Șase strategii simple care să te ajute să-ți găsești pasiunea (și scopul)

Poate vă întrebați de ce e important să descoperi pasiunea unui copil / elev?

Nu mai vorbesc despre descoperirea propriilor pasiuni – ar fi multe de spus la acest capitol, despre cum ți se poate schimba viața (în bine) când ești acordat, la nivel de profesie și în viața de zi cu zi, cu pasiunile tale!

În ce-i privește pe copii, descoperirea lucrurilor care îi pasionează poate constitui o ”cheie magică” către învățare și către acceptarea acelor lucruri de care au nevoie pentru a se dezvolta.. cum este, bunăoară, cititul cărților. Știu că mulți părinți se confruntă cu dificultatea de a-i face pe copiii să se apuce să citească acele cărți care ”trebuie citite” pentru școală.

M-am confruntat și eu cu acestă dificultate cu cel de al doilea copil. În comparație cu fata cea mare, care ”rupea” cărțile de mică, băiatul nu voia să citească mai nimic și deja ajunsese prin clasa a șasea. Am depistat că una din pasiunile lui era cosmosul, așa că în vacanța de vară de după clasa a șasea, i-am pus în mână o carte de Jules Verne, pe care i-am prezentat-o în câteva cuvinte. Ei bine, după ce a citit cartea am comentat-o împreună și apoi i-am recomandat alta.. și alta. În acea vară băiatul meu a terminat rapid toată colecția de cărți a acestui autor, citind cam o carte pe zi! (a trebuit să le cumpărăm pe cele care ne lipseau, sau să împrumutăm de la bibliotecă) și apoi a cerut singur să citească și altceva.

Am încercat să-i recomand și cărți scrise de Sadoveanu – tot cu o prezentare înainte și comentarii pe parcurs și la final, iar el a citit și tot ce aveam din acest autor (și nu erau puține). Ei bine, de atunci nu am mai avut nici o problemă în a-i recomanda cărți de citit și este până în ziua de astăzi un cititor avid, poate la fel ca sora lui mai mare.

Am deschis pentru el poarta mirifică a lecturii pornind de la o pasiune și nu de la lista de cărți recomandate la școală, dar am ajuns apoi și la acelea. Și, închipuiți-vă că mi-a declarat, un an mai târziu, că i-au plăcut Moromeții!

Așa că astăzi vă recomandăm strategiile propuse de A.J.Juliani pentru descoperirea pasiunilor. Sper să vă ajute, pe voi și pe copiii sau elevii voștri.

***

Passion-planner-2

Acum câțiva ani, în timpul anului școlar, elevii mei și cu mine am avut o problemă similară: Nu exista o oportunitate pentru mine de a afla ce le place cu adevărat să facă, iar majoritatea dintre ei nu știau ce îi interesează. Ei fuseseră condiționați să facă ce li se cerea în școală – și asta era.

Am decis că este timpul să schimbăm conținutul, în timp ce ne concentram pe abilitățile pe care aveau nevoie să le învețe. În acea lună Ianuarie am început proiectul nostru Genius Hour (20% din timpul orei pentru proiecte), iar cariera mea de predare s-a schimbat pentru totdeauna.

http://ajjuliani.com/the-20-project-like-google-in-my-class/

Ceea ce nu m-am așteptat să se schimbe a fost de asemenea mentalitatea mea. Vedeți voi, sunt acel tip de persoană interesată de un milion de lucruri diferite (poate nu un milion, dar pe-aproape!). Cu toate acestea, deși sunt interesat de elfii islandezi, de diferitele tipuri de de batoane de brânză, să exploatez proiectele Kickstarter și de fotbalul fantezist… nici unul dintre aceste interese nu este pasiunea mea. Am petrecut timp, într-un fel oarecare, cu toate aceste interese ieri. Dar aș putea să nu petrec timp cu nici unul dintre acestea în toată această săptămână. Asta a fost o revelație uriașă pentru mine:

Doar pentru că sunt interesat de ceva, asta nu îl face să fie o potențială ”pasiune” a mea.

Unii oameni știu care este pasiunea lor în viață aproape imediat. Alții, ca și mine, au sute de interese care ne-ar putea distrage de la adevărata pasiunea a noastră în viață. Pentru ca tu (sau oricare învățăcel) să cerni printre zgomotul și interesele din viața ta și să-ți găsești pasiunea fundamentală, trebuie să urmezi aceste strategii simple:

Passion-planner-4

Făcând ceea ce iubești, tu inspiri și trezești inimile celorlalți

1. Ia notă de ceea ce faci când nimeni nu îți ”spune ce trebuie să faci”

Asta e una bună. Ce tipuri de activități faci tu când nu lucrezi, înveți sau ți se spune ce să faci? Pentru a săpa și mai în profunzime, pune-ți următoarele întrebări:

  • Ce fac eu în diminețile de weekend?

  • Ce fac eu după cină în timpul zilelor săptămânii?

  • Ce fac eu când sunt liber de la muncă/ școală?

  • Ce fac eu când sunt bolnav și stau acasă?

  • Ce fac eu noaptea târziu sau dimineața devreme?

Apoi va trebui să analizezi rezultatele. Sunt șanse ca multe din aceste activități să fie din cele doar de consum (să te uiți la TV, să joci jocuri video, să utilizezi o aplicație, să citești o carte/ revistă/ blog) sau să fie de comunicare (să petreci timp cu prietenii, să vorbești cu prietenii, chat online, etc).

Dacă există ceva ce tu faci în acești timpi care este considerat ”de creație” sau ”de construire” fii sigur că-l marchezi cu o stea pe lista ta. Poate că scrii, sau lucrezi la mașina ta sau asamblezi un sistem audio, sau compui un dans/ cântec, sau creezi o operă (digitală sau nu). Vom revedea aceste elemente mai târziu pe listă.

2. Ia notă de ceea ce faci când ”ar trebui să faci altceva”

Dacă semeni cât de cât cu mine, atunci te abați de la însărcinări tot timpul. De fapt, eu ar trebui să revizuiesc un capitol al cărții mele chiar acum, dar inspirația m-a lovit și am vrut să scriu acest post (articol). Așa cum am făcut mai sus, ia notă de ce fel de activități faci când ”ar trebui să faci altceva”. Asta ar putea fi la lucru, la școală și acasă.

Cu toții avem responsabilități și priorități în viața noastră. Avem lucruri care ”trebuie să fie făcute”. Cu toate acestea, atunci când punem aceste responsabilități sau priorități deoparte pentru a lucra la altceva, aceste e un semn care ne spune despre pasiunile noastre. Din nou, ar trebui să faci o listă și să separi între activitățile de consum, activitățile de comunicare și activitățile de creație/ construcție (realizare a ceva).

3. Ce fel de informații citești sau privești?

Poate că tot ceea ce citești sunt revistele de sport și tot ceea ce privești este ESPN (un canal global de comunicații având ca temă sporturile). Poate citești bloguri de modă și tot ceea ce privești sunt reluările de la Project Runway (un serial TV). Sau poate (ca și mine) citești și privești o varietate de lucruri. E bine oricum. În orice situație, ar trebuie să faci o listă.

Consumăm lucrurile de care suntem interesați, dar deseori asta este doar o cale de a ne relaxa și de a evada. Acum gândește-te la ce tipuri de informație, din cele pe care le consumi, te stimulează și te fac să fii gata de acțiune! Acestea trebuie să fie marcate cu stea pe lista ta.

4. Creează-ți propriul clasament “March Madness Interests” *

* Un instrument utilizat de analiștii media pentru a vedea interesele publicului pentru diferitele tipuri de sport – https://www.crimsonhexagon.com/blog/the-method-behind-the-madness/)

Ar putea suna prostește, dar îmi place mai mult decât o Diagramă Venn (https://en.wikipedia.org/wiki/Venn_diagram). Printează o diagramă March Madness în alb ca cea de mai jos, și umple-o cu interesele pe care le compilezi din strategiile tale anterioare:

Interests-bracket

Acum începe să elimini interesele bazate pe ce ți-ar place să faci ca să-ți petreci timpul dacă ai câștiga la loterie și ai putea să nu mai faci nimic! (din obligație, n.n.) Acesta este un mod amuzant de a te face pe tine să ajungi la decizii dificile.

5. Acordă-ți o perioadă de probă

Ți-ai îngustat câmpul pasiunilor până ai ajuns la unele viabile. Cu toate acestea, este încă dificil să ”pui degetul” pe acele interese care sunt de fapt adevăratele pasiuni. Așa că, acordă-ți o perioadă de probă. Ia pe fiecare dintre cele patru interese/ pasiuni ”finale” și petrece cât de mult timp poți lucrând și creând cu acea pasiune câte o săptămână.

În timpul acestei perioade de probă, notează care dintre pasiunile tale te pune într-o stare de ”plutire”, când pierzi simțul timpului, deoarece ești atât de concentrat pe ceea ce faci în acel moment. Aceasta este cea mai bună recomandare a mea ca factor pentru a decide ce interes este de fapt o pasiune.

Passion-planner-1

6. Pornește!

Ce înțeleg prin ”pornește”? Acesta este momentul în care pasiunea ta începe să devină un scop. Pasiunea te poate pune în mișcare. Te poate aprinde față de un nou proiect sau oportunitate. Te poate conduce să țintești spre piscuri de munte. Dar scopul este un animal diferit. Te menține în funcțiune când alții cedează. Îți conduce acțiunile zilnice deoarece este un motiv în spatele a tot ceea ce faci.

Dacă descoperi că ești pasionat de modă și de scris, atunci începe un blog de modă unde tu poți să scrii despre noile tendințe. Blogul va da acțiunilor tale un scop, te va antrena în creație. O elevă a mea a vrut să învețe limbajul semnelor, dar scopul ei era să interpreteze un cântec prin semne pentru vărul ei surd.. acest scop a determinat-o să învețe și să aibă succes.

Poate fi dificil să găsești o pasiune, dar când te apuci de o idee care are un scop, te vei mișca întotdeauna în direcția potrivită.

Chemare la acțiune

Vrei să începi cu proiectele din pasiune în clasa ta? Ia Genius Hour Blueprint gratuit (un PT) când semnezi în blogul lui Juliani și primești un ghid pas-cu-pas pentru a dezlănțui pasiunile copiilor în timpul școlii (e ceva minunat).

Sursa: http://ajjuliani.com/passion-strategies/

Mulțumim lui Juliani pentru articol și Pinterest pentru fotografii.

2 thoughts on “Șase strategii simple care să te ajute să-ți găsești pasiunea (și scopul)

  1. Pingback: Puterea unei pasiuni | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Cum ieși din zona de agravare a situației | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.