Unde în lume? – din Seria idei de Planuri de lecție

Iată încă un model de plan de lecție care poate fi utilizat creativ (vedeți observațiile din final).

Subiecte

 • Arte și Umanism – Artele limbajului

 • Tehnologia educației

 • Studii sociale – Geografia, Istoria

Clasele

 • 3-5

 • 6-8

Scurtă descriere

Elevii își dezvoltă abilități de cercetare și localizează puncte de referință din jurul lumii.

geography-1

Obiective

Elevii vor:

 • dezvolta abilități de cercetare

 • dezvolta abilități geografice / dea a lucra cu harta

 • Învăța despre locuri importante din lume / țară și despre istoria lumii / țării (cunoștințe culturale)

Cuvinte cheie

Puncte de reper, natură, geografie, istorie, hartă, cunoștințe culturale, cercetare

Materiale necesare

 • fișe de lucru Unde în lume? specifice nivelului clasei (furnizate pentru fiecare elev)

 • acces la resurse de informare – bibliotecă sau internet

 • hărți

geography-3

Planul lecției

Construiți cunoștințe culturale cu ajutorul uneia din fișele propuse mai jos. Asigurați accesul elevilor la surse de informare din bibliotecă sau pe internet – dați-le fișele și lăsați-i să înceapă cercetarea! Ei ar putea să lucreze singuri sau în echipe pentru a descoperi punctele de reper naturale sau create de om descrise în fiecare descriere din fișa Unde în lume? Fiecare fișă oferă indicii pentru zece puncte de reper speciale sau locații din jurul lumii. Fișele sunt împărțite pe niveluri de clasă, bazate pe potrivirea dintre interesele și clasa elevilor și punctele de reper propuse.

Extinderea activităților

 • Pune-i pe elevi să găsească și să marcheze pe o hartă locație fiecărui punct de reper din fișele lor Unde în lume?

 • După ce elevii au completat activitatea, provoacă-i să creeze fiecare propriile lor întrebări Unde în lume? Strânge cele mai bune zece întrebări într-o nouă fișă cu care să repeți activitatea cu întreaga clasă pentru a-i ajuta pe elevi să-și exerseze abilitățile de cercetare.

 • Fișa originală sau cea de a doua fișă (creată din întrebările propuse de elevi), ar putea deveni o bună temă pentru acasă; pune-i pe elevi și părinți să o completeze împreună – și să învețe împreună.

Evaluarea

Elevii trebuie să cerceteze ți să identifice corect cel puțin opt dintre cele 10 puncte de reper din fișele lor Unde în lume?

geography-2
Volumul 1 – clasele 3-4

Instrucțiuni: Citește fiecare afirmație de mai jos. Fiecare afirmație descrie un punct de reper natural sau creat de oameni de undeva din lume. Când citești afirmația, întrebă-te Care sunt cuvintele cheie din această afirmație? Utilizează resursele de informare de la bibliotecă sau Internet-ul – și acele cuvinte cheie – pentru a-ți da seama care anume punct de reper este descris de fiecare afirmație. Scrie numele fiecărui punct de reper descoperit pe linia corectă de lângă afirmație.

bp1

________________________________1. Acest palat din Londra este casa oficială a majestății Sale, Regina Angliei.

________________________________ 2. În Roma, mulțimi uriașe asistau la evenimente sportive în acest amfiteatru, construit în jurul anului 75 î.e.n.

________________________________ 3. Această structură de metal se ridică deasupra orașului Paris. Când a fost construit, în 18889, a fost cea mai înaltă clădire din lume. O parte din structura lui a fost turnată într-un furnal din România, de lângă Hunedoara.

________________________________ 4.Mai mult de 10 milioane de cărămizi au fost utilizate în 1993, pentru a construi acest punct de reper din New York. Astăzi, este cea mai înaltă clădire din oraș.

________________________________ 5. În 1953, Edmund Hillary și Tenzing Norgay au fost primii doi oameni care au stat pe vârful acestui munte – cel mai înalt munte din lume.

everest

________________________________ 6. În Arizona, acest punct de reper natural din piatră colorată măsoară 4,000 de picioare adâncime.

________________________________ 7. Acest punct de reper din St. Louis, Missouri, a fost construit în 1965 ca monument al primilor pionieri care s-au așezat la Vest de Râul Mississippi.

________________________________ 8. Localizat în Portul New York, acest simbol faimos al libertății a fost un dar din partea oamenilor din Franța pentru oamenii din Statele Unite.

________________________________ 9. În fiecare secundă, 150,000 de galoane de apă cad prin această cascadă care se află la granița dintre Statele Unite și Canada.

________________________________ 10. A durat 14 ani și 400 de lucrători au sculptata capetele celor mai mari președinți ai Statelor Unite în acest punct de reper din Dakota de Sud.

BONUS!

________________________________ Este probabil cel mai faimos punct de reper din Londra, Anglia; clopotele acestui ceas sună deasupra clădirii Casei Parlamentului din Anglia.

rome_coliseum

Cheia răspunsurilor:

Unde în lume? Volumul 1. 1. Palatul Buckingham (Buckingham Palace); 2. Coliseum; 3. Turnul Eiffel; 4. Empire State Building; 5. Muntele Everest; 6. Grand Canyon; 7. Gateway Arch; 8. Statuia Libertății; 9. cascada Niagara; 10. Muntele Rushmore. BONUS: “Big Ben.”

Vom reveni într-un articol viitor cu modelele de fișe pentru clasele mai mari.

N.B.Observațiile noastre

1. Așa cum puteți vedea, planul de lecție fiind adresat elevilor din SUA, conține câteva întrebări legate de teritoriul acestui stat. Puteți înlocui o parte din ele cu întrebări despre puncte de reper din România.

2. Acest cadru de lecție poate servi ca model nu numai pentru geografie și cultură ci și pentru lecții de istorie și cultură – se pot înlocui punctele de reper legate de geografia și cultura lumii cu puncte de reper legate de istoria țării sau a lumii – Unde în țară / în lume? a avut loc un eveniment marcant din istoria lumii (putem imagina și fișe cu puncte de reper legate de istoria țărilor, evoluția științelor, artelor etc.). Limita este doar imaginația voastră.

Sursa Planului de lecție: Education World, lecție propusă de Gary Hopkins – http://www.educationworld.com/a_lesson/03/lp325-01.shtml

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.