Nu aluneca de pe fulg! – din seria Idei de activități pentru Zilele Zăpezii

Tot căutând idei de activități, jocuri și lecții interesante pentru aceste zile friguroase, am descoperit o platformă bogată în resurse pentru părinți, educatori și învățători, în care puteți găsi (cei care pot citi materialele direct în limba engleză) multe materiale interesante, grupate pe categorii de vârstăNo Time For Flash Cards. Obiectivul No Time For Flash Cards este să ajute adulții să facă învățarea amuzantă și semnificativă pentru copiii pe care îi au în grijă.

Fondatorul și editorul principal al acestei platforme este Allison McDonald, care are o experiență de peste 20 de ani în educația copiilor. A început să lucreze cu copiii încă de pe băncile liceului, lucrând ca lider de tabără de zi la un centru local de recreere, apoi a continuat să lucreze ca educatoare în timpul facultății și ca învățătoare după terminarea cursurilor universitare.

Din sumedenia de activități și jocuri propuse de Allison, am ales pentru voi o activitate-joc cu multiple valențe, care poate fi utilizată atât în clasele de grădiniță sau din ciclul primar (pentru întărirea / recapitularea cunoașterii numerelor, de ex.), cât și de părinți acasă – fie doar cu propriul / proprii copii, fie ca joc distractiv de organizat cu un grup de copii la o petrecere.

Ne-a plăcut această activitate pentru că reușește să combine învățarea cu exersarea mișcărilor motorii de bază și pentru că este un prilej de mișcare, potrivită pentru zilele în care nu puteți scoate copiii afară din cauza condițiilor atmosferice. În plus, se poate ușor adapta pentru elevii / copiii mai mari și diferite subiecte de învățare. Nu există nici o limită pentru creativitatea voastră și chiar vă îndemnăm să propuneți și colegilor voștri cât mai multe din variantele pe care le veți descoperi / inventa.

frozen-fever

Nu aluneca de pe fulg! – un joc de iarnă inspirat de Frozen

Activitate-joc

Subiectul Matematică și motricitate de bază (posibilități de variante – vocabular, istorie…)

Nu am nici o idee cum să numim acest joc, așa că am pus acest nume lung. După ce am văzut Frozen (http://www.imdb.com/title/tt2294629/videoplayer/vi2482677785?ref_=tt_ov_vi) de vreo 15 ori, eu și fiica mea am făcut un brainstorming de idei. Ne-am gândit să meșterim ceva de la Sven*, apoi niște fulgi de zăpadă dar deja aveam o mulțime de fulgi făcuți… apoi mi-a venit această idee. Ce-ar fi dacă am folosi filmul favorit al fetei mele ca inspirație pentru un joc de matematică și motricitate?

* http://kidfriendlythingstodo.com/2014/03/sven-from-frozen-gift-bag-craft-kid-friendly-things-to-do-com/

Nu eram sigură că o să meargă, dar știam că trebuie să îl încercăm. E bine, a mers și ei i-a plăcut foarte mult! La școală nu au întotdeauna șansa să li se prezinte astfel de idei țintite și acasă este o mare șansă să le împletești cu ceva educativ, pentru că ei nu au cum să reziste când totul este despre filmul, cartea sau caracterul favorit… De asemenea nu e puțin lucru dacă o astfel de idee de joc amuzant inspirat de FROZEN ar deveni un joc favorit pentru petrecerile aniversare ale copiilor. Aș scrie nume pe fulgii de zăpadă (în loc de cifre, n.n.), i-aș pune pe participanții la petrecere să le găsească pe ale lor, iar sărbătoritul/ sărbătorita ar putea „culege” inima fulgului din mijloc. (bombele de zăpadă ar putea fi bomboane, iar sub inima din mijloc să fie un cadou dulce pentru sărbătorit, n.n.)

Acest joc poate fi adaptat cu ușurință pentru orice temă – ai nevoie doar de forma de bază, unele lucruri pentru numere și mici obiecte peste care să pășești. Vei vedea!

big-snowflake-1

Regulile jocului:
*
Dă cu zarul și du-țe să regăsești numărul care a picat, fără să cazi de pe fulg (tu poți decide ce înseamnă să cazi de pe banda cu care este desenată silueta fulgului de zăpadă).
*
Mergi înapoi până la punctul de pornire și lasă fulgul.
*
După ce copiii au regăsit un anume număr de fulgi (noi acasă am stabilit să fie trei) ei se pot duce să culeagă inima fulgului din mijloc.
*
Dacă ei calcă în afara fulgului sau peste oricare din pompoane, trebuie să o ia de la capăt.

snowflake-game-pic-2-525x423

Cum să începi

Strânge materialele. Vei avea nevoie de bandă autocolantă lată (cum folosesc vopsitorii, sau al material, cum sunt baghete subțiri de carton sau lemn,n.n.), niște pompoane colorate, un marker și un zar sau două. Ai putea să vrei să pui în centru inimă o inimă strălucitoare. Cea pe care am folosit-o noi a fost un ornament de pom în formă de inimă, creat de fata mea, care mi s-a părut potrivit pentru această activitate. Apoi începe să faci niște fulgi de zăpadă cam cât palma – noi am făcut pentru cifrele 1-6 pentru că am jucat cu un singur zar dar, dacă vei juca cu două zaruri sau vei lucra cu adunări sau scăderi, vei dori să ai toate sumele/ diferențele posibile.

Lipește banda de podea – imaginând din ea un fulg uriaș. Eu eram prea emoționată din cauza podelei mele proaspăt re-vopsite, așa că am lipit banda de covorul din camera de zi. Fata mea chiar m-a ajutat.

pom-pomAcum plasează pompoanele aleatoriu. Acestea sunt bombe de gheață, dacă ai călcat pe una din ele trebuie să returnezi fulgii pe care i-ai câștigat și să începi jocul din nou.

Plasează fulgii cu numere pe bandă. Fă un fulg mic lângă cel mare din banda lipită, ca să joace rolul de punct de pornire.

Joacă!

Dă cu zarul. Pășește. Ridică fulgul.

Întoarce-te la punctul de pornire cu fulgul tău. Evită bombele de gheață! Fii atent să nu aluneci de pe fulg! Dă cu zarul din nou până este timpul să ridici inima din centrul fulgului.

Sunt atâtea moduri în care te poți juca cu această idee. Sper că v-am inspirat să creați ceva pentru copiii voștri!

Pentru noi a fost un joc perfect după câteva zile de boală, ca să ne sculăm pur și simplu și să ne mișcăm puțin. Utilizând ceva la care ea e bună (numerele sunt preferatele ei) amestecat cu ceva la care ea nu e buna.. echilibrul nu este una din abilitățile ei tari .. am creat o activitate provocatoare dar amuzantă.

Sursa: http://www.notimeforflashcards.com/2015/01/frozen-party-game.html

echilibru-liinie

Idei de adaptare

Preșcolarii pot de asemenea utiliza acest joc cu numere. Pentru cei mai mari, poți schimba jocul pentru a practica operații matematice (cum sunt adunarea și scăderea).

Dar de ce să te oprești la matematică? Încearcă jocul cu cuvinte, silabe, date istorice sau idei din știință. Nu există nici un sfârșit pentru creativitate!

Iată și câteva idei venite de la educatori care au utilizat deja acest joc.

Pentru un grup mai mare de copii, am plasat pe fulgul cel mare fulgi cu toate numerele diferite și apoi i-am pus să se ducă să găsească numărul pe care l-au dat cu zarul. I-am lăsat să dea cu zarul de 3-4 ori apoi ei au adunat numerele pe care le-au cules, ca să vadă cine e învingătorul care ia inima din centrul fulgului mare.

Pentru cei din grupul la care am lucrat ca asistentă, copii între 1 an și 4 luni și trei ani, am adaptat acest joc pentru a-l face mai ușor; pentru că ei nu se prea pricepeau la numere – am folosit în locul lor forme (cercuri, triunghiuri, pătrate etc.)

Mi-a plăcut această activitate de motricitate pentru copiii preșcolari și m-am gândit că aș putea implica mai mulți copii o dată. Am pus un copil să dea cu zarul, unul care s-a dus să culeagă fulgul și altul care a scris numerele pe tablă.

Voi veți încerca acest joc cu copiii voștri? Ce idei de adaptare aveți/ ați avut?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.