Cei 4 C ai învățării răsturnate

În primul rând, de început de an, vă dorim un an 2018 plin de inspirație, realizări, de satisfacții, împlinire și bucurie.

Și, pentru că am văzut că mulți dintre voi s-au întors la ”matca” noastră cu informații, vă propunem pentru astăzi un articol scris de Cliff Goodacre – consultant în dezvoltare și trainer pentru cadrele didactice de la Colegiul Tehnic al Universității din Wisconsin.

Principiile lui pentru învățarea răsturnată se aplică nu numai claselor de colegiu/ universitate ci și celor de la clasele elementare, gimnaziu sau liceu.

1-4C-flippedlearning-3A
În timp ce școlile la toate nivelurile caută căi pentru a-i împuternici pe elevi/ studenți în învățare, am fost martorul unei mari transformări care se petrece în modul în care studenții abordează Flipped Learning (învățarea răsturnată). Încercând să creez acel mediu de clasă ”perfect”, am recunoscut că adevărul și onestitatea mea față de studenți încă din prima zi a parcurs un lung drum în construirea încrederii alături de ei. Ceea ce am descoperit că are un succes extraordinar este să împărtășesc cu ei ce este Flipped Learning și cum fiecare student va beneficia de această abordare a matematicii în clasă. Și asta a început să-i facă conștienți de cei 4 C ai mei pentru învățarea răsturnată.

1-4C-flippedlearning-5
1. Caracterul: Una din cele mai grozave lecții pe care studenții o învață în prima zi este că această Flipped Learning îi ajută să-și construiască Caracterul prin responsabilitate, răspundere, onestitate, perseverență, prețuirea celorlalți și gândire critică. Împărtășesc cu studenții imediat faptul că parte din matematica pe care o învață poate că nu va fi utilizată din nou în viață, iar parte din matematică ar putea fi utilizată chiar puțin. Cheia este înțelegerea că ei își dezvoltă abilitățile de gândire critică și de rezolvare de probleme pe care le pot lua cu ei în orice domeniu de care sunt interesați. Această recunoaștere în fața studenților le permite lor să vadă că onestitatea ta are mare valoare.

Asta îmi permite mie să le arăt lor cât de important devine caracterul, nu doar la ora de matematică ci în viață. Ei învață că este responsabilitatea lor să vadă lecțiile video și să-și ia notițe exacte. Ei învață prin discuțiile de grup că ei sunt răspunzători de ceea ce au învățat sau nu și să pună întrebări atunci când sunt nelămuriți. Ei văd că fiind onești față de faptul că nu au văzut lecțiile video, ceilalți ar putea să fie mai dornici să îi ajute. Vorbim despre perseverarea de-a lungul unor probleme dificile utilizând strategii învățate în clasă care să-i ajute pe ei să-și dezvolte hotărârea. Și noi demonstrăm cum din prețuirea tuturor celor din clasă ca indivizi va beneficia pe termen lung învățarea lor. Am petrecut în prima săptămână o mulțime de timp construind caracterul în studenți pentru ca să pot ridica ștacheta cât mai sus și pentru a-i împuternici să devină persoane care învață.

1-4C-flippedlearning-7

2. Colaborarea: Poate că cel mai important element al mediului meu de învățare răsturnată, colaborarea, necesită timp pentru a fi obținută corect. Învățându-i pe studenți să lupte cu nevoie de a ”copia” unul de la altul cere răbdare și îndrumare. Profesorii trebuie să fie dornici să demonstreze studenților cum lucrează colaborarea într-o clasă cu Flipped Learning, modelând tehnicile de chestionare eficientă și de dialog. Am petrecut timp în primele câteva săptămâni pentru a vorbi despre asta și pentru a modela/ demonstra discuțiile de grup și cum să ne punem întrebări unii altora fără să fim critici. Am demonstrat cum să nu răspundem direct întrebărilor, cu toate acestea căutând mai multe detalii de-a lungul procesului. Am vorbit despre limbajul non-vizual și de percepțiile pe care le dăm celorlalți atunci când nu vorbim sau când ne rotim ochii. Studenții au început realmente să înțeleagă că învățarea în clasa mea este o comunitate.

1-4C-flippedlearning-1

3. Alegerea (Choice): Studenții învață să vadă că au multă flexibilitatea în orele mele atunci când vine vorba de alegeri. Nu cred în locuri/ bănci stabilite (care nu le plac nici studenților prea mult). Îi informez pe studenți că ei își dezvoltă caracterul făcând alegeri înțelepte despre persoana lângă care se așează, cu care fac grup și pe care o caută pentru a obține ajutor de la ea. Îi încurajez să-și schimbe grupurile deseori pentru a putea învăța abilități de gândire și de rezolvarea de probleme diferite de la colegii cu care ar putea să nu lucreze întotdeauna. De asemenea eu le dau studenților o listă cu opțiuni de însărcinări din care să aleagă pentru a demonstra și a reflecta ceea ce au învățat în fiecare unitate de învățare. Într-un sens, am creat o ”cutie de nisip” în care să se joace studenții, dar nu am definit uneltele cu care să se joace în acea cutie. Dacă ei vor să creeze un cântec – să-i dea drumul. Dezvoltă un blog online – minunat! Sau chiar concep și editează un film scurt! Cu cât le dau studenților mai multe alegeri, cu atât mai mult iau ei în stăpânire propria învățare. Și cu cât sunt mai stăpâni pe ea, cu atât mai autentică este învățarea lor.

1-4C-flippedlearning-6
4. Creativitatea: Ceea ce am început să observ de-a lungul anilor a fost că, asigurând studenților un mediu de învățare sigur, primitor am conceput de fapt un cadru în care ei devin învățăcei creativi. Deoarece fiecare student știe că ei își construiesc caracterul prin colaborare și alegere, ei încep să-și asume riscuri pentru a-și demonstra învățarea. Unii desenează la pupitre, alții utilizează creta iar unii tehnologia. Studenții încep să lucreze cu studenți din diferite motive și se bazează pe individualismul creativ al fiecăruia. Talentele și pasiunile încep să se arate și studenții împărtășesc în admirație și felicitări pe măsură ce activitățile și proiectele sunt completate. Studenții nu încetează să mă minuneze cu talentele lor ”ascunse” care prin viață în clasa mea de matematică. Toate astea pentru că ei știu că e în regulă să eșuezi, e lipsit de pericol să înveți și sunt încurajați să-și asume riscuri!

Sursa: https://flippedlearning.org/syndicated/4-cs-flipped-learning/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.