3 Recomandări pentru a elimina ceața evaluării

Ne întoarcem la seria de articole privind Instruirea Diferențiată.

Și, pentru că în această perioadă vă ocupați cu precădere de evaluările finale ale muncii elevilor voștri din acest semestru și din întregul an, ne-am gândit să abordăm un articol care încearcă să aducă mai multă lumină în modul în care se fac aceste evaluări. Și, așa cum veți vedea, nu este vorba doar despre evaluarea făcută pentru a nota munca elevilor ci despre evaluarea pe care o facem pentru a vedea încotro se va orienta munca și sprijinul profesorului (și al familiei și colectivului de profesori care lucrează cu acel elev) în viitor.

assessment-cycle_250x250Pentru că Ciclul de evaluare cuprinde cinci pași: 1. Stabilirea obiectivelor; 2. Stabilirea oportunităților de învățare; 3. Evaluarea obiectivelor; 4. Analizarea și discutarea rezultatelor; 5. Utilizarea datelor pentru îmbunătățirea procesului.

Am ales tot un articol scris de John McCharty în Edutopia, în 2014.

assessment_and_evaluation

Gândiți-vă cum e să conduci printr-o ceată deasă de dimineață. Ar putea fi o șosea aglomerată în care luminile de frână clipesc intrând și ieșind din abur, sau o stradă din vecinătate unde detaliile familiare ale clădirilor și copacilor sunt estompate de o cortină gri care sugerează forme fără o formă clară. Asemenea condiții de condus aduc tensiune, pe măsură ce noi căutăm detalii care să ne țină pe drum și să nu lovim o mașină sau să ratăm o cotitură strânsă.

Ceața evaluărilor implică primejdiile similare ale unei erori de calcul când vrem să diagnosticăm cu acuratețe nevoile elevilor. Spre deosebire de ceața de pe drum, care este evidentă (tu știi când ești în ea) ceața evaluării poate fi invizibilă. Trebui să o cauți pentru a o remarca. Odată dezvăluită, diferențierea este ușoară și necesară pentru a-i susține pe cei care învață. Gândește-te la următoarele trei linii directoare, pentru a descoperi și elimina ceața evaluării în așa fel încât să ieși în întâmpinarea nevoilor tuturor elevilor.

Assessment-1

1. Identifică și comunică cu claritate țintele de învățare

Scenariu: Tammy, o profesoară de clasă, este frustrată. Elevii ei sunt implicați puternic în activități, dar munca produsă pare să demonstreze o înțelegere superficială. Cu testele cu miză înaltă care se apropie, ea este foarte îngrijorată în legătură cu nivelul de înțelegerea a conținutului al elevilor ei.

Esența învățării de calitate este să ai ținte clare de învățare. Asta probabil că sună evident, cu toate acestea există o abundență de instrumente de evaluare care dau elevilor doar o vagă înțelegere a rezultatelor. Listele de criterii academice sunt create prin despărțirea rezultatelor unităților standard sau a curriculum-ului în abilități și concepte specifice. Gândiți-vă la următoarele:

  • Utilizați lista de criterii academice ca un filtru, pentru a alinia toate strategiile de evaluare cum sunt observațiile și rubricile.

  • Antrenați elevii să înțeleagă ce este așteptat de la ei. Obțineți feedback-ul elevilor despre ceea ce ei ”cred” că se așteaptă de la ei.

  • Desfaceți curriculum-ul și standardele în declarații ”Eu pot…” Acest proces ajută la evaluarea clarității instrumentelor de evaluare ale rezultatului academic.

  • Utilizați împreună cu colegii un Protocol de învățare din munca elevilor* pentru a reflecta și revizui instrumentele de evaluare. Când acesta este utilizat în timpul întâlnirilor de echipă sau ale întregului personal, ajută la clarificarea ceții evaluărilor privind rezultatele academice intenționate și felul în care elevii ar putea interpreta așteptările.

* https://www.nsrfharmony.org/system/files/protocols/atlas_lfsw_0.pdf

Assessment

2. Separați liniile directoare logistice de țintele de învățare academice

Scenariu: Profesorul de matematică de clasa a șasea pune notele pentru semestru. El este preocupat de faptul că rezultatele ar putea să nu reflecte cu acuratețe evoluția elevilor.

Nu ar trebui scăzute puncte din cauză că un elev nu a urmat instrucțiunile privind locul în care să plaseze un răspuns sau cum să organizeze foaia, sau pentru că nivelul lui sau al ei de contribuție în clasă. Aceste pot fi abilități non-academice importante – etica muncii, urmarea instrucțiunilor, să fii responsabil – și pot fi antrenate. Dar când aceste cerințe logistice sunt reprezentate în evaluările finale, ele pot ascunde adevărul:

  • Tom – are abilități matematice puternice și are nevoie de susținere doar în ce privește etica muncii și colaborarea.

  • John – te poți baza pe el în ce privește completarea însărcinărilor și colaborarea, dar nivelul lui de înțelegere a conținutului este slab.

Informația poate fi împărtășită cu elevii și părinții / familia ca un raport separat, pe lângă carnetul de note. Pe Twitter – pe #SBLChatse desfășoară dialoguri despre această temă critică Joi, la ora 8 PM (USA Est time).

https://twitter.com/hashtag/sblchat

Cerințele logistice sunt importante pentru a modela sarcinile elevilor. Pune-i pe ei să-și revizuiască munca în ce privește aceste cerințe logistice înainte ca tu să le evaluezi. Aceste cerințe nu trebuie confundate cu țintele de învățare pe care le practică elevii. De exemplu, pentru Studiile Sociale** examenul final are zece indicatori de evaluare. Care dintre acești indicatori este non-logistic? Asemenea ceață în evaluare face dificil să știi cine are nevoie de ajutor sau de enrichment (îmbogățirea informațiilor și mărirea dificultății însărcinărilor).

** https://www.edutopia.org/pdfs/blogs/edutopia-mccarthy-assessment-fog-timeline.pdf

Assessment-4

3. Furnizați elevilor diferite opțiuni pentru a-și demonstra învățarea

Scenariu: Răspunsurile Sarei la întrebări complexe din Fizică exprimă o acuratețe de 90%. Raporturile ei de laborator sunt dificil de citit, dar prezentările ei despre conținut și analizele ei sunt de înaltă calitate. Rezultatul Sarei la examenul final a fost un D-, ceea ce a creat confuzie atât pentru Sara cât și pentru profesorul ei.

Construcția evaluării este la fel de importantă ca și evaluarea în sine. Un format de evaluare poate include obstacole care sunt irelevante pentru țintele de învățare. Elevii ca Sara pot eșua în a-și demonstra înțelegerea conținutului din cauza abilităților scăzute la scriere. Pentru alții, ar putea fi vorba de abilitatea de citire a testului în sine (înțelegere a cerințelor, n.n.). Astfel de obstacole creează tablouri de date dezechilibrate și conduc la o diagnosticare greșită ale nevoilor de suport pentru elevi. Gândiți-vă să oferiți opțiuni alternative pe care elevii le pot alege pentru evaluare, sau ca urmare a unui rezultat nesatisfăcător. Elevii au nevoie de opțiuni care respectă felul în care ei procesează informația în mod eficient. Aceste opțiuni trebuie să țintească în mod clar abilitățile pe care elevii le vor demonstra.

Assessment-2

Acolo unde nu e ceață, nu se produce nici un rău

Când doctorii rostesc Jurământul Hipocratic, ei promit, în esență, ”să nu facă nici un rău”. Să ai date clare este crucial pentru a îndeplini acest jurământ. Profesorii au o însărcinare similară cu predarea și evaluarea dezvoltării elevilor. Cu cele mai bune intenții, datele sunt umbrite de unele practici curente, creând impresii greșite despre ceea ce știu și pot face elevii. Rezultatele pot conduce la o diagnosticare greșită a nevoilor reale ale elevilor. Este dificil să diferențiezi eficient pentru toți învățăceii dacă datele utilizate nu se concentrează în întregime pe țintele de învățare academice. Evaluările clare sunt în beneficiul nostru noi, al tuturor.

Sursa: https://www.edutopia.org/blog/differentiated-instruction-eliminating-assessment-fog-john-mccarthy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.