Traducerea articolului postat pe 7 August 2016 de Jennifer Gonzales in Cult of Pedagogy
Cand am fost profesor, managementul clasei nu era cel mai tare proces al meu. Ma bazam din greu pe formarea relatiilor bune cu studentii mei, prevenind in acest fel comportamentele nepotrivite. Asta mergea cam 90% din timp; nu am avut realmente multe probleme de comportament. Din nefericire, felul cum am tratat celelalte 10 procente a fost mai curand aleatoriu: mult prea des, mi-am prestabilit o conduita de tipul “Asteapta pana exista o problema si pe urma reactioneaza”.
Daca l-as fi cunoscut pe Michael Linsin pe atunci, daca as fi avut acces la gramada de sfaturi pe care el le impartaseste pe website-ul lui, Smart Classroom Management*, as fi facut lucrurile diferit.
* http://www.smartclassroommanagement.com/
Pentru voi, cred, nu este prea tarziu. Daca inca nu l-ati descoperit pe Michael Linsin sau Smart Classroom Management, asta va fi o zi buna pentru voi. Pentru ca acum cateva saptamani, Michael si cu mine am petrecut aproape o ora vorbind pe Skype, l-am rugat sa-si impartaseasca sfaturile pentru profesori, pentru a implementa un Plan de management al clasei pentru anul scolar. Puteti asculta intreaga conversatie aici (pe site-ul Cult of Pedagogy, n.n.) sau sa cititi intreaga transcriere aici: www.cultofpedagogy.com/episode-48/
Pentru cei care vor versiunea rapida, am extras cele mai importante puncte pe care le-a marcat – patru chei pentru a stabili si a implementa un plan de management al clasei in asa fel incat realmente sa functioneze – si le-am rezumat mai jos.
Sigur nu vrei sa ajungi asa!
Cheia 1: Sa ai un plan concret
Cea mai mare greseala a mea in managementul clasei a fost acel mental “asteapta si vei vedea” pe care l-am mentionat mai inainte. Nu am avut niciodata realmente un plan clar, si de asemenea nu-mi amintesc sa fi petrecut mai mult de cateva minute explicand studentilor mei regulile si procedurile. Cinstit vorbind, nu am vrut ca ei sa creada ca sunt rea, sau plicticoasa sau neconvingatoare. Am vrut ca in prima zi sa vorbim despre lucrurile bune, nu sa-i innamolesc cu o droaie de negativisme.
Si an dupa an, asta m-a lovit pe la spate. Nu este faptul ca am avut studenti cu purtari proaste, dar lipsa mea de structura clara mi-a facut treaba mult mai grea decat ar fi trebuit sa fie. Daca as fi stabilit si comunicat un plan clar de la inceputul fiecarui an, stiu ca m-as fi bucurat mult mai mult de profesorat.
Un plan de management al clasei nu trebuie sa fie complicat. Tot ce ai nevoie sunt reguli si consecinte.
Regulile clasei
Linsin recomanda sa creati o lista scurta si simpla de reguli. “Este important doar sa va ganditi cum puteti proteja dreptul studentilor vostri de a invata si de asemenea sa protejati libertatea voastra de a preda. Veti dori sa va va ganditi la toate acele comportamente din experienta voastra care interfereaza cu aceste doua obiective, si sa creati un set de reguli si limite care sa protejeze acea libertate.”
In al lui Plan de baza de management al clasei, (classroom management plan **), Linsin recomanda sa includeti urmatoarele reguli:
-
Ascultati si urmati instructiunile.
-
Ridicati mana inainte de a vorbi sau inainte de a va parasi locul.
-
Tineti-va mainile si picioarele pentru voi.
-
Respectati-va colegii si profesorul.
** http://www.smartclassroommanagement.com/2011/08/06/effective-classroom-management-plan/
Acum am sa va spun asta: Am avut intotdeauna dubii legate de liste simple ca aceasta deoarece am simtit ca sunt prea deschise la interpretari (si rastalmaciri). Prea multe zone gri. Dar asta pentru ca nu am inteles cat de eficient este sa implementezi o lista simpla de reguli. Acum inteleg si am sa trec la Cheia 2. Dar inainte, consecintele.
Consecintele in clasa
Pentru a insoti o simpla lista de reguli, Linsin recomanda o scurta secventa de consecinte pentru incalcarea regulilor:
-
Atentionarea
-
Pauza
-
Scrisoarea acasa
Linsin va aduce la cunostinta ca aceste reguli si consecinte sunt destul de obisnuite, si el nu insista ca toti profesorii sa se tina de alegerile lui specifice. “nu exista nici o magie in reguli si consecinte prin ele insele” spune el. “Este modul in care le prezinti si felul in care le indeplinesti”.
Acela este locul in care magia incepe sa se intample.
Cheia 2: Sa-ti predai planul. CU ADEVARAT sa-l predai.
Aceasta nu este la fel cu a “trece in revista” regulile. Asta inseamna doar citirea listei si sa le spui in esenta ce astepti tu. Desi asta e mai bine decat nimic, nu este destul. Daca vrei ca studentii sa inteleaga realmente exact cum sa se poarte si exact ce se va intampla daca nu o fac, trebuie sa predai planul tau de comportament asa cum ai preda orice parte a continutului unei materii. Majoritatea acestui lucru, spune Linsin, poate fi realizata prin modelarea comportamentelor potrivite si nepotrivite.
“Exemplifica aceste reguli in asa fel incat sa nu mai fie neintelegeri despre ce inseamna ele, si ce feluri de comportamente acopera. Va trebui sa le exemplifici din perspectiva ta ca profesor si din cea a unui student, asa ca s-ar putea sa fie nevoie sa stai in scaunul unui student cu ceilalti studenti in jur cand le arati in mod precis cum sa-si ridice mainile.”
Linsin ii indeamna pe profsori sa fie chinuitor de specifici in aceasta exemplificare. “Cu cat esti mai detaliat, chiar la un nivel ridicol” spune el, “cu atat mai eficient si puternic este. Ai putea sa le arati cum sa indoaie cotul si cum sa-si ridice mana, cum sa-si tina degetele…”
Si dupa ce tu exemplifici comportamentul, pune-i pe studenti sa faca la fel pentru tine.
“Poti sa pui toata clasa sa-ti arate cum ridica mana, cum se scoala in picioare ca sa ia un servetel. Poti sa pui pe unul sa exemplifice, sau poti sa pui pe cinci, apoi sa-i pui pe toti sa exemplifice in acelasi timp.”
Desi acest fel de predare ia timp la inceputul anului, pana la urma iti va salva timp si frustrari mai tarziu. Si poate ca nu va fi necesar sa predai toate regulile in chiar prima zi. “Sa spunem ca ai timp sa exemplifici doar una din reguli,” spune Linsi. “Daca o exemplifici intr-un mod foarte detaliat, asta se transfera. Ei incep sa inteleaga ca tu vei astepta asta cu toate.
Prima rutina pe care o predai din an, vei vrea sa o predai al naibii de bine, la un nivel remarcabil, ridicol de bine, pentru ca nu este atat de mult vorba despre predarea rutinei, tu ii inveti sa faca lucrurile asa cum trebuie. Tu le predai excelenta!
Tu stabilesti tonul pentru “Asa facem noi lucrurile aici. Noi facem lucrurile asa cum trebuie si noi urmarim excelenta in tot ce facem.”
Cheia 3: Aplica-le ca un Robot
Cand este timpul sa aplici regulile si consecintele tale, stabileste o distanta profesionala intre tine si studentii tai. Executa-ti planul fara sa devii emotiv in legatura cu el. Linsin ii sfatuieste pe profesori sa se poarte “incredibil de frumos cu studentii, dar cand vine vorba de managementul clasei, sa fie lipsiti de sentimente aproape ca niste roboti. Sau ca un arbitru pe terenul de fotbal. Ii fluieri cum ii vezi.”
Pentru multi profesori, asta e mai usor de spus decat de facut. Stiu ca asa a fost pentru mine. Cand studentii nu s-au purtat bine am cam luat-o la modul personal. Inima mea credea ca daca m-ar fi respectat, daca le-ar fi pasat de mine, ei n-ar fi vorbit cand vorbeam eu, nu s-ar fi prostit prin jur cand trebuia sa faca altceva. Ma supara, si sunt sigura ca asta se vedea pe fata si in vocea mea. Adauga inca un strat de tensiune si complica problema, facand ca interactiunea sa fie mai mult despre student si mine decat despre comportament.
Ar fi mult mai eficient pentru profesori sa se antreneze pe ei insisi ca sa perceapa comportamentele nepotrivite asa cum o face Linsin.
“Nu este despre mine,” ne spune chiar el. “Este o alegere pe care o fac ei, si sunt consecinte pentru acea alegere. Nu am sa o iau personal. Nu am sa ajung sa simt ca studentul face asta din cauza mea.”
El ii indeamna pe profesori sa trateze infractiunile repede si fara nici o emotie. “Eu cred in a nu tine niciodata prelegeri, mustra sau lucruri de acest gen, deoarece de fiecare data cand o faci, doar face managementul clasei tale mai dificil.”

Portrait of smart girl and her teacher looking at each other at lesson in classroom
Cheia 4: Vinde-ti clasa
Desi este esential sa-i faci pe studenti sa aiba o claritate perfecta a planului tau de comportament, e la fel de important sa-i faci pe studenti sa vrea sa fie in clasa ta.
“Trebuie sa-ti vinzi programul,” explica Linsin. “Obiectivul meu numarul unu nu este ca la sfarsitul zilei ei sa stie regulile si consecintele. Este ca ei sa fie fericiti si incantati sa fie parte a clasei. Sa fuga acasa la parintii lor si sa spuna, Oh, doamne, am cel mai bun profesor. Am o clasa minunata. O sa facem asta si cealalta anul acesta. O sa fie grozav.” Pentru ca asta o sa-ti dea tie influenta, autoritatea. Secretul managementului clasei este sa creezi o clasa din care studentilor sa le placa sa faca parte.”
Asa ca petrece mult din timpul primei zile pentru a-i aduce pe studenti sa fie incantati de acest an, de invatarea care se va petrece si de comunitatea pe care o vor crea.
“Ideea managementululi clasei, pe site-ul meu, nu este numai de a trece printr-o zi” spune Linsin. “Este de a crea o experienta pe care studentii si-o vor aminti toata viata.”
*** Michael Linsin este autorul catorva carti despre Managementul clasei: Dream Class, The Classroom Management Secret, si The Happy Teacher Habits*. Cea mai recenta publicatie a sa este un eBook, The Smart Classroom Management Plan For High School Teachers.
Sursa: http://www.cultofpedagogy.com/classroom-management-plan/