Începerea școlii nu este reprezentată doar de prima zi și, deși ”spărgătoarele de gheață” sunt bune, poate vei dori să continui anul acesta la același nivel înalt, cu metode care să ducă la angajarea elevilor și să-i provoace să gândească și să înțeleagă mai bine.
Prietenul nostru A.J. Juliani vine, în articolul de mai jos, cu cinci tipuri de idei de proiecte.
Ahh, vara a ajuns la sfârșit.
Pentru unii dintre noi, școala a început deja, pentru alții, mai sunt încă câteva săptămâni până când pe ușile deschise ale școlilor vor năvăli elevii. Iar pentru mulți profesori din jurul lumii suntem deja în mijlocul anului școlar.
În orice caz, auzim deseori că începutul anului școlar este timpul pentru a face trei lucruri:
-
Să ajungi să-ți cunoști învățăceii și să construiești relații cu ei și comunitatea clasei / comunitatea cu ceilalți actori din școală / părinții
-
Să evaluezi unde se află învățăceii tăi după pauza de peste vară
-
Să începi curriculum-ul și să plonjezi în conținut
Depinzând de școala ta, de propria personalitate și de experiențele tale anterioare e posibil să nu te gândești că un proiect este cea mai bună cale să începi anul școlar.
Cu toate acestea, sunt aici ca să pun asta puțin în discuție. Eu cred că proiectele pot fi CEA MAI BUNĂ CALE de a construi comunitatea clasei, de a evalua abilitățile și nevoile învățăceilor și de a plonja în conținut.
Iată aici Cinci Proiecte pe care le poți face în prima lună de școală.
#1. Proiectul tip Declarație în serviciul publicului (Public Service Announcement – PSA)
Motivul pentru care proiectele PSA funcționează la orice nivel de clasă și orice subiect este alegerea pe care o au elevii asupra a ceea ce aleg ei să creeze în acest proiect. Dacă predai fizica la liceu, fă-l pe o temă legată de fizică (energie, mișcare etc.). Dacă predai la clasa a 2-a, construiește teme din care elevii pot să aleagă și sunt legate de conținutul pe care urmează să îl predai în acea lună.
Acesta poate fi făcut la fel de scurt ca o singură oră, sau de-a lungul unei săptămâni. Iată aici un exemplu despre cum să derulezi un proiect PSA.
Urmărește acești cinci pași pentru a crea un PSA (Declarație în serviciul publicului) pentru unul din obiectivele ONU pentru 2030, pentru a o împărtăși cu lumea!
1. Dă-le un scop
2. Alegeți un obiectiv (într-un grup)
3. Învățați trainic, cercetați rapid – cercetați despre obiectivul ONU 2030 ales. Așterneți pe hârtie ceea ce lumea are nevoie să știe.
4. Creeați ceva care să conteze – o declarație (PSA) de 30-90 de secunde
a. Scrieți scenariul
b. Puneți-l pe hârtie
c. Filmați-l cu propriul vostru telefon (sau utilizați un alt echipament pentru a-l crea)
5. Împărtășiți-l cu lumea!
– Puneți-l pe Twitter
– Puneți-l pe Facebook
– Puneți-l pe YouTube
– Trimiteți-l familiilor și prietenilor
#2 și #3. Un Proiect de creație/realizare practică sau o Provocare de a concepe
Iubesc conceptul de spații de lucru / creație (makerspaces). Bibliotecile școlii noastre pentru clasele elementare și gimnaziu au fost complet re-desenate pentru a fi spații mobile de lucru / creație. Dar sper că mesajul pe care noi îl dăm elevilor noștri nu este acela că ei au nevoie de un spațiu de creație/realizare practică pentru a fi creatori.
Elevii pot fi creatori în orice clasă, la orice nivel și la orice materie. Este motivul pentru care eu și John Spencer am creat The LAUNCH Cycle*, pentru a aduce gândirea conceptuală în fiecare aspect al claselor K-12 (preuniversitare) și pentru a-l face pe orice profesor să știe că orice elev poate fi un creator.
* http://ajjuliani.com/the-launch-cycle-a-design-thinking-framework-for-k-12-students/
Iată aici Proiecte de creație și Provocări de a concepe pentru elevii din orice nivel de clasă!
Cele mai bune activități pentru elevii claselor a 2-a:
1. De departe acestea sunt activitățile mele favorite de concepere a gândirii pentru a le utiliza cu elevii mai tineri din clasa a doua. Ele conectează conceperea gândirii cu Literatura prin intermediul poveștilor favorite ale copiilor:
– Proiectul Universității din Arkansas: Provocări de a concepe STEM (științe, matematică) pe baza cărților de copii (STEM Design Challenges Based on Children’s Books) #1
** http://stem.uark.edu/_resources/includes/2013.student.narrative.curriculum.pdf
2. Școala Standford – Provocarea Spaghete și Bezele – Elevii construiesc turnuri utilizând doar spaghete, bezele, bandă adezivă și sfori – Spaghetti Marshmallow Challenge #2
#2 https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/c6410/Spaghetti__Marshmallow_Exercise.html
3. Rutina dimineții (The Morning Routine) #3 – Elevii re-concep rutina lor de dimineață
#3 https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/1f66a/The_Morning_Routine.html
Cele mai bune activități pentru elevii de clasele 3-5:
1. Creați-vă propriul vostru sport cu această provocare liberă (gratuită): Invent Your Own Sport #4
#4 https://gumroad.com/l/designchallenge#
2. Civilizația subpământeană: O provocare de creație – Inventează propria ta civilizație subpământeană (video) #5
#5 https://www.youtube.com/watch?v=SsftF_cx0v4&index=1&list=PLzDOGMsmDvetek2wQR1xyCD0SG6ekGU4c
3. Provocarea Casa minusculă: O provocare de creație – Concepe casa cea mai mică (cu video) #6
#6 https://www.youtube.com/watch?v=6a_P-N3EFIc&index=2&list=PLzDOGMsmDvetek2wQR1xyCD0SG6ekGU4c
4. Școala Standford: Proiectul Re-desenează-ți clasa #7 – Elevii își re-desenează clasa (un nou concept de aranjare, funcționare)
#7 https://dschool-old.stanford.edu/groups/k12/wiki/f8cb2/The_Classroom_Redesign_Project.html
Vom continua în postarea următoare cu cele mai bune activități pentru clasele 6-8 și 9-12 și cu celelalte idei ale lui Juliani.
Noi continuăm să lucrăm pentru a vă traduce o parte din fișele de activități de mai sus.
Pentru cei care doresc, putem expedia pe mail aceste fișe traduse (solicitați fișele la adresa: rodica_barbuta@yahoo.com)
Nu uitați să citiți (cei care încă nu au făcut-o) și articolul lui Juliani pe care noi l-am tradus în luna Aprilie – Cum să faci proiecte inovative în interiorul standardelor și curriculum-ului –