Suntem siguri că majoritatea dintre voi cunoașteți aceste trei emoții care au fost și încă sunt fundamentale și pentru propriul vostru proces de învățare și dezvoltare personală. Dar nu strică să ne aducem aminte de lucrurile esențiale, pentru că, în tumultul vieții moderne tindem să uităm multe lucruri care ne-au fost de folos.
În articolul de mai jos, prietenul nostru A.J.Juliani nu numai că ne aduce aminte de ele, dar ne prezintă și argumentele care susțin importanța emoțiilor în învățare.

Stăteam în fața unei săli de clasă pline de elevi care răsfoiau imaginile de pe SmartBoard-ul nostru. Nu-mi văzusem niciodată elevii atât de tăcuți.
Nu-i simțisem niciodată atât de implicați. Un elev de clasa a 10-a a întrebat: “Deci îmi spuneți, domnule Juliani că acest lucru se întâmplă chiar acum? Și nimeni nu face nimic în această privință?”
Eram în mijlocul procesului în care citeam ”Noaptea”, scrisă Elie Wiesel și am petrecut cu elevii mei o bună parte a unei luni învățând despre Holocaust, cercetând începuturile acestui fenomen și modurile diferite în care oamenii au răspuns la el. Am ascultat mărturia unui supraviețuitor al Holocaustului, am urmărit interviul lui Wiesel cu Oprah și am petrecut ore întregi analizând psihologia tuturor în timp ce examinam desfășurarea Experimentului Milgram* și Experimentului închisorii Stanford**.
* https://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment
I-am răspuns: “Da, aceste lucruri se întâmplă chiar acum. Și da, sunt oameni care încearcă să le oprească. Sunt mulți oameni care încearcă să lupte… dar este o luptă foarte mare.”
Lecția și imaginile de pe SmartBoard s-au axat pe încălcările actuale ale drepturilor omului. În discuțiile noastre din clasă cei mai mulți dintre elevii mei nu au putut crede că Holocaustul nu a fost oprit de la început, și au comentat că nu există “nici o posibilitate” ca astfel de lucruri să se poată întâmpla astăzi.”
Le-am arătat imagini*** și videoclipuri cu încălcările actuale ale drepturilor omului (inclusiv genocid) care au avut loc în timpul vieții lor. Elevii mei au fost “uimiți” de amploarea acestor probleme, și “supărați” de faptul că nu au auzit despre cele mai multe dintre aceste situații. Le-am arătat, de asemenea, acoperirea mediatică a conflictelor.
*** https://www.slideshare.net/jools_e/genocide-powerpoint
Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost ceva despre care am mai scris:
Noi (adică elevii mei și cu mine împreună) am venit cu o idee a unui proiect prin care de fapt am putea “face ceva” referitor la încălcările drepturilor omului.
Se numea “Project: Global Inform” (#1) – iar studenții mei continuau să creeze campanii de conștientizare prin care au informat mii de oameni despre încălcările actuale ale drepturilor omului. Nu am fost niciodată mai mândru ca profesor.
#1 Din nefericire, pagina de blog a lui Juliani despre acest proiect nu mai există, dar puteți afla mai multe despre el dintr-un articol al nostru mai vechi (în partea a doua a articolului):
EMOȚIILE ȘI ROLUL LOR ÎN PROCESUL DE ÎNVĂȚARE
Am citit recent cartea lui Jonah Berger, Contagious: Why Things Catch On (Contagios: De ce lucrurile se prind), iar mintea mea a mers imediat la “Project: Global Inform” când Berger vorbește despre emoții. Cercetările lui Berger au arătat că emoțiile “de înaltă excitare” (cum ar fi uimirea/ admirația, încântarea, umorul, furia și anxietatea) conduc la împărtășire și discuții. Este motivul pentru care articolele sunt distribuite online și discutate pe rețelele de socializare… și este, de asemenea, o parte din motivul pentru care lucrurile se prind (rămân în memorie).
Uitându-mă la succesul acestui proiect, este evident că cele câteva emoții specifice pe care le menționează Berger conduc la o învățare mai profundă mai mult decât oricare alte emoții. În calitate de profesori, lideri și cursanți, trebuie să înțelegem rolul pe care emoțiile îl joacă în procesul de învățare.
Pentru o lungă perioadă de timp nu m-am gândit niciodată să stârnesc emoții prin predarea mea. Dar acesta este un mod stupid de a gândi despre profesia noastră. Orice ai face în fața clasei vei crea un anumit tip de emoție. Ar putea fi plictiseală… emoție… furie… empatie. Pentru oameni, emoțiile sunt motoare ale acțiunii, iar acest lucru nu este diferit cu elevii. Cercetările recente au arătat că, pe tot parcursul procesului de învățare unele emoții funcționează mai bine decât altele. Haideți să aruncăm o privire la trei emoții al căror impact l-am văzut, ca profesor la elevii mei .

1. UIMIREA / ADMIRAȚIA
În articolul lui Vicki Zackrzewski din Edutopia, “Let’s Put the Awe Back in Awesome” (#2) (Să punem înapoi uimirea în lucrurile minunate), ea explică modul în care noile cercetări arată capacitatea emoțiilor precum “uimirea” de a duce învățarea la un nivel superior:
În timp ce cercetările privind uimirea sunt încă destul de noi, mai multe studii efectuate de Dacher Keltner de la Greater Good Science Center au arătat că experiența uimirii are potențialul de a transforma viața studenților într-o nouă direcție.
Keltner a descoperit că uimirea / admirația ne face să ne simțim conectați la ceva mai mare decât noi înșine – un aspect crucial și necesar al scopului. Potrivit lui Damon, fără această conexiune mai mare, elevii sunt mai puțin susceptibili să-și mențină inspirația, motivația și reziliența în fața provocărilor.
#2 https://www.edutopia.org/blog/awe-helping-students-develop-purpose-vicki-zakrzewski – Să punem înapoi uimirea în lucrurile minunate — Ajutându-i pe elevi să-și dezvolte scopul
Uimirea / admirația se conectează profund atât cu motivația, cât și cu capacitatea elevului de a se dezvolta în cadrul unor experiențe dificile de învățare. Mai important, este o emoție care poate conduce la acțiuni pozitive, dincolo de simpla partajare a unui articol, fotografie, film etc..
2. ÎNCÂNTAREA
Elevii mei au fost furioși datorită faptului că pot exista încă în lumea noastră actuală încălcările drepturilor omului și genocidul. De ce nu am învățat din lecția Holocaustului s-au întrebat? Cum pot fi atât de mulți oameni doar spectatori, nepăsători? Cu toate acestea, atunci când li s-a prezentat o opțiune de a face ceva în legătură cu aceste probleme, au devenit încântați. Entuziasmul i-a determinat să ia măsuri. Nu au mai vrut să stea degeaba și să fie “spectatori”.
În articolul profesorului Martha Burns, “Dopamina și învățarea: Ce pot învăța educatorii de la centrul de recompense al creierului ” (#3), ea analizează cercetări importante despre modul în care “emoția” ridică nivelul de dopamină… care, la rândul său, are un impact asupra procesului de învățare:
Pentru mulți dintre elevii dumneavoastră și pentru mulți dintre noi ca adulți, învățarea despre lucruri noi este o aventură și ceva foarte plin de satisfacții, iar nivelurile de dopamină cresc în creier pentru a ne ajuta să păstrăm aceste informații noi.
Dar pentru unii elevi, în cazul în care nivelurile de dopamina sunt scăzute, noile informații literalmente doar intră în și ies din creier și informația este pierdută. Importanța încântării în procesul de învățare este motivul pentru care, în calitate de profesori, ne stoarcem creierul noaptea încercând să găsim modalități aventuroase pentru a-i menține pe elevii noștri interesați de conținut. Pentru a face conținutul interesant, cunosc profesori de la clasele primare care își fac elevii să joace rolul literelor sau al cuvintelor dintr-un vocabular nou, profesori de matematică de gimnaziu care predau calculul ariei cerându-le elevilor să determine cantitatea de vopsea care ar fi necesară pentru a-și redecora dormitorul, profesori de liceu care predau elevilor fizica cerându-le să construiască un pod folosind doar scobitori.
Toate acestea reprezintă ceea ce am predat sunt metode de predare – moduri în care profesorii concep lecții pentru a menține un nivel înalt de energie și emoție într-o clasă. Creșteți încântarea într-o clasă și va crește nivelul de dopamina la elevii dumneavoastră.
#3 https://www.psychologytoday.com/us/blog/brain-and-behavior/202110/dopamines-role-in-learning-and-memory – Jeffrey Borenstein, M.D.
Mulți profesori învață despre acest lucru prin încercări și erori. Dar odată ce vedeți că elevii fac o muncă uimitoare după o lecție interesantă, doriți să creați continuu acea emoție. Desigur, acest lucru este extrem de dificil de făcut în unele circumstanțe de învățare, dar cu atât mai mult putem “preda dincolo de teste”… cu atât mai mult vom crea experiențe de învățare pline de satisfacții pentru elevii noștri.

3. AMUZAMENTUL (ȘI UMORUL)
Interesant este faptul că amuzamentul, distracția și umorul sunt, de asemenea, motoare puternice ale învățării. Privind la cele două capete ale spectrului emoțional, poate fi greu de văzut cum “amuzamentul, distracția” poate avea un impact asupra învățării în același mod în care o face “uimirea, admirația”.
Dar este important să rețineți că “învățarea profundă” nu trebuie să fie întotdeauna la fel de serioasă ca proiectul meu, Global Inform (#4) pe care l-am făcut cu elevii. Amuzamentul și umorul ne permit, ca profesori și lideri, să modelăm conversația și să atragem atenția asupra marilor înțelegeri.
#4 https://vimeo.com/13429028 – Project: Global Inform – Join the Movement
Într-un articol publicat de Asociația Americană de Psihologie, “Laughing Leads to Learning” (Râsul conduce la învățare) (#5), Zak Stambor discută despre cercetarea privind rolul umorului în învățare:
Un pachet tot mai mare de cercetări sugerează că, atunci când este utilizat în mod eficient, amuzamentul în clasă poate îmbunătăți performanța elevilor prin reducerea anxietății, creșterea participării și creșterea motivației elevilor de a se concentra asupra materialului. Mai mult decât atât, beneficiile ar putea să nu se limiteze la elevi: Cercetările sugerează că elevii îi evaluează pe profesorii care fac învățarea distractivă semnificativ mai bine decât pe alții.
#5 https://www.apa.org/monitor/jun06/learning – Cum duce râsul la învățare. Cercetările sugerează că umorul produce beneficii psihologice și fiziologice care îi ajută pe elevi să învețe.
Știu că mulți profesori și lideri consideră că trebuie să se comporte la locul de muncă “ca în afaceri” . Spus cât mai simplu… acesta nu este cel mai eficient mod de a avea un impact asupra învățării. Există întotdeauna un timp și un loc pentru probleme grave, cum ar fi încălcările drepturilor omului pe care elevii mei le-au abordat în timpul “Project: Global Inform“. Dar trebuie să facem loc și umorului, distracției și amuzamentului.
Fiecare dintre aceste trei emoții sunt parte integrantă a experiențelor noastre de învățare. Modul în care proiectăm și creăm lecții inovative poate fie să atragă elevii, fie să-i lase dezangajați de proces.
În munca voastră, ce alte emoții ați văzut să conducă la o mai bună învățare?
Sursa: https://www.ajjuliani.com/blog/emotions-drive-deeper-learning