Dacă astăzi se vorbește în educație din ce în ce mai mult despre empatie, nu este doar pentru faptul că locuim în comunități mixte, că muncim în companii globale, că trăim într-o lume în care sărăcia este din ce în ce mai mult resimțită de o largă majoritate sau pentru că va trebui să învățăm să conviețuim cu oamenii alungați din țările lor de războaie, foamete și dezastrele naturale la care contribuim cu toții, ci și pentru că empatia este o trăsătură esențială a ființei umane, indispensabilă atât învățării cât și activităților din orice companie sau comunitate. Iar noi, am cam uitat să o susținem și să o punem în valoare, ba chiar acceptăm ca fiind ”normale” comportamentele și atitudinile care duc la reprimarea ei.
De aceea, vă propunem astăzi acest articol, scris de Keith Lambert în Education World.
Cum putem preda ”empatia”? Este o întrebare corectă și după ea urmează o alta, ”Cum să avem timp să predăm ceva cum este empatia în clasele noastre riguros academice?” Deseori ”pusă la pachet” și înlăturată ca fiind o ”educație a caracterului” non-obligatorie, acest fel de muncă poate părea câteodată arbitrară sau consumatoare de timp. Cu toate acestea, știința arată că nimic nu este mai departe de adevăr. De fapt, o școală bazată pe empatie este o școală mai inteligentă.
Studii multiple* au arătat acum o puternică corelație între empatia elevului și realizările academice. Vicki Zakrzewski, Director de Educație la Greater Good Science Center at UC Berkeley, notează, “Cercetarea științifică începe să arate că există o legătură foarte puternică între învățarea socio-emoțională și dezvoltarea și performanța cognitivă.” De fapt, ”Copilul la doar 18 luni manifestă compasiune, empatie, altruism, așa că aceste caracteristici sunt parte din ceea ce suntem. Dar, în același timp, aceste abilități trebuie să fie cultivate, deoarece mediul poate inhiba dezvoltarea lor.“
* http://search.informit.com.au/documentSummary;dn=254432629743886;res=IELHSS
Iar cifrele spun că empatia este în acest moment în declin**, ceea ce i-ar putea pune pe elevii noștri într-un dezavantaj notabil. Un studiu, realizat de Dr. William Axinn de la Populations Study Center arată că nivelul mediu de ”preocupare empatică” a scăzut la 48% între 1979 și 2009, cu o scădere mai mare între 2000 și 2009. Autorii sugerează că acest declin s-ar putea datora unui număr de factori, care includ creșterea narcisismului în rândul tinerilor, creșterea utilizării tehnologiei personale și a social media, diminuarea dimensiunilor familiei și creșterea presiunii asupra tinerilor de a reuși la nivel academic. Dacă asta este adevărat, elevii noștri vor avea dificultăți de-a lungul timpului în căutarea unei promovări într-o economie din ce în ce mai globală, fără construirea abilităților pentru a înțelege perspective diferite și pentru o strânsă colaborare.
** https://www.britishcouncil.org/voices-magazine/why-teach-empathy
Cum se potrivește asta în curriculum-ul meu, totuși?
Totuși, pentru mulți educatori, să țintești să lucrezi asupra abilităților din jurul ”empatiei” ar putea fi perceput ca o prea mare concentrare pe acele “soft skills” (abilități de viață), mai ales când trecem spre lumea competitivă academic a liceului. În ciuda datelor de mai sus, să lucrezi la conținutul socio-emoțional, când sunt atâtea altele – evaluările naționale (SATs), testele de evaluare a pregătirii pentru facultate (ACTs), nivelurile de lectură, standardele comune și alte teste cu miză înaltă de trecut – s-ar putea percepe ca fiind ceva contra-productiv. Sau poate îngrijorarea este manifestată față de promovarea acestui fel de conținut în fața consiliului de conducere al școlii sau inspectoratului. Dar adevărul este că aceste două lucruri nu se exclud complet una pe cealaltă.
Întrebarea nu ar trebui să fie ”cum pot să introduc asta în curriculum-ul meu?” ci mai curând, ”cum poate această muncă să mă ajute să-mi ating obiectivele din curriculum?”
Pentru școlile și regiunile care țintesc să-și îmbunătățească competențele de învățare ale secolului XXI***, vei găsi o conștientizare globală de la bun început. Când elevii noștri accesează lumea digitală, ei devin imediat parte a unei lumi diverse, multiculturale și multilingve. Când competențele digitale cer ”gândire critică și rezolvare de probleme”, ”comunicare și colaborare”, ”cultură informațională”, ”cultură media” și (la subiect) ”abilități sociale și inter-culturale”, am face un deserviciu elevilor noștri să nu-i ajutăm să înțeleagă mai bine intenția complexă din spatele diferitelor puncte de vedere care sunt împărtășite în discuțiile globale.
*** http://www.p21.org/our-work/p21-framework
În lumea nucleului comun de competențe, este clar că, pentru a participa efectiv la discuție, elevii noștri trebuie să fie capabili să citească, să scrie și să vorbească în moduri care demonstrează o deplină și profundă înțelegere a substratului logic, istoric și cultural al unui argument. Pentru a putea argumenta în lumea modernă, tu trebuie să fii capabil să respecți contra-argumentele pentru a putea câștiga vreo putere în fața unei părți care nu este de acord sau e nesigură (CCSS.ELA-Literacy.W.9-10.1). Pentru a accesa acest fel de informații, elevii noștri trebuie să fie capabili să citească în profunzime pentru a analiza un ”anume punct de vedere sau o experiență culturală”, în special din noianul de literatură al lumii (CCSS.ELA-Literacy.RL.9-10.6). Ca să nu mai menționăm că li se cere să răspundă cu grijă perspectivelor diverse” (CCSS.ELA-Literacy.SL.9-10.1.d) și să “inițieze și să participe efectiv la o serie de discuții cu diverși parteneri” (CCSS.ELA-Literacy.SL.9-10.1). “Empatia” nu este o muncă suplimentară. Aceasta este munca sistemelor de educație moderne. Noi construim în mod activ comunități educate cărora li se va cere să colaboreze de-a lungul granițelor și, fără acest gen de muncă în clasele noastre, potențialul pentru comunicarea defectuoasă, neînțelegere și intoleranță se multiplică exponențial.
Resurse puse în lumină: O milă în papucii mei
Ca răspuns la ”creșterea recentă a fenomenelor de bullying și crime bazate pe ură din școlile americane, ca și al divizărilor din ce în ce mai mari din discursul nostru politic”, creatorii de texte de la Newsela au făcut recent un parteneriat cu Teaching Tolerance (#1) și DonorsChoose (#2) pentru a crea A Mile in Our Shoes (#3): un program K-12 conceput pentru a “promova empatia și incluziunea prin lectură”. Nu numai că acest program dă elevilor oportunitatea de a citi despre diferite perspective și experiențe de viață: oameni din diferite medii, cu culori ale pielii, religii și orientări sexuale, statut economic, națiuni și origini diferite”, dar ajută educatorii să ”profite de aceste unelte pentru a stârni discuții bogate pentru a promova identitatea, diversitatea, dreptatea și acțiunea în cadrul și dincolo de cadrul claselor de școală”. Alex Wu, Director de Marketing la Newsela, notează, “The Southern Poverty Law Center care a raportat despre creșterea crimelor bazate pe ură în mediile școlare după alegeri, ne-a făcut să ne gândim la ce am putea face pentru a-i putea susține pe profesori de-a lungul acestor timpuri tumultuoase. Soluția noastră a fost proiectul ‘Mile in Our Shoes’ care să-i ajute pe profesori să învețe tinerele minți cu empatia.”
#2 https://www.donorschoose.org/
#3 https://newsela.com/text-sets/#/tag/a-mile-in-our-shoes?tag=a-mile-in-our-shoes
Demarând totul cu un seminar online (webinar), “Building Empathy in Classrooms: A Partner Webinar with Teaching Tolerance” (#4), programul furnizează seturi de texte, provocări de lectură și o mulțime de resurse de predare. Trasând linia dintre informație și politică, Wu sugerează că predarea empatiei merge mult dincolo de un răspuns pur și simplu politic: ”am fost în principal preocupați de comunitatea noastră de profesori și de lucrurile cu care se confruntă ei în clase și am vrut să ajutăm, punând laolaltă acest program care să-i ajute și susțină. Lectura a fost întotdeauna un canal pentru predarea empatiei, iar profesorii pe Newsela făcuseră deja asta de ceva timp. Noi am auzit povești ca asta (#4) de la un profesor din Georgia, sau această poveste (#5) de la un profesor din Texas. Acestea sunt doar câteva din poveștile inspiratoare pe care le împărtășim zilnic despre cum îi ajută Newsela”
#4 https://go.newsela.com/WBN-2017-2-16-BuildingEmpathyInClassrooms7pm_LandingPage.html
#5 https://blog.newsela.com/blog/2016/02/05/our-favorite-inewsela-submissions
Seturile de texte în sine includ lecturi diferențiate care ”împărtășesc unele dintre experiențele, provocările și realizările unui mare număr de comunități din America și din străinătate”. Unele dintre acestea includ chiar ”adnotări empatice”, destinate să lărgească gândirea elevilor. Citiți despre acel adolescent lipsit de informație al cărui discurs de promovare a devenit viral; Ascultați povestea înălțătoare a unei experiențe din America Latină, cu întreaga biografie a Soniei Satomayor – Associate Justice of the Supreme Court. Aflați despre experiența lui Jay Collins, un jucător NBA, homosexual declarat. Sau poate despre un club de înot care dă speranță copiilor cu dizabilități din Bosnia. Seturile sunt organizate după povestirile diverselor comunități și includ întrebări pentru discuțiile în jurul identității, diversității, dreptății și acțiunii. Punându-i pe elevi să studieze aceste perspective multiple întărește realitatea faptului că noi interpretăm lumea prin ochi diferiți. Cu cât elevii noștri înțeleg mi bine aceste perspective, cu atât mai eficienți vor fi în a comunica și colabora.
Provocările de lectură (#6) adaugă un element de acțiune la acest program. În colaborare cu DonorsChoose, Newsela plănuiește să finanțeze un număr de proiecte potențiale legate de diversitate și incluziune.. bazate pe cât de mult citesc elevii! Puteți vedea regulile aici (https://web.archive.org/web/20170407070155/https://support.newsela.com/hc/en-us/articles/115000691263)
În fine, Newsela furnizează resurse de predare solide (#7) pentru predarea acestui tip de conținut. Pe lângă suportul oferit de integrarea resurselor online, Newsela plănuiește organizarea mai multor seminarii online (webinars) cu organizații ca Teaching Tolerance, care este în sine o comoară de resurse.
Sursa: http://www.educationworld.com/teaching-empathy-post-empathetic-world?
Pingback: Recunoștința, una dintre cele mai importante abilități de viață | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate
Pingback: Să folosești teatrul pentru a preda mai bine științele | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate