8 Întrebări de reflecție care să-l ajute pe orice elev să gândească despre învățare

Am mai vorbit și în alte articole despre importanța de a arăta elevilor și de a-i conștientiza despre ce face mintea lor în timp ce ei învață, de a pune în evidență gândirea. De asemenea v-am vorbit despre cât sunt de importante întrebările pe care le punem elevilor pentru a pune în evidență diferitele tipuri de gândire care trebuie să se petreacă pentru ca învățarea să se producă cu adevărat și să nu fie o simplă memorare de date și fapte cu care ei apoi să nu poată lucra, atunci când sunt puși în fața unui test sau a unei întâmplări reale din viață.

Am găsit în TeachThough un articol al lui Terry Heick care vă propune 8 întrebări esențiale. Iată mai jos traducerea acestui articol. Lectură plăcută!

reflectii-3

Ce e așa de mare lucru să te gândești la ceva care deja s-a întâmplat?

În articolul nostru (TeachThough) 10 Caracteristici ale unui mediu de învățare cu eficiență înaltă*, am sugerat că obiceiurile de a reflecta asupra învățării, de exemplu, sunt constant prezente și modelate.

* http://www.teachthought.com/learning/10-characteristics-of-a-highly-effective-learning-environment /

* https://creeracord.com/2016/10/12/10-caracteristici-ale-unui-mediu-de-invatare-cu-eficienta-inalta/

Iată care sunt cele 9 obiceiuri modelate constant într-un astfel de mediu de învățare eficient – ”lucrurile bune” cognitive, meta-cognitive și de comportament:

Curiozitatea, perseverența, flexibilitatea, prioritatea, creativitate, colaborarea, revizuirea și chiar clasicele Obiceiuri ale minții** sunt toate puncte de pornire grozave. Așa că ceea ce elevii învață adesea de la cei din jurul lor sunt mai puțin direct didactice și mai mult indirecte, bazate pe observație. ”Maimuța vede, maimuța face.”

** http://www.teachthought.com/pedagogy/what-are-the-habits-of-mind/

** https://creeracord.com/2016/10/14/ce-sunt-obiceiurile-mintii/

reflectii-1De ce beneficiază de fapt creierul din reflecție*** este o problemă care ține de neurologie, dar rezultatul cercetărilor este clar: Predicția, reflecția și meta-cogniția sunt pilonii pentru o clasă care gândește. Întrebările de mai jos au fost create pentru a fi, pe cât de mult se poate, utile pentru majoritatea elevilor de toate vârstele, cu un pic de re-formulare.

*** http://www.teachthought.com/learning/why-the-brain-benefits-from-reflection-in-learning/

Poate cel mai critic lucru este că, schimbând reflecția de la conținut la gândire, elevii au șansa să se pună pe ei înapoi, în centrul procesului de învățare. Când ei reflectează, elevii își re-imaginează ce s-a întâmplat, atât la persoana 1-a cât și la a 3-a – așa cum se văd pe ei și așa cum au văzut prin proprii ochi.

Cum? Un exemplu de răspuns pentru clasa a șaptea sau a opta ar putea fi:

Cred că am fost cel mai creativ astăzi când ni s-a dat șansa să ne creăm propriile metafore pentru felul în care pădurile tropicale ajută planeta ”să respire”. De ce? Poate pentru că m-a forțat pe mine să gândesc despre ceva vizual, ceea ce a însemnat că am putut să venim cu ceva care erau propriile noastre răspunsuri!

În activitatea de reflecție, elevul trebuie să se gândească atât despre propriile emoții (atunci când au simțit ceva), și la cum ar putea fi ei percepuți (ce vor considera alții ca și creativ).

reflectii-2

Formatul de Twitter

Am inclus un format pe care îl poți utiliza, sau folosi ca ghid pentru a-ți crea unul propriu, în așa fel încât elevii să își scrie răspunsurile, dar evident asta nu e necesar. Alternativ, elevii ar putea de fapt să le trimită pe Twitter (presupunând că ei au conturi în care nu au nimic împotrivă să publice conținut academic, smartphon-uri și acces WiFi și așa mai departe).

Ai putea de asemenea să utilizezi întrebările ca îndemnuri pentru jurnalele lor, sau ca întrebări pentru discuțiile din clasă.

8 Întrebări de reflecție care să-l ajute pe orice elev să gândească despre învățarea lor

1. Ce te-a surprins astăzi și de ce?

2. Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat astăzi? De ce gândești asta?

3. Ce ai mai vrea să înveți mai mult despre asta și de ce?

4. Când ai fost cel mai creativ și de ce crezi că este așa?

5.Ce te-a făcut curios astăzi? Cum se simte diferit învățarea când ești curios?

6. Când ai fost cel mai bun astăzi și de ce?

7. (Presupunând că voi ați studia același lucru și că tu ai putea decide și să ai acces la orice), de unde ai începe mâine? De ce?

8. Ce poți / ar trebui să faci cu ceea ce știi?

reflectii-5

Sursa: http://www.teachthought.com/learning/use-twitter-exit-slip-teaching/

Mulțumiri lui Terry Heick, echipei TeachThough și Pinterest (pentru fotografii)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.