Trei moduri în care poți utiliza învățarea personalizată pentru a promova o mentalitate de creștere

Am mai vorbit în articolele anterioare atât despre învățarea personalizată cât și despre mentalitatea de creștere, dar astăzi vă propunem un articol publicat recent în Edmentum și republicat acum câteva zile de EdSurge, sub semnătura lui Sarah Cornelius.

Ni s-a părut interesant, deoarece combină ambele abordări.

Dacă ți-ai petrecut timpul instituind în clasa ta lucrarea profesorului Carol Dweck”, de la Stanford, despre mentalitate, știi că pentru a avea o mentalitate de creștere înseamnă să îmbrățișezi cu totul puterea lui ”încă” (yet). Elevii ar putea să nu știe încă ceva, dar asta nu ar trebui să-i împiedice să-și dea seama care este răspunsul, să-și îmbunătățească abilitățile sau să atingă obiectivele academice.

http://mindsetonline.com/whatisit/about/

Growth-mindset-3

La Edmentum””, noi credem că mentalitatea de creștere merge mână în mână cu învățarea personalizată, o abordare din ce în ce mai populară al cărui scop este să pună elevii în poziția de a-și controla propria învățare.

”” http://www.edmentum.com/

Am investit multă gândire în cum să definim mai bine învățarea personalizată***.

Este una din acele fraze în vogă care a devenit populară până la ambiguitate, fiecare având propria interpretare. Noi credem că este cea mai puternică atunci când rămâne simplă: în învățarea personalizată este vorba cu totul despre ”să pui elevii în scaunul șoferului”. Aste o abordare ghidată de predarea inovativă și susținută de unelte care reglează viteza învățării în funcție de nevoile elevului, potrivește instruirea cu preferințele elevilor și aliniază educația la interesele elevilor.

*** http://blog.edmentum.com/infographic-defining-personalized-learning

Growth-mindset-4

Această centrare pe elevii individuali cere un grad înalt de autonomie a elevilor și motivație intrinsecă – care face din mentalitatea de creștere o completare naturală a învățării personalizate. O mentalitate de creștere implică două elemente importante:

1. O concentrare deliberată pe a obține creștere versus dexteritate, indiferent la ce lucrează elevii, și

2. Credința elevilor că ei au abilitatea de a atinge obiectivele prin schimbarea modului în care ei abordează noi experiențe de învățare.

Când noi ne gândim la acest al doilea element, este ușor să vezi cum, ajutând elevii să-și schimbe felul de a gândi poate fi un concept dificil de predat; la urma urmelor, mentalitatea nu sete o abilitate concretă care poate fi măsurată cu un chestionar sau un eseu. Acestea fiind spuse, este un element imperativ să te asiguri că elevii sunt capabili să obțină o influență mai mare și să-și conducă traseul propriei învățări.

Așa că, cum se potrivește învățarea personalizată exact în această ecuație? Să aruncăm o privire la trei chei prin care învățarea personalizată promovează o mentalitate de creștere.

O tendință naturală pentru mulți educatori este să echivaleze mentalitatea de creștere cu încurajarea eforturilor. Dar asta este o supra-simplificare și o pantă alunecoasă spre ceea ce Carol Dweck a denumit ”o mentalitate de creștere falsă”(#1) .

#1 https://www.theatlantic.com/education/archive/2016/12/how-praise-became-a-consolation-prize/510845/

Growth-mindset-5

1. Efort îndreptat în direcția potrivită

Creștere reală este mai mult decât doar să încerci – este să depui efort sincer într-o direcție la care te-ai gândit înainte și pentru un scop înțeles. Este despre testarea unor strategii diferite, căutând și utilizând feedback, cerând ajutorul și analizând motivele din spatele succeselor și eșecurilor. Urmând aceste proces, cineva poate obține o adevărată mentalitate de creștere.

O abordare personalizată a învățării poate așterne o fundație grozavă, care te poate ajuta pe tine să introduci mentalitatea de creștere. Planurile de învățare personalizată (#2) pentru fiecare elev, când sunt bine realizate, furnizează un cadru care ajută elevii să fixeze, planifice și să persiste în atingerea obiectivelor academice. Ele realizează harta învățării pe care un copil are nevoie să o însușească pentru a avea succes în clasă și să asigure că interesele și pasiunile lui personale joacă un rol în întărirea experiențelor lui de învățare. În fine, ele furnizează un traseu excelent pentru elevi, pentru a le direcționa învățarea în moduri semnificative – și le șlefuiește mentalitatea de creștere.

#2 http://info.edmentum.com/Web-Personalized.html

Growth-mindset-6

2. Normalizează provocările

Mentalitatea de creștere încurajează efortul care conduce la învățarea adevărată, așa că nu ar trebui să fie nici o surpriză că un alt principiu central al conceptului este să cauți și să accepți noi provocări. La urma urmelor, cum poate fi obținută creșterea când nu încerci nimic nou? Dar să-i aduci pe elevi la bord cu ideea aruncării cu capul înainte în lucruri care sunt dificile – și la care este probabil să eșueze (cel puțin la început) – poate fi ceva greu de ”vândut”.

Din nou, o învățare personalizată poate face o uriașă diferență. În învățarea personalizată totul este despre identificarea puterilor și slăbiciunilor fiecărui elev. Nu este despre faptul că un copil știe una sau alta sau că este isteț sau nu; este despre recunoașterea talentelor și provocărilor unice ale fiecăruia. Ca rezultat, elevii ajung să vadă lipsurile în abilități și ariile de slăbiciune ca pe ceva ce toată lumea are; ele sunt normalizate.

Asta merge mult către a îndepărta stigmatul eșecului și către încurajarea copiilor să accepte provocări care îi vor face cu adevărat să crească. Îi ajută de asemenea pe elevi să înțeleagă și să accepte că fiecare dintre colegi lucrează la un nivel diferit – și asta este în regulă deoarece ei toți lucrează asupra a ceea ce au nevoie să lucreze. Partea bună? Comparația (o poveste care este un semn al unei mentalități fixiste) devine mult mai puțin o problemă.

Growth-mindset-7

3. Îmbrățișează călătoria

Mentalitatea de creștere nu este o stare cu care se trezește toată lumea ca prin farmec, gata însușită. Ea însăși, este un proces. Toată lumea este un amestec de mentalități fixe și de creștere. Să accepți asta de la bun început este important (#3); Îți oferă libertatea de a începe să-ți recunoști mentalitățile fixiste și să le provoci.

Această nuanță este vital să o înțeleagă toți profesorii care adoptă învățarea personalizată. Fiecare elev va avea situații și subiecte care este probabil să atragă o mentalitate fixistă; evidențiind ariile unde elevii au nevoie să lucreze către o mentalitate de creștere poate fi o componentă a planurilor personalizate de învățare.

#3 http://www.edweek.org/ew/articles/2015/09/23/carol-dweck-revisits-the-growth-mindset.html

Similar, profesorii trebuie să ia în considerare mentalitatea de creștere în propria lor predare. În clasele cu învățare personalizată, unde fiecare elev este încurajat să învețe în felul care merge cel mai bine pentru el, este probabil să ajungi să fii împotriva unor stiluri și situații care îți provoacă propria mentalitate fixistă. Cheia este să fii deschis la experimentare, repetare și, cel mai important la ideile elevilor tăi – un teritoriu perfect pentru o mentalitate de creștere.

Sursa: https://www.edsurge.com/news/2017-06-19-three-ways-you-can-harness-personalized-learning-to-promote-a-growth-mindset

Sarah Cornelius este specialist în Content Marketing la Edmentum, unde lucrează din 2014. În acest rol, ea lucrează pentru a furniza educatorilor resurse angajante și de perspectivă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.