Rescriind ”Jocul școlii”: Un model alternativ de învățare

Vă mai amintiți de reflecțiile prietenului nostru Juliani din articolul Jocul școlii versus Jocul vieții pe care l-am publicat în primăvară?

(https://creeracord.com/2017/04/12/jocul-scolii-versus-jocul-vietii/)

Ca profesori, cât de des reflectăm la modul în care s-a schimbat lumea noastră și la modul în care a trebuit să ne schimbăm – la cât de radicale și cât de multe schimbări facem noi, ca adulți, poate chiar zilnic. Cât de des ne gândim la ce așteaptă lumea reală de la absolvenții școlilor noastre? Cât de des reflectăm asupra modului în care ar trebui să schimbăm regulile jocului, pentru ca tânăra generație să corespundă așteptărilor prezente și cerințelor lumii de mâine? Am dat zilele trecut peste un alt articol care utilizează aceeași sintagmă – ”jocul școlii” – și ne-am gândit că, fiind început de an – este o perioadă excelentă în care să ne întrebăm ”încotro” în acest an – și să luăm decizia de a face schimbările necesare în acest ”joc”, chiar dacă e vorba de schimbări care nu vin ”de sus” ci pot fi făcute ”la firul ierbii”, cum se spune – acasă, în clase... Așa că am decis să traducem pentru voi acest articol, scris de Johnna Noll în EdSurge, precum și una din cuvântările despre educație, susținută la TED Education de Sir Ken Robinson – ”Cum să scapi din ”Valea morțiia educației (pentru articolul viitor).

E o provocare, un model vizionar, poate fi ceva ce ne putem propune să punem și noi în aplicare, puțin câte puțin..

Academy-Norris-3

”Copilăria nu este o cursă pentru a vedea cât de repede poate un copil să citescă, să scrie sau să socotească. Este o mică fereasatră de timp pentru a învăța și a te dezvolta în ritmul care este potrivit pentru fiecare copil. Mai devreme nu este mai bine.” – Magda Gerber

Jocul școlii” nu s-a schimbat prea mult de când a fost conceput. În loc să ne concentrăm pe indivizi, ne concentrăm pe măsurători; ne așteptăm ca elevii să se înscrie în roluri rigid definite și într-un sistem puternic reglementat. Ca pionii pe o tablă de joc, copiilor li se spune să urmeze regulile jocului și să se conformeze sistemelor conduse de adulți, cerințelor profesorului și testelor standardizate. Doar elevii care pun cu succes în aplicare strategii și se conformează regulilor este probabil că vor găsi mulțumirea și răsplata eforturilor lor. Dar și când ei pot să reușească, ”câștigarea” acestui joc nu se traduce în pregătirea pentru viață și carieră.

Norris Academy, o mică școală rurală din sud-estul regiunii Wisconsin, a căutat să lase ”jocul școlii” în urmă și să creeze un sistem nou, inovativ, centrat pe elev. Reîntorcându-se la rădăcinile sale – misiunea de a schimba viețile învățăceilor dezavantajați – Școala Norris a demontat practicile comune din educația publică și a conceput un nou sistem care regândește experiența învățăceilor pentru a crea o experiență personalizată care construiește inițiativa și auto-eficacitatea celui care învață.

Academy-Norris-7

Fără clase/ ore, fără profesori, fără obiectiv și secvențe și ghiduri pas-cu-pas. În schimb, Norris Academy îmbrățișează un model care canalizează un profil robust determinat al celui care învață spre a concepe planuri și căi multidimensionale, împreună cu cei care învață. Căile personalizate includ experiențe de învățare care se pot petrece în orice moment, oriunde și includ competențe transversale, pe patru dimensiuni: academice, de angajare, civice și de bunăstare personală.

Modelul Norris cere o schimbare de cultură și de roluri în cadrul școlii. Învățăceii și educatorii concep împreună planuri de învățare pentru a include planuri și căi care sunt semnificative și relevante pentru interesele și străduințele lor, toate în interiorul unui cadrul multidimensional de competențe. Noi credem că această abordare multidimensională centrată pe elev conduce la succesul în viață, carieră și comunitate.

Academy-Norris-2

Dimensiunile de învățare de la Norris, definite

La Norris, învățăceii stabilesc planuri personale care sunt bazate pe un continuum de competențe, definite de-a lungul fiecăreia din cele patru dimensiuni. Acest cadru de competențe furnizează un fundament de abilități necesare pentru viață, carieră și succesul în comunitate.

  • Planificarea academică și de carieră cuprinde competențele de bază academice și de carieră, de-a lungul unui continuum (tot organic) ce include abilități, practici și concepte.

  • Abilitățile de angajabilitate adresează dezvoltarea abilităților esențiale pentru forța de muncă, inclusiv gândirea critică, rezolvarea creativă de probleme, comunicarea și colaborarea.

  • Civismul scoate în evidență dispozițiile învățăcelului și abilitatea lui de a pleda pentru sine, pentru acele lucruri cu care se identifică și de a contribui la valorile și practicile comunităților relevante, pe măsură ce ei se angajează activ în lumea din jurul lor.

  • Bunăstarea personală include sănătatea socială, emoțională, comportamentală și fizică. Această dimensiune se adresează barierei nevoilor și include evaluări clinice și bazate pe situația în comunitate, precum și planificarea de tratamente.

Aceste patru dimensiuni furnizează un cadru de competențe cheie pe care învățăceii trebuie să-l atingă. Când, cum și unde lucrează ei la aceste competențe este personalizat pentru fiecare învățăcel.

Academy-Norris-1

Transformând dimensiunile în acțiune: Profiluri, planuri, căi și dovezi

Cadrul multidimensional de competențe (poate vă aduceți aminte că un astfel de cadru este aplicat și în Școlile Studio*) furnizează o bază pentru dezvoltarea planurilor personale de învățare. Dezvoltarea planului începe cu crearea unui robust Profil al celui care învață. Profilul învățăcelului este realizat prin participarea la numeroase evaluări, în cadrul fiecărei dimensiuni.

* https://creeracord.com/2017/01/17/scolile-studio-un-nou-concept-de-scoala-care-castiga-teren-in-anglia/)

Evaluările sunt variate și includ evaluări academice obiective. Noi utilizăm iReady**, și evaluări adaptative împreună cu observații formative ale elevilor angajați în experiențe de învățare. Interviurile cu elevii și auto-reflecțiile ajută la strângerea de informații despre ne voile și realizările lor. Pe măsură ce elevii explorează cine sunt și cine doresc să devină, ei ajung să se înțeleagă pe ei ca persoane care învață – care le sunt interesele, stilul de învățare și aspirațiile de viitor. Membrii echipei de învățare interacționează cu tinerii învățăcei de-a lungul procesului, discutând rezultatele și experiențele direct cu cel care învață, lărgind anvergura conștientizării. Echipați cu o mai adâncă înțelegere a cine sunt ei, învățăceii își completează profilul și se pregătesc pentru conferința ”Cine sunt eu?”

** https://www.curriculumassociates.com/products/iready/i-ready-overview-video.aspx

Conferința ”Cine sunt eu?” este un moment pentru ca învățăceii să-și celebreze realizările și pentru a discuta cu Specialistul de învățare, pentru a co-crea primul lor plan și traseu. Planurile și traseele sunt trecute ca informați în Profilul elevului. Planurile sunt specifice și măsurabile și constau în obiective relevante cu multiple dimensiuni, selectate din continuum-ul de competențe din cadrul fiecărei dimensiuni. Traseele sunt experiențe de învățare interdisciplinare, concepute de elev și specialist. Planurile și traseele constau dintr-o largă categorie de experiențe de învățare posibile, incluzând accelerări singulare ale unei abilități, preocupări interdisciplinare sau Oportunități de Învățare Extinse (ELO). Cei care învață au o voce/ părere a lor despre când, cum și unde se angajează în învățare. Orarele flexibile și Oportunitățile de Învățare Extinse personalizate sparg tiparul rigid al orarelor de școală și claselor. Învățăceii se angajează acum alături de parteneri din comunitate, angajatori sau alți specialiști de conținut pentru a susține atingerea obiectivelor de învățare prin participarea la activități reale și relevante de viață, probleme și oportunități de învățare bazate pe comunitate sau carieră.

Specialiștii de învățare se întâlnesc cu regularitate cu elevii pentru a le monitoriza progresul, pentru a le furniza feedback și a face ajustări. Învățăceii demonstrează probe ale progresului spre împlinirea competențelor identificate, mai curând decât să li se măsoare timpul de stat în bancă sau notele sau creditele tradiționale. Dovezile de stăpânire a competențelor pot include un feedback în timp real de la evaluări adaptative online, rubrici și demonstrații ale învățării concepute de elev. Profilul elevului este continuu modificat și dezvoltat cu reiterări ale planului de învățare.

Academy-Norris-6

Rolurile și practicile celor care învață

Reconfigurarea unei culturi a învățării unde cei care învață sunt în centrul conceperii planurilor personalizate cere o re-concepere a rolurilor pe care le joacă atât educatorii cât și elevii. Profesorii care predau claselor și furnizează evaluarea realizărilor elevului nu mai există. Ei sunt înlocuiți cu o echipă interdependentă de profesioniști care co-creează planuri și trasee personalizate cu cei care învață și îi antrenează și se angajează cu învățăceii pentru a le menține concentrarea asupra planului de învățare. Echipa de învățarea a Norris Academy constă în Specialiști, Antrenori și Practicieni ELO (Extended Learning).

  • Specialiștii în învățare sunt în esență manageri ai învățării conferite într-un proces ciclic – de dezvoltare a Profilului elevului (învățăcelului), co-desenarea planurilor personalizate, evaluarea și dovezile de învățare pentru rigoare.

  • Specialiștii Globali în Angajabilitate, Civism și Bunăstare servesc ca și coordonatori de resurse. Ei localizează, administrează și negociază experiențele necesare pentru traseele individuale. Acești specialiști contractează Practicienii de Învățare Extinsă care furnizează timpul, talentul și resursele în cadrul planului de învățare.

  • Antrenorii de învățare sunt parteneri activi care învață alături de elevi ”ghidându-i” de-a lungul traseului și asistându-i cu crearea sau administrarea unor dovezi riguroase de învățare.

Transformarea învățării la Norris Academy a necesitat o redesenare completă a practicilor adulților și a tinerilor învățăcei. O schimbare semnificativă de la determinarea făcută de adulți la determinarea din partea celui care învață este evidentă. Este acea schimbare care îi împuternicește pe învățăcei să se angajeze într-o învățare relevantă și semnificativă. E acea învățare care creează un sens al participării și încrederii. Este această abilitate care îi pregătește pe cei care învață pentru a face față provocărilor care le stau înainte în noua noastră piață de muncă extinsă… oricare ar fi acestea.

Johnna Noll este Director executiv al Norris Academy, conducând cu viziune școala spre dezvoltarea către statutul de furnizor de servicii educative de clasă mondială.

Sursa: https://www.edsurge.com/news/2017-08-30-rewriting-the-game-of-school-an-alternative-model-for-learning?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.