Cum să faci Proiecte Inovative în interiorul Standardelor și Curriculum-ului

Iată o nouă invitație, argumentată, a inovatorului în domeniul educației – A.J.Juliani, pentru a vă înscrie la Academia Predării Inovative până la data de 5 Aprilie.

Argumentația din articolul lui ni s-a părut interesantă deoarece face conexiunea cu unul dintre proiectele noastre de succes și care ne sunt dragi – Clubul pentru tineri și Revista interactivă Generați@ XX1https://fundatiamatca2000.wordpress.com/2012/07/23/generati-xx1-reloaded/ https://generatiaxx1.wordpress.com/, un proiect de educație non-formală având ca obiective dezvoltarea personală (inclusiv a caracterului), dezvoltarea competențelor transversale și creativității, pe care l-am regăsit (parțial) în exemplul lui Juliani ca pe un proiect aplicat în clasă și realizând conexiunea dintre curriculum și standarde.

Ni s-a părut interesant de asemenea deoarece face trimiteri la mai multe surse de informare, proiecte de succes și resurse utile, așa că am tradus acest articol pentru voi.

grit-mountain-1
A fost o scenă din filmul “Most Likely to Succeed”, care m-a izbit până în străfunduri…

Vedeți voi, timp de ani de zile am dorit să fiu un profesor provocator. Am vrut să fiu cel la care elevii vin în clasă și pleacă știind și înțelegând mult mai mult decât la oricare altă materie. Am făcut testele și chestionarele lor extrem de provocatoare, asigurându-mă că ei trebuie să studieze mult pentru ca măcar să se apropie de un B (nota 7-8) sau un A (9-10). Și în primii câțiva ani din carieră așa am predat.

Elevii mei au fost forțați să fie atenți pentru a primi o notă.

Am folosit fiecare tehnică de motivație extrinsecă din cartea de jucării a profesorului. Note, credit suplimentar și, bineînțeles le-am spus gogorița cu ”așteaptă până ajungi la facultate sau intri într-o muncă reală”.

Și am crezut că asta a mers. De fapt, m-am mândrit că asta merge.

Apoi am avut în clasa a XI-a aproape același grup de elevi pe care îi avusesem în anul dinainte în clasa a X-a. Era un grup grozav. Motivați, lucrând din greu și, cel mai important, ne înțelegeam bine. Partea socială și emoțională era construită atunci când am început anul și eu eram nerăbdător să le predau din nou.

Nu o să uit niciodată prima săptămână din acel an școlar. I-am pus pe elevi să scrie un eseu despre ceea ce citiseră peste vară, și am organizat un test de diagnoză în primele zile de școală. Eram încrezător că elevii mei vor fi grozavi, bazându-mă pe progresul pe care îl făcuseră în anul dinainte. Apoi m-a izbit realitatea când m-am uitat la rezultate:

Ei uitaseră aproape totul din ceea ce învățaseră cu un an înainte.

Am fost șocat, așa că le-am dat o altă însărcinare, de data asta direct legată de ariile pe care le acoperisem în clasa a X-a, cum sunt structura propoziției, instrumentele literare, simbolismul etc.

Un alt rezultat șocant. Aproape fiecare elev eșuase la această scurtă evaluare.

A trebuit să-mi schimb practica, deoarece totul era acolo, în fața mea: nu funcționase. Testele nu funcționau. Însărcinările tradiționale provocatoare nu funcționează. Nu reținuseră nimic.

Ceea ce este exact ceea ce arată și acest video de un minut de la prezentările “Most Likely to Succeed”. Ei au făcut de fapt un studiu asupra reținerii înțelegerii pe aceste tipuri de însărcinări.

https://vimeo.com/178969877What Does It Mean to Learn? Ce înseamnă să înveți?

Ai văzut acest clip? E scurt, dar spune mai mult decât oricare alt film pe care l-am văzut despre ce am făcut eu greșit în educație timp de mulți ani.

M-a izbit așa de tare când l-am văzut pentru că am fost un asemenea profesor atât de mult timp!

Am crezut cu adevărat că elevii care făcuseră bine la testele mele provocatoare au stăpânit conținutul. Până am descoperit că nu îl stăpânesc. Și că nu fusesem nici măcar pe aproape.

Inquiryprocess

Trecerea la învățarea bazată pe cercetare și la munca creativă

În timpul acelui an am început să schimb modul în care îmi evaluam elevii. Mai puține teste. Mai puține evaluări recapitulative. Mai puțină ”regurgitare”. Noi am început de asemenea să schimbăm modul în care învățăm și ne dezvoltăm înțelegerea.

Dar, nu a fost ușor.

Aveam de acoperit standarde și curriculum.

Districtul în care este școala mea avea o performanță înaltă și aveam de apărat o reputație.

Colegii mei m-au întrebat ce fac. Directorul meu nu era sigur că fac bine. Părinții puneau întrebări…

Știam că însărcinările tradiționale pe baza cărora predasem și pe care le folosisem nu funcționau. Dar a trebuit să apăr alegerea de a schimba asta, din nou și din nou.

inquiry-1

Ai putea fi într-o situație similară. De fapt, știu că mulți dintre voi faceți o muncă autentică în școli, și trebuie să vă încadrați în curriculum și să vă conectați cu standarde.

Chiar dacă știm cu toții că taxonomia lui Bloom are Creează, Evaluează și Analizează chiar în vârf, încă avem atât de multe evaluări care cer elevilor să-și amintească, înțeleagă și aplice.

Memorează, Înțelege și Aplică.

Așa că, permiteți-mi să vă împărtășesc trei moduri de a face proiecte inovative înăuntrul standardelor și curriculum-ului. Nu pentru că e cool, sau amuzant sau o toană. Pentru că e ceea ce funcționează cu elevii noștri, și pentru că a funcționat o dată și încă o dată pentru memorare.

grit-afis

#1. Arată cum se conectează standardele

Trăim într-o lume a educației bazată pe standarde. Sunt peste tot. Ele se schimbă. Dar sunt o realitate. De aceea am arătat tuturor cum standardele se conectează cu tot ce înseamnă acele a face, a crea, a concepe pe care elevii mei le fac. Iată mai jos câteva din slide-urile pe care le împărtășesc cu colegii și cu oricine a vrut să știe de ce asta funcționează:

A face conduce la Cercetare.

Standardele care conectează lectura / documentarea cu cercetarea

http://ajjuliani.com/innovative-projects-midst-standards-curriculum/screen-shot-2017-03-28-at-9-45-10-am/

A face conduce la analizare și aplicare

Standardele care conectează analiza și aplicarea cu cercetarea

http://ajjuliani.com/innovative-projects-midst-standards-curriculum/screen-shot-2017-03-28-at-9-45-19-am/

Utilizarea elaborării pentru a scrie, a prezenta, a crea

Standardele care conectează scrierea și prezentarea cu cercetarea

http://ajjuliani.com/innovative-projects-midst-standards-curriculum/screen-shot-2017-03-28-at-9-45-44-am/

Utilizarea elaborării pentru a construi, critica, modela

http://ajjuliani.com/innovative-projects-midst-standards-curriculum/screen-shot-2017-03-28-at-9-45-55-am/

Noi atingem de asemenea și fiecare din Standardele ISTE NETS pentru elevi în timpul acestor Proiecte bazate pe cercetare pe care le facem în clasă:

ISTE NETS – Cercetare și Informare; Comunicare și Colaborare; Creativitate și Inovație; Operații Tehnologice; Cetățenie Digitală; Gândire Critică.

Și, desigur, noi constant Creăm. Colaborăm, Comunicăm și Gândim critic:

A-Juliani_standars-6
#2: Nu adăuga la Curriculum, fă din asta un strat în cadrul acestuia

Prima greșeală pe care am făcut-o a fost să adaug proiecte creative la sfârșitul fiecărei unități (capitol). Ba chiar am păstrat evaluările recapitulative. Apoi am îndepărtat evaluările recapitulative, dar am continuat să fac ”proiectele” la sfârșitul capitolelor.

Am auzit multe din întrebările de acest fel, din nou și din ou, atunci când vorbeam despre proiectele bazate pe cercetare.

  • Cum poți tu să-i păstrezi pe elevi responsabili?

  • Dacă ei nu fac nimic cu timpul lor?

  • Se conectează asta la standarde?

  • Curriculum-ul meu e stabilit, cum pot să fac asta?

  • Nu pare posibil să faci așa ceva într-o clasă cu 25 de elevi…

Și totuși, clasele mele de a XI-a aveau între 25 și 30 de elevi fiecare. Elevii își țineau unii altora socoteală în cadrul grupurilor. Ei au mers peste și dincolo de ce era scris în curriculum-ul nostru, și au atins mai multe standarde decât în oricare alt proiect sau activitate pe care o făcusem vreodată.

inquirybased2

De ce?

Deoarece ei aleseseră să ajute la crearea unui proiect de care le păsa.

Am citit recent Noaptea (Night), de Elie Wiesel, și acest citat anume a condus campania noastră de a crea conștientizarea despre violarea drepturilor umane:

Jur să nu fiu niciodată tăcut ori de câte ori și oriunde ființele umane îndură suferințe și umilire. Trebuie să luăm întotdeauna poziție. Neutralitatea ajută agresorul. Tăcerea încurajează călăul, niciodată pe cel chinuit.” – Elie Wiesel.

După discuția noastră despre violarea drepturilor umane, copiii transformați în soldați și genocidul care se întâmplă în mod curent în lumea noastră, chiar acum – elevii mei au vrut să FACĂ ceva.

Ca și clasă am decis să nu fim cei care stau deoparte și să luăm poziție. Acest nou proiect ar fi o șansă de a ne utiliza vocea pentru a răspândi conștientizarea.

În mod tradițional, pe parcursul acestui capitol elevii ar fi scris declarații despre Holocaust și Genocid în general, și de asemenea ar fi trimis o scrisoare către un senator despre violarea drepturilor omului.

Grupul meu de elevi a vrut să ducă asta mai departe. Împreună noi am croit un nou proiect care s-ar fi concentrat pe creare unei conștiințe despre violarea drepturilor umane care se petrece curent. Am spus NOI pentru că elevii au avut un mare input asupra modului în care va arăta proiectul, ce trebuie să fie măsurat la el, și care vor fi scopul și obiectivele finale.

disperate-project-2

Proiectul Global Inform (PGI) a fost creat în anul școlar 2008-2009. Elevii și-au ales propriile grupuri și au cercetat cazurile de violare a drepturilor omului care se petrec în prezent. Fiecare grup a ales un exemplu de violare de drepturi față de care se simțeau pasionați și a început să dezvolte un plan de acțiune. Planurile lor de acțiune le-au permis elevilor să judece cât de eficientă era fiecare metodă prin care media răspândea informația și crea conștientizare. La sfârșitul primei derulări a Proiectului Global Inform, sute de oameni se întâlniseră față-în-față cu informații despre care nu știuseră, în timp ce mii de alți adolescenți sau tineri adulți văzuseră filme video, vizitaseră site-uri și deveniseră fani pe Twitter sau Facebook ai unei media menită să creeze conștientizarea.

În 2009-2010 Liceul Wissahickon a dus Proiectul Global Inform la următorul nivel. De data aceasta peste 110 elevi au participat și elevii au fost și mai creativi. Pe lângă campaniile video, pe site-ul web și pe Facebook – grupurile au început să organizeze evenimente de creștere a conștientizării cauzelor pe care le susțineau. De data aceasta nu a fost vorba doar de răspândirea informației, dar ei au strâns și bani pentru organizațiile care se luptau împotriva violării drepturilor omului. Mii de dolari au fost strânși în doar câteva săptămâni, arătând că elevii chiar au puterea de a face o diferență.

Proiectul Global Inform a fost unul din momentele mele de mare mândrie ca profesor. Încă îmi dă frisoane când mă uit la munca pe care au făcut-o acești elevi de 16-17 ani pentru a răspândi conștientizarea despre niște violări atât de serioase.

Și a fost parte din curriculum, nu doar o piesă adăugată. Am pus un strat de lucru în curriculum în loc de a face ceva adițional la munca pe care deja tu o faci.

inquirybased3

#3. Evaluează procesul (și numai câteodată produsul final)

Din când în când mă omoară ceva ce găsesc online. Asta s-a întâmplat acum câțiva ani, când am dat peste “GRIT Rubric” creată de programul College Track din San Francisco. “College Track* este un program de afterschool de pregătire pentru colegiu, care lucrează pentru a crește rata de absolvire a liceului, eligibilitatea și înscrierea la universități și rata de absolvire a universității în comunitățile sărace.Programul este minunat, dar ce m-a uimit a fost acronimul GRIT (hotărâre / energie) și rubrica elevilor / studenților. College Track a spart cuvântul GRIT în patru factori: Curaj (Guts), Reziliență, Integritate și Tenacitate.

* https://collegetrack.org/who-we-are/our-approach/

Din site-ul lor:

Ai nevoie mult mai mult decât de resurse academice pentru a reuși în facultate. Să rezolvi provocări cum este să ai de a face cu un coleg de cameră dificil, să găsești biroul de asistență financiară și să îți faci înregistrările pentru cursuri cere reziliență și tenacitate, și acestea sunt două trăsături de caracter pe care le urmărește College Track din San Francisco.

Site-ul funcționează pentru a face vizibile obiceiurile minții** și GRIT tuturor elevilor, recunoscând trăsăturile pozitive de caracter care sunt legate de succesul în facultate.

** https://creeracord.com/2016/10/14/ce-sunt-obiceiurile-mintii/

inquire_highres

Ei au mers un pas mai departe și au creat o rubrică pentru studenți, care măsoară ceea ce pare de nemăsurat:

http://ajjuliani.com/wp-content/uploads/2013/10/grit1.png

http://ajjuliani.com/wp-content/uploads/2013/10/grit2.png

Cât de tare e asta?!?! Acest program ia a o idee MARE ca GRIT, și o face tangibilă pentru ca studenții să o poată înțelege. Într-o lume care este conectată și din ce în ce mai aplatizantă, cu fiecare zi, oamenii care reușesc au nevoie de GRIT. Această rubrică poate fi ea făcută pentru universitate, dar se aplică la toate nivelurile din viață. Dacă vrei să ai succes, ai nevoie de Curaj, Reziliență, Integritate și Tenacitate. Te rog să împărtășești asta cu educatorii, părinții și elevii / studenții pe care îi cunoști. Ar putea chiar să le deschidă ochii.

Am luat și am modificat acest tip de rubrică pentru toate tipurile de proiecte (K-12). Elevii învață să facă greșeli și să se întoarcă pentru a continua să lucreze atunci când noi ne concentrăm pe mai mult decât rezultatele finale!

Gritpic

Ești interesat să înveți mai multe?

Ia notă: Înscrierile pentru Innovative Teaching Academy sunt acum deschise până pe 5 Aprilie. Află mai multe pe InnovativeTeachingAcademy.org

Lasă-mă să aflu dacă ai întrebări, și abia aștept să împărtășesc toate minunățiile din cadrul acestei Innovative Teaching Academy.

Ca de obicei, îți mulțumesc,

AJ

Mai mult descpre GRIT, puteți asculta aici:

https://www.ted.com/talks/angela_lee_duckworth_grit_the_power_of_passion_and_perseverance

Ce părere aveți? Sunteți gata să vă angajați în provocarea ridicată de A.Juliani și de Angela L. Duckworth? Noi suntem!

2 thoughts on “Cum să faci Proiecte Inovative în interiorul Standardelor și Curriculum-ului

  1. Pingback: 5 tipuri de proiecte pe care le poți face în prima lună de școală (1) | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Cele trei emoții care conduc la o învățare mai profundă | Centrul de Resurse pentru Eco-bio Educație, Reziliență și Sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.