Invatarea bazata pe proiecte: Incepe Aici

Traducerea articolului postat de Jennifer Gonzalez, pe 26 Iunie 2016 in Cult of Pedagogy

In ciuda popularitatii Invatarii bazata pe proiecte (PBL – Project Based Learning), o multime de profesori nu au ajuns sa o incerce inca.

PBL-sinteticPoate ca ti-ai dorit, dar nu ai avut timp sa inveti cum sa o faci. Sau poate ca faci ceva ce tu numesti invatare bazata pe proiecte, dar ai sentimentul suparator ca ai putea sa nu o faci corect.

Daca oricare din acestea iti suna familiar, atunci asta te va ajuta. Unul din motivele pentru care PBL poate fi greu de inceput este pentru ca sunt atatea lucruri despre care se vorbeste in legatura cu asta. Cine are timp sa-si croiasca drumul prin toate? Pentru a rezolva aceasta problema, am plecat in cautarea celei mai clare si autorizate informatii despre PBL si am pus laolalta o colectie de materiale care va va ajuta “sa incercati marea cu degetul”, plus link-uri catre mai multe resurse pentru momentul in care sunteti gata sa “sapati” mai adanc.

Mai exact, CE ESTE invatarea bazata pe proiect?

comparatie-clasic-PBLCel mai usor mod de a explica PBL este sa o comparam cu ceea ce credem ca este instruirea “traditionala”: In clasa traditionala, noi furnizam continut studentilor, le dam oportunitatea de a practica sau aplica ceea ce au invatat si, eventual dirijam o evaluare generala – asta ar putea lua forma unui test sau ar putea fi mai mult o evaluare de performanta, cum este un eseu, o cuvantare sau un proiect de un oarecare fel. Aveti grija, totusi: “Proiectul” in cele mai multe cazuri este ceva cam ca un poster in care abia sunt reproduse faptele pe care studentii le-au invatat in acel capitol.

Cu PBL – Invatarea bazata pe proiecte, continutul este inclus intr-un proiect pe termen lung, o problema din lumea reala pe care studentii trebuie sa o rezolve intr-un mod creativ si autentic. In procesul rezolvarii problemei, studentii indeplinesc anumite standarde cerute, dar aceasta munca este integrata in proiect, nu separata de el.

Sa luam de exemplul studiul virusilor. Un proiect PBL ar putea cere studentilor sa-si educe colegii care sunt cele mai bune moduri de prevenire a raspandirii virusilor in scoala. Pentru a face asta, ei vor avea nevoie sa studieze microbiologia, pentru a intelege cum lucreaza virusii, sa cerceteze instrumentele de preventie, apoi sa-si utilizeze abilitatile de scriere si vorbire pentru a determina cele mai eficiente mijloace de a-si convinge colegii sa-si schimbe obiceiurile; asta ar putea rezulta intr-o forma de video sau o serie de postere.

solar-library

In acest video de la Edutopia (in Engleza), avem o buna trecere in revista a modului in care PBL este diferit de genul de instruire cu care cei mai multi dintre noi sunt obisnuiti:

https://www.youtube.com/watch?v=hnzCGNnU_WM

Acest video este parte dintr-o serie numita: 5 Chei ale unei Riguroase Invatari Bazata pe Proiecte (5 Keys to Rigorous Project-Based Learning).

Pentru a vedea intreaga serie, accesati link-ul urmator: http://www.edutopia.org/video/5-keys-rigorous-project-based-learning

De ce toata lumea e innebunita dupa PBL?

Implicarea studentilor

Pentru intregul timp cat scoala a functionat, studentii au intrebat: “Cand o sa folosesc vreodata lucrurile astea in viata reala?” Si ei au un punct corect de vedere: Pentru ca pozitia noastra implicita este sa-i invatam materialul pe care il predam in afara contextului, studentii rareori vad care este relevanta lui. Chiar daca suntem capabili sa desenam un proiect care ii pune sa-si aplice cunostintele in moduri similare lumii reale, de cele mai multe ori proiectul este ipotetic – studentii stiu ca este doar o insarcinare scolara, asa ca ei nu sunt atat de angajati ca atunci cand ar fi real. Invatarea bazata pe proiecte nu face doar sa adauge o doza de relevanta unui model standard; ea construieste invatarea in cadrul unui context relevant de la bun inceput, asa incat studentii sunt in mod natural mai angajati, implicati.

Students-prototyping-with-background

Abilitatile Secolului XXI

Acum, cand tehnologia a facut atat de usor sa gasesti orice fapt in cateva secunde, abilitatea de a regurgita informatie nu mai este atat de valoroasa pe cat a fot odata. A devenit clar din abundenta educatorilor si angajatorilor ca studentii au nevoie sa fie capabili de mai mult decat sa “scuipe” fapte. Intr-un studiu din 2015 (http://www.naceweb.org/s11182015/employers-look-for-in-new-hires.aspx) condus de Asociatia Nationala a Universitatilor si Angajatorilor, (the National Association of Colleges and Employers), angajatorii au listat abilitatile pe care le apreciaza mai mult la noii angajati. In primele 10 erau calitati ca abilitatea de a lucra in echipa, competentele de rezolvare a problemelor, abilitatile de comunicare scrisa si verbala si initiativa. Toate acestea sunt dezvoltate minunat in invatarea bazata pe proiecte.

student-group02

Performanta academica imbunatatita

Cercetarile asupra invatarii bazata pe proiecte ne spun ca inchide bresa de realizare pentru populatia apartinand grupurilor defavorizate, imbunatateste intelegerea si retinerea ontinutului si creste motivatia studentilor. Pentru mai multe informatii privind aceste studii, puteti vedea Rezumatul Buck Institute – Research Summary on the Benefits of PBLhttp://bie.org/object/document/research_summary_on_the_benefits_of_pbl

Okay, dar cum arata asta de fapt in viata reala?

Pentru a intelege cu adevarat Invatarea bazata pe proiecte, aveti nevoie sa o vedeti in actiune. Iata aici trei exemple.

analizing-water

Media a salvat plaja

Cand California si-a taiat bugetul pentru testarea calitatii apei, acesti studenti de la liceul din San Diego au fost insarcinati sa-si dea seama cum pot testa calitatea apei singuri, apoi sa educe publicul despre caile prin care pot proteja si imbunatati calitatea apei in viata lor de zi cu zi. Acest proiect a angajat invatarea studentilor in doua arii de continut: cunoasterea stiintifica a fost ceruta pentru a studia problema si a gasi solutii, iar abilitatile artei limbajului la Engleza au fost necesare pentru a comunica eficient ideile lor publicului. Aici este un video despre proiect: https://www.youtube.com/watch?v=cJ5Z53JAivE

courtyard-plan

Proiectul Schenk Courtyard

Studentilor de la Scoala Elementara Schen li s-a cerut sa redeseneze un spatiu de curte insuficient utilizata din campusul scolii. Ei au schitat, revizuit si prezentat ideile lor in cadrul unor prezentari formale colegilor lor de clasa. Apoi ei s-au intalnit cu arhitectii, care si-au impartasit propriile lor planuri si au luat in calcul sugestiile studentilor. Cred ca proiectul putea fi facut mai riguros daca se adauga si bugetarea, punandu-i pe studenti sa cerceteze costurile materialelor si ale muncii pentru ideile lor si sa determine care s-ar fi potrivit in bugetul scolii, dar chiar si fara asta, nivelul angajamentului studentilor este fantastic. Aici este un video despre acest proiect: https://www.youtube.com/watch?v=kMIslolwzCs

Culturile Hidroponice si foamea lumii

In podcastul TeachThought (inregistrarea audio pe care o gasiti pe pagina postarii din Cult of Pedagogy), profesoara de clasa a IV-a Nan Arant descrie cum studentii ei au muncit ca sa dezvolte o solutie pentru foamea lumii, studiind moduri alternative de a cultiva plante; in mod specific, culturile hidroponice si aquaponice. Ea vorbeste de asemenea si despre cum descopeririea PBL i-a schimbat modul in care simte acum despre predare.

sharing-coleagues

Mai multe exemple

Pentru a vedea alte proiecte bazate pe diferite materii, uitati-va la aceste resurse:

Cum planific o unitate bazata pe proiecte?

Desi un set unic, autorizat de instructiuni pas-cu-pas nu este usor de gasit, acestea doua descriu procesul care poate ajuta un incepator sa ia startul. Ele au unele diferente, asa ca v-as sfatui sa le cititi pe amandoua si sa decideti care suna mai bine pentru voi:

Problem-Based Learning: Six Steps to Design, Implement, and Assess, Vincent R. Genareo PhD and Renee Lyons, Faculty Focus – http://www.facultyfocus.com/articles/instructional-design/problem-based-learning-six-steps-to-design-implement-and-assess/

steps-problem-based-learning

Practical PBL Series: Design an Instructional Unit in Seven Phases, Amber Graeber, Edutopia – http://www.edutopia.org/blog/practical-pbl-design-amber-graeber

Care este diferenta intre invatarea bazata pe proiecte si invatarea bazata pe probleme? Sunt acestea intersanjabile?

Raspunsul scurt este ca sunt, mai mult sau mai putin, acelasi lucru., desi se poate argumenta ca exista puncte fine care le diferentiaza. In aceasta postare din 2015 din Edutopia (http://www.edutopia.org/blog/pbl-vs-pbl-vs-xbl-john-larmer), editorul sef al Buck Institute, John Lamer, listeaza un numar de termeni care sunt deseori utilizati intersanjabil cu invatarea bazata pe proiecte, inclusiv invatarea bazata pe cercetare-chestionare, invatarea bazata pe caz si explica diferentele dintre ele.

Cum ma pot descurca cu notarea in PBL?

Arunca o privire la colectia Edutopia de resurse pentru evaluarea invatarii bazata pe proiecte (http://www.edutopia.org/pbl-assessment-resources).

Unde pot sa ma duc ca sa continui sa invat?

In momentul in care esti gata pentru a sapa intr-adevar in cele mai fine detalii ale PBL, indreapta-ti atentia spre unul din aceste site-uri. Fiecare dintre ele are o colectie solida de resurse bazate pe o buna cercetare, care te pot invata sa implementezi PBL si te pot inspira pentru a face acest sistem sa se petreaca in clasa ta.

PBL-kids

The Buck Institute for Education (BIE)

Se pare ca fiecare urma de PBL ajunge pana la urma la BIE, o organizatie care a condus sarja catre invatarea bazata pe proiect timp de 25 de ani. Iata cum isi descriu ei misiunea: “Cea mai inalta prioritate a noastra este sa ajutam profesorii sa pregateasca studentii pentru vieti de succes. Facem asta aratand profesorilor cum sa foloseasca Invatarea bazata pe proiect la toate nivelurile si in orice arie de subiecte. Ca organizatie non-profit condusa de o misiune, BIE creaza, strange si impartaseste practici de instruire si produse PBL de inalta calitate si furnizeaza servicii de inalta eficienta profesorilor, scolilor si districtelor.”

Site-ul include video-uri, formate de planificare si webinarii inregistrate care te invata cele mai fine puncte ale PBL. De asemenea, merita sa iti petreci timpul studiind modelul Standardelor de aur in PBL (http://bie.org/blog/gold_standard_pbl_essential_project_design_elements), care evidentiaza criteriilre pentru cele mai riguroase si eficiente forme de invatare bazata pe proiect, si sa te uiti la gama larga de oportunitati de dezvoltare profesionala.

Viziteaza BIE aici – http://bie.org/

Launch-cycle

Edutopia
Desi Edutopia nu se concentreaza exclusiv pe PBL, ei au construit o librarie extinsa cu articole si video-uri pe aceasta tema. De fapt, Invatarea bazata pe proiect este una din cele 6 strategii de baza, asa ca ei petrec mult timp uitandu-se la ea din diferite unghiuri, furnizand unelte pentru a o face bine si scotand in evidenta scolile care o implementeaza exemplar. Incepe sa explorezi colectia Edutopia aici – http://www.edutopia.org/project-based-learning

New Tech Network

New Tech este o retea de aproximativ 175 scoli canadiene si din SUA al caror curriculum este construit inainte de toate pe Invatarea bazata pe proiect. Aproape fiecare video pe care l-am vazut despre PBL in actiune se intampla sa fie filmat in una din scolile New Tech, si toate sunt impresionante. Vizitarea site-ului lor ii va da unui incepator in PBL o multime de oportunitati de a vedea aceasta practica in actiune. Pentru a afla mai multe, vizitati site-ul lor (http://www.newtechnetwork.org/) sau vizionati cateva video-uri aratand cele mai bune proiecte pe care studenti New Tech le-au facut.

Si daca vreau si mai mult?Launch-book

Daca te-ai pornit, ai putea de asemenea sa vrei sa cauti noua carte a lui A.J. Juliani si John Spencer, Launch: Using Design Thinking to Boost Creativity and Bring Out the Maker in Every Student. Desi cartea nu este strict despre Invatarea bazate pe proiect, ofera un cadru flexibil pentru experientele de invatare in care PBL se potriveste, si o sa te entuziasmeze realmente ideile despre punerea in functiune a creativitatii in clasa ta.

Deci, de unde vei incepe?

Daca asta te-a inspirat sa incepi cu Invatarea bazata pe proiect, impartaseste planurile tale cu noi! In comentariile postate pe pagina noastra de Facebook, a Centrului CREER – https://www.facebook.com/educatiesirezilienta/, vorbeste despre proiectul pe care speri sa-l incepi. Cel mai important lucru de facut este doar sa incepi – in mod absolut NU VA FI PERFECT prima data, asa ca incepe sa-l pui in aplicare pe primul si invata din el.

Apoi, in loc sa spui ca n-ai priceput cum e cu incercarea PBL, poti sa spuui oficial ca esti un profesor PBL experimentat.

Sursa: http://www.cultofpedagogy.com/project-based-learning/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.