Ghidul epic către Participarea Elevilor – de A.J. Juliani
Capitolul 3
iSearch (eu caut/ cercetez) pentru toată lumea
Utilizând însărcinări bazate pe cercetare pentru a merge dincolo de subiectele comune și pentru a permite elevilor să-și aleagă calea personală de cercetare.
Elementele de bază ale I-SEARCH
1. Începe cu o conexiune personală la temă.
2. Este conectată întotdeauna cu cunoașterea anterioară.
3. Pune întrebările care sunt importante.
4. Caută cu un scop.
5. Un element informațional sau de persuasiune final.
Anthony Gabriele explică cum iSearch permite elevilor să-și aleagă calea personală de cercetare și să meargă dincolo de documentul oficial.
Nu am să-l uit niciodată pe tatăl lui Brett S. aterizând cu elicopterul în mijlocul terenului de fotbal al școlii la sfârșitul anului clasei a șasea. Acesta a fost punctul de maximă luminozitate care a marcat cele nouă săptămâni ale perioadei de îndelungată cercetare a proiectului pe care toți elevii de clasa a șasea l-au completat. Am petrecut săptămâni învățând cum să utilizăm catalogul de fișe pentru a găsi resurse, să realizăm un rezumat utilizând numere romane, să colectăm informații pe fișe de note și să utilizăm avizierul pentru a prezenta. Ceea ce este interesant este că îmi pot aminti cu claritate proiectul lui Brett, propria mea prezentare despre sportul lacrosse (https://en.wikipedia.org/wiki/Lacrosse) și prezentarea lui Axel T. despre cum să ar fi să crești în Germania, totuși nu îmi amintesc de fapt să fi completat un alt proiect de cercetare până în ultima clasă de liceu, când studiile noastre sociale ne-au lăsat să cercetăm orice aspect al asasinării lui Kennedy care ne-ar interesa.
Desigur au mai fost proiecte de cercetare făcute în cei cinci ani între the Cultural and Interscholastic History of the Sport of Lacrosse (proiectul din clasa a șasea) și Walk in His Shoes: Lee Harvey Oswald’s Actions Immediately Following the Assassination of John F. Kennedy (proiectul din clasa a XII-a). Întrebarea pe care mi-am pus-o mereu a fost: ”ce a fost cu aceste proiecte care le-a făcut să rămână ”lipite” în memorie?” Până la urmă a devenit clar – am fost în măsură să-mi aleg tema.
Învățarea bazată pe cercetare, ancorată în teoriile învățării constructiviste ale celor ca Piaget, Dewey și Vygotsky, au câștigat popularitate în anii 1960. Angajând elevii în procesul de cercetare prin construirea pe cunoașterea anterioară, încurajând alegerea pentru a ajuta construirea de punți între interes și conținut, furnizând oportunități de colaborare și cerând o reflecție asupra procesului și descoperirilor, procesul I-Search ajută elevii să învețe și să practice abilitățile de cercetare importante, cum sunt formularea de întrebări, identificarea, analizarea, evaluarea și sintetizarea resurselor, descoperind sensul unei varietăți de medii și texte și planificând, organizând și prezentând-și cercetarea și ideile (Ginotti, 2010).
În timp ce apariția World Wide Web, accesul nostru crescut la tehnologie și standardele Comune au schimbat dramatic cerințele noastre cognitive și strategiile practice ale procesului de cercetare (nu sunt sigur că un timp de nouă săptămâni pline pentru un proiect de carduri de indexare este cea mai eficientă formă de utilizare a timpului elevilor de astăzi), importanța concentrării reale pe proces și să permiți elevilor să aibă ceva alegere în ceea ce cercetează nu s-au schimbat. Provocări cum este să descoperi sensul a ceva sau să navighezi pe marea de informație care este disponibilă, înțelegerea a ceea ce plagiatul, dreptul de copyright (de autor), și utilizarea corectă sunt, și modul de adresare al acestora în mediul digital, precum și alegerea metodei de prezentare care poate fi mult diferită față de cea tradițională, pe hârtie, sunt toate părți ale acestei noi realități a cercetării.
Elevii vor lucra atunci când sunt interesați în ceea ce învață, atunci când vor găsi relevanța în propriile lor vieți și atunci când vor fi susținuți în mod potrivit de-a lungul procesului.
I-Search a transformat total felul în care elevii mei au învățat să conducă o cercetare și rezultatele au fost fantastice. La nivelul secundar noi suntem legați de un anumit nivel de conținut, așa că eu și colegul meu profesor am încadrat proiectul nostru I-Search pentru clasa a XI-a sub cursul nostru Întrebări Esențiale (vezi exemplul de mai jos).
Ca dezvoltator al personalului am văzut acest proiect funcționând în variate feluri: la nivel elementar acest proiect tinde să se apropie mai mult de linia formatului ‘Genius Hour’, în care elevii pot explora literal orice lucru de care sunt pasionați, deși am văzut de asemenea asta legată de temele lor, cum sunt Animalele sau Importante figuri istorice; în gimnaziu I-Search a fost adaptat pentru a furniza tuturor elevilor oportunitatea de a cerceta orice temă pe care au învățat-o în Științe sociale, Științe, ELA (abilități emoționale), limbi sau orice alt subiect de-a lungul anului; la toate nivelurile de liceu acesta a funcționat bine cu orele de ELA care au completat proiectele ‘Genius Hour’, elevii de la Științe sociale cercetând teme la alegerea lor sub umbrela Europei Medievale (”Rolul femeii în epoca medievală vs. în societatea contemporană – un studiu comparativ, și ‘De la chinul de a fi înecat și rupt în patru: pedepsele și torturile din Epoca Medievală” au fost câteva din favoritele mele), iar elevii de la Antreprenoriat au abordat oricare din factorii care ajută la găsirea răspunsului la întrebarea despre ”Ce face un antreprenor să aibă succes?”
În timp, un proiect I-Search poate arăta diferit de la clasă la clasă și de la conținut la conținut, dar procesul rămâne același.
Iată aici exemplul unui proiect pe care elevii noștri de clasa a XI-a de la materia Arte plastice l-au completat în ultimele 3 săptămâni de școală.
PROIECTUL
Unitatea 5: Retorica Cinematografului, Documentarelor și Noilor Media – Schimbarea de formă
-
Cum au fost modalitățile de comunicație o reflecție a istoriei și societății?
-
Cum afectează retoric instrumentele individuale pe care le avem la dispoziție, modalitățile de comunicație?
-
Cum au fost percepute modalitățile moderne de comunicație de către comunitatea globală?
Prezentarea generală a însărcinării: Lucrând în grupuri, alegeți o formă curentă de media modernă/ retorică (modalitate de comunicații) pe care o utilizați frecvent, de care sunteți interesați, care simțiți că este eficientă, este benefică sau nocivă pentru societate, etc. Aceasta trebuie să fie ceva care te interesează pe TINE. Utilizând cele trei întrebări esențiale ale acestei unități pentru a-ți ghida cercetarea, sintetizează informațiile pe care le găsești și structurează-ți prezentarea, dezvoltând un argument în jurul modului de comunicație ales.
Proiectul tău trebuie să fie bazat pe tehnologie și trebuie să se prezinte singur. Nu-l vei ”prezenta” în persoană, ci îl vei posta pentru ca să-l poată vedea, auzi etc. colegii tăi
*De asemenea vei preda o reflecție meta-cognitivă despre următoarele:
1. Tema / modul de comunicare (media, retorică etc.) pe care ai ales să o prezinți
2. Alegerile retorice pe care TU ai decis să le utilizezi pentru prezentarea ta.
PROCESUL
*Adaptat după cel al lui Joe Ginotti (2010), Penn Literacy Network, University of Pennsylvania
1. Pasul 1: I-Search începe cu o conexiune personală
a. Gândește-te la o temă (mod de comunicație) de care ești interesat, o utilizezi cu regularitate și/sau vrei să o explorezi. Notează-o.
2. Pasul 2: I-Search trebuie să fie important/ă pentru tine.
a. Prezintă tema pe care ai ales-o și scrie un paragraf de minim cinci rânduri explicând de ce este importantă pentru tine.
3. Pasul 3: I-Search este întotdeauna conectată cu cunoașterea ta anterioară.
a. Scrie un paragraf de cel puțin cinci rânduri detaliind ce știi despre tema ta – unele experiențe anterioare pe care le-ai avut.
4. Pasul 4: I-Search este o cercetare socială, nu este făcută izolat.
a. Alege un partener de cercetare și împărtășește cu el ceea ce ai scris până în prezent. Fii sigur că citești cu voce tare, nu doar înmânezi notițele tale partenerului tău!
b. Simte-te liber să elaborezi pe baza răspunsului tău și să adaugi la el.
c. Ca partener, pune întrebări care să ajute la înțelegerea completă a temei. Simte-te liber să oferi informații și sfaturi pentru a ajuta.
5. Pasul 5: I-Search este o cercetare (să pui întrebările importante)
a. Lucrând cu un partener, faceți un brainstorming (furtună de idei) pe cel puțin trei întrebări importante pentru tema voastră: ce aveți nevoie să știți?
6. Pasul 6: I-Search este planificare strategică (unde să găsiți cele mai bune răspunsuri)
a. Pentru fiecare întrebare și împreună cu partenerul tău, faceți un brainstorming ca să aflați unde puteți găsi cel mai bun răspuns. Considerați sursele primare (oameni, sursele primare de documente), surse tipărite (reviste, cărți, ziare etc.), și/sau surse electronice (site-uri online, blog-uri, baze de date profesionale și academice, căutările cu cuvinte cheie etc.).
7. Pasul 7: I-Search este reflectare (timp de a gândi, planifica și acționa)
a. Felicitări! Ai dezvoltat un plan strategic! Ce vei face mai departe? Mai întâi? Ce este cel mai important?
Ai nevoie să contactezi pe cineva? Ai nevoie să te duci la o bibliotecă? Să sari pe laptop? Care sunt limitele de timp? Poți sorta/ grupa întrebările ca să salvezi timp în cercetarea ta? Fă o listă a pașilor tăi aici:
b. Acum, că ai un plan, poți începe să-l implementezi.
c. Amintește-ți, procesul I-Search este ciclic și maleabil. Fii sigur că reiei, revizuiești și re-implementezi pașii când este necesar!
Ultima componentă este foarte importantă pentru elevi, să o înțeleagă. Acest proces, ca și cercetarea și rezolvarea de probleme din lumea reală, este o constantă muncă în progres și va trebui să se schimbe pe baza a ceea ce fac oamenii și făcând, (nu) află. Elevii trebuie să înțeleagă că ideea lor originală de proiect poate fi ușor diferită la final; totul depinde de unde-i duce informația pe care ei o descoperă.
Aceasta este și partea care ajută la așternerea bazei pentru partea meta-cognitivă / reflexivă a I-Search, deoarece permite elevilor și le oferă oportunitatea nu numai să se concentreze pe conținut și produs, dar și mai important, pe procesul prin care trec pentru a ajunge la rezultat.
Cum se va desfășura asta în termeni de timp variază pe baza cantității de timp pe care o ai pentru a te devota pentru asta, dar și a cât de mult suport vor avea nevoie elevii. Teme cum sunt dezvoltarea unor întrebări eficiente pentru cercetare, evaluarea site-urilor web, citirea textelor non-fictive și trans-media, utilizarea motoarelor de căutare, plagiatul și copyright, și citarea surselor pot fi necesare pentru a ajuta la facilitarea procesului.