Ghidul epic către Participarea Elevilor – Capitolul II

Ghidul epic către Participarea Elevilor- de A.J. Juliani

Capitolul 2

Mergi la nivel global, acum!

Istoria Proiectului Clasa Extinsă și cum a crescut acesta pentru a le permite elevilor abilitatea de a lucra cu colegi din jurul lumii.

Clasa-extinsa-9

EXTINDE

1. Conectează-te. Dacă școala ta are wi-fi și capacitate online atunci tu ai puterea de a te conecta cu alții din jurul lumii.

2. Ieși din zona ta de confort ca profesor pentru a putea să-ți pregătești elevii pentru lumea globală în care trăiesc.

3. Învață de la cei mai buni. Există multe programe care au fost înființate pentru excelența educației globale cum este Clasa Extinsă (Flat Classroom). Fii sigur de asemenea că îți găsești un mentor!

Vicki Davis și Julie Lindsay sunt o forță globală de care trebuie să ținem cont în educație. Începând din 2006, proiectele lor de ”Clase Extinse” au introdus mii de elevi și p0rofesori într-o învățare colaborativă globală. Premisa de bază este ca elevi din clase diferite din jurul lumii să lucreze împreună la un proiect. Acum ei au proiecte pentru toate nivelurile de elevi, o Conferință Clasa extinsă, un program certificat pentru profesori Clasa extinsă.

Clasa-extinsa-2

Elementele de bază ale Clasei extinse

În proiectul lor principal, “The Flat Classroom Project”, elevii sunt grupați pe diferite teme ”extinse” cum este Web 2.0, Google, externalizarea etc. Odată intrați într-un grup, elevii vor cerceta tema lor specifică utilizând o lupă-obiectiv pentru a se concentra. Ei vor edita colaborativ un wiki, astfel ca elevi din toată lumea să poată adăuga, edita și modifica ceea ce alții au spus. Această editare de wiki se transformă într-un ”raport” final pe o sub-temă.

Proiect Multimedia

Elevii utilizează apoi informația pentru a crea propriul proiect video multimedia. Filmele video detaliază tema și o prezintă într-un mod ușor de înțeles pentru alți elevi. Una din cerințele grozave ale acestei creații video este să aibă un video clip ”externalizat”. Dacă Johnny face un video în clasa mea, el trebuie să ceară un clip (de ex. un clip de 15 secunde al cuiva care utilizează Facebook într-o limbă diferită). Un elev din Qatar ar putea vedea cererea lui și să filmeze acel clip scurt, apoi să i-l trimită lui Johnny. El va utiliza în fine acel clip în materialul video final pentru a adăuga un factor colaborativ.

Video-urile elevilor sunt judecate de un panel internațional și sunt prezentate premiile.

La sfârșitul proiectului, elevii au oportunitatea de a se întâlnii unii cu alții într-un ”Summit ale elevilor”. Această colaborare finală aduce elevii față în față pentru a-și împărtăși produsele lor finale.

Clasa-extinsa-6

 Experiența mea personală

Când am făcut primul meu proiect Clasa extinsă cu 70 din elevii mei de clasa a 10-a, ei au fost șocați. Am fost și eu puțin ”dat pe spate”. Nu neapărat din cauza conținutului, ci din cauza conexiunii cu alți elevi din SUA și din lume. Noi învățăm de obicei cu elevii alături de care am crescut. De asemenea, noi învățăm normal numai 30 de elevi din interiorul clasei. Dar lumea reală nu joacă după aceste reguli. Când elevii se îndreaptă spre universitate (și chiar liceu, n.n.) ei trebuie cu toții să lucreze cu colegi noi de fiecare dată. O dată ce au ajuns pe piața muncii, să faci noi conexiuni și să lucrezi cu timpi variați și pe platforme diferite este una din cerințe. Acest tip de proiect global îi pregătește pe elevi pentru învățarea în lumea reală.

Ca profesor, aceste proiect a fost plin de satisfacții dintr-o varietate de motive, primul fiind cât de mult i-a provocat pe elevii mei. Nu a fost ușor să lucrezi într-un mediu ne-sincronizat, iar aspectul de cercetare al proiectului i-a făcut pe ei să-și chestioneze propriile experiențe în această lume lărgită. În al doilea rând, elevii mei au învățat multe despre cum să trateze și să respecte pe alții din diferite părți ale lumii. Aceasta a fost în special adevărat în timpurile de colaborare. Să pună respectul deasupra altor nevoie ale noastre a fost o lecție uriașă.

În fine, a fost plin de satisfacții pentru mine, ca profesor să întâlnesc și să mă conectez cu alți educatori care cred că educație are nevoie să se miște înainte în acest mod global. Petrecem prea mult timp dând proiectele noastre, hârtii și teste care nu îi mișcă pe elevii noștri înainte global. Proiectele Clasa extinsă permit elevilor și profesorilor să-și înțeleagă lumea mai bine și cum, învățând împreună ajută pe toată lumea să vină împreună.

Implică-te împreună cu clasa ta, la FlatClassroomProject.net.

Flattening Classrooms, Engaging Minds

(Extinzând clasele, angajând mințile)

Este o carte care furnizează toate resursele și informațiile de care ai nevoie pentru a colabora global cu elevii tăi.

Dacă te gândești să te îndrepți spre colaborarea globală ca profesor și/sau școală, verifică această carte!

Interviu cu Vicki Davis & Julie Lindsay

Co-fondatorii Clasei extinse vorbesc despre experiența lor cu proiectul și conceperea unei educații globale pentru excelență.

Am avut o conversație cu Vicki Davis și Julie Lindsay despre educația globală, și primul lucru despre care am discutat a fost cât de multă putere dau aceste tipuri de proiecte elevilor noștri.

Eu: Ce este Proiectul Clasa extinsă și cum pot beneficia din acesta profesorii și elevii?

Julie Lindsay: Clasa extinsă este proiectul nostru original, pe care l-am creat în 2006 când am alăturat cele două clase ale noastre, împreună. Eu eram în Bangladesh iar Vicky era în State.

Proiectul cere elevilor să se conecteze și să comunice efectiv, utilizând uneltele Web 2.0.

Le cere să cerceteze și să colaboreze și, de asemenea să lucreze cu multimedia. A fost construit cu mai mare dificultate să lucreze cu aceste unelte în 2006, acum a devenit mai ușor să împărtășești. Elevii trebuie de asemenea să externalizeze părți din multimedia. În timp ce acum am pus pe Twitter unele lucruri, noi întotdeauna am păstrat munca colaborativă și clipurile externalizate.

Vicki Davis: Elementul principal este că, până la momentul în care ei termină liceul ei trebuie să fie capabili să co-creeze cu altcineva din altă parte a lumii. Avem proiecte pentru elevii mai tineri și toate acestea sunt moduri diferite de a fuziona clasele noastre și de a permite elevilor să lucreze unul cu celălalt.

Vrem ca ei să învețe unul despre altul deoarece cea mai bună carte a lor este un altul. Vrem ca ei să fie competenți pentru curriculum și standarde dar este foarte entuziasmant să mergi dincolo de asta. Avem o comunitate fantastică de profesori care predau în aceste proiecte.

Clasa-extinsa-5

Un profesor din Liceul Bettendorf, Aaron Maurer, are un ”Pas 2” al acestui proiect care este ”să alături familia”. Asta exemplifică ce încercăm noi să facem cu proiectele Clasa extinsă.

Este o familie de proiecte și o familie de profesori și elevi. Excelența care a fost atrasă către Clasa extinsă a fost un dar. Există o multitudine de locuri unde poți să extinzi clasa și nu suntem singurii care facem proiecte ca acesta, dar suntem parte a mișcării. (vorbind despre extinderea clasei, vă mai amintiți articolul https://creeracord.com/2016/09/03/cu-clasa-in-excursie-de-studiu-insula-texel-wadden-sea/ ?, n.n.)

Încercăm să dăm profesorilor noștri abilitatea de a merge acolo (în lumea largă, n.n.) și de a începe propriile proiecte extinse.

Asta poate fi făcut pe tot parcursul celor 12 ani de școală. Când începem un proiect, noi spunem întotdeauna, ”Pot ei să facă asta?” Și suntem surprinse constant de felul cum profesorii și elevii ajung să învețe împreună pe o scară globală.

Eu: Cum arată actuala structură a unui ”Proiect extins” (global)?

Julie: Proiectul ar putea fi un pic mai lung decât unele din alte feluri proiecte, iar noi spunem că este o călătorie și un angajament.

Proiectul clasa extinsă (FCP) durează aproximativ 12 săptămâni, începem cu un kick off (Start) cu o ”strângere de mână digitală”, apoi începem să lucrăm asupra conținutului și cercetării proiectului, dându-le timp elevilor să colaboreze și să fie co-autori. Într-un număr de proiecte ei apoi trec la creerea produselor multimedia și la externalizare (acel mic clip video), înainte de a avea la final o ceremonie de premiere.

Dacă încerci să faci un proiect cu altă clasă situată de partea cealaltă a globului, atunci este foarte dificil să ai un proiect de trei săptămâni. Ia timp și necesită înțelegerea orarelor școlare diferite. Ei pot avea o pauză sau o vacanță, în timp ce alte școli sunt încă în misiune (la ore). Trebuie să ții cont de nivelul lor de acces la computere și online. Deci de asta este important pentru noi să avem suficient timp în așa fel încât fiecare clasă să aibă potențialul să facă o treabă grozavă. Se creează de asemenea și o comunitate.

Vicki: Ar putea dura 12 săptămâni. Dar asta nu se petrece în clasă în fiecare zi. Cu Net Gen Ed durează aproximativ 20-25 de ore de clasă care sunt răspândite pe parcursul acestor 12 săptămâni. Structura proiectului ne permite să creștem câte un pic în fiecare zi. Tu crești mai inteligent cultural și nu poți chiar ”să înghiți pepenele” dintr-o dată. Nu poți să-l iei într-o bucată. Trebuie să iei câte o îmbucătură din această lume și să fii adaptabil. Să înțelegi că noi nu suntem centrul acestei lumi (buricul pământului, n.n.).

Mulți dintre profesorii din SUA ar putea să trebuiască să facă un pas înapoi și să se uite la ”scenariul” lor. Ei trebuie să permită flexibilitate pentru a acoperi conținutul într-un mod diferit, poate. Trebuie să fim mai puțin ”egocentrici” și mai mult dispuși să gândim global pe măsură ce încercăm să conectăm clasele noastre.

Clasa-extinsa-3

Eu: Este la fel în lumea reală în termeni de management de proiect. Ai un deadline (termen) dar nu lucrezi în fiecare zi.

De cât de multă planificare este nevoie în acest tip de proiect? Din perspectiva profesorului?

Vicki: Un lucru frumos este că noi avem manageri de proiect (dintre elevi, n.n.) care conduc proiectul nostru. Profesorii nu trebuie să se ducă la fiecare întâlnire, deoarece noi trebuie să fim respectuoși față de timpul tuturor. Avem cam 6-8 întâlniri și toate sunt înregistrate. Dacă nu poți ajunge, înregistrarea este acolo (online, pe platforma wiki, n.n.) pentru ca tu să o asculți. Profesorii trebuie să fie activi alături de elevii lor, dar managerii de proiect ajută ca să lucrurile să se desfășoare.

Când ești la început ca profesor pe un proiect ar putea să fie copleșitor, deoarece este vorba să găsești informația potrivită. Dacă ai experiență online este ca și cum te-ai conecta cu o fișă de conectare cu cinci contacte. Trebuie să fii conectat pe wiki, pe Ning, pe Blackboard collaborate. Dar devine mai ușor de fiecare dată și asta este ceea ce am văzut de la profesori care au făcut proiectul de mai multe ori.

Julie: O mulțime de profesori au venit la proiectele noastre dorind și așteptând un rol de curriculum, dar nu asta facem noi. Noi furnizăm un cadru al felului în care ar trebui să arate învățarea. Deseori am profesori care întreabă ce ar trebui să facă la fiecare lecție dar noi nu facem asta, proiectul nostru are termene, dar profesorul este răspunzător. Proiectul este predat în tipuri diferite de clase și curriculum-uri din jurul lumii. Poate fi modelat și aplicat la toate tipurile de lungime.

Clasa-extinsa-4

Me: Încotro vedeți că se vor îndrepta Proiectele Globale (Clasa extinsă) în anii ce vin?

Julie: A fost uimitor să vedem creșterea cărții noastre și cum proiectele globale s-au răspândit. Această întreagă conversație despre competențele globale și educația globală, ca și despre învățarea despre lume și învățarea cu lumea este una pe care mai mulți oameni au început să o aibă.

Despre ceea ce vorbim în cartea noastră este susținut și s-a dovedit a fi o punte pentru ca oamenii să se conecteze cu lumea și să facă o diferență.

Vicki: Am crescut în fiecare an, cu proiectele noastre și este greu să cuprindem cu mâinile noastre toată acestă creștere care se întâmplă! Toate școlile se mișcă spre “bricks and clicks” (cărămizi și click-uri). Ei realizează că trebuie să spargă zidurile din jurul elevilor lor dacă vor să facă parte din această lume.

De asemenea, pe măsură ce profesorii încep să-și construiască rețeaua lor de învățare online (PLN), ei realizează cât de mult învață conectându-se. Cred că majoritatea profesorilor sunt pasionați de a face ce trebuie pentru elevii lor și, pe măsură ce învață că, acestă conectare online funcționează, ei doresc ca și elevii lor să aibă această oportunitate.

Extinderea claselor și mișcarea MOOC (Massive Open Online Courses – cursuri deschise online pentru mulți oameni, n.n.) au arătat că educația este reinventată. Industria muzicii a fost răsturnată cu susul în jos. Industria publicațiilor se schimbă. Cred că această ”fabrică de elevi” va dispărea foarte curând. Școlile și profesorii care vor să supraviețuiască vor trebui să învețe să faciliteze și să antreneze (pentru a susține învățarea personalizată a elevilor, n.n.) Elevii noștri trebuie să aibă colaboratori pentru a reuși. Nu știu dacă vreunul dintre noi, în această mișcare, poate cu adevărat să înțeleagă ce se va întâmpla. Dar noi suntem entuziasmați și știm că lucrurile se mișcă în direcția potrivită.

Clasa-extinsa-7

Pentru a afla mai multe despre educația globală și aceste proiecte minunate, puteți lua cartea lui Vicki șiJulie: “Flattening Classrooms, Engaging Minds: Move to Global Collaboration One Step at a Time”.

Nu aștepta. Devino global acum!

 

2 thoughts on “Ghidul epic către Participarea Elevilor – Capitolul II

  1. Pingback: Da, învățarea bazată pe proiecte pregătește copiii pentru teste (și pentru mult mai mult) | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Avem cu toții nevoie de un lucru la care să sperăm: Angajament versus implicare | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.