avea vocea elevului (explicând pașii pe care îi face, n.n.) suprapusă pe scrierea și rezolvarea unei probleme pe o tablă tip whiteboard.

Profesorii i-ar pune pe elevi să-și împărtășească aceste tutoriale (screencasts) cu alți elevi în timpul orei și să reflecteze la pașii pe care i-au făcut pentru a rezolva fiecare problemă, punctând momentele din care pot să învețe pe parcursul acestui video.

1-math-10

Faza 2

Partea a doua a proiectului implică alegerea. Elevul (sau grupul) trebuie să creeze propria lor problemă sau puzzle, scrisă cu cuvinte care reprezintă concepte matematice. Obiectivul a fost să creeze probleme care sunt provocatoare pentru ca elevii să le rezolve și să fie una la care vor fi nevoiți să lucreze.

Pentru a face asta, elevii trebuie să treacă printr-o cercetare susținută în care au testat probleme diferite și moduri de a prezenta problema (ca puzzle sau problemă formulată prin cuvinte). Asta implică să ai grupe de test care să răspundă problemelor lor și să dezvolți moduri în care să te asiguri că a fost verificată de “PhotoMath”.

1-math-5

Faza 3

Ultima parte este numai despre rezolvarea problemelor cu constrângeri de timp. Elevii au șansa de a-și rezolva problemele (sau puzzle-urile) unii altora și să cronometreze cât timp le-a luat ca să o rezolve corect (dacă pot). Rezultatul va fi un grup care câștigă premiul nu pentru viteză ci pentru dificultate și claritate.

De departe cea mai importantă piesă a acestei ultime faze este ceea ce se petrece după ce provocările au fost rezolvate și completate. Elevii se vor aduna în runde de reflecție și vor vorbi despre ce a mers bine, ce nu a mers și despre ceea ce au învățat despre concepte de-a lungul acestui proces. Proiectul final creează oportunități pentru mai multă învățare iar elevii au stăpânit abilitatea nu numai de a rezolva aceste probleme ci și pe aceea de a le crea.

1-math-7

Cum ne rezolvăm noi problemele?

Acești profesori au avut o abordare creativă pentru a rezolva problema unei lumi în rapidă schimbare iar practica lor a fost afectată în chiar miezul ei.

Ei ar fi putut cu ușurință să încerce să continue dând același tip de teme pentru acasă știind că aplicația PhotoMath există.

Ai ar fi putut refuza să aplice PBL (învățarea bazată pe proiecte) în clasa de matematică și să se concentreze pe abordarea tradițională ”eu fac, noi facem, tu faci”.

Dar ei au lucrat împreună pentru a rezolva o problemă cu un mod mai bun de a face lucrurile.

Nu un mod mai ușor.

Un mod mai bun.

Învățarea bazată pe proiecte necesită multă muncă pentru a o planifica și a o compune din partea profesorului. Cere timp pentru a o regla, a repeta și a o face mai bine după ce proiectul este completat. Cu toate acestea, pentru asta suntem aici.

Noi suntem aici pentru a le da elevilor oportunități de învățare pe care ei nu le pot lua de undeva din mediul online. Suntem aici pentru a le da copiilor suportul și provocarea de care au nevoie pentru a avea succes în orice tip de mediu.

Când noi vedem provocări, le tratăm oare ca oportunități de a schimba lucrurile în mai bine, sau sperăm să găsim o soluție care să ne ducă înapoi la vechiul mod de a face lucrurile?

Ne-ar face plăcere să auzim în comentariile voastre despre cum faceți voi noi lucruri în noi moduri în clasa și în școala voastră. Noi cu toții avem nevoia de a ne asculta unii altora poveștile și strategiile concepute pentru a da copiilor experiențe minunate pe care le-ar putea avea doar cu un adult care înțelege cum să-i angajeze și să-i împuternicească zilnic.

Sursa: http://ajjuliani.com/end-math-homework/

Mulțumirile noastre (încă o dată și mereu) pentru articolul interesant al lui A.J.Juliani și pentru imaginile de la Pinterest!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.