Cu puțină pregătire ajungi departe

Înainte de a intra în subiectul noului articol, vă reamintim că anul trecut am mai publicat o idee interesantă pentru încheierea anului școlar și vă invităm să o citiți aici: https://creeracord.com/2017/06/09/o-modalitate-eficace-de-a-incheia-anul-scolar/

Și acum, să vorbim puțin despre treburile care intră în sfara organizării administrative. Iată sfaturile unei profesoare de gimnaziu obișnuite – Kim Lepre, care își propune să ajute noii profesori (și veteranii) să încheie anul cu bine și din punct de vedere logistic.

1-clasa-sfarsit-an-3

Puțină muncă logistică în clasă poate ajuta profesorii (în special pe cei noi) să împacheteze pentru vară și să-și ușureze de asemenea perioada aglomerată de la re-începerea anului.

În acest moment al anului, mulți profesori noi doar încearcă să ajungă la finele anului școlar încă întregi, dornici să intre în vacanța de vară. Ei nu planifică sau nu se pregătesc de nimic, în afară de a preda cheile și a ieși pe ușă. Cu puțină experiență sau deloc, ei presupun că asta este ceea ce fac profesorii.

Veteranii le pot spune că, dacă ei vor cu adevărat să iasă pe acea ușă imediat în spatele elevilor, simțindu-se lipsiți de griji și punând la CD player-ul din mașină melodia lui Alice Cooper’s “School’s Out ” (sau altceva ce sugerează vacanța), ei trebuie să planifice asta dinainte.

Așa că, acestea sunt cele patru arii în care noii profesori – și veteranii – pot începe să acționeze acum, pentru a avea un sfârșit de an de cinci stele.

1-clasa-sfarsit-an-6

Susține planificarea și fă-ți calendarul

Noi știm că trebuie să ne susținem planificarea lecțiilor pe baza standardelor – același principiu este adevărat și pentru activități. Dacă ne uităm îndeaproape la calendarul anului școlar, putem vedea unele date care la prima vedere par semnificative.

Poate că am planificat anumite evenimente în calendarul nostru fără să ne gândim cum le va afecta calendarul școlii. Sau nu am luat în considerare o excursie pentru un grup de elevi care ar putea răsturna planurile noastre pentru o temă sau un proiect.

Începând de acum, planificarea având în minte sfârșitul școlii este primul pas pe care trebuie să-l facem, gândindu-ne la ce evenimente trebuie să participăm și care anume dintre ele vor afecta timpul la clasă.

1-clasa-sfarsit-an-4

Evaluarea sistemelor clasei

Politicile și procedurile noastre din clasă nu au fost niciodată săpate în piatră – chiar și acelea pe care le-am împrumutat de la un coleg respectat. Poate să-ți ia și vreo doi ani până să știi cu siguranță că sistemul funcționează pentru noi, dar este esențial să evaluezi continuu modul în care funcționează clasele noastre.

Să urmezi un mentor are rost pentru orice profesor deoarece este cel mai bine să încerci ceva care știi că funcționează la altcineva și apoi să-l adaptezi la stilul și filozofia ta.

Când am schimbat de la profesor începător la profesor de engleză, am urmat politicile și procedurile mentorului meu. Am replicat felul în care dădea note, munca până târziu și politicile privind temele pentru acasă. Acordam puncte bazate pe nivelul de completare, munca târzie a atras deducții automate în puncte, iar munca acasă era compusă de o grămadă de lucrări de notat.

Cu toate acestea, șase ani mai târziu, clasa mea funcționează foarte diferit față de felul în care am început, în special datorită faptului că am trecut la notarea bazată pe standarde (de competențe, n.n.) . Fiind întotdeauna un profesor care învață, am reflectat an după an asupra a ceea ce se simte natural și corect și a ceea ce trebuie îmbunătățit.

Chiar după ce se încheie anul, noi putem sta și reflecta asupra managementului clasei noastre, aranjamentului scaunelor, procedurile de a obține rechizite etc. Dacă ceva din felul în care funcționează clasa noastră nu e chiar corect, acesta este timpul în care să ne dăm seama ce anume trebuie schimbat și să ne planificăm lucrurile pe care vrem să le implementăm anul viitor.

1-clasa-sfarsit-an-2

Organizarea și împachetarea

Am petrecut prea multe veri venind înapoi la școală mai devreme că să îmi organizez clasa. Prea extenuată ca să mă gândesc măcar la curățenie la sfârșitul anului școlar, aruncam totul în câteva cutii și le încuiam în boxa de depozitare. La sfârșitul verii, îmi trăgeam bietul bărbat și fiica după mine, ca mână de ajutor ca să mă ajute să organizez muntele meu de lucruri dezordonate.

Deoarece eșuasem în a planifica și organiza lucrurile, nu-mi aminteam ce rechizite îmi lipseau. Aceasta m-a condus la a fi blocată în acele liste îngrozitoare de ”întoarcere la școală” cu viitorii mei elevi, ceea ce era de două ori frustrant pentru că eu atrăsesem asta pentru mine și aveam deja destule la care să mă gândesc, cu noul meu curriculum, pentru a ajunge să încep noul an școlar cu bine.

Să-ți faci timp la sfârșitul anului școlar ca să faci un inventar al rechizitelor, o listă de cumpărături și să împachetezi cu atenție, etichetând cutiile, ne va salva de stresul și frustrarea acelor prime zile de întoarcere la școală.

1-clasa-sfarsit-an-1

Pregătirea încăperii clasei

Noii profesori deseori neglijează asta. În afară de a-ți împacheta lucrurile, ce mai este de făcut?

Multe școli au administratorii și personalul lor pentru a face curățenie generală în timpul verii, deoarece în acea perioadă nu sunt elevi sau alt personal care să-i împiedice. La fiecare școală la care am predat până acum au mers atât de departe încât să îndepărteze toate pupitrele și cât mai multă mobilă/ echipamente din fiecare încăpere de clasă, ca să renoveze sau să spele și să ceruiască podelele și să spele carpetele cu șampon, fără să le stea nimic în cale.

Dacă vrei să fii sigur că pupitrele și scaunele noastre vin înapoi în clasa noastră, trebuie să ne pregătim să etichetăm toate obiectele noastre, înfășurând benzi care arată direct locul acestora și astfel făcând cât mai ușor posibil pentru personalul administrativ să așeze lucrurile în cameră în modul în care erau.

Și chiar dacă noi ne vom schimba sala de clasă, vom dori să fim siguri că ne împachetăm și etichetăm lucrurile care ne aparțin și să lăsăm clasa pregătită pentru viitorul profesor.

Petrecând puțin timp în fiecare zi timp de câteva săptămâni va face să nu fie nevoie să stăm târziu în ultima zi de școală ca să curățăm – sau să aruncăm la întâmplare totul în cutii. Vom fi gata să ne bucurăm de vară și apoi să începem noul an de școală bine.

Sursa: https://www.edutopia.org/article/little-prep-goes-long-way

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.