Știm că încă sunteți în febra pregătirilor de Revelion, după ce abia v-ați revenit după sărbătorile Crăciunului. Dar ne-am gândit că, printre picături, veți avea timp de un ultim sfat – mai ales pentru cei care și-au făcut un bun obicei din a se gândi, în prag de an nou, la ce vor dori să facă mai bine în anul ce vine.
Un ultim sfat de la prietenul nostru, A.J. Juliani, care ne-a făcut cadou un ultim articol pentru anul 2017. Iar noi vă urăm tuturor un An Nou 2018 extraordinar!
Pentru unii dintre prietenii mei pare totul atât de simplu. Ei pot merge la muncă, pot petrece timpul cu familia lor, pot petrece ceva timp cu prietenii în week-end-uri, pot avea o vacanță pe ici pe colo și pot fi fericiți. Ei sunt mulțumiți. Îi aud rareori vorbind despre vise și ambiții. Și în mod clar nu îi aud despre începerea vreunei afaceri. Iar conversațiile uzuale se învârt în jurul diferitelor hobby-uri și interese pe care le împărtășim cu toții.
Eu nu sunt așa.
Eu mă gândesc întotdeauna la ceva. Ceva care va urma să schimbe lumea. Ceva care este antreprenorial. Ceva care va urma să îmi ajute familia. Ceva care îmi va schimba viața. Ceva care va schimba viețile celor din jurul meu… eu întotdeauna fac ceva. Scriind. Creând. Făcând. Eșuând. Vorbind. Colaborând. Năzuind.
Nu aștept niciodată. Și eu sunt rareori mulțumit.
Să-ți dai timp să trăiești simplu
Ăsta ”sunt eu” și nu vreau să schimb asta. Dar câteodată mi-aș dori să pot trăi o viață mai simplă. Îmi amintesc de oportunitățile pe care le-am avut să mă relaxez și să mă deconectez de totul.
Am fost în camping cu familia la un parc natural care nu avea acoperire pentru serviciile de telefonie mobilă. Pentru două zile și jumătate ne-am petrecut timpul cu prietenii, am mâncat mâncare caldă lângă focul de tabără, am sărit pe pietrele dintr-un pârâu și doar am vorbit. M-am simțit bine să mă deconectez de lumea din jur și să mă conectez realmente cu oamenii din fața mea. Am fost complet ”prezent” în viața mea și a fost totul mai ușor.
Mintea mea nu s-a oprit din gânduri. Încă m-am gândit la noi idei și am visat cu ochii deschiși. Dar lipsa unei conexiuni online constante m-a forțat de fapt să mă gândesc mai profund în loc să gândesc și să reacționez automat (vă amintiți, mintea rapidă No.1, a lui Kahnemann, n.n.)
Am început realmente să mă întreb cum ar fi să trăiesc pe vremea când a crescut tatăl meu, sau bunicii mei. Pe atunci viața era atât de diferită pentru că era mai simplă. Nu simplă în sensul că problemele au fost mai mari sau mai mici, dar mai simplă datorită faptului că ei aveau mai puține distracții (lucruri care să le distragă atenția, n.n.) Nu există acel “feed” (hrană) care să-i atragă în gaura de iepure a internetului. Exista un singur telefon în casă/ Și planuri de care oamenii trebuiau să se țină. Și date la care întâlnire începeau exact. Și lista poate continua…
Astăzi, noi suntem constant conectați. Asta produce uimitoare oportunități pentru creștere, dar de asemenea și nesfârșite oportunități de distracție. Eu, mult prea des, devin distrat când ar trebuie să fac o muncă reală (muncă pe care vreau să o fac). Pentru a putea rămâne productiv, și pentru a mă deconecta și a avea timp să fiu ”prezent”, am muncit asupra modului în care pot trăi o viață mai simplă.
5 Reguli pentru o viață mai simplă
Aceste reguli sunt pentru oamenii ca mine care nu trăiesc neapărat o viață mai simplă, și se regăsesc deseori distrași, în afară cărării sau atât de supraîncărcați încât pierd din vedere ceea ce este important și este chiar în fața lor.
Regula #1: Planifică-ți timpul nestructurat
E ușor să-ți planifici o zi întreagă sau o săptămână fără să-ți acorzi timp să te distrezi doar sau să faci indiferent ce îți dorești. Acordă-ți șansa de a planifica totul în blocuri de timp care îți permit o libertate față de programul de lucru. În acest fel, atunci când scapi de însărcinări timpul de care poți să dispui nu va fi o ”piedică” pentru ceea ce ”ar trebui să faci”.
Regula #2: Închide-l și fii prezent
Bâzâitul din buzunarul meu poate să mă distragă în timpul pe care îl petrec cu prietenii sau familia, în timp ce muncesc ceva sau chiar în timp ce mă uit la un film. Când ești în afara ”modului de lucru” sau când încerci să te deconectezi, fă cel mai ușor lucru cu putință: închide-ți telefonul. Mă doare să o spun, dar telefonul meu este cauza a cel puțin 75% din distracțiile mele de-a lungul oricărei zile. E ușor să elimini aceste distracții… dacă tu pur și simplu îl închizi.
Regula #3: Utilizează o listă de verificare în locul unei liste cu ”de făcut”
Aste este o schimbare pe care am făcut-o recent. Lista mea cu ”de făcut” a fost transformată în ceea ce aveam nevoie să fie făcut în acea zi. Lista mea devenea din ce în ce mai mare pe măsură ce nu izbuteam să-mi ating obiectivele de productivitate prea pretențioase. Atunci aș fi șters lucruri din acea listă chiar dacă nu le-aș fi îndeplinit.
Acum am creat ”Lista de verificare zilnică” care are aceleași puncte în fiecare zi. În acest fel, indiferent de celelalte lucruri pe care viața le aruncă spre mine pentru a le îndeplini, mă concentrez întotdeauna pe lucrurile care compun imaginea generală, lucruri pe care vreau să le completez în fiecare zi.
Iată câteva exemple:
Lista mea ”de făcut”: Scrie și termină un articol pe blog.
Lista mea ”de verificare”: Scrie 1000 de cuvinte la ora 5,30 a.m.
Lista mea ”de făcut”: Sună la compania de asigurări, la cabinetul doctorului și la compania de telefonie.
Lista mea ”de verificare”: petrece sunând 15 minte dimineața sunând și 15 minute după-amiază târziu
Lista mea ”de făcut”: Du-te să alergi 5 mile
Lista mea ”de verificare”: Exerciții fizice pentru 30-45 de minute la ora 6 a.m. (dimineața)
Lista mea ”de verificare” este mai largă în ”ceea ce fac” dar mai specifică în ce privește cantitatea de timp și ”când fac lucrul ăsta”. Asta face o diferență uriașă.
Regula #4: Realizează câte puțin în fiecare zi
Nathan Barry a creat o aplicație numită created Commit (promisiune). O recomand cu tărie. Commit îți cere să promiți să faci o sarcină în fiecare zi, și apoi îți reamintește (și te bombăne) despre acea sarcină până când spui că ai făcut-o… sau până ”arunci mingea”. Câteodată ambițiile mele sunt mult prea mari. Atunci mă blochez, întrebându-mă cum voi reuși să termin tot ceea ce vreau să fac. Îndeplinind câte puțin în fiecare zi poate sparge însărcinările mari și faci progres constant.
Regula #5: Joacă-te
Charlie Hoehn a scris un articol extraordinar despre cum s-a vindecat de anxietate*. A scris și o carte pe aceeași temă. Sfatul principal al lui Charlie este: “joacă-te. Distrează-te.” Putem cu toții folosi acest sfat. Joacă-te cu prietenii, cu copiii tăi, cu oricine. Dar ieși doar afară și distrează-te în fiecare zi. Râzi în fiecare zi și fii un goof-ball (ciudat, caraghios) în fiecare zi. Asta te va menține fericit.
* http://charliehoehn.com/2013/05/19/how-i-cured-my-anxiety/
Pentru aceia dintre noi care nu pot trăi o viață mai simplă, trebuie să ne asigurăm că nu vom lăsa această viață să treacă pe lângă noi. Merită să te bucuri de această călătorie și să-ți acorzi timp să te relaxezi, să reflectezi și să te reînnoiești.
Fă un pas mai departe
Prietena mea, Angela Watson (fondatorul 40 Hour Teacher Workweek Club) are un training gratuit online care este disponibil în timpul acestei vacanțe de sărbători. În acest training ea împărtășește modul în care sute de profesori au eliminat mai mult de 3 ore din timpul lor săptămânal de lucru cu sfaturile și strategiile pe care le împărtășește ea.
Verifică aici orarul dacă ai timp să privești seminarul în această vacanță:
https://40htw.com/join/webinar/ref/ajjul/
În acest training gratuit, Angela împărtășește strategii de economisire a timpului și modificări de mentalitate simple care te vor ajuta să: In this free training, Angela is sharing practical time-saving strategies and simple mindset shifts that will help you:
* Reduci încărcătura de lucru
* Elimini tot ce nu este necesar
* Automatizezi procesele
* Delegi responsabilitatea către elevi
* Să termini mai multe în timp mai puțin
* Creezi un program de lucru sustenabil
De la planificarea lecției până la notare, vei scăpa de multe lucruri cu o muțime de idei de mici schimbări care se adaugă la rezultatu mari și îți dau o doză de motivație proaspătă pentru un nou an.
Îți mulțumesc și îți urez o vacanță grozavă de sărbători!
A.Juliani
Sursa: http://ajjuliani.com/5-rules-to-simplify-your-life/
Mulțumiri prietenului nostru Juliani și tuturor celor de la Pinterest pentru că au fot sursa noastră de inspirație în acest an și le urăm tuturor un an 2018 plin de bucurii și realizări.
LA MULȚI ANI! TUTUROR.