Școlile Studio – un nou concept de școală care câștigă teren în Anglia

Ce este o Școală Studio?

O școală care își propune să ancoreze învățarea în lumea reală.

Școlile Studio sunt un nou tip de model de educație finanțat de stat din Anglia pentru copii între 12 și 19 ani, pentru toate abilitățile.

Școala Studio reprezintă un nou concept în educație, care caută să adreseze acea fractură în creștere dintre abilitățile și cunoașterea care li se cere tinerilor să o achiziționeze și cele pe care le oferă actualul sistem de educație. Școlile Studio sunt pionierele unei abordări curajoase ale unei predări care include învățarea prin proiecte antreprenoriale și muncă reală. Această abordare asigură faptul că învățarea elevilor este ancorată în lumea reală și îi ajută să-și dezvolte acele abilități de care au nevoie pentru a fi înfloritori în viață.

studio_school-9

La baza ideii acestui tip de școală a fost o organizație – Young Foundation, care a inițiat de-a lungul a câteva decenii mai mute proiecte în domeniul educației, cum sunt – Open University, Extended Schools, Schools for Social Entrepreneurs, Summer Universities și School for Everithing.

Ei și-au propus să creeze un concept care să rezolve două mari probleme ale sistemului de educație din Anglia – numărul mare al elevilor plictisiți, lipsiți de interesul de a învăța ceea ce li se predă la școală și lipsa pregătirii corespunzătoare a absolvenților de școală în ceea ce privește acele abilități esențiale pentru job-urile prezente și cele cerute de economia viitorului.

Acest concept readuce la viață, la un alt nivel desigur, ideea studiourilor Renașterii, unde învățarea și munca erau integrate – lucrai învățând și învățai lucrând.

studio_school-1

În centrul modelului Școlii Studio sunt șapte elemente esențiale.

Acestea sunt elemente cheie pe care o școală trebuie să le aibă pentru a fi clasată ca Școală Studio. Elementele esențiale ale unei Școli Studio au fost dezvoltate prin cercetarea și consultarea extinsă cu experți în educație, angajatori și tineri.

Ele reflectă cele mai noi descoperiri din cercetarea academică și, luate împreună, intenționează să asigure faptul că tinerii își dezvoltă abilitățile, experiența și calificările de care vor avea nevoie în viață și la muncă.

Elementele esențiale ale Școlii Studio sunt:

Excelența academică

Abilitățile de angajabilitate și antreprenoriat

Curriculum personalizat

Învățare practică

Muncă reală

Școli mici

Elevi cu toate abilitățile

Aceste elemente esențiale furnizează un cadru pentru toate Școlile Studio și sunt dezvoltate pe școli individuale care își creează propriul model pentru a fi adecvate nevoilor comunității locale și ale pieței muncii.

studio_school-3
Școlile Studio sunt destinate tinerilor între 12 și 19 ani cu toate tipurile de abilități. Ele sunt școli mici, de 300 de elevi; programul lor se derulează întregul an, între orele 9 și 17 și sentimentul este mai degrabă al unui loc de muncă decât al unei școali.

Școlile Studio oferă o largă arie de calificări academice și vocaționale, incluzând GCSEs* în limba engleză, matematică și științe, ca și plasamente plătite de muncă legate direct de oportunitățile de angajare din zone locală.

Elevii vor câștiga o largă categorie de abilități de viață și angajabilitate, bazate pe Cadrul de creere de abilități (CREATE skills framework), și vor avea opțiunea de a merge la o facultate, a se pregări în continuare într-o meserie sau a se angaja.

studio_school-5

Septembrie 2010 a fost momentul cheie pentru această mișcare, cu deschiderea primei Școli Studio din lume. În acest moment, există 37 de Școli Studio înregistrate în Anglia (școli mici, cu 3-400 de elevi), reunite într-un trust care lucrează în strânsă colaborare cu Departamentul de Educație al guvernului din UK, angajatori și organizații din întreaga țară.

*GCSE – Certificatul general pentru educația secundară este o calificare academică riguroasă, recunoscută internațional (de către țările din Commonwealth cu sisteme educaționale similare sau identice cu cel din UK) acordat pentru un subiect specific, în general luat pentru un anumit număr de subiecte de copiii din Anglia și Scoția după doi sau trei ani de școală (cam ca Bacalaureatul la noi). A fost introdus în Anglia 1988.

Iată aici un video cu o scurtă prezentare a conceptului de Studio School (cu traducere în limba română):

– https://www.ted.com/talks/geoff_mulgan_a_short_intro_to_the_studio_school#t-51196 

art_studio_upper_school_1

Curriculum-ul Școlilor Studio

Excelența academică rezidă în centrul modelului de curriculum al Școlilor Studio. Tuturor elevilor li se predă Curriculum-ul național; dar este un fapt că li se predau limba engleză, matematică și științele din GCSE prin intermediul învățării bazate pe proiecte (PBL), ceea ce face aceste școli unice. Împreună cu cunoștințele cheie din GCSE-uri, Școlile Studio furnizează calificări academice și vocaționale cheie la nivelul 2 și peste, de cele mai multe ori legate de piața de muncă locală.

Lucrând cu experți în educație, partenerii locali ai fiecărei școli și cu un număr de angajatori, Trustul Școlilor Studio a dezvoltat un cadru de furnizare a unor proiecte inovative multidisciplinare – Proiecte Antreprenoriale – care permit învățării prin proiecte (PBL) să aibă loc și, de asemenea, încurajează dezvoltarea abilităților de angajabilitate din CREATE. Aceste proiecte, care sunt deseori încredințate de către angajatorii locali, duc educația afară din clasa tradițională. Când elevii lucrează în acest fel pentru a crea produse finale tangibile, învățarea elevilor devine relevantă pentru ei și ancorată în lumea reală.

Toate Școlile Studio dotate cu modele exemplare de Proiecte antreprenoriale cheie de nivelul 4 (Key Stage 4 Enterprise Projects), care sunt bazate pe Curriculum-ul național. De asemenea, școlilor li se asigură suport și îndrumare despre cum să adapteze aceste modele la contextul local și cum să dezvolte învățarea bazată pe cercetare de nivel 5 (Key Stage 5).

studio_school-8

Cadrul CREATE

Cadrul CREATE este bazat pe o largă varietate de tipuri de abilități și a fost dezvoltat special pentru școlile Studio, pentru a-i echipa pe tineri cu acele abilități de angajabilitate de care vor avea nevoie în viață și în carieră.

Dovezile rezultate din cercetările repetate, arată că angajatorii din economia britanică sunt îngrijorați din ce în ce mai mult de lipsa de abilități a absolvenților de școală. Fiecare nouă statistică privind locurile de muncă neocupate confirmă că angajatorii caută și nu găsesc printre cei care au absolvit școala – pe cei care acele abilități cheie de care ei, ca angajatori au nevoie.

Cu toate acestea, cercetări extinse arată că doar echiparea tinerilor cu abilități de angajare nu este suficientă. Într-o lume competitivă și nesigură, tinerii au de asemenea nevoie să gândească creativ, să-și dezvolte reziliența și să fie capabili să răspundă eficient și rapid la circumstanțe schimbătoare. Dovezile sugerează că înglobând creativitatea și abilitatea de a răspunde cu succes la schimbare este vitală dacă Anglia (UK) vrea să fie competitivă într-o economie globalizată de servicii.

studio_school-7

Prin urmare, cadrul unicat de abilități CREATE a fost conceput special pentru Școlile Studio și el cuprinde o largă categorie de abilități de angajabilitate și de viață. CREATE este un suport pentru abilitățile de:

  • Comunicare (Communicate)

  • Relaționarea cu oamenii (R – Relationship)

  • Antreprenoriat (E – Entrepreneurship)

  • Abilitățile de gândire (T – Thinking)

  • Abilități aplicative (E – Experience)

În felul în care a fost creat prin proiectele multidisciplinare antreprenoriale de către Trustul școlilor Studio, abilitățile din cadrul CREATE stau la temelia tuturor activităților din cadrul unei Școli Studio și vor fi utilizate de antrenori pentru a încuraja și urmări dezvoltarea elevilor.

studio_school-2

Nevoia de a dezvolta Școli Studio

Școlile Studio sunt fundamentate pe cercetări extinse și modele de bună practică din Anglia și din întreaga lume. Elementele cheie ale modelului au fost încercate și testate. Ceea ce face Școlile Studio unice este faptul că ele aduc pentru prima oară toate aceste elemente împreună într-un model realizat de o întreagă școală. În centrul acestei viziuni este viziunea că această nouă abordare îndrăzneață poate juca un rol central în rezolvarea problemei lipsei de angajament a tinerilor față de școală și în echiparea tinerilor cu abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață și în carieră.

Sursa: http://studioschoolstrust.org/welcome

3 thoughts on “Școlile Studio – un nou concept de școală care câștigă teren în Anglia

  1. Pingback: Rescriind ”Jocul școlii”: Un model alternativ de învățare | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  2. Pingback: Da, învățarea bazată pe proiecte pregătește copiii pentru teste (și pentru mult mai mult) | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

  3. Pingback: Nu desenezi bine, bunico! | CREER - Centrul de resurse pentru eco-bio educație, reziliență și sustenabilitate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.